Skip to main content

Στρικς στο SuperBasket: «Θέλουμε μια ελληνική ομάδα από του χρόνου στην Βαλκανική Λίγκα»

Ο ιδρυτής και CEO της Βαλκανικής Λίγκας, κ. Σάι Στρικς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τους φετινούς στόχους και την ιστορία της διασυλλογικής λίγκας, την άποψη του για το Ελληνικό πρωτάθλημα και τους Έλληνες παίκτες, για το ευχαριστώ... που έλαβε από την Ισραηλινή Ομοσπονδία και την FIBA Europe, για το πως μπορεί να συμμετάσχει μια Ελληνική ομάδα στην λίγκα, αλλά και για τους Έλληνες διαιτητές που κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους.
 
Ο κ. Σάι Στρικς αρχικά μας συστήθηκε, λέγοντας μας ότι: "Το 2008 μετά την παρουσία μου στο Eurobasket 2007 και έχοντας 30 χρόνια παρουσία σε διεθνείς διοργανώσεις ως διαιτητής, αποφάσισα να δημιουργήσω στην Βαλκανική λίγκα, επειδή έβλεπα ότι στην ευρύτερη περιοχή μας χρειαζόμαστε project όπως αυτό. Κατά κύριο λόγο, θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια καλή πλατφόρμα μπάσκετ για τις ομάδες τις γύρω περιοχής και αυτό είναι κάτι που κάνουμε για 12 σεζόν μέχρι τώρα. Δεν θα γίνουμε ποτέ σαν την EuroLeague ή σαν το EuroCup, είμαστε μια λίγκα για τα Βαλκάνια και θέλουμε να υποστηρίξουμε τις ομάδες που βρίσκονται στις γύρω περιοχή. Όσον αφορά αυτή τη σεζόν, έχουμε έξι ομάδες από τα Βαλκάνια, τις οποίες γνωρίζουμε πολλά χρόνια, με εξαίρεση την νέα ομάδα από τα Σκόπια που είναι νέα, αλλά πολύ φιλόδοξη. Ελπίζουμε να δουλέψουμε στο σωστό δρόμο".
 
127882958_710492473205080_7311778290115161835_n.jpg
 
Το lockdown του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου στο Ισραήλ δημιούργησε πρόβλημα στις ομάδες, οι οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν προπόνηση λόγω των πρωτοκόλλων και των αρχών, παρά μόνο έπρεπε να αγωνίζονται σε μια διεθνή διοργάνωση. Ο κ. Σάι Στρικς δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με αυτό ότι: "Οι ομάδες στο Ισραήλ δεν μπορούσαν να προπονηθούν και να παίξουν αγώνες λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοιού στην χώρα και για αυτό έστειλα μια πρόκληση στην λίγκα και στην Ομοσπονδία, πως τους δίνουμε την δυνατότητα να εγγραφούν στην Βαλκανική λίγκα και επειδή ήμαστε μια διεθνής διοργάνωση, θα μπορούν να συνεχίσουν να προπονούνται και να παίζουν ματς κανονικά και για αυτό γίναμε η Delasport Balkan League, έχοντας ως σκοπό να βοηθήσουμε τις ομάδες". Οι ομάδες από το Ισραήλ με αυτήν την λύση... έσωσαν την σεζόν τους και ο κ. Σάι Στρικς ανέφερε ότι: " Με αυτήν την κίνηση, σώσαμε το μπάσκετ στο Ισραήλ και o εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe. κ. Καμιλ Νόβακ μου τηλεφώνησε και μου έδωσε συγχαρητήρια για αυτό που έκανα τόσο για το μπάσκετ στο Ισραήλ όσο και για το μπάσκετ στην Ευρώπη". 
 
127556390_2856296627968960_656187787952921632_n.jpg
 
Για το Ελληνικό πρωτάθλημα ο κ. Στρικς ανέφερε ότι: "Στο Ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, το πρώτο μου παιχνίδι ως διαιτητής στην Ελλάδα ήταν το 1991 και είμαι εξοικειωμένος με την ελληνική λίγκα, την οποία θεωρώ μια από τις καλύτερες. Ξέρω ολες τις Ελληνικές ομάδες έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και έχω διαιτητεύσει στα περισσότερα γήπεδα της Ελλάδας ως διεθνής ρέφερι, ενώ επίσης έχω  πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον. Έχω πάει σε πολλά παιχνίδια, σε γήπεδα στην Ελλάδα και έχω εντυπωσιαστεί, από το πόσο θερμοί ήταν οι Έλληνες φίλαθλοι και αποτελούν σύμβολο για τις ομάδες του. Αν το Ελληνικό πρωτάθλημα συνεχίσει να δίνει προσοχή στους Έλληνες παίκτες και έχοντας την βοήθεια των Αμερικανών, θα συνεχίσουν να είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική και σπουδαία δουλειά με το μπάσκετ και πάντα να βρεις καλούς ξένους παίκτες, αλλά οι Έλληνες παίκτες είναι το θεμέλιο και το πιο σημαντικό πράγμα για το Ελληνικό μπάσκετ".
 
Σχετικά με τις Ελληνικές ομάδες: "Παλαιότερα, είχε συμμετάσχει μια ομάδα από την Ελλάδα στην Βαλκανική λίγκα, η Καβάλα και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία η συμμετοχή της για εμάς. Μετά από αυτήν την σεζόν, θα προσπαθήσω να έχουμε μια ομάδα από την Βόρεια Ελλάδα είτε από την Θεσσαλονίκη είτε από την Καβάλα, κάτι το οποίο  φυσικά θα είναι καλό για εμάς". 
 
