Skip to main content

Το «Run, Oly, run» σε απόλυτη εφαρμογή

Ο «Manolo» γράφει για το θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι στο απόρθητο ΣΕΦ, τον MVP και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός, για την 11η αγωνιστική της Euroleague, καλούταν να δώσει το πρώτο του ίσως φετινό παιχνίδι, με ένα τεράστιο «πρέπει» για τη νίκη να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Κάτι το εξαιρετικό ξεκίνημα της Μακάμπι (με ρεκόρ 7-3 πριν την αναμέτρηση, έναντι 6-4 των ερυθρολεύκων), κάτι οι δυο δικές του συνεχόμενες ήττες από Ζενίτ και Εφές, που έφεραν και σχετική γκρίνια, έδιναν χαρακτήρα ντέρμπι στον αγώνα, με τους Πειραιώτες να θέλουν τη νίκη, τόσο για βαθμολογικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

Τελικά η εικόνα στο παρκέ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού του Ολυμπιακού, με την ομάδα να είναι με το πόδι «πατημένο στο γκάζι» από το ξεκίνημα, σε άμυνα και επίθεση, πατώντας λίγο φρένο στα τελευταία λεπτά. Θα έλεγα ότι οι ερυθρόλευκοι για περίπου 30 λεπτά έκαναν πράξη το moto, με το οποίο τους είχαμε παρουσιάσει στο σχετικό αφιέρωμα του Superbasket για την Euroleague, “Run, Oly, run”! Ήδη στα πρώτα 6 λεπτά το σκορ ήταν 29-8, με την ομάδα να έχει εντυπωσιακά στατιστικά (6/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα και 9 ασίστ για κανένα λάθος).

5432794 resize

Μια εμφάνιση βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα όλων, που δείχνει σε ένα βαθμό και τις δυνατότητες αυτού του συνόλου, με άμυνα που «τσάκιζε κόκαλα» και γρήγορες αλλά στοχευμένες επιθέσεις. Μπορεί το σκηνικό να θύμιζε το προ 10ετίας παιχνίδι με τη Σιένα, που και τότε ο Ολυμπιακός από τα πρώτα λεπτά είχε «πνίξει» την αντίπαλο του, ή την 1η αναμέτρηση του ΠΑΟ με τη Ρεάλ για τα Ρ/Ο του 2018, ωστόσο το υλικό των ερυθρολεύκων, σε συνδυασμό με την ποιότητα κάποιων παικτών και την αγωνιστική φιλοσοφία του coach B, δίνει την αίσθηση, ότι η χθεσινή απόδοση δεν ήταν ένα πυροτέχνημα!

Η Μακάμπι δεν ήξερε από που «της ήρθε» και αδυνατούσε να βρει κάτι να πιαστεί. Δεν μπορούσε να ακουμπήσει την μπάλα στο post, καθώς η παρουσία του Fall ήταν επιβλητική, ενώ ήταν άστοχη και από την περιφέρεια, αδυνατώντας να βρει ρυθμό με μακρινά σουτ, με τους Γουιλμπέκιν και Νάναλι να μη θυμίζουν τους παίκτες των τελευταίων εμφανίσεων τους. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός κεφαλαιοποιούσε τις καλές του άμυνες και έβρισκε πόντους σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, χτίζοντας από νωρίς momentum. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 35-8 και το ΣΕΦ «κόχλαζε», θυμίζοντας ξανά την παλιά καλή «καυτή» έδρα!

Η Μακάμπι προσπάθησε να αντιδράσει, ρίχνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τη διαφορά κάτω από 20 πόντους, αλλά ήταν φανερό ότι αυτό το παιχνίδι είχε πάρει … το δρόμο του! Η 4αδα Σλούκας, Ντόρσει, Βεζενκοφ, Φαλ, συνεπικουρούμενη από τους «αθόρυβους» Γουόκαπ και Παπανικολάου θύμιζε καλοκουρδισμένη μηχανή και οι ερυθρόλευκοι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 51-26. Σίγουρα ήταν μια από τις φορές που η στατιστική λέει εύγλωττα την πάσα αλήθεια, με τη Μακάμπι να έχει μόλις 2/14 τρίποντα και συνολικό PIR 13, ενώ οι αντίπαλοι τους μετρούσαν 6/14, 15 ασίστ για μόλις 2 λάθη και το εντυπωσιακό 75 PIR.

