Skip to main content

«Η κληρονομιά του Γκάλη στο ελληνικό μπάσκετ είναι τεράστια»

Σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια, η Ελλάδα ανέβηκε στον… Όλυμπο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επικρατώντας στον τελικό της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101. Μεγάλος πρωταγωνιστής, ποιος άλλος, ο Νίκος Γκάλης.

Δημήτρης Ιτούδης, Μιχάλης Κακιούζης και Φραγκίσκος Αλβέρτης,  με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», βγάζουν το... καπέλο στον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, ενώ κάνουν ξεχωριστή αναφορά και στους Βασίλη Σπανούλη, Δημήτρη Διαμαντίδη αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Η επιρροή του ήταν καταλυτική κυρίως στο πως ο κόσμος αγάπησε και έβαλε το μπάσκετ στην ζωή του», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ιτούδη για τον Γκάλη, με τον Έλληνα προπονητή να κάνει ξεχωριστή αναφορά στους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη, λέγοντας:

«Και ο Διαμαντίδης έβαλε κρίσιμα σουτ και ο Σπανούλης. Δημιούργησαν για τον εαυτό τους και τους συμπαίκτες τους. Είναι ζωντανά παραδείγματα για όλους τους αθλητές».

Όσον αφορά το παρών και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ τονίζει:

«Είναι ένα ζωντανό κίνητρο και παράδειγμα για όλους και πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρώσει αυτή την πορεία με ένα πρωτάθλημα».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της «χρυσής» ομάδας του 2005, Μιχάλης Κακιούζης, παραδέχτηκε το… αυτονόητο.

«Αν δεν υπήρχε ο Γκάλης, δεν θα έπαιζα μπάσκετ», είπε ο Κακιούζης, ενώ για τους Σπανούλη, Διαμαντίδη και Παπαλουκά είπε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που οι 3-4 κορυφαίοι γκαρντ των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη είναι Έλληνες».

Τέλος, ο Κακιούζης αναφέρθηκε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την πορεία του, από τις γειτονιές της Αθήνας στα γήπεδα του ΝΒΑ, λέγοντας:

«Είναι μία πραγματικά τρομερή ιστορία. Πώς ξεκίνησε, που έφτασε, η προσπάθειά του, αυτά που πέτυχε...».

Όσον αφορά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, στάθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο Γκάλης στο ελληνικό μπάσκετ.

«Δεν κατέκτησε κάτι σε συλλογικό επίπεδο, αλλά η κληρονομιά του στο ελληνικό μπάσκετ και σε όλους εμάς είναι τεράστια. Δεν μπορεί να κοστολογηθεί», ήταν τα λόγια του Αλβέρτη, ενώ στην συνέχεια μίλησε για τους Διαμαντίδη και Αντετοκούνμπο, λέγοντας για τον πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού πως  «οι στατιστικές δεν αποτυπώνουν πάντα το μεγαλείο ενός παίκτη», ενώ για τον «Greek Freak» πρόσθεσε:

«Ο Γιάννης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Η ιστορία του θα μπορούσε να γίνει σενάριο για μία ταινία».