 127829543_763822827532066_5109697081953609595_n.jpg
 
Σχετικά με τα τηλεοπτικά συμβόλαια ο κ. Στρικς τόνισε ότι: "Πάντα τα δίνουμε στην χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε, για παράδειγμα στο Ισραήλ την φετινή σεζόν, οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, γιατί εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε από τα τηλεοπτικά. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια ομάδα από την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει τα τηλεοπτικά συμβόλαια, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα την υποστηρίξω. Αν βρούμε ένα μεγάλο χορηγό, πάντα δίνουμε χρηματικά έπαθλα, οπότε εξαρτάται από την κατάσταση της αγοράς και με την πανδημία του κορονοιού, έχουν λίγο αλλάξει τα πράγματα και πάντα ακολουθούμε τις αρχές και τα πρότυπα της κάθε χώρας. Η πανδημία, όπως και όλους μας έχει επηρεάσει όλους, το μπάσκετ, τα μπάτζετ και για αυτό χαίρομαι που καταφέρνουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση σωστά, για αυτό το λόγο στα πρώτα ματς όλες οι ομάδες έπαιζαν στις χώρες του και από τον Νοέμβριο έγιναν  μικρά κοντινά ταξίδια". 
 
Ο κ. Στρικς δήλωσε ότι: "Επικοινώνησα με την FIBA, με την EuroLeague κα όλους τους αρμόδιους φορείς και όλοι σέβονται το μικρό αλλά πολύ σημαντικό project μας στις τελευταίες 12 σεζόν.  Προχωράμε, μέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα και το πιο σημαντικό πράγμα είναι έχουμε την υγεία των παικτών, των προπονητών, των διαιτητών και φυσικά το πιο σημαντικό, των οικογενειών μας. Δεν είμαι μια περίοδος κανονικότητας, σίγουρα θα ολοκληρώσουμε την σεζόν με το σωστό τρόπο και θέλουμε να συνεχίσουμε στην καθημερινότητα μας. '
 
127534275_792747251305265_2028843457173982141_n.jpg
 
Για τους Έλληνες διαιτητές: "Θα είμαι ο πρώτος που θα χαρώ αν έχουμε συνεργασία με τις Ελληνικές ομάδες. Τα τελευταία δέκα χρόνια, Έλληνες διαιτητές έχουν συμμετάσχει στην Βαλκανική λίγκα και κάνουν όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά τους, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος. Κάποιοι, από αυτούς ήταν μαθητές μου και τους ξέρω ολους. Αυτή την στιγμή μπορεί να μην έχουμε κάποια Ελληνική ομάδα, αλλά έχουμε μια Ελληνική ομάδα διαιτητών, η οποία είναι η καλύτερη στην Βαλκανική λίγκα, επειδή κάνουν εξαιρετική δουλειά". 
 
Για την άποψη του για την Ελλάδα: "Φυσικά, μου έχει λείψει η Ελλάδα, επειδή τους τελευταίους μήνες δεν την επισκέφτηκα. Για εμένα, στην Ελλάδα μου αρέσει η θετική νοοτροπία, το  ωραίο φαγητό και έχω να δω πολλούς φίλους μου".
 
 
Οι ομάδες που συμμετέχουν φέτος στην Βαλκανική λίγκα:
 
Ομάδες από Ισραήλ: Χάποελ Τελ Αβίβ, Μπνει Χερζλίγα, Χάποελ Χάιφα, Ιρόνι Ναχαρίγια, Γκιλμπόα Γκαλίλ, Μακάμπι Χάιφα, Χάποελ Ειλάτ, Χάποελ Χολόν, Νες Ζιόνα, Μακάμπι Ρισόν, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Χάποελ Μπερ Σεβά
 
Ομάδες από Βαλκάνια: Ακαντέμικ Μπούλτεξ, Τιβάτ, ΤΦΤ, Μπερόε, Ιμπάρ Ροζάχε και Κουμάνοβο
 
Η βαθμολογία
 
 
 
Το φορμάτ:
 
Οι 12 ομάδες από το Ισραήλ θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων, ανάμεσα τους και η Χάποελ Ιερουσαλήμ, της οποίας προπονητής είναι ο Ιωάννης Καστρίτης και η Χάποελ Χολόν, που κοουτσάρει ο Στέφανος Δέδας.  Οι πρώτες τέσσερις ομάδες θα παίξουν ένα ματς, ώστε να αποφασιστεί ποιες δύο θα περάσουν στην επόμενη φάση.
 
_RGP743812345_1.jpg
 
(2-24/3/2021) Στον δεύτερο όμιλο οι έξι ομάδες θα χωριστούν σε τρεις ομίλους, οπού ο κάθε όμιλος θα περιλαμβάνει μια ομάδα από το Ισραήλ και δύο από τις χώρες των Βαλκανίων. Από εκεί, θα προκριθούν οι τέσσερις ομάδες για το Final Four.
 
Capture0028_1.jpg
 
(30-31/3/2021) Play-offs ανάμεσα στον δεύτερο και στον τρίτο του δεύτερου γύρου για μια θέση στο Final Four
(16-18/4/2021) Θα γίνει το  Final Four σε μια πόλη που θα ανακοινώσει η λίγκα. Αν δύο ομάδες από την ίδια χώρα βρεθούν στην τελική φάση, τότε θα παίξουν σε διαφορετικούς ημιτελικούς.