Skip to main content

Μονακό – Ολυμπιακός 92-72: Πλήρωσε τη δεύτερη περίοδο και θέλει 2/2 για το πλεονέκτημα

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην έδρα της Μονακό για την 31ή αγωνιστική της Ευρωλίγκας με σκορ 92-72. Οι Πειραιώτες με ρεκόρ 17-9 και παρά το σημερινό (23/3) αποτέλεσμα, εξακολουθούν να κρατάνε στα χέρια τους το πλεονέκτημα έδρας, εφόσον πετύχουν δύο νίκες στα ισάριθμα τελευταία ματς (Βιλερμπάν εκτός και Μπάρτσα εντός). Η ομάδα του Πριγκιπάτου, ανέβηκε στο 12-13 και εξακολουθεί να ελπίζει για την είσοδο στην οκτάδα.

 

Με τους κλασσικούς Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, Παπανικολάου και Φαλ, ξεκίνησε την αναμέτρηση στο Salle Gaston Medecin ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Απέναντί τους βρέθηκαν οι Τζέιμς, Βέστερμαν, Ντιαλό, Τόμας και Μπουτσιελέ του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Οι Γάλλοι άρχισαν με πίεση στη μπάλα, ο Ολυμπιακός ανταπεξήλθε, είχε προσήλωση στα μετόπισθεν και προηγήθηκε 0-4 στο ξεκίνημα, όμως γρήγορα βρέθηκε πίσω 8-6 στο 5ο λεπτό με δύο… βόμβες του Τζέιμς. Ο ρυθμός ήταν καλός, με εκατέρωθεν σωστές συνεργασίες και το σκορ πήγε στο 11-15 στο 7ο λεπτό, παρά την αστοχία των φιλοξενούμενων, χάρη στην οξυδέρκεια του Ντόρσεϊ. Η πρώτη περίοδος βρήκε την ελληνική ομάδα, που είχε τον Φάλ σημείο αναφοράς κάτω από τα καλάθια (8 πόντοι), μπροστά με 19-22, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι είχε υποπέσει σε ένα μόνο ομαδικό φάουλ.

Ένα νεκρό διάστημα στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, τιμωρήθηκε με σερί 10-0 από τους γηπεδούχους, οι οποίοι προσπέρασαν 29-22 στο 12ο λεπτό, με τους ερυθρόλευκους να χάνουν τη συγκέντρωσή τους στην άμυνα. Τα δύο φάουλ του Σλούκα όμως, αποσυντόνισαν ακόμα περισσότερο την ομάδα του, που βρέθηκε στο -19 (45-26) στο 16ο λεπτό, βλέποντας τους αντιπάλους της να εκτελούν  8/10 τρίποντα. Ήταν μακράν το χειρότερο φετινό δεκάλεπτο για τους Πειραιώτες, για τους οποίους τίποτε δεν δούλεψε σωστά και σε κανένα τομέα. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 48-31 και οι παίκτες του Μπαρτζώκα, καλούνταν στη συνέχεια να πετύχουν μια μεγάλη ανατροπή, για την επιστροφή στη διεκδίκηση της νίκης.

Επιστρέφοντας από τα αποδυτήρια, οι ερυθρόλευκοι… τάισαν τον Φαλ, ο οποίος με πέντε γρήγορους πόντους, τούς βοήθησε να μειώσουν 48-35 στο 22ο λεπτό. Σε αντίθεση με την αρχή, ανέβασαν την ένταση στην άμυνα, όπως μαρτυρούσαν τα πέντε ομαδικά φάουλ, σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά και πλησίασαν στο –10 (50-40) στο 24ο λεπτό. Μέχρι εκεί ήταν όμως η αντίδρασή τους. Οι Μονεγάσκοι, ήταν σαφώς πιο συγκεντρωμένοι, είχαν καλές αποστάσεις και εκμεταλλεύτηκαν τον κακό επιθετικό ρυθμό του Ολυμπιακού, που είχε ως επακόλουθο να είναι άστοχος. Ανέβασαν το προβάδισμά τους και πάλι στο +19 (61-42) στο 27ο λεπτό και ολοκλήρωσαν το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 71-51, χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους τους, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την τελική επικράτηση.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας χαμήλωσε το σχήμα, ωστόσο οι Πειραιώτες με εξαίρεση την πρώτη περίοδο, συνέχισαν να είναι άστοχοι και παράλληλα παρέμειναν μακριά από τον καλό αμυντικό τους εαυτό. Έτσι οι γηπεδούχοι, διατήρησαν πανεύκολα το διψήφιο προβάδισμα (78-58, 84-61) και ανέβασαν τη διαφορά μέχρι το +27 (88-61) στο 36ο λεπτό, για να φτάσουν δίκαια στο τελικό 92-72. Υπήρχε φανερή διαφορά αθλητικότητας ανάμεσα στους δύο αντιπάλους και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός βρέθηκε να κυνηγάει από νωρίς στη δεύτερη περίοδο, τα πράγματα απλοποιήθηκαν για τη Μονακό. Οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς, χτύπησαν στο τρανζίσιον με τους Πειραιώτες ώρες-ώρες να μην τους προλαβαίνουν. Η γαλλική ομάδα ξεπέρασε τους 80 πόντους στα 13 από τα τελευταία 14 παιχνίδια της στη EuroLeague, στοιχείο που τη βοήθησε να βγει νικήτρια από το παρκέ.

Ο Ολυμπιακός παρά την ήττα στο Μονακό, εξακολουθεί να ρυθμίζει ο ίδιος την τύχη του αναφορικά με την κατάκτηση της τέταρτης θέσης, η οποία δίνει πλεονέκτημα έδρας. Αρκεί να πάρει δύο νίκες στα ματς που υπολείπονται, αρχικά κόντρα στη Βιλερμπάν, στη Λυών (25/3) και τέλος μέσα στο ΣΕΦ, απέναντι στην Μπαρτσελόνα (1/4), που ενδεχομένως ως τότε να έχει εξασφαλίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Δεκάλεπτα: 19-22, 48-31, 71-51, 92-72

On Fire: Ο Μάικ Τζέιμς με 25 πόντους και 5/7 τρίποντα

Ξεχώρισαν: Για τη Μονακό ήταν εξαιρετικοί οι Μπέικον και Λι, που σημείωσαν από 15 π. και 13 π. αντίστοιχα. Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Φαλ με 18 π. και 8/9 δίποντα, που ήταν ο μοναδικός που μπήκε στο πνεύμα της αναμέτρησης

Η μεγαλύτερη διαφορά: +27 (88-61) για τη Μονακό στο δεύτερο ημίχρονο.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Η κατάρρευση του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο, εκεί όπου δέχτηκε 29-9 επί μέρους σκορ.

Διαιτητές: Λαμόνικα, Λεσκάνο, Τσίτσι

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