Skip to main content

Ντύλαν Οζετκόβσκι: Ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια του Λάκοβιτς (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς κάνει ...φύλλο και φτερό τον πρώτο σκόρερ της Ουλμ και απαντάει στο ερώτημα αν είναι έτοιμος για το επόμενο επίπεδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξεις την αξία μιας κατάστασης ή ενός «πράγματος» είναι μέσω της γλώσσας των αριθμών. Όταν λοιπόν θα ανοίξουμε τη στατιστική του Eurocup και θα ελέγξουμε τους παίκτες της Ρατιοφαρμ Ουλμ, θα δούμε Ντύλαν Οζετκόβσκι: 17.1 πόντοι ανά παιχνίδι.

Αν το αναμοχλεύσουμε περαιτέρω θα δούμε ότι είναι μόλις 24 ετών και αγωνίζεται κατά κόρον στη θέση του σέντερ, ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι βρίσκεται στην κορυφή των δημιουργών ανάμεσα στους σέντερ της λίγκας.

Τρία στοιχεία λοιπόν που μπορούν να σε κάνουν να τον παρακολουθήσεις:

  • Πως επιτυγχάνονται αυτοί οι 17 πόντοι ανά παιχνίδι;
  • Πως παράγει τόσες assists παίζοντας στη θέση του σέντερ;
  • Δεδομένο το νεαρό της ηλικίας του, μπορεί να επέλθει και άλλη βελτίωση;

Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στην απάντηση του ερωτήματος “μπορεί ο Οζετκόβσκι να ανταπεξέλθει στο επίπεδο της Euroleague”; Εύχομαι και πιστεύω ότι μετά το τέλος της ανάλυσης θα έχω δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εστω σε θεωρητικό επίπεδο.

Screenshot 2020 12 13 Dylan ozetkowski Αναζήτηση Google

Πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για την ποιότητα και το ταλέντο ενός παίκτη από τα στατιστικά του πρέπει να εξετάσουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Με λίγα λόγια να τον δούμε στο γήπεδο ώστε να διαπιστώσουμε πως προκύπτουν οι αριθμοί του.

Αρχικά μπορεί ο συγκεκριμένος αθλητής:

  • Να χαίρει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του προπονητή του.
  • Το παιχνίδι της ομάδας να έχει άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση με την δική του επιθετική απόδοση.

Σαφώς το να μπορεί κάποιος να σκοράρει σε τέτοιο βαθμό δείχνουν πέρα από το παραπάνω, ότι διαθέτει ταλέντο και αφού το έκανε στη μια ομάδα, μπορεί να το κάνει και στην άλλη και έρχομαι να συμφωνήσω. Ο προπονητής που θα επιλέξει αυτό το σκόρερ από χαμηλότερη λίγκα, μπορεί να βρει τους τρόπους να τον κάνει να σκοράρει το ίδιο επιδέξια και στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Ντύλαν Οζετκόβσκι έχει ένα τέτοιο επιθετικό ταλέντο για τη θέση που παίζει που πραγματικά σπανίζει στις μέρες μας και μπορεί να κάνει ένα προπονητή να θέλει να τον παρακολουθήσει στενά.

Αυτό που πιστεύω ότι θα τον πάει ένα βήμα παραπέρα είναι να ξεκαθαρίσει λίγο παραπάνω η θέση στην οποία αγωνίζεται. Γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι ο προπονητής που θα τον καθοδηγήσει σχετικά με αυτό και θα μπορέσει να τον εξελίξει αμυντικά, δεν θα τον ανεβάσει απλά επίπεδο, αλλά θα τον καθιερώσει κιόλας σε αυτό!

Εγώ βέβαια είμαι της άποψης ότι οι θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ δεν έχουν τόση σημασία, όσο το τι μπορείς να προσφέρεις στην επίθεση και ποιους μπορείς να μαρκάρεις στην άμυνα. Ωστόσο επειδή αυτή η τάση συγκλίνει περισσότερο στις αρχές του ΝΒΑ και επειδή στην Euroleague τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, ο Ντύλαν Οζετκόβσκι κατά τη δική μου άποψη, μπορεί να λογίζεται ως «4,5». Ένας παίκτης δηλαδή που θα λογίζεται ως PF και υπό προϋποθέσεις θα μετακινείται στη θέση του C.

dylan osetkowski ratiopharm ulm photo ulm harry langer 5343

Πάμε να δούμε τους λόγους που ανταποκρίνεται περισσότερο ως PF ξεκινώντας από την άμυνα:

  • Σαν πεντάρι θα κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες καταστάσεις pick-n-roll σε σχέση με τη θέση «4».
  • Επίσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες καταστάσεις στο χαμηλό post.

Και φυσικά στο κομμάτι της επίθεσης:

  • Το κυριότερο πρόβλημα είναι το ρολάρισμα του. Αν σκεφτούμε ότι η πλειοψηφία των προπονητών παίζουν pick-n-roll με το «5» τους, τότε ο Οζετκόβσκι δεν μπορεί να προσφέρει πολλά σαν ρόλερ και θα δούμε στη συνέχεια το γιατί.

Έπειτα πρέπει να μιλήσουμε και για το αθλητικό του προφίλ:

  • Έχει χαμηλό άνοιγμα χεριών και είναι το λιγότερο ευέλικτος σε σχέση με άλλα πεντάρια της λίγκας. Το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που κοιτάνε οι προπονητές στους Centers είναι το άνοιγμα χεριών. Στο Eurocup σαφώς δεν φαίνεται σε τόσο έντονο βαθμό, αλλά μιλάμε πάντα για τη Euroleague.
  • Σαν πεντάρι θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο ψηλούς και πιο αθλητικούς παίκτες που θα του δημιουργήσουν πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ.

Οπότε βλέποντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά σχετικά με την άμυνα και επίθεση του παίκτη σαν C, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ΔΕΝ θα τον επιλέξουν εύκολα σαν πεντάρι οι προπονητές της Euroleague, αλλά σαν PF που υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να αγωνιστεί και σαν C. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Να αντιμετωπίσει μια άμυνα όπου ο ψηλός μένει πολύ βαθιά στη καρδιά της ρακέτας για να την προστατέψει(βλ. Ρεάλ με Ταβάρες ή Μπασκόνια με Φαλ κλπ), οπότε ένα πεντάρι που θα σουτάρει θα τον αναγκάσει αφενός να τραβηχτεί πιο έξω.

Ο Ντύλαν Οζετκόβσκι είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί tweener, δηλαδή ένας αθλητής που μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις, αλλά σε καμία από τις δύο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις στον απαιτούμενο βαθμό. Και παράλληλα έχει μέγεθος 4ριου (2.06), όγκο 5ριου (113 kg) και ένα πλουραλιστικό παιχνίδι που θα άρμοζε στα καλύτερα τριάρια της εποχής.

Γι’ αυτό ξανά λέω ο Γιάκα Λάκοβιτς έχει στα χέρια του ένα πολύ «ιδιαίτερο» αθλητή.

Copy 20of 20lu014

Αν ανοίξουμε τις στατικές του Eurocup θα δούμε όλες τις στατικές κατηγορίες των παικτών και ξεκινώντας θα δούμε ότι δεν βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ. Δεν βρίσκεται ούτε στην πρώτη πεντάδα των ριμπάουντερ. Στις ασσίστ; Ούτε! Άρα θα πει κανείς τι ιδιαίτερο έχει αυτός ο παίκτης;

Κατεβαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι της στατικής θα φτάσουμε στο Index Rating που είναι ο συνολικός αριθμός αξιολόγησης των αθλητών και θα δούμε ότι ο Αμερικανός βρίσκεται στη Τρίτη θέση με 21.56 βαθμούς αξιολόγησης το παιχνίδι και φυσικά ΜΟΝΟ αυτό αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα και το πλουραλισμό στο παιχνίδι του.

Στα βασικά στατιστικά θα δούμε:

17.1 πόντους το παιχνίδι.

5.6 ριμπάουντ το παιχνίδι.

2.9 ασσίστ το παιχνίδι.

1.1 κλεψίματα το παιχνίδι.

21.6 βαθμούς αξιολόγησης το παιχνίδι.

 Στα προηγμένα στατιστικά θα δούμε:

  • 1ος σε PPS με 1.69 = Πόντοι ανά εκτελεσμένο σουτ και βολές.
  • 1ος σε PPSh με 1.21 = Πόντοι από σουτ, ανά εκτελεσμένο σουτ.
  • 1ος σε PPP με 1.35 = Πόντοι ανά κατοχή.
  • 1ος σε True Shooting με 66.7 = Αποτελεσματικότητα σε σουτ και βολές.
  • 1ος σε eFG% με 60.4 = Δείκτης που λαμβάνει υπόψιν τη χρησιμότητα του τριπόντου.
  • 1ος σε ORB% με 7.8 = Πάει στα διαθέσιμα επιθετικά ριμπάουντ.
  • 3ος σε AST% με 23.8 = Μοιράζει περίπου το 24% των διαθέσιμων ασσίστ της ομάδας του.
  • 9ος σε TO% με 12.2 και παράλληλα 1ος σε USG με 27.4 που μας δείχνει ότι η μπάλα περνάει   περισσότερες φορές από τα χέρια του σε σχέση με τους συμπαίκτες του και υποπίπτει στα λιγότερα λάθη σε σχέση με τους υπόλοιπους!
  • Φυσικά 1ος σε offensive rating με 124.2 και 10ος σε defensive rating με 105.3 που δείχνει ότι βάζει περισσότερους πόντους από όσους δέχεται σε 100 διαθέσιμες κατοχές.

Έχουν υπολογιστεί μονάχα οι παίκτες που έπαιξαν και στους εννιά αγώνες για καλύτερο ποσοστό και αποδοτικότητα. Τα προηγμένα στατιστικά ανήκουν στον Ανδρέα Χριστοφόρου: https://twitter.com/acbbstatscy

Αυτό που πρέπει να σας «μείνει» από τα προηγμένα στατιστικά είναι η τρομερή αποδοτικότητα που έχει ο παίκτης στα σουτ μαζί με την υψηλή δημιουργία για τη θέση που παίζει και τα λίγα λάθη που κάνει βάσει το χρόνο που έχει τη μπάλα στα χέρια!

Πάμε τώρα να δούμε τις επιθετικές αρετές του Αμερικανού που ξανά λέω σπανίζουν ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο σε τόσο υψηλή συχνότητα και φυσικά με τέτοια αποδοτικότητα:

Ο Οζετκόβσκι αρέσκεται να σουτάρει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό και η κύρια δράση του στο pick-n-roll είναι το pop out. Μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός και όντας στατικός(spot) στην αδύνατη πλευρά πράγμα που κάνει τη δουλειά του παίκτη του που ενδεχομένως θα πάει σε βοήθεια ακόμη πιο δύσκολη. Η γνώση του αντιπάλου ότι μπορεί να εκτελέσει εξαιρετικά αναγκάζουν την άμυνα στη close out να είναι ιδιαίτερα επιθετικά πάνω του. Γνωρίζοντας αυτό, έχει δουλέψει εξαιρετικά τη προσποίηση και επίθεση στη close out.

Δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος, ούτε εκρηκτικός, αλλά έχει καλό χειρισμό και αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετωπίζει 5ρια καταλαβαίνετε ότι έχει προβάδισμα. Ο Οζετκόβσκι μπορεί να βάλει την μπάλα κάτω και να επιτεθεί έχοντας πολύ καλά νούμερα με το δυνατό του χέρι (δεξί), αλλά δυσκολεύεται όταν σουτάρει σε κίνηση ή πάνω σε επαφή. Αντιθέτως δείχνει μεγάλη συνέπεια όταν κάνει ένα δυνατό σταμάτημα, βρίσκει ισορροπία. Είτε κερδίζει φάουλ, είτε σουτάρει με καλύτερες πιθανότητες ευστοχίας. Επίσης μπορεί να επιτεθεί από το χαμηλό post, χωρίς να έχει ιδιαίτερες αρετές και χαρακτηρίζοντας τον ως one-way finisher(=έχοντας δηλαδή ένα συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης) γνωρίζει πολύ καλά πως να κλειδώνει τον αντίπαλο του και με ένα μακρινό hook να επιτίθεται.

Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη είναι να χρησιμοποιεί τον όγκο του στα κλειδώματα. Για την ώρα βάζει εξαιρετικά τα πόδια του σε dropstep για να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Τα τελειώματα του με επαφή είναι υπό αμφισβήτηση συνολικά γι’ αυτό και μιλήσαμε πριν για pick-n-roll ως πεντάρι. Ελάχιστες προσπάθειες θα τελειώσει σαν βυθίζοντας προς το καλάθι. Συνήθως κάνει ένα κόψιμο προς το low post, ώστε να παίξει με πλάτη όπου έχει περισσότερες πιθανότητες ευστοχίας. Φυσικά ένα άλλο κομμάτι που φάνηκε και στη προηγμένη στατιστικά είναι η επίθεση στο ριμπάουντ. Ο Οζετκόβσκι κερδίζει αρκετούς πόντους μέσα από δεύτερες ευκαιρίες. Καλός συγχρονισμός και θέσεις είναι το κλειδί για τον Αμερικανό εδώ.

*Κερδίζει 4.8 φάουλ το παιχνίδι χάρη στις επαφές που δίνουν τα drive και το παιχνίδι από το post.

Στο κομμάτι δημιουργίας όπως θα διαβάσετε και στο βίντεο ο Οζετκόβσκι βρίσκεται στη πρώτη θέση όσον αφορά τους καλύτερους πασέρ της θέσης του με δεύτερο τον άλλοτε ΝΒΑερ, Ματ Κοστέλο. Δεν υπάρχει σημαντικότερη αρετή από ένα ψηλό που να μπορεί να αντιληφθεί το μπάσκετ και να μπορεί να πασάρει. Αν ο Οζετκόβσκι μπορέσει να μάθει να ρολάρει καλύτερα έχει τόση ευφυία και κατανόηση του χώρου που απέναντι σε hedge out θα μπορεί να μετράει assist με το τσουβάλι, ενώ όπως βλέπεται έχει τόσο καλή τεχνική που δημιουργεί σουτ από μέσα προς τα έξω αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς επί πολλά χρόνια αναζητούσε ψηλούς που να μπορούν να πασάρουν.

Στο αμυντικό κομμάτι φυσικά και στο αμυντικό ριμπάουντ έρχονται τα συχνότερα ελλείματα του αθλητή. Στο πρώτο κομμάτι που θα εστιάσουμε, στην άμυνα στο χαμηλό post, ο Οζετκόβσκι έχει δείξει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Υπήρχαν παιχνίδια που κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλο του(βλ. Ριντ, Μπουντούτνοστ) και άλλα που δεν μπορούσε να αμυνθεί όπως απέναντι στο σπεσιαλίστα του είδους Ασέμ Μάρει που είναι και πιο εύστοχος δίποντος της λίγκας. Ο Οζετκόβσκι δεν έχει το καλύτερο μέγεθος, αλλά έχει όγκο, ξέρει να βάζει τα πόδια του, δεν υποπίπτει εύκολα σε φάουλ και το μόνο που μένει είναι η συνέπεια. Είναι έξυπνος. Προσπαθεί να παίξει με το μυαλό του αντιπάλου του, αλλά πρέπει να γίνει πιο λειτουργικός. Σε ένα παιχνίδι συγκεκριμένα ένας παίκτης του έπαιρνε τόσο την επαφή που επίτηδες απομακρύνθηκε για να χάσει την ισορροπία του, αλλά ο αντίπαλος του σκόραρε. Παίζει με μυαλό, αλλά θέλει το κάτι παραπάνω, ειδικά στη θέση «5».

Και φυσικά πάμε και στο κομμάτι της pick-n-roll άμυνας που αποτελεί κλειδί για την είσοδο του οποιουδήποτε παίκτη στη λίγκα. Είναι η δράση που χρησιμοποιείται περισσότερα από κάθε άλλη στο μπάσκετ και εκτός από την επίθεση της πρέπει να μπορείς να αμυνθείς πάνω της αποτελεσματικά. Ο Οζετκόβσκι ως τώρα έχει παίξει τρεις άμυνες κατά σειρά: high flat, αλλαγές και hedge out.

Ο Αμερικανός έχει πάει πολύ άσχημα στη πρώτη άμυνα όπου πρέπει να βυθίζεται στη ρακέτα και να προσπαθεί να βρίσκεται ανάμεσα στο χρήστη της μπάλας και το δικό του ψηλό. Συνήθως σε αυτή την άμυνα έχει δεχτεί τους περισσότερους πόντους από τα αντίπαλα γκαρντ, καθώς είτε δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη μπάλα, είτε βυθίζεται τόσο που δίνει το ενδιάμεσο σουτ – ένα από τα σημεία που ρισκάρει αυτή η άμυνα. Στις αλλαγές έχει δείξει πολύ μεγάλη συνέπεια, ενώ το ίδιο γίνεται και στα hedge out όχι βέβαια τόσο αποτελεσματικά όσο ανταποκρίνεται στις αλλαγές. Στο hedge out που ο κόουτς Λάκοβιτς δεν βγάζει το παίκτη κάθετα, αλλά παράλληλα, βγαίνει με σωστό συγχρονισμό ανοίγει σωστά τα χέρια του και έχει σταματήσει τη μπάλα πολλές φορές.

Συνολικά ο Οζετκόβσκι πηγαίνει στο πάγκο για την αμυντική του ασυνέπεια και όχι για την τρομερή επιθετική του συγκομιδή. Σε παιχνίδια που ήταν πραγματικά «καυτός» επιθετικά δεν μπορούσε να αποσυρθεί, αλλά επίσης σε παιχνίδια που δεν έκανε καλή pick-n-roll άμυνα έπρεπε να βγει για να μην χάσει το ρυθμό η ομάδα του. Έχει τρομερή βελτίωση στα μετόπισθεν από τη περσινή σεζόν στη Γκότινγκεν, οπότε το νεαρό της ηλικίας του μου δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό το τομέα. Έχει στοιχεία όπως το να παίζει στις αλλαγές ή το hedge out που μπορούν να φανούν κλειδιά για τη πορεία του. Γι’ αυτό ξανά λέω, ότι ο προπονητής που θα μπορέσει να τον προσδιορίσει σε σχέση με τη θέση που μπορεί να προσφέρει αμυντικά και επιθετικά και αυτός που θα εξελίξει τις αμυντικές αρετές του όποιες και αν είναι, θα τον καταξιώσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Για την ώρα θα ήταν «λουκούμι» για μια ομάδα όπως η Ζενίτ που μπορεί και να τον βοηθήσει επιθετικά με το παιχνίδι της και να τον καλύψει αμυντικά με τη φιλοσοφία της(αλλαγές και hedge out). Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στη Βιλερμπάν κυρίως στο κομμάτι της επίθεσης, ενώ ο προπονητής που θα μπορούσε να τον εξελίξει άρρηκτα θεωρώ ότι είναι ο Γιασικεβίτσιους στη Μπαρτσελόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=Z1ViqPs-s5M&t=38s