5432784

Η επανάληψη δεν χρήζει ιδιαίτερης τεχνικής ανάλυσης, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να συντηρήσει τη διαφορά, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ενώ η Μακάμπι προσπαθούσε να βρει τρόπο, όχι να μπει στη διεκδίκηση της νίκης, αλλά να φύγει με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορα στις αποσκευές της, καθώς σε πιθανή ισοβαθμία στο φινάλε, θα μετρήσει. Η λογική χαλάρωση των ερυθρολεύκων στο 4ο δεκάλεπτο έριξε την τιμή της στους 14, με την ψαλίδα να κλείνει τελικά στο +17 (90-73), ένα μάλλον τιμητικό σκορ για τους φιλοξενούμενους βάσει της εικόνας του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πριν το ντέρμπι της Δευτέρας με τον ΠΑΟ, για την Α1, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, με την καλύτερη ίσως εμφάνισή του φέτος. Όσο και αν πάντα οι τόνοι και ο πήχης παραμένουν χαμηλά, πριν αυτά τα ιδιαίτερα παιχνίδια, καθώς η ομάδα που θεωρητικά βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, βρίσκει τρόπο να αντιδρά, η χθεσινή εικόνα τον καθιστά ξεκάθαρο φαβορί και πλέον είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι είναι αφεντικό και εντός των Ελληνικών τειχών. Στα της Euroleague, ξεκινά ένα δύσκολο πρόγραμμα με 3 σερί εκτός έδρας αναμετρήσεις, όπου θα πρέπει όχι μόνο να φανεί ανταγωνιστικός, όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά να πάρει και τουλάχιστον ένα ροζ φύλλο αγώνα, που θα τον φέρει ακόμη πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Προσωπικά το 0/4 μακριά από το ΣΕΦ δεν με ανησυχεί, ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα αντιμετώπισε είτε φορμαρισμένες ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ζενίτ), είτε ποιοτικούς αντιπάλους που «έπρεπε» να κερδίσουν (ΤΣΣΚΑ, Εφές) και συνήθως στην έδρα τους είναι δύσκολο να τους κοντράρεις, συνεπώς μιλάμε για μια συγκομιδή εντός προγράμματος. Εξάλλου οι ερυθρόλευκοι, ακόμη και όταν ήταν σε αγωνιστικό ναδίρ, την προηγούμενη διετία, ήξεραν να παίρνουν αποτελέσματα εκτός έδρας, οπότε είναι κάτι που και φέτος θα συμβεί αργά ή γρήγορα και αν διατηρηθεί η ίδια δυναμική στο ΣΕΦ, θα είναι μια συνθήκη, που θα τους φέρει πιο κοντά στην 8αδα! Μην ξεχνάτε ότι το φετινό 7-0 μέχρι τώρα σε εντός έδρας αγώνες, είναι το καλύτερο ξεκίνημα στην Euroleague, μετά τις σεζόν 2009-10 (10-0), με τον Γιαννάκη στον πάγκο και 2014-15 (9-0), με τον Σφαιρόπουλο προπονητή. Άλλο ένα milestone που μπορεί να κυνηγήσει ο φετινός Ολυμπιακός…

Κλείνουμε το κείμενο με τον χθεσινό MVP. Μπορεί ο Σλούκας να ήταν αυτός που είχε το υψηλότερο PIR (29) και με τους 18 πόντους του, να έδωσε το σύνθημα της νίκης, πιάνοντας υψηλότερα στάνταρ απόδοσης, από ο,τι στα παιχνίδια με Ζενίτ και Εφές, μπορεί οι Ντόρσει και Βεζένκοφ να «βρήκαν ξανά το χέρι τους» από μακριά, μπορεί ο Γουόκαπ να ήταν ο x-factor, αλλά και πάλι ήταν ο γίγαντας Fall, αυτή η «φλέβα χρυσού», που έκανε τη διαφορά. Dominant αμυντικά τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και στην περιφέρεια όπου οι αντίπαλοι περιφερειακοί έψαχναν απλά να ξεφορτωθούν την μπάλα, ήλεγχε τα ριμπάουντ όσο αγωνίστηκε και έδωσε πολύτιμες λύσεις στην επίθεση. 

5432773 resize

Το double-double των 12 πόντων (2/2 βολές, 5/8 δίποντα) και 11 ριμπάουντ, σε συνδυασμό με το εξωφρενικό, για ψηλό των δικών του κυβικών, νούμερο των 5 ασίστ, δείχνει την επιρροή του και πόσο σημαντικός είναι για την πορεία του Ολυμπιακού φέτος. Ας ελπίσουμε, είτε στην αγωνιστική άνοδο του Μάρτιν, είτε σε απόκτηση ενός αθλητικού p’n’r ψηλού, ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει 15 ποιοτικά λεπτά, συμπληρώνοντας τον και ξεκουράζοντας τον, γιατί σε βάθος χρόνου η παρουσία του φρέσκου Γάλλου, είναι υπεραπαραίτητη…