Skip to main content

Πόσοι παίζουν για την ιστορία του Παναθηναϊκου;

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπασκόνια εστιάζοντας στο τρόπο παιχνιδιού των Ισπανών που είναι δύο ταχύτητες πάνω από τις περισσότερες ομάδες της λίγκας.

Η μια ομάδα παίζει για το γόητρο και η άλλη για να μπει στην οχτάδα. Είναι το τρίτο κατά σειρά άρθρο που θα σχολιάσω το κίνητρο και όμως πως να ξεσηκώσεις τους παίκτες σε τέτοια παιχνίδια; Πως να τους ζητήσεις να ανεβάσουν παραπάνω την ένταση; Η Μπασκόνια απόψε ήταν τρομαχτική… Δεν είχε αντίπαλο και δεν θα μπορούσε να έχει. Κάθε φορά που πίεζε τη μπάλα ή κάθε φορά που έτρεχε έμοιαζε σαν να παίζει Κολέγιο απέναντι σε Λύκειο…

Είναι γόητρο να παίζεις στον Παναθηναϊκό;

Είναι… Σαφώς, ωστόσο δεν μπορείς να το ζητάς από όλους αυτό… Πόσοι θα παθιαστούν με αυτό; Μιλάμε για επαγγελματίες που βλέπουν και τον εαυτό τους εκτός ομάδας από τη νέα χρόνια. Κάκιστη δικαιολογία, απλά ας είμαστε ρεαλιστές… Πόσοι παίκτες «γουστάρουν» να φοράνε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και παίζουν γι’ αυτή και την ιστορία της;

Ελάχιστοι…

Από εκεί και πέρα έχουμε πει. Αυτά τα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός τα χρησιμοποιεί σαν προετοιμασία για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το πραγματικό του στόχο για φέτος και είναι ευλογία να μπορεί να δοκιμάζει σχήματα απέναντι σε ομάδες αυτής της ταχύτητας, ώστε να είναι έτοιμος όταν έρθει η ώρα της κρίσεως στους εγχώριους τίτλους. Μην ξεχνάμε πως αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να φτάσει στο τελικό κυπέλλου με το Προμηθέα έχει μαζεμένα παιχνίδια μέχρι να το καταφέρει με Περιστέρι, Λαύριο και ΑΝ τα καταφέρει με τους Πατρινούς.

Όσο άσχημο και αν ακούγεται σε ορισμένους, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός μετά από πολλά χρόνια δεν διεκδικεί την είσοδο του στην οχτάδα και παράλληλα κάνει τη μια ήττα μετά την άλλη.

5272791

Εύκολα μπορούμε να καταδικάσουμε το προπονητή, ωστόσο τι να κάνει; Να παίζει με μικρό ροτέισον για να χάνει με δέκα πόντους; Πως θα βρουν ρυθμό όλοι οι παίκτες για την Ελλάδα; Ακούγεται μακάβριο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε τη κρισιμότητα της φετινής σεζόν και πόσο πολύ έχει ο Παναθηναϊκός ανάγκη ένα τίτλο φέτος.

Από εκεί και έπειτα αυτή η Μπασκόνια δεν μπορούσε να χάσει σήμερα. Ο τρόπος που τρέχει στον αιφνιδιασμό πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάριο. Η ταχύτητα με την οποία κατεβάζουν τη μπάλα, σπρώχνουν τη μπάλα στα φτερά. Το Fastbreak. Οι καταστάσεις πλεονεκτήματος και πως τις εκμεταλλεύονται. Το ότι αυτός που μαρκάρει το σουτέρ δεν κάνει block out, αλλά φεύγει στον αιφνιδιασμό για να βγάλουν εύκολο καλάθι. Μιλάμε για μια πολύ καλά δουλεμένη μηχανή που στον αιφνιδιασμό τουλάχιστον δεν έχω δει εγώ προσωπικά κάτι παρόμοιο!

Και είναι αξιοζήλευτο… Μακάρι να υπήρχε ελληνική ομάδα να παίζει με τέτοια ταχύτητα.

5272809

Επίσης να εστιάσουμε στην άμυνα των Ισπανών που όταν θέλουν σε πνίγουν. Έχουν γκαρντ να πιέσουν πολύ τη μπάλα, αλλά από εκεί και πέρα τα πλοκάμια των ψηλών της δεν επιτρέπουν ΚΑΜΙΑ εισαγωγική πράγμα που κάνει ομάδες σαν τον Παναθηναϊκού που τους αρέσουν να γυρνάνε τη μπάλα από τη μια πλευρά στην άλλη, ακατόρθωτο.

Ο Παναθηναϊκός εξελίσσει παιδιά, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένας εκνευρισμός, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων και των συνεχόμενων κακών εμφανίσεων. Σίγουρα θα βρεθεί λύση, αλλά χρειάζεται υπομονή.