Skip to main content

GAME OF THE WEEKEND – Απόβαση στα Λιόσια και διπλό με βομβαρδισμό τριπόντων

Αυτή την Δευτέρα η  εβδομαδιαία στήλη του Superbasket και ο «Manolo» μένουν Ελλάδα για το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής της Basket League, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Κολοσσό Ρόδου.

Καλή εβδομάδα σε όλους! Αυτή τη Δευτέρα η στήλη Game of the Weekend σας παρουσιάζει ένα συναρπαστικό αγώνα, που διεξήχθη στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής της Basket League, το περασμένο Σάββατο, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Κολοσσό.

Οι γηπεδούχοι με πολλά εσωτερικά προβλήματα, λόγω των ban που έχουν επιβληθεί στην ομάδα και με τον Jelovac τραυματία, είχαν να διαχειριστούν, εκτός των άλλων, την κακή έως τώρα παρουσία στο BCL με 3 ήττες. Παρόλα αυτά, στην Α1 η ΑΕΚ διατηρούσε το αήττητο στην έδρα της και με τη νίκη της, την προηγούμενη εβδομάδα στη Νίκαια, επί του Ιωνικού, βελτίωσε το ρεκόρ της σε 3 – 2, φιλοδοξώντας να σκαρφαλώσει στην 3η θέση, μετά την 6η αγωνιστική.

Από την άλλη, ο Κολοσσός, με πολύ καλό ξεκίνημα, είχε επίσης ρεκόρ 3 – 2 πριν από αυτό το παιχνίδι, έχοντας μάλιστα 3 σερί νίκες επί Απόλλωνα, Άρη (στο Αλεξάνδρειο) και Ιωνικού, προτού γνωρίσει την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Όλα, λοιπόν, προμήνυαν μεγάλη μάχη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, με το πλεονέκτημα έδρας της ΑΕΚ, να μετριάζεται από την καλή κατάσταση των φιλοξενούμενων.

Και πράγματι, το ξεκίνημα του παιχνιδιού επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Η ΑΕΚ με small line up, με δύο χειριστές όπως οι Κολόμ, Φλιώνης, τον Ανγκόλα στο 3 και τους Χάμερ, Γκρίφιν στη front line μπήκε νωθρά στο παιχνίδι, δίχως μεγάλη φαντασία στην επίθεση, όπου απουσίαζε η κίνηση. Ο δικέφαλος προσπαθούσε να απειλήσει κυρίως με post game από τον Χάμερ ή με ατομικές ενέργειες του Ανγκόλα.

angola432353

Ο Κολοσσός με τους Ποτ, Γουίλιαμς, Μομίροφ, Σλαφτσάκη και Τιλί στην 5αδα του, σε ένα σχήμα 5-out ξεκίνησε δυνατά, παίρνοντας γρήγορο προβάδισμα 6 – 15, το οποίο ανάγκασε τον Δέδα να καλέσει time out. Σε αυτά τα πρώτα λεπτά το σύνολο του Κατζούρη απειλούσε από μακριά, με τον Γουίλιαμς να έχει ευστοχήσει σε 2 τρίποντα και με τον center Τιλί, να πετυχαίνει 5 πόντους με 1 τρίποντο, ενώ στην άμυνα οι αλλαγές και τα double team στον Χάμερ, όταν έπαιρνε την μπάλα στη ρακέτα, αποσυντόνισαν την ΑΕΚ.

Ο Κολοσσός σε όλο το 1ο δεκάλεπτο είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, με το πάλαι ποτέ μεγάλο ταλέντο, Στέφαν Ποτ, να καθοδηγεί την επίθεση και τους Γουίλιαμς, Μομίροφ, Τιλί να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο σκοράρισμα. Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ, πλην των Χάμερ και Ανγκόλα, ο οποίος πάντως εκβίαζε και δύσκολες προσπάθειες, δεν βρήκε λύσεις, με αποτέλεσμα να είναι πίσω με 10 πόντους (16 – 26) με τη λήξη του 1ου δεκαλέπτου. Σημαντικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη δημιουργίας, με τα καλάθια της Ένωσης να έρχονται κυρίως από ατομικές ενέργειες, όπως δείχνουν οι 2 μόλις ασίστ για 4 λάθη.

