Skip to main content

Ολυμπιακός - Τα σενάρια για την κατάταξη του στην κανονική περίοδο

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τη Μονακό, γεγονός που τον αφήνει οριστικά εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς στη κανονική περίοδο. Η Αναντολού Εφές απέκτησε ελπίδες να προλάβει την τετράδα. Όλα τα δεδομένα στην κούρσα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Με τις δύο τελευταίες αγωνιστικές να απομένουν και αρκετές  εξ αναβολής αναμετρήσεις (κυρίως για Μπάγερν και Μακάμπι Τελ Αβίβ), η κατάσταση στην οκτάδα παραμένει αρκετά ρευστή. Η αποβολή των ρωσικών ομάδων (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ, Ούνικς Καζάν) έδωσε μια νέα μεγάλη ευκαιρία σε Αναντολού Εφές, Μπάγερν, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα να ελπίζουν σε πρόκριση στην post season.

Η ήττα στο πριγκιπάτο (92-72) δεν είναι καταστροφική για τον Ολυμπιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Απλά αύξησε ελαφρώς την πίεση για το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, που θα γίνει σε δύο βράδια στο Astroballe. Οι ερυθρόλευκοι εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο για μια θέση στην πρώτη τετράδα (κατά βάση για την 3η ή την 4η της κατάταξης), πλέον όμως δεν έχουν μαθηματικές ελπίδες για το -ακραίο- σενάριο της κατάληψης της κορυφής, στο φινάλε της regular season.

Από εκεί και πέρα, δεδομένων των ηττών που επίσης είχαν την Τρίτη 22 Μαρτίου η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αρμάνι Μιλάνο, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παραμένει στο κόλπο για κάτι καλύτερο από αυτό που έχει τώρα στην κατάταξη. Τι εννοούμε;

Για να τερματίσει στη 2η θέση ο Ολυμπιακός, πρέπει να κάνει το 2/2 με Βιλερμπάν (εκτός) και Μπαρτσελόνα (εντός), προσδοκώντας παράλληλα μόνο σε ήττες της Ρεάλ Μαδρίτης στα εναπομείναντα παιχνίδια της regular season (με Μακάμπι Τελ Αβίβ εκτός, με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Μπάγερν εντός). Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο δεν προλαβαίνει τη 2η θέση (ακόμη κι αν προκύψει τριπλή ισοβαθμία με Ρεάλ Μαδρίτης και Αρμάνι Μιλάνο στις 19 νίκες).

Αναφορικά με την 3η θέση της κατάταξης: Με 2/2 στα εναπομείναντα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός θα θέλει απλά μια ήττα της Αρμάνι Μιλάνο. Οι ερυθρόλευκοι έχουν το πάνω χέρι στην ισοβαθμία με τον ιταλικό σύλλογο, οπότε ακόμη κι αν βρεθούν χέρι - χέρι στις 17, τις 18 ή 19 νίκες, θα βρίσκονται αυτοί "από πάνω". Παρεμπιπτόντως, η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έχει να παίξει με Αναντολού Εφές (εκτός), Μπάγερν (εντός), Μονακό (εντός) και Βιλερμπάν (εκτός). Για κάθε ήττα που κάνει, ο Ολυμπιακός θέλει ακόμη μία της Αρμάνι Μιλάνο, για να διατηρηθεί μπροστά της.

Από την άλλη όμως, υπάρχει το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό που θέλει τον Ολυμπιακό να κάνει 0/2 με Βιλερμπάν (εκτός) και Μπαρτσελόνα (εντός). Σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον η Αναντολού Εφές κάνει -την ίδια ώρα- το 3/4 τότε η τουρκική ομάδα θα "κλέψει" την τελευταία στιγμή το πλεονέκτημα έδρας, αφού υπερτερεί στην ισοβαθμία.