Skip to main content

Ο Άντον Γκαβέλ στο Superbasket: «To χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2022 έδωσε μια μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ στην Γερμανία»

Ο προπονητής της Ούλμ, Άντον Γκαβέλ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τις απόψεις του για το Eurocup της νέας σεζόν, όσο και για την άνοδο του γερμανικού πρωταθλήματος μπάσκετ και της Εθνικής Γερμανίας, καθώς και για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των πορτοκαλί που τους οδηγεί σε πολλές επιτυχίες στα τμήματα υποδομής.

Ο Άντον Γκαβέλ ανέλαβε φέτος το καλοκαίρι, τα ηνία του πάγκου της Ούλμ για την νέα σεζόν , ο οποίος είναι γνώριμος στο ελληνικό κοινό από την σεζόν 2008-2009, οπού αγωνιζόταν με την φανέλα του Άρη.

Ο 37χρονος προπονητής έχει καταφέρει πολλά ως παίκτης στο γερμανικό και ευρωπαικό μπάσκετ γενικότερα, αφού μεταξύ άλλων κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας και τρία εγχώρια κύπελλα ως παίκτης. Μετά από θητείες ως παίκτης μεταξύ άλλων στις Μούρθια, Μπάμπεργκ και Μπάγερν Μονάχου, επέλεξε το 2019 να ασχοληθεί με την προπονητική. Ο κόουτς Γκαβέλ ανέλαβε αρχικά τα τμήματα υποδομής της Ούλμ και την θυγατρική ομάδα, την OrangeAcademy, η οποία πέρσι πήγε μέχρι τους ημιτελικούς της δεύτερης κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος.

Η Ουλμ είναι μια ομάδα που επενδύει πάνω στα τμήματα υποδομής και για αυτό βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σε πολλά αντίστοιχα τουρνουά, ενώ από εκεί προήλθε και το Νο.9 του φετινού NBA Draft, ο Τζέρεμι Σοχάν. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας, ο κόουτς Άντον Γκαβέλ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους και πιο συγκροτημένους προπονητές για την ανάπτυξη νέων παικτών, έχοντας κοουτσάρει ομάδες σε εγχώριες αναπτυξιακές λίγκες, σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλά και στα τουρνουά της Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament.

Την φετινή σεζόν πέρα από τις εγχώριες διοργανώσεις, οι πορτοκαλί θα αγωνίζονται και πάλι στο EuroCup, οπού θα έχουν αντιπάλους στον όμιλο τους, την Μπανταλόνα, την Τσεντεβίτα Ολίμπια, την Μπουρσασπόρ, την Λιετκαμπέλις, την Μπρέσια, την Κλουζ-Ναπόκα, την Μπουρζ, την Προμετέι και την Βενέτσια, οπού θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την Τρίτη (11/10) στην πρώτη αγωνιστική του ευρωπαικού θεσμού

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Άντον Γκαβέλ στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Η Ούλμ θα συμμετέχει στο Eurocup την φετινή σεζόν. Πως αξιολογείτε το επίπεδο της διοργάνωσης;
 
Φυσικά, το επίπεδο της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι πολύ υψηλό. Είναι ένας θεσμός, στον οποίο θα αντιμετωπίσουμε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πέρσι ήταν εδώ στο Eurocup, η Βαλένθια και η Βίρτους Μπολόνια, δύο ομάδες που αγωνίζονται τώρα στην Euroleague.
 
 
Ως παίκτης, έχετε αγωνιστεί σε αυτήν την διοργάνωση.  Οπότε, ποια είναι τα πράγματα που ξεχώριζες ως παίκτες από τους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων;
 
Ως παίκτης, αυτά τα παιχνίδια θεωρούσα ότι ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Το να αγωνίζομαι σε άλλες χώρες και το να παίζω μπάσκετ με τις γερμανικές ομάδες σε διαφορετικά παρκέ, μου έδινε πάντα πολλά πράγματα.  Η αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών στυλ παιχνιδιού ή θεωριών για το μπάσκετ και το ότι παίζαμε κόντρα στους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη είναι αυτά που κάνουν ελκυστικές αυτές τις διοργανώσεις.
 
Και στο Γερμανικό πρωτάθλημα και στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2022, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εξαιρετική ανάπτυξη. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για αυτήν την άνοδο
 
To χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2022 έδωσε μια μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ στην Γερμανία, , η οποία ελπίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο και στην Bundesliga. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε πολλούς νέους για το άθλημα μέσα από αυτή την επιτυχία. Για τις γερμανικές ομάδες, όμως, είναι επίσης σημαντικό να κάνουν εμφανίσεις με επιτυχία όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, αλλά και να αυξάνεται συνεχώς.
 

Ήσασταν προπονητής στην OrangeAcademy από το 2019 και όλοι λένε τα καλύτερα για εσάς όπως ότι: "είστε πρότυπο για τους νέους παίκτες". Ποια πράγματα θέλετε να δουλέψετε περισσότερο σε αυτές τις ηλικίες; Τι συμβουλές δίνετε στους νέους παίκτες σχετικά για την εξέλιξή τους στο επαγγελματικό μπάσκετ;

Φυσικά, η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη. Για αυτό το λόγο, οι νέοι παίκτες πρέπει να ξέρουν ότι χρειάζεται, να έχουν τις δικές τους δεξιότητες στο παιχνίδι, να δίνουν τα πάντα στο γήπεδο και να λειτουργούν συλλογικά με την ομάδα. Για αυτό είναι σημαντικό να το αποδείξουν στην προπόνηση, να τα πηγαίνουν καλά και πάνω από όλα, συνεχώς, να είναι σε θέση να κάνουν το επόμενο βήμα. Αλλά εκεί κάθε παίκτης μπορεί να βελτιώνεται, ανεξάρτητα από την ηλικία, καθώς από εκεί ξεκινάμε.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ουλμ για τους παίκτες, οπού έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά και μεταξύ άλλων, ο Τζέρεμι Σόχαν, έγινε Νο.9 pick στο φετινό NBA draft 2022.

Στο OrangeCampus θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σχετικά με το μπάσκετ για να το αναπτύξουν προσωπικά και αθλητικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος τα είδαμε ήδη πέρσι. Κατακτήσαμε δύο τίτλους γερμανικού πρωταθλήματος με τις Κ14 και Κ16, ενώ η ομάδα μας από την OrangeAcademy πήγε στους ημιτελικούς της δεύτερης κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος.