Skip to main content

Ιωνικός Ν.Φ.: Ανέβηκε ένα – ένα τα σκαλιά της μπασκετικής καταξίωσης (pic)

Το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια και από τη Γ’ ΕΣΚΑ βρίσκεται πλέον στην  Α2 Γυναικών και το Superbasket  σας παρουσιάζει τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε αυτή την επιτυχία. 

Το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Ιωνικού Ν.Φ. ιδρύθηκε το 2016. Ξεπερνώντας εμπόδια όπως ο κορονοϊός, βρίσκεται πλέον στην Α2, καθώς εκμεταλλεύτηκε την αναστολή του αντίστοιχου τμήματος της Ηλιούπολης.

Οι Κυπελλούχες ΕΣΚΑ γυναικών, προσκάλεσαν το Superbasket σε προπόνηση που έγινε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας, ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Πριν φωνάξουν το σύνθημα στο κέντρο του «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου», ο προπονητής Χρήστος Σκαλωμένος, η αρχηγός Ιφιγένεια Ψωμά, αλλά και η Αλεξάνδρα Τζιώλου που βρίσκεται στην ομάδα από τη μέρα ίδρυσης του τμήματος, μιλούν στο superbasket τόσο για την 6ετή πορεία, όσο και για τη νέα σεζόν στην Α2 γυναικών.

 

«Η δημιουργία της ομάδας ήταν το ήμισυ του παντός – Να διασκεδάσουμε κάθε στιγμή στην Α2»

Αρχικά ο Χρήστος Σκαλωμένος υπογραμμίζει ότι: «Η δημιουργία, η στελέχωση και η προετοιμασία της νεοσύστατης ομάδας για να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της
Γ’ ΕΣΚΑ ήταν σίγουρα το πιο δύσκολο μονοπάτι αυτού του όμορφου ταξιδιού».

Ακόμα, σε ερώτηση σε σχέση με το αρχικό πλάνο 6 χρόνια πριν απαντά ο πετυχημένος Έλληνας τεχνικός: «Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για την επικοινωνία αυτή και το ενδιαφέρον που δείχνετε για το μπάσκετ γυναικών, το οποίο και αξίζει μεγαλύτερης προβολής και προσοχης από όλους τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με αυτή που λαμβάνει έως τώρα.

Όσον αφορά το ξεκίνημα της ομάδας στη Γ ΕΣΚΑ, εγώ συνεργάστηκα με τον Ιωνικό μετά από επικοινωνία που είχα με τις προπονήτριες του συλλόγου (Κατερίνα Ανδρεοπούλου και Γεωργία Μαυροειδή).

Το πλάνο μας είχε να κάνει με τη δημιουργία ενός κατά βάση νεανικού συνόλου προερχόμενου από τις υποδομές της ομάδας σε συνδυασμό με την ύπαρξη κάποιων έμπειρων παικτριών που θα βοηθούσαν ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα. Το πείραμα πέτυχε και καταφέραμε από τη πρώτη σεζόν να κερδίσουμε την άνοδο στην Β’ ΕΣΚΑ».

Ο προπονητής του Ιωνικού Ν.Φ. κλήθηκε να απαντήσει σε σχέση με την προσαρμογή της ομάδας στην Α2, με το Χρήστο Σκαλωμένο να τονίζει:

«Είμαστε μια νεοφώτιστη ομάδα στις εθνικές κατηγορίες και έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Αρχικά θέλουμε να ζήσουμε έντονα και να διασκεδάσουμε τη κάθε στιγμή, καλή η κακή.

Από εκεί και πέρα , μιλώντας αμιγώς μπασκετικά, η βασική μας επιδίωξη είναι η παραμονή της ομάδας στην Α2.

Το πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση που έρχεται έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ιδιαιτέρως απαιτητική σεζόν».

Κατόπιν, κι ενώ η συζήτηση με τους πρωταγωνιστές συνεχίζεται, η Ιφιγένεια Ψωμά, ως αρχηγός του Ιωνικού Ν.Φ. ανέλαβε να μας εξηγήσει τόσο τον ρόλο της, όσο και τη διαφορά μεταξύ τοπικών κατηγοριών και της Α2.

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των τοπικών κατηγοριών και της Α2 και τι πρέπει να κάνει ο Ιωνικός Ν.Φ. για να παραμείνει;

«Η κατηγορία της Α2 είναι μία πολύ απαιτητική κατηγορία με υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο από τα τοπικά πρωταθλήματα.

Είμαστε προσηλωμένοι και δουλεύουμε καθημερινά για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τα νέα μέλη στη φιλοσοφία και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στόχος μας είναι η παραμονή στη κατηγορία παίζοντας ποιοτικό μπάσκετ και αξιοποιώντας τα δυνατά χαρακτηριστικά της κάθε παίκτριας προσαρμόζοντας τα στις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού».

Πως βλέπεις το ρόλο σου στην ομάδα ως αρχηγός; Όταν ένα παιχνίδι δεν πάει όπως θέλετε πως βγαίνεις μπροστά; Το αγωνιστικό παράδειγμα παίζει ρόλο ή κυρίως ο ηγετικός χαρακτήρας;

«Ούσα αρχηγός στην ομάδα του Ιωνικού μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η ψυχολογία και το αγωνιστικό κίνητρο δίνεται σε μεγάλο ποσοστό από τον αρχηγό.

Έχοντας στην ομάδα ένα νεανικό δυναμικό σε σύνολο , η δουλειά μου σα πιο έμπειρη παίκτρια είναι να μπορώ να είμαι δίπλα στα κορίτσια , να τις ενθαρρύνω και να τις κινητοποιώ σε κάθε δυσκολία να προχωράνε και να μη τα παρατάνε.
Έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν στην Α2 και γνωρίζοντας τις απαιτήσεις της κατηγορίας προσπαθώ να υπενθυμίζω ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας και πρέπει να φερθούμε όσο τον δυνατόν πιο συνετά , σοβαρά και επαγγελματικά γίνεται στις υποχρεώσεις μας για να τα καταφέρουμε».

Ο Ιωνικός Ν.Φ. ξεκίνησε από τη Γ' ΕΣΚΑ και είναι πλέον στην Α2 γυναικών. Λίγα λόγια για αυτήν την πορεία. Γιατί θεωρείς ότι πέτυχε και ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο συστατικό της ομάδας;

​«Το βασικό συστατικό που συνετέλεσε στην επιτυχημένη και ανοδική πορεία του Ιωνικού είναι ότι πάντα ήθελε να δουλεύει ακατάπαυστα με αθλήτριες που διέθεταν τόσο ατομικές όσο και ομαδικές φιλοδοξίες.

Το αποτέλεσμα ήρθε μέσα στα χρόνια και κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην Α2 εθνική κατηγορία , γεγονός που μας δίνει κίνητρο να προχωρήσουμε , να γίνουμε ακόμα καλύτερη ομάδα και να φέρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στον σύλλογο.

Φυσικά ποτέ δεν επαναπαυόμαστε καθώς είναι γνωστό ότι όλα αποδεικνύονται εντός των τεσσάρων γραμμών».

«Από την ώρα που ιδρύθηκε ο Ιωνικός Ν.Φ. είμαστε μια οικογένεια – Η Α2 είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς»

Η Αλεξάνδρα Τζιώλου είναι μόλις 22 ετών, αγωνίζεται ως γκαρντ και βρίσκεται στον Ιωνικό Ν.Φ. από το 2010 όταν και έπαιζε στις ακαδημίες.

Είναι ένα από τα «θεμέλια» της ομάδας και όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η εμπιστοσύνη με τον κόουτς Σκαλωμένο την έχει κρατήσει στις μπλε από την ώρα που ιδρύθηκαν μέχρι και σήμερα.

«Αρχικά είμαστε πολύ χαρούμενες που σε έχουμε κοντά μας. Ο Ιωνικός Ν.Φ. πέρασε από όλες τις τοπικές κατηγορίες για να φτάσει στη Α2, η οποία είναι για εμάς μια πρόκληση.

Κάναμε αρκετές μεταγραφές που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν την ομάδα.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για όλα όσα πετύχαμε, το Κύπελλο ΕΣΚΑ και την άνοδο, ωστόσο ακόμα δε μπορώ να βοηθήσω την ομάδα καθώς στον τελικό Κυπέλλου υπέστην σοβαρό τραυματισμό από τον οποίο επιστρέφω το Γενάρη καθώς χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο.

Νομίζω ότι αυτό που με κρατάει στον Ιωνικό Ν.Φ. είναι η εμπιστοσύνη. Υπάρχει εμπιστοσύνη στον κόουτς Σκαλωμένο, καθώς πιστεύουμε ότι με τη σκληρή δουλειά θα πάμε μπροστά. Με έχει από νεάνιδα και δουλεύουμε πολλά χρόνια».

Εν κατακλείδι:

Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας είναι μια ομάδα που έχει αγκαλιαστεί από τη γειτονιά. Από τότε που ιδρύθηκε έχει σταθερή φιλοσοφία, τον ίδιο προπονητή κι έχει μείνει ενωμένη στις επιτυχίες και τις αποτυχίες.

Έτσι βρέθηκε στην Α2 και ό, τι πορεία και να ακολουθήσει έχει πετύχει το βασικό:

Να μην αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά που την έκαναν το καμάρι του μπάσκετ γυναικών της πόλης!