Skip to main content

Ένα ακόμη πεταμένο ημίχρονο… (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρμπαχτσε εστιάζοντας στο κακό πρώτο ημίχρονο, στον πάντα τίμιο Ζαν-Σαρλ και στον έτοιμο κορμό που πρέπει να επενδύσει πάνω του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ένα ακόμη παιχνίδια, ίδια ιστορία. Ένα ακόμη πεταμένο ημίχρονο από τον Ολυμπιακό. Είναι αστείο και όμως αν το δούμε σφαιρικά τα παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» έχουν τις εξής καταλήξεις:

  • Θα έχουν επιβάλλει από νωρίς το ρυθμό και θα κερδίσουν(βλ. Παναθηναϊκό εκτός, Μπαρτσελόνα, Ζενίτ εκτός).
  • Θα έχουν επιβάλλει το ρυθμό τους και θα «αυτοκτονούν» στο τέλος(βλ. Ζάλγκιρις και τα δύο παιχνίδια).
  • Θα χάνουν με τεράστια διαφορά στο πρώτο ημίχρονο και θα χάνουν στις λεπτομέρειες στο δεύτερο(βλ. ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε).
  • Θα χάνουν με τεράστια διαφορά στο πρώτο ημίχρονο και θα κερδίζουν στο τέλος(βλ. Ζενίτ, Ερυθρό Αστέρα).

Πάνω κάτω αυτή ήταν η εικόνα του Ολυμπιακού τη φετινή χρονιά με τις δύο τελευταίες κατηγορίες να κυριαρχούν. Και φυσικά έγραψα πως είναι αστείο γιατί ήμουν σίγουρος πως στο δεύτερο ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» θα επιστρέψουν όπως έκαναν διαδοχικά μέσα στη σεζόν.

Ωστόσο αυτή τη φορά βρήκαν απέναντι τους μια αρκετά έμπειρη ομάδα που δεν ήθελε να παίξει παρά τα ξεσπάσματα που είχε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στο παιχνίδι τώρα…

Ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου αδυνατούσε να βγάλει ενέργεια στα μετόπισθεν με κυριότερο πρόβλημα την πίεση στη μπάλα και το ένας εναντίον ενός στο χαμηλό post.

Βλέποντας το παραπάνω βίντεο θα διαπιστώσουμε όλους τους τρόπους που δέχθηκε ο Ολυμπιακούς το 43 παθητικό στο ημίχρονο.

  • Η Φενέρ είχε 7 επιθετικά και 6 πόντους από δεύτερες επιθέσεις.
  • Σκόραρε 13 πόντους μέσα από το pick-n-roll.
  • Είχε 8 πόντους από το χαμηλό post.
  • Οι «ερυθρόλευκοι» υπέπεσαν σε δέκα λάθη στο πρώτο μέρος που έδωσαν 8 πόντους στον αιφνιδιασμό για τους Τούρκους.

Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, αν τα συνδέσουμε με τη κακή κυκλοφορία, τη στασιμότητα και την επιθετικότητα που δεν διέκρινε κανέναν, το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν η ενθαρρυντική εμφάνιση του Λαρεντζάκη σε άμυνα και επίθεση.

Στο δεύτερο ημίχρονο όπως πάντα ο Ολυμπιακός μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια. Μεγαλώνοντας το σχήμα με το Βεζένκοφ στο «3», ήταν έτοιμος να πιέσει τη μπάλα, να διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ και φυσικά ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ!

Σε κάθε ματς που οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούσαν ρυθμό, τον έβρισκαν μέσα από το τρανζίσιον και πιο συγκεκριμένα από τη μετατροπή της άμυνας σε επίθεση με τον Σακ Μακίσικ ως πρωταγωνιστή. Απόψε ο Αμερικανός είχε ένα κακό παιχνίδι, αλλά και πάλι έγινε μια μικρή ανατροπή.

Όπως γράψαμε βέβαια ο Ολυμπιακός είχε απέναντι του μια Φενέρμπαχτσέ ιδιαίτερα σοβαρή που έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ κατά διαστήματα. Όταν η διαφορά έπεσε στους έξι, ήθελε ένα ακόμη μικρό ξέσπασμα, το οποίο δεν επέτρεψαν οι Τούρκοι να γίνει.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να σταθώ στο Λίβιο Ζαν-Σαρλ. Ο Γάλλος ο οποίος όλη τη χρονιά στέκεται επάξια σαν «4.5» πάντα δίνει στον Ολυμπιακό την ενέργεια και στις δύο άκρες του παρκέ. Είναι σοβαρός επιθετικά και παίζοντας πολύ physical στην άμυνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε παιχνίδι θα δώσει και από κάτι. Δεν έχει σημασία αν θα είναι δύο πόντοι ή κάποια ριμπάουντ. Θα είναι πάντα «σκληρός», είτε πρόκειται για προσωπική άμυνα, είτε να καλύψει κάποιο συμπαίκτη, είτε να μαρκάρει περιφερειακό. Ο Γάλλος έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στο φετινό ρόστερ και ταπεινή μου άποψη είναι ότι αποτελεί πολυτέλεια στη φετινή frontcourt των «ερυθρολεύκων» και γιατί όχι και στην επόμενη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όπως πολύ σωστά είπε έχει ένα ικανό κορμό που πρέπει να εκμεταλλευτεί μέχρι το φινάλε κοιτάζοντας φυσικά την επόμενη σεζόν. Είναι σημαντικό πως ήδη διαθέτει τρεις ξένους που ο καθένας στο τομέα του δίνει πράγματα, ο Ζαν Σαρλ είναι πολυεργαλείο, ο Μακίσικ από τους καλύτερους game changer της λίγκας, ενώ το μέλλον σίγουρα ανήκει στο Μάρτιν.