Skip to main content

Ο Ντέον Τόμπσον στο SuperBasket: «Υπέροχο που βρέθηκα στην Ελλάδα, πρότυπο ο Μπατίστ»

Ο άσος της Ουνικάχα Μάλαγα, Ντέον Τόμπσον μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr μεταξύ άλλων για τους στόχους των Ανδαλουσιανών σε ACB και EuroCup, για την φιλοσοφία της Ισπανικής ομάδας, για το ξεκίνημα από τον Ίκαρο Καλλιθέας, για τον Μάικ Μπατίστ που τον έχει ως πρότυπο, για το επιτυχημένο πέρασμα του από την Ευρώπη, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος NCAA το 2009 και τις εμπειρίες του από την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο32χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ της Ουνικάχα Μάλαγα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην θέση του, τόσο στην ACB, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γρανάζι για την ομάδα του και έναν πολύ χρήσιμο παίκτη, που πάντα δίνει τον καλύτερο του εαυτό τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Ο Ντέον Τόμπσον είναι Αμερικανός, αλλά αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα της  Ακτής Ελεφαντοστού, με την οποία έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, κάτι που και ο ίδιος χαρακτηρίζει απίστευτη εμπειρία.

128589614_1953604721444464_5120987024020392675_n.jpg

Την φετινή σεζόν σε έξι ματς στο EuroCup είχε κατά μέσο όρο 10.2 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο, ενώ σε έντεκα ματς στην ACB μετράει  6.7 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.1 ασιστ ανά ματς.

Όλα όσα δήλωσε ο Ντέον Τόμπσον στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ουνικάχα Μάλαγα για το πρωτάθλημα και για την Ευρώπη;

Πρώτα από όλα στην ACB, έχουμε στόχο ως ομάδα σε  κάθε παιχνίδι να είμαστε παρών και να το παλεύουμε. Το Ισπανικό πρωτάθλημα είναι μια δύσκολη λίγκα, σε κάθε παιχνίδι ο κάθε πόντος είναι σημαντικός. Οπότε, θεωρώ πολύ σημαντικό, πάντα να παλεύουμε και να προσπαθήσουμε να κερδίζουμε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε, ώστε να  εξασφαλίσουμε το πλεονέκτημα έδρας όταν θα πάμε στα playoffs. 

Στο EuroCup, θεωρώ ότι έχουμε την δυνατότητα να είμαστε μια από τις ομάδες που θα κατακτήσουμε το τρόπαιο στο τέλος της σεζόν.Πέρσι, είχαμε μια πολύ καλή ομάδα πέρσι και πετύχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, περάσαμε στο Top16 και προσωπικά εγώ έπαιξα πολύ καλά στο EuroCup. Ολοφάνερα, θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίσουμε αυτό το momentum όσο παίζουμε στο EuroCup και να προσπαθήσουμε να είμαστε μια από τις ομάδες, που θα παλέψουν για την κατάκτηση του EuroCup στο τέλος της σεζόν.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου στο EuroCup; Τι έχεις αποκομίσει από την περσινή χρονιά;

Προσωπικά, εννοείται πως θα ήθελα να κατακτήσω το EuroCup. Δεν έχω κερδίσει κάποιον διασυλλογικό ευρωπαϊκό τίτλο, έχω κατακτήσει Εθνικά πρωταθλήματα, οπότε θεωρώ πολύ κουλ να κατακτήσω ένα τίτλο σαν του EuroCup, μια εμπειρία που δεν έχω μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι με την ομάδα, διαθέτουμε την δυνατότητα να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, έχουμε την εμπειρία από την περσινή χρονιά και παίξαμε πολύ καλά στα πρώτα ματς όπως και στο Top 16. Θεωρώ ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να περιμένουμε και τι πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε πάνω σε αυτά.

128308340_398407751410517_6194206939766644279_n.jpg

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για το αν υπάρχει χημεία

Δεν είχαμε μεγάλο διάστημα ξεκούρασης το καλοκαίρι, αφού τελειώσαμε την σεζόν στα τέλη Ιουνίου και επιστρέψαμε τον Αύγουστο, αλλά ευτυχ'ως για εμάς ο κορμός της ομάδας κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι ο ίδιος με πέρσι και αυτό βοήθησε στην χημεία και στην συντροφικότητα, αφού ο κάθε ένας ήξερε την προσωπικότητα και το παιχνίδι του άλλου. Δουλέψαμε σκληρά στην προετοιμασία.

Η φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε κάθε μέρα, το να μην βλέπουμε τόσο μακριά για το μέλλον ή το να λέμε θέλω να κάνω αυτό ή θέλω να κάνω εκείνο, αλλά αυτά που θέλουμε πάντα πρέπει να τα δείχνουμε με τις πράξεις μας και με το πόσο σκληρά προπονούμαστε.

Τι κάνει την Ουνικάχα Μάλαγα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες της ACB;

Κατ εμέ, ο οργανισμός, από τον πρόεδρο της ομάδας μέχρι τους υπαλλήλους γραφείου και το προπονητικό σταφ κάνουν την Ουνικάχα Μάλαγα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες της ACB. Νιώθω κάτι ιδιαίτερο εδώ στην Μάλαγα, με τους ανθρώπους του συλλόγου όπως και με την πόλη, η οποία είναι απίστευτη, έχει ότι θελήσεις και ιδιαίτερα για εμένα που είμαι ξένος, έχει παραλία, έχει ωραίο καιρό, έχει υπέροχο φαγητό, εξαιρετικούς ανθρώπους, οπότε η Ουνικάχα Μάλαγα έχει ένα μιξ εξαιρετικής οργάνωσης του συλλόγου, ενώ βρίσκεται σε μια υπέροχη πόλη.

Σε τι διαφέρουν από άποψη νοοτροπίας τα ματς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από εκείνα της ACB; Τι αναμνήσεις κρατάτε από προηγούμενες σεζόν στην Ευρώπη;

Στην Ισπανία, οι φίλαθλοι ασχολούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα με τα παιχνίδια της ACB, τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ένταση, αφού κάθε αγωνιστική είναι σημαντική και οι σε μια περίοδο κανονικότητας γεμίζει το γήπεδο σε όλα τα ματς, ενώ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το ενδιαφέρον μεγαλώνει όταν τα παιχνίδια γίνονται πιο σημαντικά. 

Άλλες ομάδες στις οποίες έπαιξα και σε άλλα πρωταθλήματα όπως στην Ελλάδα, στην Σερβία, επίσης έχουν πολύ θερμό κοινό. Όταν παίζει ένα ματς π.χ. Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν, οι φίλαθλοι δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στο ματς, την οποία δεν την είχα ξαναζήσει. Παίζοντας αυτά τα παιχνίδια στην Σερβία με αυτό το κοινό ή παίζοντας μπροστά στους φιλάθλους της Γαλατασαράι, είναι κάτι που πάντα θα θυμάμαι.

128844150_1310059816039314_6145618687638716528_n.jpg

Το Ισπανικό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη Σε τι θεωρείς διαφέρει από τα υπόλοιπα;

Το μεγαλύτερο πράγμα που έχει κάνει την ACB τόσο ιδιαίτερη είναι το επίπεδο των ταλαντούχων  παικτών και ιδίως των ντόπιων. Βλέπεις για παράδειγμα, πόσο καλή είναι η Εθνική ομάδα της Ισπανίας, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019.

Ακόμη στα τμήματα υποδομής, οι παίκτες που έρχονται είναι πολύ καλοί, όπως βέβαια και οι προπονητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα πολύ καλό στυλ παιχνιδιού, παίζουν γρήγορο μπάσκετ και το παιχνίδι πηγαίνει πάνω-κάτω. Πολλές είναι οι κινήσεις στο παιχνίδι και μοιράζονται πολύ την μπάλα με πάσες, οπότε παίζουν πολύ όμορφα.

Τα ματς της EuroLeague σε τι διαφέρουν από άποψη νοοτροπίας από εκείνα του EuroCup;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας. Στην Μάλαγα παίζουμε στο EuroCup, αλλά θεωρώ ότι η Ουνικάχα είναι μια ομάδα επιπέδου EuroLeague ως οργανισμός. Οπότε, δεν διακρίνω πολλές διαφορές, ούτε στην ποιότητα των παικτών του EuroCup, αφού θα μπορούσαν να παίξουν πολύ εύκολα στην EuroLeague. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην φιλοσοφία και σε επίπεδο παιχνιδιού, ενώ όλα στηρίζονται στο στυλ του παιχνιδιού των προπονητών, όπως τους αρέσουν να παίζουν.

128526234_2081682331968624_8843303484618220626_n.jpg

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τα χρόνια που αγωνίστηκες στον Ίκαρο Καλλιθέας Ποια είναι η άποψη σου για το Ελληνικό πρωτάθλημα; Έχεις ξεχωρίσει κάποια Ελληνική ομάδα ή κάποιον Έλληνα παίκτη (είτε εν ενεργεία είτε παλαίμαχο);

Την πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη αγωνίστηκα στον Ίκαρο Καλλιθέας και ήταν πολύ ωραία. Ήταν πολύ ωραία να πάω εκεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ερχόμουν από το σχολείο, το να αγωνίζομαι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και να παίζω σε μια ομάδα όπως ο Ίκαρος Καλλιθέας, που ήταν ένας μικρός σύλλογος, που πάλεψε για να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία και κατέκτησε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, μια χρόνια πριν πάω εκεί. Ήμουν πολύ χαρούμενος που έπαιξα στην πρώτη κατηγορία και πάντα αισθάνομαι καλά όταν βρίσκομαι σε έναν έξυπνο οργανισμό. Συνολικά χαίρομαι που έπαιξα εκεί, ενώ ο καιρός και η παραλία στην Ελλάδα, είναι παρόμοια με την Μάλαγα. 

Φυσικά, ο παίκτης που ξεχωρίζω από εκείνο το διάστημα και που θα ήθελα να του μοιάσω είναι ο Μάικ Μπατίστ, που έπαιζε στον Παναθηναϊκό, όταν εγώ ήμουν στον Ίκαρο Καλλιθέας. Είναι θρύλος, κατάγεται από την Καλιφόρνια όπως και εγώ και όλα αυτά τα ελληνικά πρωταθλήματα και τις EuroLeague που έχει κατακτήσει κάνει πολλούς νέους παίκτες, όπως και εμένα να τον έχουν ως πρότυπο και να θέλουν να φτάσουν στο επίπεδο του.

1568206505_738415_1568207537_noticia_normal.jpg

Οι τελευταίοι μήνες είναι δύσκολοι για όλους μας. Πως ήταν η εμπειρία του lockdown και της πανδημίας;

Φυσικά είναι δύσκολα για όλους μας. Η γυναίκα μου και εγώ ήμασταν εδώ στην Μάλαγα αυτό το διάστημα και είμαι τυχερός που την είχα μαζί μου, οπότε δεν ήμουν μόνος μου. Η ομάδα προσπάθησε να μας κάνει να νιώσουμε άνετα, μας έφερνε όργανα για προπόνηση, όπως ποδήλατα γυμναστικής, βάρη στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μείνουμε σε φόρμα ακόμη και σε αυτήν την περίοδο.

Νομίζω ότι το πρώτο lockdown ήταν 60 μέρες, μπορεί και περισσότερες, περίπου τρεις μήνες διήρκεσε και τα μέτρα εδώ ήταν πολύ αυστηρά και ήταν δύσκολα, αλλά το ξεπεράσαμε. Βέβαια πολλοί άνθρωποι έχασαν μέλη της οικογένειας τους, για πολλούς επηρέασε τις δουλειές τους. Καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους και ελπίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες μέρες.

Ποια είναι η άποψη σου για το NBA; Επίσης, θα ήθελα να μας μιλήσετε και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Όλοι οι παίκτες θέλουν να παίξουν στο NBA κάποια μέρα. Είναι το υψηλότερο επίπεδο, πολύ ανταγωνιστικό μπάσκετ, υπάρχει πολύ μεγάλο ταλέντο στις αθλητικές ικανότητες, κάτι που βλέπουμε κάθε φορά. Βλέπω τώρα πολλά παιχνίδια για το NBA. Την φετινή σεζόν έπαιξαν οι ομάδες σε "φούσκα", κάτι που είναι πολύ περίεργο, αφού δεν είχε φιλάθλους και πάντα οι σύλλογοι πάνε μαζί χέρι-χέρι με τις ομάδες. Αλλά, θεωρώ ότι είχε ματς με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, ο Γιάννης με τους Μπακς ηττήθηκαν στο πέμπτο παιχνίδι, με τον Greek Freak να μην παίζει βέβαια λόγω του τραυματισμού. Ο Γιάννης όμως χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερος, βελτιώνεται και συνεχώς γίνεται καλύτερος, Αν και πήρε το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς και του MVP, συνεχώς βελτιώνεται και γίνεται καλύτερος.

_MG_0270-1280x853.jpg

Κατέκτησες το πρωτάθλημα NCAA το 2009 με την North Carolina Tar Heels. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η κατάκτηση για εσένα και τι αναμνήσεις έχεις από τότε; Είναι αλήθεια ότι στην Αμερική είναι όλοι παθιασμένοι με το Κολεγιακό μπάσκετ;

Φυσικά, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Το να είμαι εκεί, με το πανεπιστήμιο του North Carolina, όλα τα πράγματα που έμαθα εντός και εκτός παρκέ, όλες οι υπέροχες φιλίες και τους συμπαίκτες που είχα τότε είναι κάτι που κρατάω μέχρι σήμερα. Το πρωτάθλημα του 2009 ήταν κάτι μεγάλο, ηττηθήκαμε την προηγούμενη χρονιά το 2008 στο Final Four και με τον τρόπο που χάσαμε στεναχωρηθήκαμε πολύ και όλοι επέστρεψαν τον δεύτερο χρόνο και το κατακτήσαμε το 2009.

Οπότε, θεωρώ αυτή η εμπειρία με βοήθησε πολύ στην νοοτροπία στο μπάσκετ, το να δουλεύουμε μαζί ως ομάδα και το να κατακτήσουμε κάτι. Θεωρώ, ότι όταν νικάς, όλοι φαίνονται πολύ καλοί και η ομάδα και είναι αναμνήσεις που πάντα έχεις. Στον αθλητισμό, όταν νικάς ποτέ δεν απομακρύνονται από εσένα.

Εκείνη είναι μια "τρελή" περίοδος, την αποκαλούν March Madness (τρέλα του Μαρτίου) και είναι οι 64 ομάδες και σε κάθε φάση μόνο ένα παιχνίδι,ή είσαι νικητής ή πας σπίτι σου. Όλα μπορούν να συμβούν και βλέπεις, ότι κάθε χρόνο τα παιχνίδι κρίνονται στο νικητήριο καλάθι, στο buzzer beater και είναι μεγάλη η ένταση εκεί στο μπάσκετ. Θεωρώ ότι τα παιδιά παίζουν με διαφορετικό πάθος, παίζουν ερασιτεχνικά και αγωνίζονται αποκλειστικά για την αγνή αγάπη τους για το άθλημα, με αποτέλεσμα αυτές οι στιγμές να είναι ξεχωριστές. Πάντα στην March Madness θέλουν να χαρούν το παιχνίδι και να παρουσιάσουν ωραίο μπάσκετ για να δει ο κόσμος.

Έχεις κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη (Λιθουανία, Αδριατική λίγκα, Ισραήλ και Γερμανία). Σε τι διαφέρουν θεωρείς αυτά τα πρωταθλήματα από την ACB;

Φυσικά κάθε πρωτάθλημα διαφέρει στο στυλ παιχνιδιού και στο στυλ με το οποίο οι προπονητές κοουτσάρουν. Στην Αδριατική λίγκα, πολλοί προπονητές που κατάγονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβία ξέρουν πάρα πολύ καλά το μπάσκετ και κάναμε  πολύ σκληρές προπονήσεις. Παίξαμε άμυνες με μεγάλη ένταση και είναι ομάδες με δυναμική. Στην Γερμανία, είχα προπονητή τον Σλέτισλαβ Πέσιτς που είχε παρόμοια νοοτροπία με τον τρόπο που παίζαμε στον Ερυθρό Αστέρα και με τον κόουτς Ντέγιαν Ράντοντσιτς. Στο Ισραήλ, η ομάδα είχε πολλούς Αμερικανούς, που ήταν πολύ ταλαντούχοι, ήταν σε θέση να έρθουν κοντά ως ομάδα και να κατακτήσουν το πρωταθλημα. Στην Λιθουανία, έπαιξα υπό τις οδηγίες του κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που είναι ένα από τα πιο έξυπνα μπασκετικά μυαλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αυτήν την στιγμή. Ξέρει πως να μας βοηθήσει να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό, τα παιδιά τον ακούγανε πολύ και ακολουθούσαν τις οδηγίες. Οπότε θεωρώ  ότι οι λίγκες είναι διαφορετικές και αυτό οφείλεται στο coaching, το στυλ που επιλέγει ο κάθε προπονητής να παίξει.

Η διαφορά νοοτροπίας έχει να κάνει με τους παίκτες. Θεωρώ ότι είναι η υψηλή ποιότητα των Ισπανών παικτών, όπως πρωτοείπα, κάνει το Ισπανικό πρωτάθλημα να ξεχωρίζει.

128439005_400587334614680_6354409906819200048_n.jpg

Ποιες εμπειρίες αποκόμισες από την παρουσία σου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 με την Ακτή Ελεφαντοστού; Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής ομάδας στα επόμενα τουρνουά;

Φυσικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Το να παίζουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ είναι κάτι που πάντα θα θυμάμαι και είναι πολύ κουλ. Εκπροσώπησα την Ακτή Ελεφαντοστού μου δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα. Ξόδεψα το καλοκαίρι στο Αμπιτζάν και την Ακτή Ελεφαντοστού, έκανα καθημερινά προπόνηση με τα παιδιά και προετοιμαστήκαμε πολύ σκληρά για αυτήν την διοργάνωση. Φυσικά, είναι κάτι ιδιαίτερο το να είσαι μέρος της.

Θεωρώ ότι ο κύριος στόχος της Ακτής Ελεφαντοστού είναι το να κατακτήσει το Afrobasket, που είναι το Αφρικανικό πρωτάθλημα της FIBA. Στα "παράθυρα" του Φεβρουαρίου νικήσαμε και τα τρία παιχνίδια που έγιναν στο Καμερούν, που για εμάς είναι ένα καλό βήμα για να προχωράμε. Φυσικά, το μπάσκετ στην Αφρική είναι πολύ διαφορετικό, αλλά θεωρώ ότι η χώρα μας έχει όλα τα κομμάτια για να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αφρικής.

https://www.youtube.com/watch?v=h4jBdCuBPP4

Τι σε έκανε να ξεκινήσεις το μπάσκετ; Το σημαίνει το μπάσκετ για εσένα;

Απολαμβάνω να παίζω μπάσκετ από τότε που ήμουν παιδί. Ήταν μια διέξοδος για να βγω από το σπίτι, να πάω στο πάρκο με τους φίλους μου, να διασκεδάσω και να περάσω καλά μέσω του μπάσκετ. Το πήρα πιο σοβαρά στο high school, ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε αυτό, έβλεπα τον εαυτό μου να γίνεται καλύτερος και τότε άρχισα να το ερωτεύομαι , αφού το πόσο δουλεύω και ότι εξελίσσομαι. 

Για εμένα, το μπάσκετ σημαίνει τα πάντα και είναι κάτι που ασχολούμαι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ξέρω πως να το κάνω καλά. Επίσης, μου έχει δώσει πάρα πολλά, με βοήθησε να κάνω την δική μου ζωή, να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, κάτι που το θεωρώ ευλογία.  Οπότε, είμαι ευγνώμων για αυτό το παιχνίδι και για αυτό το λόγο προσπαθώ να δουλεύω πολύ.

https://www.youtube.com/watch?v=JG-RIb_nTKE