Skip to main content

Όταν ο Ολυμπιακός τρέχει και πιέζει, όλα γίνονται εύκολα (vid)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού που ήταν μαγικός για τρία δεκάλεπτα, την Βαλένθια που τον υποτίμησε, το σωστό μοιρασμένο ροτέισον και τις εξαιρετικές άμυνες.

Και κάπως έτσι κάποια «κυρία» Βαλένθια υποτίμησε τον Ολυμπιακό θεωρώντας ότι θα έχει εύκολο παιχνίδι μιας και δεν διεκδικεί τίποτα πλέον. Ωστόσο τις μεγάλες ομάδες δεν πρέπει να τις υποτιμάς, ειδικά όταν παίζουν για το γόητρο, την ιστορία και τη φανέλα τους.

Η Βαλένθια που διεκδικεί οχτάδα έδειξε το πραγματικό της «θέλω» μονάχα στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν λίγο πολύ όλα είχαν κριθεί και χρειάστηκε ένα τεράστιο τρίποντο του Βεζένκοφ για να τους «σκοτώσει» τα όνειρα.

Όποιος είδε τον αντίστοιχο αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια θα κατάλαβε τι θα πει «Θέλω να μπω οχτάδα και δεν έχω όρεξη για παιχνίδια». Η Βαλένθια σε καμία περίπτωση δεν έδειξε κάτι αντίστοιχο και τολμώ να πω αυτό που γράφω όλη τη χρονιά «Γιατί να μην παίζει ο Ολυμπιακός τέτοια άμυνα σε κάθε παιχνίδι;».

Δεν μιλάμε για σωστές τοποθετήσεις, πίεση στη μπάλα ή οτιδήποτε. Μιλάμε για ενέργεια. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους σε αυτό το κομμάτι μέσα στη σεζόν.

Στα του παιχνιδιού αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα είναι ότι όταν ο Ολυμπιακός έχει διάθεση να πιέσει και να τρέξει όλα γίνονται πιο εύκολα γι’ αυτόν. Έβγαλε εντελώς εκτός παιχνιδιού τα αντίπαλα γκαρντ για μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού, η άμυνα στον Ντούμπλιεβιτς ήταν εξαιρετική και φυσικά ΔΕΝ δέχτηκε κανένα πόντο τόσο στο τρανζίσιον, όσο και σε εσωτερικό mismatch. Οι τελευταίοι δύο ήταν οι λόγοι που έχασε το πρώτο παιχνίδι. Δηλαδή το γεγονός ότι δεν πίεζε τις πρώτες πάσες και τα τρίγωνα που δημιουργούσαν για τον Κάλινιτς στο ματς του ΣΕΦ ήταν σκέτη «τριγωνομετρία». Επίσης δέχτηκε πάρα πολλούς πόντους στο τρανζίσιον, κάτι που απέφυγε απόψε – βγάζουμε εκτός εξίσωσης το τελευταίο δεκάλεπτο.

Επίσης είδαμε πόσο σημαντικός ήταν ο Κουφός. Ένα μεγάλο κορμί που μάτσαρε τέλεια απέναντι στον Ντούμπλιεβιτς που στο ματς του ΣΕΦ είχε κάνει πάρτι.

Παραπάνω βλέπουμε ορισμένες σπουδαίες άμυνες που έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι», με πολλούς πρωταγωνιστές, πράγμα που δείχνει ένταση και διάρκεια από όλους. Το πιο σημαντικό που θα παρατηρήσετε είναι το λεγόμενο shrink, δηλαδή το μάζεμα όλων των παικτών δυνατής και αδύνατης πλευράς σε κάθε mismatch γκαρντ με ψηλό, ώστε να μην υπάρξει πάσα, ούτε άμεση, ούτε από το high post. Επίσης θα παρατηρήσετε την επιθετικότητα στις αλλαγές κάθε παίκτη. Δεν ήταν μόνο δουλειά του γκαρντ να αρνηθεί την εισαγωγική, αλλά και του ψηλού να βγει πολύ δυνατά πάνω στα αντίπαλα γκαρντ και να μην επιτρέψει εύκολη διείσδυση ή δημιουργία γραμμής πασαρίσματος.

Από εκεί και πέρα ήταν πολύ σωστά μοιρασμένος ο χρόνος, καθώς έπαιξαν μόνο όσοι έδιναν σταθερά καλά πράγματα. Δεν χρειάστηκε να ανοίξει το ροτέισον. Αυτοί που αγωνίστηκαν ήταν σκληροί στην άμυνα γι’ αυτό και είχε σκοράρει η Βαλένθια στους 41 πόντους στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Βεζένκοφ στη «3» είναι κάτι που δεν περίμενα να δω, κυρίως για την αμυντική του συμπεριφορά, ωστόσο η βελτίωση που έχει δείξει είναι εμφανέστατη και το γεγονός ότι μπορεί να αγωνιστεί επαρκώς και εκεί ανοίγει δρόμους και στον ίδιο το παίκτη, αλλά και στην ομάδα του.