Skip to main content

Μια ιδιάζουσα χρονιά…

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από τη Βαλένθια επισημαίνοντας κυρίως τα αμυντικά λάθη των «ερυθρολεύκων».

Πρέπει φέτος όλη να κατανοήσουμε πόσο ιδιαίτερη χρονιά είναι. Το μπάσκετ αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να σκεφτόμαστε την κατάσταση που επικρατεί και που δεν επιτρέπει κόσμο στα γήπεδο. Αυτό το ζητούμενο και μόνο προκαλεί ανακατατάξεις στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε δύο τινά:

  • ΔΕΝ υπάρχουν φαβορί!
  • ΔΕΝ υπάρχουν έδρες!

Αν μπορέσουμε να μπούμε στη νοοτροπία αυτών των καταστάσεων θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό και κάθε παιχνίδι η κάθε ομάδα της λίγκας διεκδικεί τη νίκη με αξιώσεις. Πραγματικά κανένας προπονητής τη φετινή χρονιά δεν μπορεί να πει πως «κέρδισε στην έδρα του». Όπως έχασε ο Ολυμπιακός σήμερα, έτσι μπορεί να κερδίσει και μέσα στη Βαλένθια. Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Αυτό που μετράει σε κάθε παιχνίδι είναι ο ρυθμός. Η ομάδα που θα μπορέσει να τον ελέγξει από την αρχή μέχρι το τέλος θα έχει πάντα το πάνω χέρι. Η επιτυχία σύμφωνα με τους τέσσερις παράγοντες προέρχεται από την ευστοχία, το περιορισμό των λαθών, τα ριμπάουντ και τις βολές.

5207082

Ο Ολυμπιακός είχε καλά ποσοστά στο σουτ, αλλά η Βαλένθια πολύ υψηλότερα. Είχε ΜΟΝΟ 8 λάθη, ενώ η Βαλένθια 13. Τα ριμπάουντ ήταν 27-32 με τις ομάδες να κερδίζουν πολλά επιθετικά ριμπάουντ και φυσικά και οι δύο ομάδες είχαν υψηλό ποσοστό στις βολές.

Βάζοντας τα κάτω κέρδισε η ομάδα με τη καλύτερη επίθεση. Δεν ξέρω αν αυτό ήθελε ο coach Μπαρτζώκας, πάντως ομάδες σαν τη Βαλένθια που τις αφήνεις να βρουν ρυθμό θα σε σκοτώσουν αν μη τι άλλο. Είναι αυστηρό να τις βγάλεις εκτός πλάνου, να τις παίξεις δυνατά και να τις εξωθήσεις σε πολύ δύσκολες προσπάθειες. Ο Ολυμπιακός είχε «εκλάμψεις» στην άμυνα. Υπήρχαν στιγμές που πραγματικά έβγαζε τη Βαλένθια εκτός επιθετικής ροής, ωστόσο ποτέ δεν μπόρεσαν οι πεντάδες που έπαιζαν αυτές τις άμυνες να βρουν και την ίδια ισορροπία στην επίθεση.

Η Βαλένθια είναι μια από τις ομάδες που επιτίθονται φανατικά στον αιφνιδιασμό σε κάθε ευκαιρία που θα τους εμφανιστεί. Ο Ολυμπιακός στο αποψινό παιχνίδι είχε πολύ αργές επιστροφές και μπορούμε να το δούμε στο παρακάτω βίντεο:

  • Ο Ολυμπιακός κάνει λάθος και βλέπουμε το 4 εναντίον 1.
  • Η Βαλένθια αναπτύσσεται από τα πλάγια με τη μπάλα να φτάνει με δύο πάσες στη γωνία. Ο Μακίσικ έχει κακή συνεννόηση με τον Χάρισον και ο Ολυμπιακός δέχεται ένα εύκολο καλάθι, παρά τη προσπάθεια του Σπανούλη στην αδύνατη πλευρά.
  • Ένα ακόμη λάθος του Ολυμπιακού, βλέπουμε πως τρέχει ο Ντούμπλιεβιτς στον αιφνιδιασμό και πως επιστρέφουν οι δύο ψηλοί των «ερυθρολεύκων». Το «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι σκοράρει ο ψηλός της Βαλένθια με επιθετικό ριμπάουντ!
  • Τρίποντο του Πρέπελιτς στον αιφνιδιασμό, σωστά ο Μακίσικ πρώτα προστατεύει τη ρακέτα, αλλά έχει αργή close out απέναντι σε τέτοιο σουτέρ.
  • Κατάσταση στο τρανζίσιον με το Καλίνιτς να ξεκινάει να ποστάρει και η άμυνα τραβιέται προς τη ρακέτα ώστε να τη προστατέψει. Μένει ελεύθερος ο Ντούμπλιεβιτς που ευστοχεί.
  • Ο Ουίλιαμς κερδίζει στο τρέξιμο τον Βεζένκοφ που δεν μπορεί να ακολουθήσει.
  • Ο Πρίντεζης φωνάζει στο Σλούκα να βγει στη μπάλα, αλλά χάνει ο ίδιος το παίκτη του.

5207075

Αυτό που φάνηκε σε τεράστιο βαθμό εδώ ήταν έλλειμα επικοινωνία, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και συγκέντρωσης.

Σαφώς ένα άλλο κομμάτι, όπου ο Ολυμπιακός υστέρησε ήταν η άμυνα στο ένας εναντίον ενός. Σε πολλές καταστάσεις η προσωπική ευθύνη ήταν ελλιπής, οι αντιδράσεις αργές και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» δεχόντουσαν καλάθια με μεγάλη ευκολία, πράγμα που δείχνει ότι και ο εγωισμός δεν ήταν στο σημείο που έπρεπε. Στο βίντεο βλέπουμε δύο καταστάσεις στο χαμηλό post και άλλες δύο περιφερειακές καταστάσεις.

 

Από εκεί και πέρα όταν στο ημίχρονο δέχεσαι 52 πόντους υπάρχουν πολλά προβλήματα στα μετόπισθεν.

  • Στη πρώτη φάση ο Ντούμπλιεβιτς κάνει το σκριν για τον Κάλινιτς. Ο Μάρτιν τσεκάρει και ο Σλούκας περνάει από κάτω. Ο Αμερικανός δεν βλέπει το Σλούκα να έχει έρθει και «νομίζει» ότι κόλλησε στο screen, οπότε αλλάζει χωρίς λόγο.
  • Εσωτερικό mismatch. Καμία πίεση στη μπάλα και όλοι οι αμυντικοί έχουν επικεντρωθεί σε αυτήν δίνοντας την ευκαιρία στο Ντούμπλιεβιτς να κόψει και να βάλει ένα εύκολο καλάθι.
  • Σκριν στη μπάλα του Κάλινιτς στο οποίο οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν καλή επικοινωνία. Προσπαθούν αφενός να μην αλλάξουν για να δημιουργήσουν ανισορροπία, αλλά δείχνουν να μπερδεύονται και να δίνουν εύκολο διάδρομο στο Χερμάνσον.
  • Ίδια κατάσταση με σκριν του Κάλινιτς, ο Σπανούλης δεν μπορεί να βγει στη μπάλα.
  • Σκριν στη μπάλα από το Ντούμπλιεβιτς, όπου δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει αλλαγή ή όχι. Καμία επικοινωνία με το Μάρτιν να το αντιλαμβάνεται αργά.

Η Βαλένθια κέρδισε 13 πόντους από 5 δράσεις κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός δεν είχε σωστή επικοινωνία και συγκέντρωση να αμυνθεί.

Ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετικό επιθετικό βράδυ το Σλούκα και τον Ζαν Σαρλ που επιτέλους βρήκε το χέρι τού από τη περιφέρεια. Οι δύο τους τόσο με συνεργασίες τους, τόσο και από προσωπικές φάσεις κρατούσαν τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, αλλά πέρα από ορισμένες ενέργειες του Μακίσικ και κάποια επιθετικά ριμπάουντ του Βεζένκοφ που οδήγησαν σε σκορ δεν υπήρχαν άλλοι παίκτες να μπουν στη δυάδα που αναφέρθηκε.

Η Βαλένθια σαν στόχο είχε να φθείρει τον Ολυμπιακό από τη ρακέτα. Ο Κάλινιτς χρησιμοποιήθηκε σε ΠΑΡΑ πολλές περιπτώσεις ως screener απέναντι σε Σπανούλη και Σλούκα. Αρχικά οι «ερυθρόλευκοι» κυνηγούσαν από πάνω για να μην δημιουργήσουν ανισορροπία, αλλά δέχτηκαν όπως είδαμε στο παραπάνω βίντεο εύκολους πόντους. Έτσι συνέχισαν με αλλαγές τις οποίες η Ισπανική ομάδα θέλησε να επιτεθεί από μέσα. Οι συνεργασίες από το high post στο low post έδιναν και έπαιρναν με τον Ολυμπιακό να αδυνατεί να αρνηθεί τις πάσες ή να πιέσει και όταν η μπάλα έφτανε στο ζωγραφιστό είχε πολύ αργές αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο Κάλινιτς να σκοράρει όλο το βράδυ.