Skip to main content

Ο Νέναντ Μάρκοβιτς στο Superbasket: «Σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ, έχει καλους Αμερικανούς»

 Ο προπονητής της Ντιζόν, Νέναντ Μάρκοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της γαλλικής ομάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ , για την πρώτη αγωνιστική του BCL της φετινής σεζόν, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του για το επίπεδο της διοργάνωσης, για την φιλοσοφία της ομάδας του, αλλά και για την ξεχωριστή σχέση που έχει με την Ελλάδα.

 Ένα από τα πιο γνώριμα πρόσωπα των ελληνικών και ευρωπαικών γηπέδων αποτελεί ο κόουτς Νέναντ Μάρκοβιτς της Ντιζόν, με την γαλλική ομάδα να να αναμένεται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, την Τετάρτη (5/10, 19:30), για την πρώτη αγωνιστική του BCL.

Ο κόουτς Μάρκοβιτς ως παίκτης αγωνίστηκε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο (2001-2002, 2003-2004) και για τον Ολυμπιακό (2002-2003), ενώ μεταξύ άλλων έπαιξε και στην Μπανταλόνα, Λιμόζ, βαλένθια, Χάποελ Τελ Αβιβ και άλλες μεγάλες ομάδες.

Το προπονητικό του ξεκίνημα έγινε από την Μπόσνα, την ομάδα από το Σαράγεβο, που άρχισε και την καριέρα του ως παίκτης την δεκαετία του 1980, ενώ μετέπειτα ακολούθησε ο Πανιώνιος (2007-2008, 2009-2010) και ο ΚΑΟΔ (2013-2014). Στα επόμενα χρόνια έκανε μια σπουδαία πορεία με μεγάλες ομάδες μεταξύ άλλων όπως η Ντιζόν, η Καρσίγιακα και η Τενερίφη, με την οποία κατέκτησε το Intercontinental cup του 2017. 

Οι "ασπρόμαυροι" ανήκουν στην ομώνυμη πόλη, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, που και εκτός από εξαιρετική ομάδα μπάσκετ, ονομαστά κρασιά, φημίζεται και για την μουστάρδα της.

Πέρσι υπό τις οδηγίες του κόουτς Νέναντ Μάρκοβιτς, η Ντιζόν έκανε μια εξαιρετική πορεία, αφού πήγε μέχρι τα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος, οπού αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Βιλερμπάν και στο BCL, για ένα πόντο δεν κατάφερε να προκριθεί από την φάση των 16 στην οχτάδα.

 Η Γαλλική ομάδα είναι μια σταθερή ευρωπαική δύναμη, αφού υπενθυμίζουμε ότι αναδείχθηκε στην τρίτη θέση στο BCL την σεζόν 2019-2020, ενώ κατέκτησε το Λιγκ Καπ Γαλλίας το 2020.
 
Η Ντιζόν βρίσκεται φέτος στον ίδιο όμιλο στο BCL με τον ΠΑΟΚ, την Σάσαρι και την Ουνιάχα Μάλαγα.
 
Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Νέναντ Μάρκοβιτς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 
 
Για το ματς με τον ΠΑΟΚ: "Έχουμε παίξει τρία παιχνίδια στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά από την αρχή, έχουμε πολλά προβλήματα με τραυματισμούς. Τώρα είμαστε στην καλύτερη μας στιγμή, αλλά προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με την μέρα. Ο ΠΑΟΚ πάντα ιστορικά είναι μια ομάδα που πάντα αγωνίζεται καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχουν μαχητικό πνεύμα. Δεν θα είναι ένα εύκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό, γιατί την προηγούμενη ημέρα θα σηκωθούμε νωρίς και θα ταξιδεύψουμε πολλές ώρες την ημέρα. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τον ΠΑΟΚ, για την ομάδα, για τον κόουτς Λυκογιάννη που είναι πολύ έμπειρος. Έχουν πολύ καλούς νεαρούς Αμερικανούς παίκτες. Περιμένω ένα δύσκολο παιχνίδι και φυσικά δεν θέλω να λέω ότι έχουμε προσδοκίες για να νικήσουμε, αλλά ερχόμαστε να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό και θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε¨".
 
 
Ποιες είναι οι απόψεις σας για το επίπεδο του BCL: "Το επίπεδο του BCL είναι πάντα δυνατό. Υπάρχουν πολλές ομάδες με μεγάλα μπάτζετ. Μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Eurocup, αφού υπάρχουν ομάδες όπως η Τενερίφη, η Μάλαγα. Υπάρχουν ομάδες με πολύ καλά ρόστερ και με μεγάλο μπάτζετ. Έχουν μεγάλο βάθος σε κάθε θέση. Ο ανταγωνισμός γίνεται καλύτερος και καλύτερος κάθε χρόνο".
 
Για την φιλοσοφία της ομάδας και τι νοοτροπία θέλουν να έχουν στο παρκέ στα ματς: "Πρώτα από όλα, θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι στο παρκέ. Αυτό είναι ένα πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς. Η ομάδα μας δεν πρέπει να δεχθεί πολλούς πόντους αυτήν την στιγμή και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι αμυντικά, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη σκληράδα στο παρκέ, να τρέχουμε περισσότερο, να παίρνουμε περισσότερους εύκολους πόντους".
 
 
 
Η Ντιζόν ήταν πολύ καλή στο BCL την περσινή σεζόν. Ποιες είναι οι απόψεις σας για εκείνη την προσπάθεια: "Ναι, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στον πρώτο όμιλο και μετά προχωρήσαμε στα play-in οπού παίξαμε τρία ματς. Επίσης, στο δεύτερο όμιλο που αγωνιστήκαμε, καταφέραμε να νικήσουμε δύο φορές την Γαλατασαράι, επικρατήσαμε της Χάποελ Χολόν και βρεθήκαμε στην δυνατότητα να παίξουμε με την Χάποελ Χολόν εντός έδρας για την πρόκριση στο top8. Χάσαμε το παιχνίδι. Η ομάδα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Από τον όμιλο μας, οι δύο πρωτοπόρες που προκρίθηκαν πήγαν στο Final 4 του BCL, οπότε αυτό σημαίνει ότι αποκλειστήκαμε από δύο ομάδες της καλύτερης τετράδας. Δεν έχουμε παράπονο από την σεζόν μας. Νομιζω ήταν καλή και όλοι είναι χαρούμενοι με την απόδοση μας".
 
Το γαλλικό πρωτάθλημα αλλά και η εθνική ομάδας της Γαλλίας έχουν πολύ μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας σχετικά με αυτό: "Η Γαλλία έχει πολύ μεγάλη ιστορία και είχε πάντα καλά αποτελέσματα με την εθνική ομάδα της χώρας, γιατί πολλοί παίκτες παίζουν στο NBA. Από το ρόστερ της φετινής σεζόν μόνο δύο παίκτες αγωνίζονταν στο γαλλικό πρωτάθλημα, ο Τέρι Τάρπει και ο Έλι Οκόμπο. Όλα τα άλλα παιδιά έπαιζαν είτε σε πρωταθλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είτε κατά κύριο λόγο από το NBA. Επίσης, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες που παίζουν είτε στο εξωτερικό και στο NBA, είτε στο γαλλικό πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά επίσης νομίζω ότι το επίπεδο του γαλλικού πρωταθλήματος είναι υψηλό. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, οι οποίες είναι πολύ σκληρές, πολύ αθλητικές, πολύ ανταγωνιστικές. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε παιχνίδι, αφού μπορεί να ηττηθείς από κάθε ομάδα.
 
 
Ως παίκτης και ως προπονητής, έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα, Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας ή τι κρατάτε από αυτά τα χρόνια;: "Τα χρόνια που ήμουν προπονητής στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικά για εμένα. Όχι μόνο για το αθλητικό κομμάτι, αλλά επίσης και λόγω συναισθημάτων. Η μεγαλύτερη μου κόρη γεννήθηκε στην Αθήνα όταν ήμουν προπονητής του Πανιωνίου. Είμαστε πάντα κοντά στην Ελλάδα, γιατί έχουμε πολλούς φίλους, οπού κρατάμε επαφές. Πέρασα πάρα πολύ καλά χρόνια και έχω επαφές με παλιούς μου παίκτες, ανθρώπους που δούλεψαν για εμένα. Είμαι πολύ χαρούμενους που θα έρθω στην Θεσσαλονίκη να δω κάποιους από αυτούς. Επίσης, την περίοδο που ήμουν προπονητής στην Δράμα ήταν πολύ καλό για εμένα, με τον ΚΑΟΔ. Έχω πολύ όμορφες εμπειρίες γεμάτες συναισθήματα και είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα".