Skip to main content

Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 72-93: Super RED Friday!

 Ο Ολυμπιακός με μία επική εμφάνιση μέσα στο Μιλάνο, πέτυχε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη με σκορ 72-93 ανεβάζοντας το ρεκόρ του σε 8-4 (όσο έχουν και οι Ιταλοί) και ανέβηκε στην 3η θέση της Ευρωλίγκας! Οι Πειραιώτες ήταν συγκλονιστικοί από την περιφέρεια, σκοράροντας 60 πόντους στο ημίχρονο, που αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην ιστορία τους! Η ελληνική ομάδα νίκησε σε ένα γήπεδο που φέτος δεν τα κατάφεραν ούτε η Μπαρτσελόνα ούτε η Εφές ούτε η ΤΣΣΚΑ ούτε κι η Μακάμπι.

Με την κλασσική πεντάδα, που αποτελείται από τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ, παρέταξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας την ομάδα του στο κατάμεστο Μεντιολάνουμ Φόρουμ. Απέναντί τους βρέθηκαν στην αρχή, οι Ντιλέινι, Σιλντς, Ντατόμε, Μέλι και Ταρζούσκι, για τον Έτορε Μεσίνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εντυπωσιακό ξεκίνημα και προηγήθηκαν με +14(8-22) στο 5ο λεπτό, αφού είχαν καλή κυκλοφορία, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους και τρομερά εύστοχοι από την περιφέρεια, αναγκάζοντας τον Μεσίνα να καλέσει εσπευσμένα στον πάγκο τούς παίκτες του. Ο Ολυμπιακός σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο, είχε σωστές αποστάσεις, είχε απάντηση σε κάθε αμυντικό σχέδιο των Ιταλών, ωστόσο η αντίδραση της Αρμάνι, του στέρησε μια διαφορά μεγαλύτερη από το +5 (25-30).

Το Μιλάνο δεν αιφνιδιάστηκε από το καταιγιστικό ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας και με αντεπίθεση διαρκείας, με μπροστάρη τον Χάινς, έφερε στα ίσα την αναμέτρηση (33-33) στο 12ο λεπτό. Οι παίκτες του Μεσίνα είχαν σωστές αποφάσεις στο μπροστινό μέρος του παρκέ, διαβάζοντας με καθαρό μυαλό την άμυνα των Πειραιωτών. Η είσοδος όμως του Σλούκα… απορρόφησε το ξέσπασμα των Ιταλών και βοήθησε την ομάδα του να επανακτήσει το προβάδισμα, με 0-12 σερί (33-45) στο 16ο λεπτό. Η παρουσία του Μάρτιν, που ξεκούρασε τον Φαλ σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν καταλυτική, κερδίζοντας πολλές μάχες κάτω από τα καλάθια. Με 12 τρίποντα σε ένα ημίχρονο, όλα βγαλμένα μέσα από σωστά εκτελεσμένα συστήματα, ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με «προίκα» 15 πόντων διαφορά (45-60), που ήταν και η μεγαλύτερη.

Επιστρέφοντας από την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι «έκλεισαν» την άμυνά τους, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των Πειραιωτών και με 5-0 σερί, πλησίασαν στο -10 (50-60) στο 24ο λεπτό. Οι «ερυθρόλευκοι», που είχαν συμπληρώσει νωρίς τα 4 ομαδικά φάουλ, πέτυχαν το πρώτο τους καλάθι με τον Γουόκαπ, στα τέσσερα λεπτά και 20 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους (50-62). Με την εξαιρετική τους ανασταλτική λειτουργία, που περιλάμβανε και πίεση μισού γηπέδου, οι παίκτες του Μπαρτζώκα «βραχυκύκλωσαν» την ιταλική δημιουργία και έστειλαν τη διαφορά στο +17 (53-70) στο 28ο λεπτό. Με τον Παπανικολάου να «διαβάζει» τα πάντα στην άμυνα, κάνοντας συγκλονιστική δουλειά, ο Ολυμπιακός μπήκε στην τελική ευθεία με... μαξιλαράκι ασφαλείας 15 πόντων (57-72).

Απέμενε ένα δεκάλεπτο για να αποδράσουν από το Μιλάνο νικητές οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι όφειλαν να διατηρήσουν την πνευματική τους συγκέντρωση σε υψηλό επίπεδο μέχρι τη λήξη. Με την άμυνα τους να …τσακίζει κόκκαλα και να πέφτουν πρώτοι σε κάθε διεκδίκηση, οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν τη διαφορά στο +19 (58-77) με έξι λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για το τέλος. Κάπου εκεί οι παίκτες του Μεσίνα, αφού δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις απέναντι στην προσήλωση των Πειραιωτών στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, το… γύρισαν στο ηρωικό μπάσκετ, το οποίο φυσικά δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει. Το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του Γιώργου Μπαρτζώκα και οι αυξημένοι αμυντικοί δείκτες των παικτών του, έδωσαν τη νίκη με 93-72 που συνοδεύτηκε από ρεκόρ εύστοχων τριπόντων (18!)

Την επόμενη Παρασκευή (3/12) ο Ολυμπιακός, αντιμετωπίζει στο Καζάν την Ούνικς και η Αρμάνι την ίδια μέρα, φιλοξενείται στο Βερολίνο από την Άλμπα.

Τα Δεκάλεπτα: 25-30, 45-60, 57-72, 72-93

On Fire: Ο Ντόρσεϊ που σημείωσε 14 πόντους με 4/6 τρίποντα.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +21 για τον Ολυμπιακό (72-93) το τελικό σκορ.

Ξεχώρισαν: Ο συγκλονιστικός Λαρεντζάκης με 18 πόντους, ο φοβερός Παπανικολάου, που έπαιξε απίστευτη άμυνα σε όποιον αντίπαλο και αν βρέθηκε απέναντί του και ο Μάρτιν που σε ένα κρίσιμο σημείο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου κράτησε την ομάδα του, ήταν πρώτοι μεταξύ ίσων. Για τους Ιταλούς που δεν είχαν λύσεις στην άμυνα του Ολυμπιακού, πρώτος σκόρερ ο Σίλντς με 26 πόντους.

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά: τα 12/16 τρίποντα των Πειραιωτών στο πρώτο μέρος.

Διαιτητές: Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Τόμας Τραβίσκι (Πολωνία).

armanolym0000000rrrrr 

armanioly111111olhlh

Θοδωρής Κοκώσης