5420762

Στη συνέχεια, ένα κάπως ανορθόδοξο σχήμα του Δέδα, δίχως τον κλασικό PG, με τους Παππά και Πετρόπουλο στην περιφέρεια, ήταν εκείνο που άλλαξε το ρυθμό της αναμέτρησης. Σε αυτό βοήθησαν και οι αλλαγές του Κολοσσού, με το δίδυμο Ξανθόπουλου – Φλόιντ να υποπίπτει σε λάθη (ειδικά ο δεύτερος που ήταν εκτός κλίματος αγώνα) και τους Ροδίτες να σκοράρουν κυρίως με τον Χατζηδάκη και με τον Ξανθόπουλο να ευστοχεί σε jump stop τρίποντο. Η ΑΕΚ βρήκε ευκαιρία να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο με τους Παππά, Ανγκόλα και Βαουλέτ, παίρνοντας το προβάδισμα. Ωστόσο, ήταν φανερό ακόμη και στο καλό της διάστημα στο 1ο ημίχρονο, ότι δεν μπορούσε να επιβάλει το παιχνίδι της και να «χτίσει» momentum μέσα από την καλή της άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο εύκολα σε δύο φάσεις ο έμπειρος Ξανθόπουλος «τρύπησε» τη ρακέτα, δίνοντας εύκολα καλάθια σε συμπαίκτες του με απλά drive and dish. Το ημίχρονο βρήκε τους φιλοξενούμενους μπροστά με 1 πόντο (38 – 39), βρίσκοντας λύσεις από τη 2nd unit.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά, με την τριπλέτα Κολόμ – Ανγκόλα – Χάμερ να πρωταγωνιστεί στην επίθεση. Με σερί 12 – 2 υπέρ της, με ήρωα τον Φιλιππάκο, κατάφερε να πάρει προβάδισμα 3 πόντων, αλλά οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν άμεσα. Ο Κατζούρης κράτησε στο παρκέ τον Φλόιντ, ελπίζοντας να βρει ρυθμό στην επίθεση, αλλά αυτό δεν συνέβη, με τον Αμερικάνο γκαρντ να είναι μακριά από τον καλό του εαυτό. Ωστόσο, όσο οι Ροδίτες ήταν εύστοχοι έξω από τη γραμμή του τριπόντου, βρίσκοντας καλά σουτ με τους Ποτ, Γουίλιαμς, Μομίροφ, τόσο έμεναν στη διεκδίκηση της νίκης και η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ξεφύγει.

Το 3ο δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχος μπροστά με 63 – 61, στο πιο παραγωγικό τους δεκάλεπτο, όπου πέτυχαν 25 πόντους. Οι δυο ομάδες στη συνέχεια πήγαιναν χέρι – χέρι στο σκορ, αλλά η ΑΕΚ με ένα ξέσπασμα προηγήθηκε με 3 πόντους περίπου 3’ πριν τη λήξη, δείχνοντας ότι θα καθαρίσει τη νίκη. Τότε όμως, ήταν που ο Κολοσσός με σερί τρίποντα από τους Μαργαρίτη, Μομίροφ και Ποτ έκανε τη δική του αντεπίθεση και θα έμπαινε με εικόνα νικητή στην crunch time. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ δεν είχε «καθαρό μυαλό», με τον Παππά κυρίως να έχει κακές επιλογές στην επίθεση, ενώ δεν έλειπαν και τα αμυντικά ζητήματα. Παρά τα δύο λάθη στις τελευταίες κατοχές, που λίγο έλειψε να στοιχίσουν στον Κολοσσό, η Ένωση δεν μπόρεσε να στείλει έστω το παιχνίδι στην παράταση, αστοχώντας σε ένα τρίποντο στο φινάλε, με το σκορ στο 82 – 85 (ήταν και το τελικό) και γνωρίζοντας μια «σκληρή» ήττα, βυθίζοντάς την ακόμη περισσότερο σε «εσωστρέφεια».

5420779

Αντίθετα, ο Κολοσσός, παρά τις τάσεις αυτοχειρίας που έδειξε στα τελευταία δευτερόλεπτα με δυο «φθηνά» λάθη, το ένα σε λάθος πάσα και το άλλο σε πάτημα γραμμής, έδειξε ότι είναι ένα συμπαγές σύνολο, με πλάνο στην επίθεση, καλό passing game και spacing στηριζόμενο στις οργανωτικές ικανότητες των Ξανθόπουλου, Ποτ και στις εκτελεστικές των Γουίλιαμς, Μομίροφ και Τιλί. Η ομάδα του Κατζούρη δίκαια βρίσκεται στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και αν καταφέρει να βρει σταθερότητα στο αμυντικό κομμάτι και περιορίσει τα «νεκρά διαστήματα», τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη 6αδα τουλάχιστον…

MAN OF THE MATCH: Stefan Pot

Ο Σέρβος point guard υπήρξε μεγάλο ταλέντο στα νεανικά του χρόνια, με το συνδυασμό μεγέθους και ικανότητας στο χειρισμό να προδιαγράφουν λαμπρή καριέρα. Ωστόσο, ποτέ δεν έφθασε στο status που πολλοί περίμεναν και έτσι ένα παιχνίδι της μοίρας και η αποχώρηση του Ty Lawson από τον Κολοσσό, τον έφερε στη Ρόδο! Στον αγώνα με την ΑΕΚ ήταν από τους καλύτερους παίκτες των νικητών, οργανώνοντας μαεστρικά και συνεισφέροντας σε πολλούς τομείς. Μάλιστα ένα δικό του τρίποντο – μαχαιριά στα τελευταία δευτερόλεπτα, έφερε την ομάδα του ένα βήμα από τη νίκη. Μαζί με τους Γουίλιαμς, Μομίροφ και Φλόιντ συνθέτουν ένα back court με ποιότητα στην επίθεση!

GAME HIGHLIGHTS:

GAME STATS:

aekkolos