Skip to main content

Ο Βασίλης Σίμτσακ στο Superbasket: «Η άμυνα είναι αυτή που θα μας πάει μακριά»

Ο assistant coach της Τόφας, Βασίλης Σίμτσακ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τους φετινούς στόχους της ομάδας από την Προύσα, αλλά και για το project της με τις ακαδημίες της, όσο και για την μεγάλη αναγνώριση που έχουν οι Έλληνες προπονητές στο εξωτερικό και για το τι κρατάει από την περσινή χρονιά από τον Παναθηναικό.

Ο Βασίλης Σίμτσακ ως παίκτης είχε μια πλούσια καριέρα που κράτησε 15 χρόνια και φόρεσε μεταξύ άλλων τις φανέλες των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, ενώ από το 2018 έχει πια φορέσει το κουστούμι της προπονητικής. Την φετινή σεζόν είναι άμεσος συνεργάτης του κόουτς Δημήτρη Πρίφτη στην Τόφας, μια ομάδα με ξεχωριστή ιστορία στα ευρωπαικά γήπεδα.

Η Τόφας πήρε το εισιτήριο των ομίλων του BCL για την νέα σεζόν, μέσω των προκριματικών, ενώ ξεκίνησε πολύ καλά στο τουρκικό πρωτάθλημα, επικρατώντας της Μπουγιουτσεκμέτσε με 92-53 στην πρώτη αγωνιστική. Η ομάδα από την Προύσα έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Τουρκίας, τρία εγχώρια Κύπελλα και ένα σούπερ καπ, ενώ βρέθηκε στο τελικό του Κόρατς την σεζόν του 1996-1997, οπού ηττήθηκε από τον Άρη Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή παρουσία σε μεγάλες ευρωπαικές διοργανώσεις και πάντα αποτελεί μια μεγάλη δύναμη του τουρκικού πρωταθλήματος, ενώ ξεχωρίζει και για το μεγάλο background που έχει με τις ακαδημίες της στην γειτονική χώρα.

 Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Βασίλης Σίμτσακ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την πρόκριση της Τόφας στους ομίλους του BCL και πως αξιολογείτε το επίπεδο των ομάδων της regular season της ευρωπαϊκής διοργάνωσης ; 
 
Ήταν  ένα πάρα  πολύ σημαντικό βήμα για εμάς η πρόκριση στους ομίλους του BCL. Ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας, γιατί μετά πέρσι από την μέτρια πορεία στο τουρκικό πρωτάθλημα με την ένατη θέση, δεν υπήρχε η απευθείας πρόκριση στους ομίλους. Αν συνυπολογίσουμε ότι η ομάδα είναι καινούργια, έχει πάρα πολλούς νέους παίκτες και ότι αυτά τα παιχνίδια είναι στην αρχή της χρονιάς, ήταν πολύ νωρίς για επίσημα παιχνίδια, καταφέραμε και προκριθήκαμε σε ένα όμιλο, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο δύσκολος από όλους γιατί είχε τρεις σοβαρές ομάδες, όπως εμείς, η Βολουντάρι και η Τσέμνιτζ, που όπως την βλέπαμε στην προετοιμασία για εμένα ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα των προκριματικών ομίλων. Είναι παιχνίδια νοκ άουτ, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται σε κάθε ματς και σε τι μέρα θα βρεθείς. Ευτυχώς χάρη στην άμυνά μας, καταφέραμε και πήραμε την πρόκριση στους ομίλους. Νομίζω ότι το επίπεδο των ομάδων είναι πάρα πολύ υψηλό φέτος στο Champions League. Υπάρχουν πάρα πολλές καλές ομάδες από Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία κτλ. Νομίζω ότι έχει αναβαθμιστεί φέτος και θα δούμε πάρα πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια. Σε όλους τους ομίλους του BCL, οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες είναι πάρα πολύ καλές, δεν μπορείς να χρίσεις εύκολα κάποια ως φαβορί, εξαιρουμένων ένα-δύο.
 
 
Ποιους στόχους βάζετε την φετινή σεζόν για τις εγχώριες διοργανώσεις και το BCL και ποια θα είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας;
 
Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά ουσιαστικά θέλουμε η ομάδα να πάει καλύτερα από πέρσι. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και θέλουμε να είμαστε ταπεινοί, γιατί όπως πρωτοείπα, η ομάδα είναι καινούργια. Υπάρχει η πίστη στις δυνατότητες των παικτών, το θέμα είναι να έχουμε υγεία και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο και ωραίο και να παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ. Η φιλοσοφία έχει να κάνει με την πάρα πολύ σκληρή άμυνα και πολύ παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, γιατί νομίζω ότι έχουμε τους παίκτες για να το υποστηρίξουν. Θέλουμε λίγο να φύγουμε από το 5x5, να μπορέσουμε να ανοίξουμε στο γήπεδο και όταν η ομάδα παίζει σετ παιχνίδι, να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τις αμυντικές τεχνικές των αντιπάλων κατά την διάρκεια του αγώνα. Να περάσουμε στους παίκτες τον τρόπο και την εκτέλεση σχετικά με το πώς θα αντιδρούν, ανάλογα με την αμυντική τακτική των αντιπάλων.
 
 Έχετε αγωνιστεί ως παίκτης στο BCL, τι συμβουλές θα δίνατε στους παίκτες σας ως κόουτς; 
 
Οι επιθέσεις είναι εντυπωσιακές για τον κόσμο, αλλά η άμυνα είναι αυτή που θα μας πάει μακριά, αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα. Όπως έζησα και εγώ σαν παίκτης, οι πιο πολλές ομάδες στηρίζονται στην επίθεση και στην ταχύτητα. Αν μπορείς με την άμυνά σου και την σκληράδα σου, να τους κατεβάσεις λίγο και να τους πας στο σετ παιχνίδι αμυντικά και καταφέρεις μέσω της άμυνα να βάλεις πολλά καλάθια και ανοίξεις το γήπεδο, νομίζω ότι εκεί θα έχεις το πάνω χέρι.
 
 Ο κόουτς Πρίφτης μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πρόσφατα υπογράμμισε ότι υπάρχει ως project  το "να φέρουμε νέα ταλέντα στην ομάδα". Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό.
 
Η Τόφας είναι μια ομάδα που έχει τεράστιο background από ακαδημίες σε όλη την Τουρκία όχι μόνο στην Προύσα. Οι εγκαταστάσεις που έχει η ομάδα τις δίνουν την δυνατότητα να προσελκύει πάρα πολλά νέα παιδιά. Στο ρόστερ μας υπάρχουν τέσσερα-πέντε παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες και μάλιστα, ένα-δύο παιδιά είναι μεγάλα project και μπορούν να πάνε σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Η ομάδα θέλει να το στηρίξει αυτο, όπως και ο πρόεδρος και ο κόσμος. Ο κόσμος ειδικά στο γήπεδο χαίρεται πάρα πολύ που βλέπει να παίρνουν λεπτά συμμετοχής, τα παιδιά που προέρχονται από την πόλη και τις ακαδημίες. Και είναι ένα κομμάτι της ομάδας που και ο κόουτς, και ο πρόεδρος και όλος ο οργανισμός, επιθυμούν να το σπρώξουμε, έτσι ώστε και να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, αλλά και να μας βοηθήσουν.
 
Είχε ειπωθεί ότι σας έχουν μιλήσει ιδιαίτερα για το όραμα, το πλάνο και την νοοτροπία του συλλόγου της Τόφας. Θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για αυτά.
 
Το πλάνο και το όραμα είναι όπως αυτά που είπαμε στην προηγούμενη ερώτηση. Ο οργανισμός επιθυμεί να είναι πάντα σοβαρός, ανταγωνιστικός, να παλεύει σε όλες τις διοργανώσεις και σε κάθε παιχνίδι να προσπαθεί για την νίκη. Θέλουμε να προωθήσουμε μέσω της διαδικασίας των παιχνιδιών, τα νέα παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες. Και θέλουμε ο κόσμος που έρχεται στο γήπεδο να ευχαριστιέται από το θέαμα που θα βλέπει. 
 
 
Τρεις στους τέσσερις ξένους προπονητές στο τουρκικό πρωτάθλημα είναι Έλληνες. Θεωρείτε ως νοοτροπία ταιριάζει το BSL στους Έλληνες προπονητές;
 
Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με το ότι η νοοτροπία του πρωταθλήματος ταιριάζει στους Έλληνες προπονητές, αλλά με το ότι η ελληνική σχολή προπονητών έχει μεγάλη αναγνώριση και σεβασμό σε όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ και σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Έχει μιλήσει η πορεία του για τον κόουτς Ιτούδη. Ο κόουτς Πιστιόλης, χρόνια στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο πλευρό του κόουτς Ιτούδη, έχει πάρα πολύ μεγάλο background. Ο κόουτς Πρίφτης και αυτός με την σειρά του, έχει δείξει μια πάρα πολύ σοβαρή και ανοδική διαδρομή ως τώρα. Και δεν έχει να κάνει αυτή η αναγνώριση μόνο με τους προπονητές που είναι στην Τουρκία, αλλά και με άλλους κόουτς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως ο κόουτς Ζούρος στην Εθνική Γεωργίας, ο κόουτς Παπαθεοδώρου στην Εθνική Ελβετίας και συγνώμη αν ξεχνάω κάποιους. Γενικότερα, οι Έλληνες προπονητές με την εργατικότητα και την συνεχή βελτίωση δείχνουν ότι μπορούν να σταθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επίσης, και πολλοί ασίσταντ κόουτς έχουν φύγει στο εξωτερικό και παρουσιάζουν πολύ δουλειά, έργο, προσπάθεια, καθώς εργάζονται ώρες στο γήπεδο. Αυτό ο κόσμος στο εξωτερικό το εκτιμάει και το σέβεται και για αυτό δίνονται ευκαιρίες για να μπορούν να δείχνουν το έργο τους.
 
 
 Η τελευταία ερώτηση μου έχει να κάνει με την θητεία σας στον Παναθηναϊκό και το τι κρατάτε από την περσινή χρονιά
 
Από την θητεία μου στον Παναθηναϊκό σίγουρα κρατάω το ότι βρέθηκα σε ένα τεράστιο οργανισμό. Έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Συνεργάστηκα με θρύλους και εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ήταν τεράστια τιμή μου. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε και όπως τα περίμενε ο κόσμος. Κάναμε και εμείς λάθη από την πλευρά μας. Δεν είχαμε την ευκαιρία να τα διορθώσουμε. Είναι στην ζωή του προπονητή αυτό, το καταλαβαίνω. Εύχομαι ολόψυχα φέτος η ομάδα να είναι πολύ καλύτερη, να βρει την πορεία της και σιγά σιγά να διεκδικήσει πάλι, όλους τους τίτλους στους οποίους συμμετέχει.