Skip to main content

GAME OF THE WEEKEND – Η απόδραση της Βαρέζε από την Τεργέστη

Αυτή την Δευτέρα η  εβδομαδιαία στήλη του Superbasket και ο «Manolo» σας μεταφέρουν στην Ιταλία  και συγκεκριμένα στην εκτός  έδρας νίκη της Βαρέζε επί της Τριέστε.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια στην Ευρώπη, από το θρίαμβο του Ερ. Αστέρα, στο ντέρμπι του Βελιγραδίου επί της Παρτιζάν και την πρώτη ήττα της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία από τη Βαλένθια, μέχρι τη νίκη της Μακάμπι Τ.Α., μετά από δύο παρατάσεις, απέναντι στην Εϊλάτ και το σπουδαίο διπλό της Μπεσίκτας επί της Καρσίγιακα, με πρωταγωνιστή τον Ντέντρικ Λόσον!

Ωστόσο, το σημερινό Game of the Weekend θα επικεντρωθεί σε έναν αγώνα για το Ιταλικό πρωτάθλημα, το οποίο τελικά επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη. Αντίπαλοι ήταν η Τριέστε και η Βαρέζε, δύο ομάδες με βίους αντίθετους μέχρι τώρα. Από τη μία η γηπεδούχος Τριέστε, η οποία βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, προερχόμενη από 3 σερί νίκες, που την έφεραν στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας με ρεκόρ 5 – 2 και από την άλλη η Βαρέζε των πολλών προβλημάτων και απουσιών (χωρίς τους Εγκμπούνου και Γουίλσον για αυτή την αναμέτρηση λόγω covid), με το κακό ξεκίνημα (ρεκόρ 1 – 6).

FEMA1DeX0AUdY6C

Παρόλα αυτά το παιχνίδι εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι. Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με 5αδα τους Τρέι Κελλ και Άντονι Μπιν στην περιφέρεια, τους Σάντρο Τζεντίλε και Τζέιλεν Τζόουνς στα φτερά και τον Παούλιους Σορόκας στο 5. Το πλάνο του Βερτεμάτι από την αρχή ήταν ξεκάθαρο: Άμυνα ζώνης 2 – 3 … μέχρι να σβήσει ο ήλιος (επιλογή σε μεγάλο βαθμό αναγκαστική, λόγω απουσίας του κορυφαίου ριμπάουντερ της Legabasket, Τζον Εγκμπούνου), ενώ στην επίθεση ο Τζεντίλε ήταν ο κύριος εκφραστής, είτε δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του, είτε εκτελώντας ο ίδιος.

Η Τριέστε κατέβηκε με σχήμα Μπανκς και Σάντερς στο back court, ένα κοντό περιφερειακό δίδυμο, τους Μιαν και Γκρατσιούλις στους φόργουορντ και το γνωστό μας από το περσινό του πέρασμα στον ΠΑΟΚ, Κονατέ. Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, το σύνολο του Τσιάνι αποσυντονίστηκε από την άμυνα ζώνης των αντιπάλων και δεν βρήκε ρυθμό στην επίθεση. Βιαστικές επιλογές, άστοχα σουτ τριών πόντων και λάθη συνέθεσαν την εικόνα της ομάδας, την ίδια στιγμή που η Βαρέζε, παρά τις απουσίες της, μπήκε αποφασισμένη και «διαβασμένη».

Με οδηγό τον Τζεντίλε, η ομάδα από τη Λομβαρδία πήρε γρήγορο προβάδισμα 0 – 6, το οποίο επέκτεινε σε 3 – 11, με πρωταγωνιστές επίσης τους Σορόκας και Τζόουνς σε αυτό το διάστημα. Η Τριέστε στα πρώτα 4 λεπτά είχε βρει στόχο μόνο με ένα γκολ – φάουλ από τον Γκρατσιούλις, ενώ η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά το πρώτο τάιμ άουτ. Η Βαρέζε ήλεγχε απόλυτα το παιχνίδι με τον Τζεντίλε να σκοράρει στο low post ή να δημιουργεί καταστάσεις για τους συμπαίκτες του, ενώ η Τριέστε αναλωνόταν κυρίως σε άστοχα σουτ 3 πόντων, στην προσπάθεια να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα ζώνης. Πλησίασε σε 9 – 14, μετά το πρώτο 5λεπτο, ωστόσο δύο σερί τρίποντα του Κελλ έφεραν τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (+11).

WhatsApp Image 2021 11 14 at 21.32.13

Η είσοδος του Αργεντίνου Φερνάντεθ και του Ισπανού Ντελία άλλαξαν την κατάσταση για τους γηπεδούχους, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να πετύχουν κάποιους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και να μειώσουν σε 15 – 22 με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλη αυτήν την περίοδο η Βαρέζε δεν άλλαξε την άμυνα της, επιμένοντας σε ζώνη, με την Τριέστε να μην έχει βρει στόχο σε κανένα σουτ 3 πόντων!

Το δεύτερο 10λεπτο ξεκίνησε με τη Βαρέζε να έχει και εκείνη αλλαγές στην 5αδα της με τον γκαρντ Ντε Νικολάο και το φόργουορντ Φερέρο να έχουν μπει στο παρκέ. Η βασική διαφοροποίηση ήταν η αλλαγή της άμυνας σε man to man, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκε η Τριέστε, με δύο σερί εύστοχα τρίποντα από τον Φερνάντεθ, τα οποία έκαναν το σκορ 20 – 24, αναγκάζοντας τον Βερτεμάτι να επαναφέρει τη ζώνη στη συνέχεια. Η επάνοδος του Σορόκας, ενός shooting ψηλού, που δυσκόλευε τον Κονατέ, είχε σαν αποτέλεσμα η Βαρέζε ξανά να ανακτά σημαντική διαφορά (23 – 32) και την Τριέστε να απαντά με χαμηλό σχήμα, με τους Ντελία και Γκρατσιούλις στους ψηλούς. Τα κακά νέα για τους γηπεδούχους, ήταν ότι το βασικό περιφερειακό δίδυμο των Μπανκς και Σάντερς ήταν εκτός κλίματος παιχνιδιού (τελείωσαν το παιχνίδι συνολικά με 15 πόντους με 7/16 σουτ και 8 λάθη), ενώ στην άμυνα ούτε ο Μιαν, ούτε ο Λεβέρ μπορούσαν να σταματήσουν τον Τζεντίλε. Η Βαρέζε από τη πλευρά της δεν «πλήρωσε» το γεγονός ότι ο Μπιν ήταν άστοχος και μπόρεσε να βρει λύσεις από τον πάγκο της με τον Ντε Νικολάο. Το ημίχρονο τη βρήκε μπροστά με 36 – 43 και όλα έδειχναν ότι ήταν αποφασισμένη να «πουλήσει ακριβά το τομάρι της»… Η Τριέστε στο πρώτο ημίχρονο ήταν άστοχη στα τριπόντου, έχοντας μόλις 2/12 και μη βρίσκοντας λύσεις απέναντι στη ζώνη.

Στην επανάληψη, ωστόσο, Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και με 7 πόντους από Μιαν και Γκρατσιούλις ισοφάρισαν σε 45 – 45. Το σχήμα με Σάντερς και Φερνάντεθ στην περιφέρεια φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα, την ίδια ώρα που η Βαρέζε είχε τον Μπιν σε κακή βραδιά και πλην των Τζεντίλε, Σορόκας και Κελλ δεν είχε λύσεις στην επίθεση. Στα μισά περίπου του 3ου δεκαλέπτου, η Τριέστε προσπέρασε για πρώτη φορά με 52 – 51 και είχε το μομέντουμ του αγώνα και εικόνα νικητή, καθώς οι λιγοστές επιλογές της Βαρέζε στον πάγκο έδειχναν ότι μάλλον στο φινάλε θα επικρατούσε η κόπωση στους βασικούς παίκτες της. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 57 – 54, λίγο πριν τη λήξη της περιόδου, ωστόσο και πάλι ο Κελλ με τρίποντο έδωσε ανάσα στην ομάδα του, με το 3ο δεκάλεπτο να λήγει ισόπαλο 59 – 59.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του παιχνιδιού ήταν φανερό ότι θα κέρδιζε η ομάδα που θα μπορούσε να βγάλει έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή, κάποιον που θα τραβούσε το σκορ, δίνοντας το απρόβλεπτο. Και πράγματι, αυτό έγινε από το ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, με τον Άντονι Μπιν για τη Βαρέζε, ο οποίος μέχρι τότε είχε 4 πόντους με 2/8 δίποντα και 0/7 τρίποντα! Με 9 σερί δικούς του πόντους με 3/3 δίποντα και 1/1 τρίποντο και ένα τρίποντο από τον Σορόκας, οι φιλοξενούμενοι ανέκτησαν ένα σημαντικό προβάδισμα (66 – 75) και μαζί την καλή ψυχολογία! Την ίδια ώρα η Τριέστε δεν αντέδρασε, αδυνατώντας η ίδια να βρει λύσεις στην επίθεση από μακριά και χάνοντας την αμυντική ισορροπία. Τη σκυτάλη από τον Μπιν πήρε ο Κελλ με δικούς του σερί πόντους και έτσι η Βαρέζε έφθασε στο +15 λίγα λεπτά πριν τη λήξη (66 – 81), σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη νίκη. Το τελικό σκορ (70 – 86) είναι ενδεικτικό της κυριαρχίας της εντός παρκέ και ότι στο μπάσκετ δεν έχει σημασία η κατάσταση πριν τον αγώνα ούτε οι απουσίες, αλλά το πόσο είναι η κάθε ομάδα αγωνιστικά και πνευματικά έτοιμη να διεκδικήσει τη νίκη, με όσα όπλα έχει στη διάθεσή της.

Η Βαρέζε πήρε πολύτιμη ανάσα, που της δίνει χρόνο να ανασυνταχθεί, εντάσσοντας ξανά τον Εγκμπούνου στο σύνολο (δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον αρνητικό έως τώρα Γουίλσον, η παραμονή του οποίου δεν είναι βέβαιη), για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη (με ρεκόρ 2 – 6 είναι προτελευταία μαζί με τη Φορτιτούντο). Στην άλλη πλευρά, η Τριέστε πήρε ένα «σκληρό μάθημα», καθώς μπήκε μπλαζέ στο παιχνίδι και έχασε ευκαιρία να ανέβει ακόμη πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα (αν κέρδιζε θα είχε ρεκόρ 6 – 2 και θα έπιανε την Μπρίντιζι στη 2η θέση). Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο του Τσιάνι, ενώ έχει βάθος, φαίνεται να μην έχει ποιοτικές λύσεις στη front line, ενώ στην περιφέρεια οι Μπανκς, Καμπογκράντε και Σάντερς είναι ασταθείς και μονοδιάστατοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος της παίκτης χθες ήταν ο βετεράνος Φερνάντεθ…       

gentille543534

MAN OF THE MATCH: ALESSANDRO GENTILE

Μπορεί στο φινάλε του αγώνα οι Κελλ και Μπιν να ήταν εκείνοι που έσπρωξαν τη Βαρέζε στη νίκη, ωστόσο η ηγετική παρουσία του Τζεντίλε συνολικά και το πληθωρικό παιχνίδι του ήταν εκείνο που κράταγε την ιστορική ομάδα καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Μπορεί ο Ιταλός φόργουορντ να μην έχει αλλάξει καθόλου από τον παίκτη που θυμόμαστε, μπορεί να έχει «χαλάσει» ακόμη περισσότερο τη μηχανική του στο σουτ (χωρίς καμπύλη), μπορεί να συνεχίζει αυτό το κουραστικό, μερικές φορές, 1ον1, αλλά σε αυτό το επίπεδο έχει την ποιότητα να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι μόνο οι 23 πόντοι και τα 7 ριμπάουντ του, αλλά κυρίως οι 5 ασίστ (σε σύνολο μόλις 8 για την ομάδα του) και η συνολική του επιρροή στη Βαρέζε, που του δίνουν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη!

GAME HIGHLIGHTS:

GAME STATS:

Screenshot 1wree

4335dfs