Skip to main content

Ο κανονικός Μπλακ είναι πολυτέλεια για τρίτος ψηλός

Ο Μιχάλης Στεφάνου σχολιάζει την τελευταία κίνηση του Ολυμπιακού με τον Αμερικανό, που αν «βγει» θα του προσφέρει μια πανίσχυρη front line 

Αν ο Ταρίκ Μπλακ προσεγγίσει τα αγωνιστικά στάνταρ του, τότε ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί την προσεχή σεζόν με μια από τις πιο πλήρεις γραμμές ψηλών που είχε ποτέ. Διότι ο υγιής και σε φυσιολογικό ρυθμό Αμερικανός είναι πολυτέλεια για τρίτος σέντερ, όχι μόνο στους ερυθρόλευκους αλλά σε όλες τις ομάδες της Euroleague. Η ανακοίνωση του το πρωί της Κυριακής ξάφνιασε πολύ κόσμο, όμως η αλήθεια είναι ότι το όνομά του είχε κυκλωθεί από τους ανθρώπους των Πειραιωτών από την προηγούμενη μεταγραφική περίοδο. 

Μ' ένα πλούσιο βιογραφικό που περιλαμβάνει 220 παιχνίδια στο ΝΒΑ, διπλή εμπειρία από την Euroleague (1,5 σεζόν με Μακάμπι και μισή με Ζενίτ), αλλά και μια πτωτική πορεία την τελευταία διετία, ο Μπλακ έρχεται στον Πειραιά με σκοπό να αναγεννηθεί και ταυτόχρονα να γεμίσει εξόχως ποιοτικά την ερυθρόλευκη front line. Πρόκειται για μια επιλογή με ελεγχόμενο ρίσκο, που αφενός δεν θα επηρεάσει άμεσα το βασικό rotation της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφετέρου, αν "βγει", θα προσφέρει τεράστιο βάθος στο ρόστερ της. 

Άλλωστε, αν ο Μπλακ βρισκόταν στο επίπεδο που τον είδαμε στην Μακάμπι μέχρι τον τραυματισμό του στο γόνατο, θα ήταν αστεία οποιαδήποτε κουβέντα που θα τον χαρακτήριζε συμπληρωματικό παίκτη στην Ευρώπη και μάλλον αδύνατον για τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει ως 7ο ξένο. Το περσινό καλοκαίρι απασχόλησε αρκετές ομάδες της Euroleague, μεταξύ των οποίων και τους ερυθρόλευκους, όμως το υψηλό κασέ του σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που προκαλούσε η αγωνιστική του κατάσταση αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα. Η απόκτησή του από τους Πειραιώτες φέτος, όμως, συμβαίνει μέσα σ' ένα διαφορετικό πλαίσιο (τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο κι από άποψη ρόλου) και προϊόντος του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα έξυπνο deal. 

"H ζωή έχει ένα περίεργο τρόπο να σε κάνει να νομίζεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Μπορεί να ξεκινήσεις πολύ καλά και μετά να σε χτυπήσουν διάφορα προβλήματα. Αρχίζεις να παραπατάς, να τρεκλίζεις, τα βήματα σου γίνονται πιο κοντά και πιο ασταθή, αλλά εκείνη τη στιγμή είναι σημαντικό να καταφέρεις να συγκεντρώσεις αρκετές δυνάμεις ώστε να συνεχίζεις να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Μπορεί μην σε κολακεύει η εικόνα σου εκείνη τη στιγμή, μπορεί να χρειαστεί να φανείς "άσχημος", αλλά το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις".   

Το εν λόγω απόσπασμα ταιριάζει γάντι στον Μπλακ, καθώς όταν παρουσιάστηκαν τα εμπόδια δεν είχε πρόβλημα να τσαλακώσει την εικόνα του ώστε να μην σταμήσει τον βηματισμό του, διατηρώντας, ωστόσο, τα κίνητρά του σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δείχνει πολλά για τη νοοτροπία του. Προέρχεται από μια σεζόν που τον βρήκε να αγωνίζεται μεταξύ Τουρκίας και G League (χωρίς μάλιστα ν' αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών) κι όχι από μακρά περίοδο απραξίας, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Κουίνσι Έισι. Το γεγονός δε ότι θα συμμετέχει στην προετοιμασία από την πρώτη μέρα της -σε αντίθεση με τον πρώην συμπαίκτη του στην Μακάμπι που ήρθε στα μέσα της σεζόν- είναι βέβαιο ότι θα τον βοηθήσει να φτάσει στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας.

Πρόκειται για πολύ δυναμικό παίκτη και ικανότατο αμυντικό που δύσκολα αντιμετωπίζεται στο ποστ. Πηγαίνει στις επαφές, χρησιμοποιεί σωστά τα σωματικά του προσόντα και είτε ακολουθώντας το ντράιβ, είτε δίνοντας βοήθεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός γύρω από τη στεφάνη. Επιθετικά κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα, δίνει καλά σκριν και κυρίως μέσα από pick and roll δράσεις καταφέρνει να τα τελειώνει τις φάσεις κυρίως με alley oops. Γενικά έχει καλή επαφή με το καλάθι και ενώ διαθέτει κι έναν decent χειρισμό ώστε να μπορεί να βάλει την μπάλα στον παρκέ.

Η περίπτωση του Κώστα Αντετοκούνμπο δεν προχώρησε καθώς ο βασικός λόγος που είχε φέρει τον νεαρό σέντερ στο προσκήνιο ήταν το ελληνικό του διαβατήριο. Όμως εδώ που τα λέμε, οι περιορισμοί του ελληνικού πρωταθλήματος αν και πρέπει να αναγκαστικά να λαμβάνονται υπόψιν, δεν είναι δυνατόν να εξαναγκάζουν μια ομάδα που έχει ήδη τον πήχη ψηλά λόγω της περσινής της πορείας. Οπως και να το κάνουμε ανάμεσα σε Αντετοκούνμπο και Μπλακ δεν υπάρχει σύγκριση...

Με την υπογραφή του Ταρίκ Μπλακ ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει το ρόστερ του, το οποίο θεωρητικά τουλάχιστον δείχνει σημαντικά ενισχυμένο με παίκτες που προσφέρουν σιγουριά και ανεβάζουν το επίπεδο ταλέντου και αθλητικότητας της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η πεντάδα Βεζένκοβ, Πίτερς, Μπόλομποϊ, Φαλ και Μπλακ στοιχειοθετεί μια front line για όλα τα γούστα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη στην Euroleague.