Skip to main content

Η επιλογή ήταν του Βεζένκοβ και ήταν «Ολυμπιακός» 

Ο 27χρονος φόργουορντ αποφάσισε για το μέλλον του χωρίς ενδοιασμούςκάνοντας σαφές στους Κινγκς ότι δεν είναι τόσο απλό να αποχωριστεί αυτό που έχει στον Πειραιά. Γράφει ο Μιχάλης Στέφανου

Από τις 23 Ιουνίου, όταν και οι Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοβ, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον τους για εκείνον είναι πραγματικό, οι φίλοι του Ολυμπιακό εισήλθαν σ´ ένα κλίμα αγωνίας κι αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον του πολυτιμότερου παίκτη της ομάδας τους. Τα μηνύματα που έφταναν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, βλέπετε, αποκάλυπταν τη διάθεση της ομάδας του Σακραμέντο να εντάξει από φέτος τον 27χρονο φόργουορντ στο δυναμικό της, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις δηλώσεις μελών του προπονητικού της σταφ. Άλλωστε, η συλλογή πληροφοριών, η επικοινωνία με τον Ολυμπιακό και το φλερτ με τον ίδιο είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και δεν είναι μυστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν ο Βεζένκοβ βρισκόταν στα ραντάρ των "βασιλιάδων". 

Έπειτα από αναμονή 23 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ερυθρόλευκος άσος δέχτηκε αρκετό πρέσινγκ ώστε να κάνει το βήμα για το ΝΒΑ, η παραμονή του στον Ολυμπιακό επιβεβαιώθηκε, αφού όπως είχαμε τονίσει εξ αρχής, η μόνη περίπτωση που θα έκανε τον παίκτη να σκεφτεί να βγάλει την κόκκινη φανέλα ήταν να προκύψει μια πρόταση που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Μια πρόταση που σε οικονομικό επίπεδο θα ήταν ασυναγώνιστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν θα άφηνε περιθώρια ούτε στον ίδιο, ούτε στο σύλλογο του Πειραιά. Κάτι τέτοιο, όμως, δύσκολα θα συνέβαινε το φετινό καλοκαίρι, καθώς τα περιθώρια που είχαν οι Κινγκς στο σάλαρι καπ τους ήταν εξ' αρχής στενά. Παρ' όλα, αυτά προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να τον πείσουν ώστε να ενταχθεί άμεσα στο ρόστερ τους…

Τον κάλεσαν στο Λας Βέγκας, ώστε να του εξηγήσουν το πλάνο τους και στην ουσία να τον γοητεύσουν με το american dream επιχειρώντας να τον υπογράψουν μ' ένα μικρότερο συμβόλαιο. Μόνο που ο MVP του ελληνικού πρωταθλήματος, βρίσκεται πια σε μια φάση της καριέρας του, που χρειάζεται ν' ακούσει πολλά περισσότερα από τον... ήχο ενός τηλεφώνου, ώστε να πάρει το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ. Μπορεί η προοπτική του ΝΒΑ να μην τον αφήνει αδιάφορο, όμως το επαγγελματικό και αγωνιστικό του στάτους του επιτρέπει να είναι ιδιαίτερα εκλεκτικός στις αποφάσεις του, οι οποίες οφείλουν να βασίζονται στη ασφάλεια κι όχι στον τυχοδιωκτισμό.

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης, ανήκει σε μια ομάδα που του έστρωσε τον... διάδρομο απογείωσης και τον θεωρεί στην πράξη τον πιο σημαντικό της παίκτη, στελεχώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κι αποδεικνύει στην πράξη ότι ξέρει να τον επιβραβεύει στο οικονομικό κομμάτι.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που τα δικαιώματα του Βεζένκοβ πέρασαν στα χέρια των Κινγκς οι άνθρωποι του Ολυμπιακού άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με τον παίκτη τους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε αμέσως μαζί του θέλοντας όχι μόνο να του εκφράσει την επιθυμία του να μείνει στην ομάδα, αλλά και για να μάθει τις σκέψεις του σεβόμενος ότι το ΝΒΑ αποτελεί όνειρο για κάθε παίκτη με φιλοδοξίες. Ο Βεζένκοβ από την πλευρά του ξεκαθάρισε αμέσως τα πράγματα, εξηγώντας στον ερυθρόλευκο οργανισμό ότι νιώθει ευτυχισμένος και μόνο αν προκύψει κάτι εξαιρετικό θα μπει στη διαδικασία να το συζητήσει, δίνοντας φυσικά την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πει την τελευταία λέξη. Ότι το ΝΒΑ βρίσκεται στο μυαλό του, αλλά δεν συνιστά μια άνευ όρων επιλογή. 

Όλο το διάστημα που ακολούθησε έμεινε ήρεμος και συνέχισε να λειτουργεί, να σκέφτεται και να μιλάει ως παίκτης του Ολυμπιακού. Τόσο απλά. Αρνήθηκε να πάει στο Λας Βέγκας για να συναντηθεί με του Κινγκς, καθώς ούτε να κερδίσει κάτι είχε από μια τέτοια κίνηση, αλλά ούτε και ηθικά το έβρισκε σωστό απέναντι στην ομάδα του. Δεν μπήκε καν στην διαδικασία να εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να συνεχίσει στον Ολυμπιακό κι εδώ που τα λέμε πολύ καλά έκανε. Από πού κι ως που οφείλει κάποιος να δηλώνει ότι θέλει να μείνει στην ομάδα με την οποία έχει συμβόλαιο; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. 

Η ουσία είναι ότι αν ήθελε ο Σάσα απλώς να βρεθεί στο ΝΒΑ, τώρα θα ήταν παίκτης των Κινγκς. Κολακεύτηκε με την προσέγγιση που του έγινε από την ομάδα του Σακραμέντο, όμως ο χώρος που του ανοίχτηκε δεν του αρκούσε σε καμία περίπτωση.  Διάλεξε Ολυμπιακό συνειδητά, χωρίς ενδοιασμούς κι αμφιταλαντεύσεις κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι για να σκεφτεί να αποχωριστεί αυτό που έχει στον Πειραιά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Και δεν αποκλείεται από του χρόνου να χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη.