Skip to main content

Ο Γκαμπριέλιους Μαλντούνας στο Superbasket: «Πολύ ανταγωνιστικό το Eurocup, η εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 ήταν εξαιρετική»

Ο πάουερ φόργουορντ/σέντερ της Λιετκαμπέλις, Γκαμπριέλιους Μαλντούνας μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της λιθουανικής ομάδας με τον Άρη την Τρίτη (10/10) για το Eurocup, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του για την ευρωπαική διοργάνωση, τονίζοντας τα στοιχεία της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας που έχει η ομάδα του, αλλά αναφέροντας και τις αναμνήσεις του από την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 με την Εθνική Λιθουανίας.

Μετά τον αγώνα με την Γκραν Κανάρια στο κατάμεστο γήπεδο του Αλεξανδρείου, ο Άρης θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Λιετκαμπέλις, την Τρίτη (10/10), για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Eurocup. Η ομάδα από το Πανεβέζις έχει ρεκόρ 3-1 στο λιθουανικό πρωτάθλημα την φετινή σεζόν, αλλά και μεγάλη παράδοση στις ευρωπαικές διοργανώσεις, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται στα playoffs του Eurocup. Αποτελεί μία από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του λιθουανικού μπάσκετ. 

Ο Γκαμπριέλιους Μαλντούνας αν και ακολούθησε αρχικά τον οικονομικό κλάδο και τα τραπεζικά, η αγάπη του για το μπάσκετ και το αθλητικό του mindset τον...γύρισαν στα παρκέ. Δούλεψε και είχε μια πολύ καλή παρουσία στο λιθουανικό πρωτάθλημα και στις ευρωπαικές διοργανώσεις, κάτι που έφερε ως αποτέλεσμα την ευκαιρία να αγωνιστεί με την Εθνική Λιθουανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, εκεί που νίκησε μεταξύ άλλων την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και κατετάγη στην έκτη θέση.

Ο 30χρονος Λιθουανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ έχει σε τέσσερις αγώνες με την Λιετκαμπέλις κατά μέσο όρο 10.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 1.8 κλεψίματα και 2 ασίστ. Παρά την ήττα της ομάδας του από την Μπούντουσνοστ στην πρεμιέρα, είχε 16 πόντους, οχτώ ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο και μία τάπα 22 PIR σε 22 λεπτά

 Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Μαλντούνας στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε τον Άρη την Τρίτη (10/10) για την δεύτερη αγωνιστική του Eurocup. Θα ήθελα να μας πεις τις απόψεις σου για τους κίτρινους και πώς περιμένεις το παιχνίδι.
 
"Κάθε αγώνας στο Eurocup είναι πολύ δύσκολος, οπότε περιμένουμε έναν αγώνα που θα παλέψουν οι δύο ομάδες. Το πρόγραμμα μας είναι πολύ δύσκολο. Παίζουμε δύο παιχνίδια την εβδομάδα. Ελπίζουμε να έχουμε ενέργεια να αντιμετωπίσουμε τον Άρη".
 
Θα ήθελα να μας αναφέρεις τις απόψεις και τους στόχους για αυτήν την σεζόν και πώς έχουν πάει τα πρώτα παιχνίδια μέχρι τώρα;
 
"Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με τις τελευταίες δύο σεζόν. Είναι να προκριθούμε στον δεύτερο γύρο του Eurocup. Φυσικά φέτος θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί λιγότερες ομάδες θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Ο όμιλος μας στο Eurocup είναι δύσκολος, γιατί υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Στο πρώτο παιχνίδι με την Μπούντουσνοστ δείξαμε ότι είμαστε σε θέση να παίξουμε με δύσκολους αντιπάλους και γήπεδα με πολλούς φιλάθλους. Αγωνιστήκαμε καλά για δύο δεκάλεπτα, αν συνεχίζαμε έτσι θα ήμασταν καλύτερα".
 
Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείς ότι θα είναι το Eurocup την νέα σεζόν;
 
"Φυσικά, περιμένουμε το Eurocup ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Έχει και το νέο format. Οι περισσότερες από τις ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο, οπότε σε κάθε παιχνίδι ο καθένας μπορεί να νικήσει. Είναι μια ωραία διοργάνωση με σπουδαίους αγώνες. Όλοι μπορούν να νικήσουν και να χάσουν από όλους. Για αυτό και ο κάθε αγώνας είναι πολύ σημαντικός".
 
 
 
 
Την περσινή σεζόν η Λιετκαμπέλις προκρίθηκε στα playoffs του Eurocup. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την περσινή σεζόν και τι θέλετε να κρατήσετε από πέρσι για την φετινή χρονιά; 
 
"Την περσινή σεζόν τα πήγαμε πολύ καλά. Τερματίσαμε τέταρτοι στον όμιλο μας. Όπως πρωτοείπα, όλες οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο στην διοργάνωση, οπότε ο κάθε αγώνας καθορίζει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, αν χάναμε για άλλους δύο αγώνες, θα ήμασταν έβδομοι ή όγδοοι. Οπότε, ελπίζω να κρατήσουμε τα επίπεδα της ανταγωνιστικότητας μας όπως είχαμε πέρσι και παίζαμε απέναντι στον καθένα. Περιμένουμε την ίδια κατάσταση και φέτος. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το κάθε παιχνίδι, αλλά και το πόσο έχει επίδραση στην βαθμολογία".
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο; 
 
"Έχουμε νέο προπονητή την φετινή σεζόν, οπότε είναι δύσκολο ακόμα να έχουμε μια ταυτότητα με ένα νέο κόουτς και πολλούς νέους συμπαίκτες. Τα προηγούμενα δύο χρόνια η Λιετκαμπέλις ήταν μια πολύ δύσκολη ομάδα για να αγωνιστεί κάποιος εναντίον της. Στο πρώτο παιχνίδι του Eurocup δείξαμε κάποια καλά στοιχεία στην άμυνα. Οπότε, ελπίζω να το κρατήσουμε αυτό και θα θέλαμε οι μελλοντικοί αντίπαλοι μας να μας θεωρούν μια δύσκολη ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος. Ελπίζουμε να μπορούμε να το καταφέρουμε".
 
Θα ήθελα να μας κάνεις ένα σχόλιο για το επίπεδο του λιθουανικού πρωταθλήματος.
 
"Επίσης το λιθουανικό πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει μια νέα ομάδα, οι Γουλβς, που έχει υψηλό μπάτζετ και ανεβάζει τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα. Τώρα έχουν την δυνατότητα να αγωνιστούν στο Eurocup, σε διαφορετικό όμιλο από εμάς, αλλά είδαμε ότι έτσι έχει μεγαλώσει η ποιότητα του λιθουανικού πρωταθλήματος. Πολύ σημαντικός και πολύ δύσκολος πάντα είναι ένας αγώνας του πρωταθλήματος μας, οπότε το ότι έχουμε πολλές ομάδες που παίζουν σε υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι κάτι πολύ καλό".
 
Αγωνίστηκες με την εθνική Λιθουανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Η ομάδα σου έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά. Νικήσατε μεταξύ άλλων την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τερματίσατε στην έκτη θέση. Θα ήθελα να μας αναφέρεις τις αναμνήσεις σου από αυτήν την διοργάνωση. 
 
"Ήταν η πρώτη εμφάνιση μου με την Εθνική Λιθουανίας σε μια μεγάλη διοργάνωση, οπότε ήταν μια φοβερή εμπειρία. Αγωνιστήκαμε στο πιο υψηλό επίπεδο, παίξαμε απέναντι στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Η ομάδα μας είχε ένα πολύ καλό group παιδιών. Είχαμε κάνει ένα πολύ καλό ματς απέναντι στην Ελλάδα. Ήταν ωραίο που τους νικήσαμε. Μας είχαν επικρατήσει στο Eurobasket 2017 στην φαση των 16. Είχαμε προκριθεί τότε ως πρώτοι στον όμιλο, αλλά αποκλειστήκαμε από την Ελλάδα στην επόμενη φάση. Ήταν μια ωραία ρεβάνς η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 απέναντι στην Ελλάδα. Όλη η εμπειρία της διοργάνωσης ήταν εξαιρετική. Κάναμε δύο ήττες, η μία ήταν με την Σερβία στα προημιτελικά".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Θα ήθελα να μας αναφέρεις την ιστορία για το πώς πήγες από τα οικονομικά και τα τραπεζικά στο μπάσκετ και κατάφερες να αγωνιστείς στην μεγαλύτερη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023
 
"Αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ στα οικονομικά. Μετά από εκεί, αγωνίστηκα στην δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωτάθλημα για δύο χρόνια, με την δεύτερη χρονιά να μην είναι η καλύτερη δυνατή στα στατιστικά. Οπότε έκανα αλλαγή πλεύσης και αποδέχθηκα την πρόταση να δουλέψω σε μια τράπεζα στην Λιθουανία. Ήθελα πάντα να αγωνιστώ στο λιθουανικό πρωτάθλημα. Ο ατζέντης μου δεν τα παράτησε και βρήκε μετά μια πρόταση για να αγωνιστώ στην πρώτη κατηγορία. Ήμουν πολύ χαρούμενος που πήρα αυτήν την ευκαιρία και έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα, να παίξω στην πρώτη κατηγορία του λιθουανικού πρωταθλήματος. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα το όνειρο μου. Και επέστρεψα από τα τραπεζικά πίσω στο μπάσκετ. Ήταν μια σπουδαία απόφαση και σίγουρα δεν την μετανιώνω".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.