Skip to main content

Ο Ολυμπιακός έστειλε πολλαπλά μηνύματα

Ο «Manolo» γράφει για το πρώτο, εμφατικό διπλό των ερυθρόλευκων, που αυτή τη φορά δεν πάτησαν φρένο 

Η προηγούμενη εβδομάδα τα είχε όλα για τον Ολυμπιακό, από το ζενίθ του θριάμβου απέναντι στη Μακάμπι και τον ενθουσιασμό, στο ναδίρ της ήττας από τον ΠΑΟ και την απογοήτευση. Μαθημένοι οι οπαδοί των ερυθρολεύκων σε αυτό το roller coaster συναισθημάτων τα τελευταία χρόνια, περίμεναν αντίδραση χθες στο παιχνίδι με την Αρμάνι, η οποία όχι μόνο ήρθε και εκτόξευσε βαθμολογικά την ομάδα, με τη νίκη των +21 πόντων, αλλά ήταν τόσο επιβλητική, που ξανά έφερε τα χαμόγελα στο στρατόπεδο της ομάδας και την αισιοδοξία ότι τη φετινή χρόνια κάτι καλό «χτίζεται».

Ο Ολυμπιακός αυτήν τη φορά μπήκε με το όπλο του γεμάτο, όπως στο παιχνίδι με τη Μακάμπι, μη θυμίζοντας σε τίποτα το σύνολο που κατέβηκε κόντρα στους πράσινους τη Δευτέρα και είχε 4/28 τρίποντα. Με ένα ονειρικό ξεκίνημα, με 5/5 τρίποντα στα πρώτα λεπτς και 7/9 λίγο αργότερα, με πρωτοστάτες τους Ντόρσει, Βεζένκοφ, Παπανικολάου, ακόμη και τον «άσφαιρο» μέχρι πρότινος Γουόκαπ, προηγήθηκε νωρίς με διψήφιες διαφορές, για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο, προηγούμενος 25-30. Τα καλά νέα ήταν η επιθετική δεινότητα και η καλή ψυχολογία με την οποία μπήκε στον αγώνα, τα κακά ότι με τέτοια εικόνα, η διαφορά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη.

fall me armani5453

Ωστόσο, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την ήττα στη Μόσχα, οι ερυθρόλευκοι δεν πάτησαν φρένο. Παρά τον προβληματισμό για την άμυνα του πρώτου δεκαλέπτου, καθώς και η Αρμάνι ξεκίνησε «ζεστή» από μακριά, παρά το γεγονός ότι ισοφάρισε σε 33-33, ανακτώντας το momentum, ο Ολυμπιακός φαινόταν ότι ήταν αποφασισμένος για το πρώτο διπλό της σεζόν (και τι διπλό)! Χθες δεν χρειάστηκε ο Fall να φτάσει στα γνωστά στάνταρ απόδοσης επιθετικά, ούτε ο Βεζένκοφ να είναι η μόνη απειλή από το τρίποντο. Η απόδοση της 2nd unit, όταν η Ιταλική ομάδα φάνηκε να παίρνει το πάνω χέρι, ήταν καθοριστική. Οι Λαρεντζάκης, Μακίσικ, ακόμη και ο υπ´ ατμόν (;) Μάρτιν, έδωσαν απαντήσεις, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν τους ερυθρόλευκους σε νέο μεγάλο σερί, καθώς το ημίχρονο τους βρήκε να προηγούνται 45-60!

Η αλήθεια είναι ότι παιχνίδια όπως το χθεσινό, όπου η μπάλα μπαίνει με τόση μεγάλη ευκολία στο καλάθι από μακριά (ο Ολυμπιακός τελείωσε με 18 τρίποντα, ρεκόρ που συνιστά την καλύτερη του επίδοση στην Euroleague και 3η για όλη τη διοργάνωση συνολικά), κάνουν πιο εύκολο το έργο κάθε ομάδας, ανοίγοντας και αποσυντονίζοντας την αντίπαλη άμυνα. Όμως αυτό δεν είναι μόνο θέμα τύχης ή ικανότητας, αλλά και συγκέντρωσης, «καθαρού μυαλού», δείγμα του πόσο focused και committed στο στόχο ήταν οι παίκτες των ερυθρολεύκων.

5440877

Και αν στο 1ο ημίχρονο η επίθεση ήταν ο πολιορκητικός κριός του Ολυμπιακού, στην επανάληψη ήταν η άμυνα εκείνη που τελικά τον οδήγησε εκ του ασφαλούς στη νίκη. Στο 3ο δεκάλεπτο τα καλάθια έμπαιναν με το σταγονόμετρο, αλλά παρόλο που η Αρμάνι μείωσε και σε μονοψήφιες διαφορές, οι ερυθρόλευκοι με τη γνωστή τους ένταση στα μετόπισθεν και ελέγχοντας το ρυθμό, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν ποτέ. Ούτε η κοκορομαχία ανάμεσα σε Σέρχιο και Λαρεντζάκη δεν στάθηκε ικανή να τους «χαλάσει» το μυαλό. Η τελική έκταση της νίκης (72-93), η ευστοχία από το τρίποντο (56%) και οι καλές αποφάσεις (19 ασίστ για 9 λάθη), συν την άμυνα του 2ου ημιχρόνου (ο Ολυμπιακός δέχτηκε μόλις 27 πόντους και τους περισσότερους στο τελευταίο 6λεπτο), επανέφεραν την αισιοδοξία στις τάξεις των φιλάθλων και την ηρεμία, μετά την ήττα από τον ΠΑΟ, που δημιούργησε τριγμούς, όπως συνήθως γίνεται για τους δυο αιωνίους, μετά από τέτοια ντέρμπι…

Το επιμύθιο της χθεσινής αναμέτρησης είναι ότι ο Ολυμπιακός σκαρφάλωσε στην πρώτη 4αδα του βαθμολογικού πίνακα, με ρεκόρ 8-4, διατήρησε την καλή του φόρμα, με παρένθεση τον αγώνα απέναντι στον ΠΑΟ και έστειλε πολλαπλά μηνύματα ότι η φετινή σεζόν, δεν θυμίζει τις 2-3 τελευταίες, αλλά αυτές των αρχών και μέσων της προηγούμενης δεκαετίας, τότε που οι ερυθρόλευκοι έβγαζαν αντίδραση, μετά από ήττες και είχαν το «μέταλλο» και το μάτι που γυαλίζει, το οποίο διαθέτουν οι μεγάλες ομάδες!

walkup65765u

Και φυσικά και φέτος δείχνουν ότι είναι επικίνδυνοι εκτός έδρας, ακόμη και απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους. Το αρχικό 0-4 προφανώς, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο κείμενο, ήταν αποτέλεσμα συγκυριών, ατυχίας και δύσκολου προγράμματος και πλέον ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να πάρει και άλλες τέτοιες νίκες μακριά από το ΣΕΦ, που θα τον βάλουν οδηγο στο κυνήγι της 8αδας και γιατί όχι και για ακόμη ψηλότερα… Εξάλλου το συνολικό ποσοστό νικών (48%) εκτός έδρας με ρεκόρ 62-67, τις τελευταίες 10 σεζόν, αυτό ακριβώς δείχνει, ένα σύνολο που ξέρει να παίρνει τα αποτελέσματα και μακριά από το σπίτι του…

Game stats: https://www.euroleague.net/main/results/showgame?gamecode=107&seasoncode=E2021

Game Highlights: