Skip to main content

Τέσσερα πεντάρια που θα ταίριαζαν στον Ολυμπιακό (vids)

Το «Shot Clock» ξεκινάει τη χαρτογράφηση των αναγκών των «αιωνίων» και επιλέγει παίκτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφικτές περιπτώσεις. 

Η φετινή χρονιά έληξε άδοξα για τον Ολυμπιακό, καθώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί δεν εκπληρώθηκαν και ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς ξεκινά σύντομα. Εμείς, θα ξεκινήσουμε το “σκανάρισμα” για ικανούς παίκτες να προσφέρουν (χωρίς την ανάγκη οικονομικών υπερβάσεων)* στη θέση “5”. Το επόμενο διάστημα και καθόλη τη διάρκεια της off season θα κάνουμε χαρτογράφηση αναγκών και για τον ΠΑΟ και θα προσφέρουμε μια διαφορετική οπτική γωνία από αυτή που μπορεί να γράφεται στα κυρίαρχα μέσα: την οπτική ότι το ταλέντο μπορεί να υπάρξει σε χαμηλότερες τιμές, εφόσον οι ομάδες κάνουν μεθοδική και επιστημονική δουλειά πάνω σε αυτό. Βασική δεξαμενή των παικτών που παρακολουθούμε για την ενδεχόμενη στελέχωση παικτών της Ευρωλίγκας δε μπορεί (όπως πάντα λέμε) πάρα να είναι η G League και τα γεννήματά της.

Βασικά κριτήρια της λογικής των παικτών που υπάρχουν στη λίστα είναι:

  • το κασέ τους
  • η προσαρμογή τους στο playstyle του Coach Mπαρτζώκα
  • η δημιουργία ανταγωνισμού εντός του ρόστερ
  • το potential o παίκτης να παίζει πολύ πάνω από τα λεφτά του

Ας δούμε τώρα τα δύο διαφορετικά σενάρια που χτίσαμε, καθώς ανάλογα με την παραμονή ή όχι του Κώστα Κουφού, άλλες ανάγκες δημιουργούνται. Ο Κώστας Κουφός μπορεί να μην εντυπωσίασε στον ένα μήνα και κάτι που ήταν στον Πειραιά, όμως έχει όλα τα ελαφρυντικά με το μέρος του: αποχή ενός χρόνου, κακή κατάσταση ομάδας, ελάχιστος χρόνος συμμετοχής. Κι όμως, αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά και χωρίς καχυποψία την απόδοση του ο ΟΣΦΠ στο διάστημα του Κουφού είχε 5 νίκες έναντι 3 ηττών, ο έμπειρος σέντερ στα περισσότερα ματς ήταν θετικός, ενώ στα τελευταία ματς (με εξαίρεση το δύσκολο ματς με τη Ρεάλ) ήταν καθοριστικός με πολύ καλή παρουσία σε περιορισμένο χρόνο. 

Ο Κουφός είναι ο ορισμός του επαγγελματία, έχει εμπειρίες από πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, έχει ικανότητες στο σκοράρισμα, μπορεί να μαρκάρει στο ποστ και είναι αρκετά ικανοποιητικός στο pick and roll και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Για μας η λογική λέει ότι με ένα συμβόλαιο λίγο πάνω ή λίγο κάτω απο τις 600.000 θα πρέπει να μείνει. Εξ’ άλλου, είναι μακριά από τη πραγματικότητα ότι θες δύο σέντερ μόνο στην Ευρωλίγκα! Πλέον, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, όπως και τα μάτς και στη θέση του σέντερ μια ομάδα χρειάζεται τρεις παίκτες υψηλού επιπέδου.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Παραμονή Κώστα Κουφού

Αν λοιπόν ο Κουφός μείνει, ο ΟΣΦΠ έχει έναν ψηλό πάνω απο 2.10 ύψος που μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς. Η παραμονή του Μάρτιν είναι δεδομένη, ως του ικανού mobile ψηλού που θα είναι βασικός. Για μας η επόμενη κίνηση θα έχει να κάνει με έναν ψηλό επίσης αθλητικού και mobile, με έμφαση στην ικανότητα να παίξει άμυνα με αλλαγές και να είναι lob threat αξιοποιώντας έτσι την ικανότητα του Κώστα Σλούκα στην pick and roll δημιουργία.

Donta Hall

O 24χρονος Center ύψους 206 εκατοστών αποτελεί ένα παίκτη που κάθε ομάδα Ευρωλίγκας που ψάχνει Pick and roll ψηλό πρέπει να τον τσεκάρει. Ο Hall μόλις υπέγραψε συμβόλαιο 10 ημερών με τους Orlando Magic, αλλά η παρουσία του Mo Bamba και του Carter Jr. Στους Magic κάνουν την μελλοντική παραμονή του Hall εκεί πολύ δύσκολη. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει αυτή τη μικρή ευκαιρία. Οι βασικές αδυναμίες που έχει για το επίπεδο του ΝΒΑ δεν μπορούν να τον κρατήσουν εκεί: limited επιθετικά, παίζει μόνο στο “5”, αλλά είναι κοντός για αυτή  τη θέση αυτή στο ΝΒΑ. Κι όμως τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν απίστευτα στο Ευρωπαικό μπάσκετ και ειδικά στο play style του Μπαρτζώκα.

Ο Hall είναι elite lob catcher στο Pick and roll. Στήνει δυνατά σκριν, είναι απίθανα αλτικός και είναι elite rim finisher. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη για αυτόν: η φάση πρέπει να τελειώσει είτε πετώντας τη μπάλα υπό δύσκολες συνθήκες είτε φυσικά με κάποιο εκκωφαντικό κάρφωμα. Το 68% στα fg% στη G League μιλά από μόνο του. Ο Hall απαντά και σε άλλες ανάγκες του ΟΣΦΠ: με 3.7 επιθετικά (!) ριμπάουντ ανα αγώνα στην καριέρα του, ζει πάνω απο τη στεφάνη και δίνει πολλαπλές δεύτερες ευκαιρίες στην ομάδα του και φυσικά σε αυτόν, αφού συχνά η φάση τελειώνει με κάποιο κάρφωμα. Συνολικά, η παρουσία του στην Ευρώπη θα τον κάνει άμεσα έναν εκ των καλύτερων ριμπάουντερ. Αμυντικά, τα λόγια περισσεύουν. Σκεφτόμενος αν υπάρχει ιδανικότερος παίκτης από αυτόν για την άμυνα του coach B,  δε μπορούσα να βρω κάποιον που να μην έχει ας πούμε το κασέ superstar της Ευρωλίγκας όπως ο Ekpe Udoh. O Hall είναι ένας αμυντικός ογκόλιθος. Μπορεί να αλλάξει, μπορεί να παίξει drop, μπορεί να κάνει ότι του ζητήθει και λίγο παραπάνω. Και φυσικά, σε μια Ευρώπη που τα τρία δεύτερα δεν υπάρχουν ως κανόνας, το rim protection του Hall θα κάνει τη διαφορά.

 Ας μην πολυλογούμε: o Hall παίζει εδώ και χρόνια στη G League, παίρνει κάποιες ευκαιρίες στο ΝΒΑ και μετά πάλι πίσω. Είναι φανερό ότι ανήκει στη κατηγορία παικτών που περιγράφουμε ως ιδανική για την Ευρωλίγκα: όχι αρκετά καλός για ΝΒΑ, υπερβολικά καλός για G League. Με ένα συμβόλαιο όχι πολύ υψηλό, ο Ηall μπορεί να πειστεί να έρθει στην Ευρώπη. Και ας μη γελιόμαστε, είναι αρκετά καλύτερος απο τον Hassan Martin και τους περισσότερους ψηλούς του είδους του στα μέρη μας.

Jonathan Motley

O Motley αποτελεί εδώ και χρόνια έναν απο τους καλύτερους ψηλούς εκτός ΝΒΑ. Πέρσι πήρε επιτέλους τη μεγάλη ευκαιρία του με τους Clippers αλλά δε τα κατάφερε και πλέον υπέγραψε ένα πραγματικά ηγεμονικό συμβόλαιο στο πρωτάθλημα της Κορέας, στο οποίο προφανώς πήγε να… ξεμουδιάσει σκοράροντας κατά μέσο όρο 23.5 πόντους σε 22’. Είναι πασιφανές ότι ο Motley το καλοκαίρι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για να βρει ένα συμβόλαιο και όπως κάθε χρόνο θα είναι στο training camp μιας ομάδας – εκεί κόβεται συνήθως. Ο Motley είναι ο ορισμός του ικανού versatile ψηλού και στις δύο πλευρές του γηπέδου και αν υπήρχε ο όρος θρύλος για τη G League σίγουρα θα ήταν ένας all time great με 3 παρουσίες σε ισάριθμες χρονιές στην all g league team. O Motley τρέχει το γήπεδο πολύ γρήγορα, είναι lob catcher, ενώ αποτελεί μια μόνιμη απειλή στο pick and roll ως roller αλλά και σε pick and pop καταστάσεις. Μάλιστα πέρσι έφτανε να σουτάρει το αξιοπρεπέστατο 35% για τρεις. Μπορεί να πάρει μπάλες και στο ποστ, αν και στην Ευρωλίγκα λογικά δε θα πάρει πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Φυσικά, όπως και ο Ηall, είναι ένας τρομερός επιθετικός rebounder που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το κομμάτι. Αμυντικά, μπορεί να παίξει κάθε είδος άμυνας στο pick and roll, αν και είναι πολύ πιο χαμηλού επιπέδου αμυντικός σε σχέση με τον πρώτο της λίστας μας. Έχει αρκετά ζητήματα στο αμυντικό τακτικό κομμάτι και θα χρειαστεί ένα ορισμένο χρόνο προσαρμογής, όμως επιθετικά είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει πάρα πολλά.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: MH ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΥ

Εφόσον ο Κουφός φύγει είναι φανερό ότι θα πρέπει να δωθεί ένα αξιοπρεπέστατο συμβόλαιο σε έναν ψηλό με χαρακτηριστικά post up παιχνιδιού, με μεγάλο ύψος, κιλά κ.α. που θα τα βάζει με τους Ταβάρες και Μιλουτίνοβ της λίγκας. Σε αυτή τη περίπτωση, ο δεύτερος mobile ψηλός θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πιθανότερα χαμηλότερο κασέ. Πάμε να δούμε μερικές αξιόλογες περιπτώσεις:

Cameron Oliver

Στα 25 του πλέον ο Oliver έχει ωριμάσει μπασκετικά και φαίνεται έτοιμος για το πέρασμα στην Ευρωλίγκα. Οι αριθμοί του στο πρωτάθλημα Αυστραλίας δε πρέπει να μας ξεγελούν, άλλα ούτε να υποβαθμίζουμε την αξία του. Ο Oliver είναι ένας παίκτης που έχει ένα αρκετά πλούσιο επιθετικό πακέτο. Μπορεί να σουτάρει, αλλά το 34% που σουτάρει στην Αυστραλία σίγουρα δεν τον κάνει stretch ψηλό. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα του να τρέχει στο transition, η αθλητικότητά του και η ικανότητά του να τελειώνει με ποικίλες κινήσεις. Παρά το γεγονός ότι δείχνει ένα potential ως slasher με τη μπάλα στα χέρια, έχοντας δουλέψει ένα εξαιρετικό eurostep, η αλήθεια είναι ότι φαίνεται πολύ καλύτερος παίκτης όταν περιορίζεται στα βασικά: να τρέχει το γήπεδο, να παίζει ως screener στο Pick and roll και να σουτάρει το ελεύθερο τρίποντο. Αν κάνει αυτά, σε συνδυασμό με την καλή του άμυνα (που θέλει δουλειά για το επίπεδο της Ευρωλίγκας) μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση απο τον πάγκο.

Amile Jefferson 

O πρώην αρχηγός του Duke και πρωταθλητής στο NCAA το 2015, μετά από ένα εξαιρετικό πέρασμα από τη G League, φέτος πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν με τη Γαλατά στο Τούρκικο Πρωτάθλημα. Η ομάδα της Γαλατά αποτελεί ένα πραγματικά πολύ καλό μοντέλο, με πολλούς παίκτες να παιρνούν απο εκεί πριν περάσουν στο επίπεδο στο επίπεδο της Ευρωλίγκας και οι 10.7 πόντοι με 7 ριμπάουντ του Jefferson δείχνουν ότι το πέρασμα αυτό δεν αργεί ιδιαίτερα. O έμπειρος πλέον παίκτης και διεθνής με την Team USA για τα παράθυρα της fiba είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο κοντά στο καλάθι, μπορεί να τελειώσει μετά απο drive, μπορεί να δημιουργήσει απο τη ρακέτα και να τρέξει το γήπεδο. Αμυντικά μπορεί να γίνει καλός rim protector, αλλά θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, ειδικά στη δουλειά του ως Pick and roll defender.

https://www.youtube.com/watch?v=JBXC3vAX0r8&t=1s

ΥΓ. Ξεκαθαρίζοντας όπως πάντα ότι όλα γίνονται από την σκοπιά της μπασκετικής ανάλυσης και της δικής μας ματιάς και όχι από οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση στη μέση. Αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί: το Shot Clock αποτελεί μια ερασιτεχνική σελίδα που ότι γράφεται σε αυτή γράφεται από το γούστο μας για το μπάσκετ και όχι από οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook