Skip to main content

Ο Ανταμ Χάνγκα στο SuperBasket: "Ο Καλάθης ήταν το κομμάτι που μας έλειπε"

Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Άνταμ Χάνγκα μίλησε στο superbasket.gr λίγο πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για την άποψη τους για τους "πράσινους", για τον κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, για τη φιλοσοφία των μπλαουγκράνα και τις δυσκολίες λόγω του κορονοιού.

Ο 31χρονος Ούγγρος γκαρντ/σμολ φόργουορντ, Άνταμ Χάνγκα βρίσκεται στους μπλαουγκράνα από το 2017 και έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ισπανίας (2018).

Ο Χάνγκα είναι ένας "παίκτης-κλειδί" για τους Καταλανούς, αφού μπορεί να βοηθήσει τόσο στο σκοράρισμα, στις ασίστ, στα ριμπάουντ, αλλά και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, ενώ όπως ανέφερε και ο ίδιος, ως ένας από τους αρχηγούς της Μπαρτσελόνα, προσπαθεί πέρα από καλή επίδοση στον αγώνα, να βοηθήσει τους συμπαίκτες του εντός και εκτός γηπέδου.

Ο Χάνγκα διακρίνεται για τις δεξιότητες του, για το πόσο ομαδικό παίκτης είναι, αλλά και για την εμπειρία του, χάρη στην οποία βοηθάει τα μέγιστα και στις δύο πλευρές του κόρτ για τους μπλαουγκράνα, οι οποίοι τον θεωρούν να πολύ σημαντικό πυλώνα της ομάδας τους, ενώ υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο στις 4/7/2019.

-Θα αντιμετωπίσετε τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη (15/10). Ποια είναι η άποψη σας για την ελληνική ομάδα; Σε τι στοχεύεται να νικήσετε τον Παναθηναϊκό;

 
Ο Παναθηναϊκός είναι μια ιστορική ομάδα. Έχουν πάντα μεγάλες προσδοκίες, όχι μόνο οι οπαδοί, αλλά από την οργάνωση (organisation). Προφανώς, είναι σαν ντέρμπι για μας. Απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι πάντα δύσκολο να παίζεις. Περιμένω να έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι μια ομάδα που νομίζω ότι βρίσκεται λίγο σε μια φάση rebuilding. Κυρίως εξαιτίας μας, αποχώρησε ένας από τους βασικούς παίκτες των τελευταίων χρόνων, ο Νικ Καλάθης. Έχουμε δει πολλά βίντεο της ομάδας, προσπαθούν να βρουν ακόμη ρυθμό, αλλά αναμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Πιστεύω ότι όλα τα παιχνίδια της EuroLeague θα είναι δύσκολα, ειδικά χωρίς τους οπαδούς μας στο πλάι μας. Οπότε με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να προετοιμαστούμε, μια εβδομάδα με δύο αγώνες, είναι πάντα ένα μεγάλο πράγμα, αν μπορείτε να κερδίσετε και τα δύο παιχνίδια.
 https://www.instagram.com/p/B8W9dMQoSEx/
 
-Θεωρείς ότι έχουν αλλάξει πράγματα με τον κ. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο;
 
Νομίζω ότι από τεχνικής άποψης, φυσικά έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τα πάμε πολύ καλύτερα. Προσπαθούμε να παίξουμε περισσότερο το μπάσκετ με πειθαρχία, εστιάζοντας στις αδυναμίες του αντιπάλου. Πέρσι είχαμε πολλά free games situations. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, στην άμυνα, θελουμε να δώσουμε έμφαση στα δυνατά μας σημεία, επειδή είμαστε ομάδα με μέγεθος, περισσότερο physical, οπότε νομίζω ότι έχουμε μια καθαρή εικόνα, πώς μπορούμε να παίξουμε και πώς θέλουμε να παίξουμε φέτος.
  https://www.instagram.com/p/CEba7Wopk7Y/
 
-O Καλάθης αποκτήθηκε φέτος από την Μπαρτσελόνα. Ποια είναι η άποψη σου για τον Έλληνα γκαρντ; Θεωρείς ότι έχει υιοθετήσει το παιχνίδι των μπλαουγκράνα;
 
Ναι, φυσικά αυτό. Θέλω να πω, ο Νικ Καλάθης είναι ένας πολύ έξυπνος παίκτης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, οπότε θεωρώ ότι από την πρώτη μέρα ότι η προσθήκη του θα είναι καλό για την ομάδα. Νομίζω ότι μπορεί να είναι σαν ένα κομμάτι που έλειπε από το σύστημά μας. Έιναι ένας πόιντ γκαρντ που σκέφτεται πώς να μοιράζεται την μπάλα και πως να βοηθήσει και τους άλλους παίκτες, Έχει την ποιότητα, συνεπώς είναι ένα από τα καλύτερα πόιντ γκαρντ στην EuroLeague. Είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς μέχρι τώρα, οπότε και αυτός και η ομάδα ακόμη βελτιώνεται. Γενικά, είναι μια τεράστια βοήθεια για εμάς.
 
https://www.instagram.com/p/CEbiN92oSW9/
 
-Πολλές ομάδες στην EuroLeague έχουν θετικά κρούσματα κορονοιού. Πώς διαχειρίζεστε την κατάσταση; Φοβάστε για αυτό;
 
Δεν θα έλεγα ότι είμαι φοβισμένος, αλλά είναι μια παράξενη κατάσταση. Βρίσκεται λίγο εκτός ελέγχου, ειδικά στις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ήταν οι δύο πρώτες αγωνιστικές για την EuroLeague. Μπορεί να δούμε πόσα θετικά κρούσματα, απλώς συνεχίζει να κινείται η μπάλα από πάνω μας (we just keep rolling the ball ahead of us), αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Ήμασταν τυχεροί να τελειώσουμε την σεζόν στην ACB, βέβαια δεν νικήσαμε, αλλά είμαστε μία από τις ομάδες που μπόρεσαν να παίξουν μπάσκετ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι πραγματικά δύσκολο να ελεγχθούν όλες οι καταστάσεις. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε το μπάσκετ. Κάποιες ομάδες έμειναν με οκτώ παίκτες ή επτά παίκτες, οπότε επηρεάζεται το πρωτάθλημα, αλλά αλλά νομίζω ότι η EuroLeague προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για αυτήν την δύσκολη κατάσταση.
 
 https://www.instagram.com/p/B6l_mUgol3N/
 
-Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της Μπαρτσελόνα σε ACB και EuroLeague; Τι εμπειρίες έχετε πάρει από την προηγούμενη σεζόν;
 
Σίγουρα, έχουμε αρκετή εμπειρία από την προηγούμενη σεζόν για να παίξουμε στους τελικούς, κυρίως του ισπανικού πρωταθλήματος. Δεν έτυχε να νικήσουμε κάποιον από αυτούς τους τελικούς, αλλά φυσικά ο στόχος της Μπαρτσελόνα είναι πάντα ο ίδιος κάθε χρόνος, το να παλεύεις για όλα τα πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι στην EuroLeague, τα τελευταία τρία χρόνια, κάναμε βήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά δυστυχώς γνωρίζεις πέρσι τι συνέβη. Αν δεν είχε σταματήσει η σεζόν, θα ήμασταν σε πολύ καλή κατάσταση για να φτάσουμε το Final 4. Οπότε φέτος, βασικός στόχος είναι να το Final 4 και μετά, θα δούμε. Κυρίως, ο στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα, να βελτιώνουμε την ομάδα μας, να βελτιώνουμε την χημεία μας. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, με την ομάδα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί παντού.
 
https://www.instagram.com/p/BztK6yGouwr/
 
-Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας και αν υπάρχει χημεία;
 
Η χημεία είναι κάτι που πρέπει συνέχεια να "χτίζεις" κατά την διάρκεια της σεζόν. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε καθιερώσει έξι με επτά παίκτες, που είναι ο κορμός της ομάδας και νομίζω ότι βοηθάει. Βάζουμε μικρά κομμάτια στην ομάδα, νομίζω ότι το χρειάζεται. Έχουμε τα πάντα, η χημεία δεν είναι κάτι που έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Φυσικά, λόγω της πανδημίας, σχετικά με την κατάσταση, τις προπονήσεις, τα ταξίδια, την μία μέρα έχουμε ένα παίκτη, την άλλη μέρα δεν τον έχουμε, αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει , αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό όπως και πέρσι, που είχαμε μια πολύ καλή χημεία. Θα βοηθήσει τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα. Η επιτυχία πάντα βοηθάει τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.
 
   https://www.instagram.com/p/CF5ivw6JSIC/
 
-Είσαι ένας από τους αρχηγούς της Μπαρτσελόνα. Πως νιώθεις για αυτόν τον τίτλο; Θεωρείς ότι σου δημιουργεί περισσότερες ευθύνες;
 
Ναι, φυσικά, αδιαμφισβήτητα. Πρώτα, από όλα είναι μεγάλη τιμή να είμαι ένας από τους αρχηγούς μια ιστορικής ομάδας όπως η Μπαρτσελόνα. Δούλεψα πολύ σκληρά για αυτό, σε όλη την διάρκεια της καριέρας μου. Δημιουργεί περισσότερες ευθύνες το να προσπαθώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου, φυσικά εντός και εκτός γηπέδου. Πρώτα, προσπαθώ (να βοηθάω) στις προπονήσεις, να παραθέσω παραδείγματα που πρέπει να πετύχουμε. Πρέπει να δουλεύουμε σε αυτό κάθε μέρα με την ηθική και το ήθος στην δουλειά (with my ethic and with my work ethic). Για τα υπόλοιπα, προσπαθώ να είμαι καλός συμπαίκτης, όπως έχω κάνει σε όλη την καριέρα μου.
 
   https://www.instagram.com/p/Bt9M_Jsn4-Q/
   

https://www.youtube.com/watch?v=3FfJkReaKq8&t=106s

https://www.youtube.com/watch?v=cU5klusIdp0