Skip to main content

Έπρεπε να το πάρει ο Παναθηναϊκός (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ρεάλ Μαδρίτης και αναλύει μέσω βίντεο γιατί θεωρεί ότι η ήττα των «πρασίνων» οφείλεται στις κακές επιλογές στην επίθεση και σε μόνο μια αμυντική ολιγωρία. 

Ξεκινάς καλά έχοντας ένα πλάνο, να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο το pick-n-roll παιχνίδι της Ρεάλ κυρίως στα κοψίματα των ψηλών, εξωθώντας τους με αυτό το τρόπο σε πολλά σουτ τριών πόντων. Έχεις το ευτύχημα να είναι εύστοχη συνολικά στο παιχνίδι μόνο πέντε λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο. Βρίσκεις την ευκαιρία στο διάστημα που βρήκαν ρυθμό να παίξεις ζώνη και να τους οδηγήσεις εκ νέου σε παραλήρημα και αστοχία, ενώ έρχεται η ώρα που βρίσκεις εσύ καλό επιθετικό ρυθμό και φέρνεις το παιχνίδι τούμπα. Περνάς μπροστά και χρειάζεσαι λίγο καθαρό μυαλό και μερικές καλές άμυνες…

Μια χαμένη προσπάθεια στην επίθεση… Μια κερδισμένη άμυνα!

Μια χαμένη προσπάθεια στην επίθεση… Μια κερδισμένη άμυνα!

Μια ακόμη χαμένη προσπάθεια στην επίθεση… Χαμένο αμυντικό ριμπάουντ… Η Ρεάλ ισοφαρίζει… 

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις μεγάλες προτάσεις που καθορίζουν εν πολλοίς το χθεσινό αποτέλεσμα. Χώρια τι έγινε στη παράταση. Μέχρι εκείνο το σημείο, έχεις φέρει το ματς στα μέτρα σου. Κρατάς τη Ρεάλ στους 66 πόντους και πρέπει απλά ή να βάλεις ένα ακόμη καλάθι ή να συνεχίσεις να παίζεις αυτές τις εξαίρετες άμυνες που παίζεις στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού. Τέλος της ιστορίας. 

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά και με τη βοήθεια του “once” τις καθοριστικές φάσεις στις οποίες ο Παναθηναϊκός δεν έκανε σωστές επιλογές.

  • Προσωπικά θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος ξεκινάει από τον Παπαγιάννη – χωρίς να γνωρίζω αν ήταν προπονητική οδηγία να μένει τόσο πολύ στο screen. Ο Ταβάρες έβγαινε πολύ ψηλά για να σταματήσει ενδεχόμενο σουτ του Νέντοβιτς. Ένα κόψιμο του Παπαγιάννη θα ανάγκαζε τον Γιούλ(έδιναν βοήθεια από το πρώτο παίκτη της αδύνατης πλευράς) να βυθιστεί περισσότερο δημιουργώντας ελεύθερο σουτ του Σαντ Ρος με καλές προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα στο πρώτο πέρασμα του Νέντοβιτς υπάρχει χώρος για εκτέλεση, καθώς έχει μεγάλη απόσταση ο Σέρβος από τον Φερνάντεθ. Το αν αποφάσισε να παίξει με το ρολόι ή αν φοβήθηκε ένα κακό σουτ είναι άλλη υπόθεση. Στη συνέχεια της ίδιας φάσης ο Νέντοβιτς παίρνει τη μπάλα χέρι με χέρι και επιτίθεται ξανά από τα αριστερά, σαφώς αφού μένουν 3.8 δεύτερα ο Ταβάρες εμφανίζεται πιο επιθετικά καθώς περιμένει το σουτ, αλλά βλέποντας το Παπαγιάννη να κόβει αρχίζει να βυθίζεται και αυτός. Με 3.8 να απομένουν ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο το drive ή έστω η διαγώνια πάσα στον Σαντ-Ρος. 
  • Δεύτερη κατάσταση ίδια με την προηγούμενη. Ο Παπαγιάννης στήνει το σκριν πολύ ψηλά και η Ρεάλ αμύνεται με το Φερνάντεθ να κυνηγάει και τον Ταβάρες να βγαίνει ψηλά και παράλληλα(high flat). Το γεγονός ότι ο ψηλός της Ρεάλ βγήκε τόσο επιθετικά είναι για να σταματήσει το σουτ του Νέντοβιτς. Πάλι ένα γρήγορο κόψιμο του Παπαγιάννη θα οδηγούσε αν όχι κατευθείαν σε πάσα στο κόψιμο σε ένα ελεύθερο σουτ στο φτερό. Στη συνέχεια η πάσα του Νέντοβιτς στην αδύνατη πλευρά εκπυρσοκροτεί επίθεση στην close out από τον Σαντ Ρος. Ο Κουβανός για ανεξήγητο λόγο, ενώ έχει περάσει τον αντίπαλο του σπάει τη μπάλα στη γωνία και στη συνέχεια ένα σουτ με κακές προϋποθέσεις. Αν ο Σαντ Ρος επέλεγε να συνεχίσει το drive τραβώντας την άμυνα του Ταβάρες υπήρχε ο επερχόμενος Παπαγιάννης να ολοκληρώσει τη φάση. 
  • Pick-n-Roll Παπαγιάννη και Σαντ Ρος με τον Κουβανό να επιτίθεται αντίθετα από το σκριν και να έχει όλο τον αριστερό διάδρομο να επιτεθεί. Αντ’ αυτού επιλέγει να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Προσοχή γιατί εδώ αυτή η επιλογή ΑΝ γινόταν καλάθι θα λέγαμε ότι ο παίκτης είναι μάγκας και σφράγισε τη νίκη της ομάδας του. Η κίνηση που κάνει απέναντι στο Γιούλ είναι παίκτη υψηλού επιπέδου, αλλά σαν επιλογή, ενώ προηγείσαι και ΔΕΝ χάνεις με δύο πόντους, ίσως θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Δεν ήταν απαραίτητη η επίθεση στη ρακέτα, αλλά έστω ένα σουτ μέσης απόστασης στα οποία στάζει μέλι ο παίκτης. 

Και στις τρεις καταστάσεις αν ο Παναθηναϊκός είχε επιτεθεί λίγο περισσότερο προς τη ρακέτα είτε για να τραβήξει την άμυνα και να βρει σουτ με καλύτερες προϋποθέσεις, είτε για να κερδίσει κάποιο φάουλ ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Και φυσικά πάμε στη κρισιμότερη άμυνα του παιχνιδιού αυτή που οδηγεί στη παράταση: 

 

Ο coach Λάσο σχεδιάζει ένα flare σκριν για τον Κάρολ το οποίο αντιμετωπίζει εξαιρετικά ο Νέντοβιτς και οδηγείται σε pick-n-roll του Γιουλ με τον Ταβάρες, όπου ο Παναθηναϊκός εμφανίζει αρκετά ψηλά το Παπαγιάννη για να πιέσει τον Ισπανό. Η κατάσταση οδηγεί σε αλλαγή τον Παπαγιάννη με το Σαντ-Ρος, ενώ και ο Μπεντίλ σαν τελευταίος της αδύνατης πλευράς μαζεύεται στη ρακέτα για να κλείσει το κόψιμο του Ταβάρες. Ο Λάσο το έχει προβλέψει και έχει βάλει στη γωνία της αδύνατης πλευράς τον κλασικότερο ψηλό σουτέρ του, τον Τόμπκινς περιμένοντας μια αργή close out του Μπεντίλ, ωστόσο σε αυτό το σημείο γίνεται και το λάθος του Παναθηναϊκού. Θέλοντας όλοι οι παίκτες να ΜΗΝ δεχθούν τρίποντο και χάσουν το παιχνίδι βγαίνουν διαδοχικά, Παπαπέτρου, Μπεντίλ και Παπαγιάννης.

 Ο παίκτης που έπρεπε απλά να κάνει περιστροφή και βγήκε σωστά ήταν ο Παπαπέτρου. Με αυτό το τρόπο δεν μένει παίκτης για box out στον Ντεκ και φυσικά κανείς δεν κάνει box out στον μοιραίο της αναμέτρησης Σέρχιο Γιουλ. Βέβαια ο τρόπος που αμύνεται στη close out ο Μπεντίλ στο τελευταίο σουτ είναι συγκινητικός, αλλά η κατοχή ολοκληρώνεται με το αμυντικό ριμπάουντ.