Skip to main content

Red Light Green Light - Η αποτίμηση της διπλής αγωνιστικής

Ακόμα μία «διαβολοβδομάδα» της Euroleague πέρασε και το «Shot Clock» κάνει τον απολογισμό των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην 24η και 25η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Άλλη μία εβδομάδα με δύο αγωνιστικές πέρασε για την Ευρωλίγκα και Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν κρίσιμα ματς. Στο σημερινό μας άρθρο, αποτυπώνουμε τα κυριότερα στοιχεία των αγώνων των ελληνικών ομάδων και βγάζουμε μερικά κρίσιμα συμπεράσματα.

Red Light: το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Ισπανία βρήκε τους ερυθρόλευκους με ένα θετικό αποτύπωμα, μιας και οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να αποσπάσουν μία νίκη απέναντι στην Μπασκόνια, ενώ είχαν μία αξιοπρεπέστατη παρουσία απέναντι στην πολύ δυνατή Ρεάλ. Το διπλό μέσα στην Μπασκόνια είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος ώστε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να αφήσει πίσω της το πολύ κακό προηγούμενο διάστημα. Πλέον, με ρεκόρ 13 νίκες και 9 ήττες οι ερυθρόλευκοι εδραιώνονται στην 6η θέση και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την 5η ΤΣΣΚΑ και από την 4η Ζενίτ. Την ίδια στιγμή, παραμένουν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας σε άμυνα και επίθεση (όπως φαίνεται στο γράφημα) και μπορούν να χτίσουν πάνω σε αυτό.

«Επιστροφή στο δρόμο των επιτυχιών για τον Ολυμπιακό.»

 

Green Light: Παρά την προσθήκη του Γιοβιτς, ο Παναθηναϊκός παραμένει μία ομάδα που δεν φαίνεται να μπορεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις δυνατές ομάδες της Ευρωλίγκας. Το γεγονός ότι ο κόουτς Πρίφτης προσπαθεί να δώσει μία αμυντική ταυτότητα στην ομάδα και μέσα σε δύο μέρες δέχεται 91 και 86 πόντους από Μονακό και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, μας δείχνει ότι τελικά το φετινό ρόστερ είναι αρκετά αδύναμο για το υψηλότερο επίπεδο.  Ο ΠΑΟ αποτελεί μια από τις χειρότερες ομάδες τόσο σε defensive rating, όσο και σε offensive rating στην Ευρωλίγκα και ο συνδυασμός αδυναμιών σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο recruitment γίνονται πλέον πιο φανερές από ποτέ.

«Το ρόστερ του ΠΑΟ δε μπορεί να τα βγάλει πέρα στη δυνατή Ευρωλίγκα.»

 

Red Light: Μέσα σε δύο δύσκολες έδρες, ο Ολυμπιακός κατάφερε να παίξει το δικό του μπάσκετ έχοντας 28 assists έναντι 19 λαθών, έχοντας μάλιστα μόλις έξι λάθη στο ματς με τη Ρεάλ. Αυτό μπορεί να μην αρκούσε για ένα μεγάλο διπλό απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, καθώς οι ερυθρόλευκοι σούταραν με το απελπιστικά 21% για τρεις. Όμως, το ποιοτικό μπάσκετ και η καλή παρουσία είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατηθεί για τη συνέχεια. Ως λογικό επόμενο μιας τέτοιας εμφάνισης, ήρθε το διπλό μέσα στην Μπασκόνια με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να σουτάρει με 52% για τρεις και να δέχεται μόλις 62 πόντους. Αυτό δεν ήταν πάρα άλλο ένα δείγμα ότι η πραγματική δύναμη του φετινού Ολυμπιακού βρίσκεται στην ένταση του και την άμυνα του.

«Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι το συλλογικό παιχνίδι και η άμυνα του.»

 

Green Light: Για άλλη μία φορά ο Παναθηναϊκός έδειξε τεράστια αδυναμία στο να μπορεί να παράξει επιθετικό παιχνίδι. Ο Στέφαν Γιόβιτς δεν είχε παρά medisystem για 5 λάθη στα δυο εβδομαδιαία ματς και η ομάδα του είχε για άλλη μία φορά αρνητικό ast/to ratio. Ταυτόχρονα, Τα εννιά εύστοχα τρίποντα σε 36 προσπάθειες μιλούν από μόνα τους για το ποσό αναποτελεσματικός είναι ο ΠΑΟ. Μάλιστα, στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα η συγκομιδή ήταν 1/12. Πλέον, τα δομικά προβλήματα έχουν γίνει «ένα» με τον χαρακτήρα της ομάδας του ΠΑΟ και είναι δύσκολο να ξεφύγει από αυτό.

«Άλλο ένα πολύ κακό διάστημα σε δημιουργία και σουτ για τον ΠΑΟ.»

Red Light: Το ταξίδι στην Ισπανία βρίσκει τον Ολυμπιακό να είναι ευχαριστημένος από την παρουσία των Γουοκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζενκοφ. Ο Σάσα Βεζενκοφ είχε 15 και 16 πόντους στα δύο ματς, ενώ οι δύο Αμερικανοί φάνηκε να βρίσκουν τη χαμένη τους ενέργεια. Ιδιαίτερα στο ματς με την Μπασκόνια και οι τρεις τους ήταν καταπληκτικοί. Η παρουσία του Γουόκαπ στην άμυνα και του Ντόρσεϊ στην επίθεση αποτελούν κλειδιά για οτιδήποτε θέλει να κάνει Ολυμπιακός από εδώ και στο εξής.

«Η θετική παρουσία τριών παικτών-κλειδιά αντέστρεψε το κλίμα.»

Green Light: Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κρατήσει την παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος έδειξε ξανά ότι αποτελεί έναν υψηλού επιπέδου ψηλό και είναι ο παίκτης που ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει γύρω του. Θετική επίσης ήταν και η παρουσία του Έβανς ο οποίος δείχνει ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να προετοιμάζεται για τους εγχώριους στόχους, αλλά κυρίαρχα για την επόμενη σεζόν και το μέλλον της ομάδας.

«Οι στοχοι του ΠΑΟ είναι το μέλλον και οι μάχες εντός των συνόρων.»