Skip to main content

Τέσσερις άσσοι που θα ταίριαζαν στον ΠΑΟ (vids)

Το «Shot Clock» συνεχίζει τη χαρτογράφηση των αναγκών των «αιωνίων» κι επιλέγει παίκτες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφικτές περιπτώσεις. 

H φετινή σεζόν για τον ΠΑΟ σημαδεύτηκε απο την χαρακτηριστική έλλειψη στη θέση του Point Guard, αλλά και την έλλειψη βάθους. Παρότι δε θεωρείται δεδομένο το ποιοί παίκτες θα παραμείνουν στο ρόστερ, θα κάνουμε μια εκτίμηση ότι ο ΠΑΟ θα συνεχίσει με: Παπαπέτρου, Χεζόνια, Μήτογλου, Παπαγιάννη, Μποχωρίδη, Σαντ Ροος, Όγκαστ, κάτι που κάνει αντιληπτό ότι χρειάζονται παίκτες τόσο στον άσσο, όσο και παίκτες που μπορούν να καλύψουν τη θέση «3» και «4», δίνοντας σκορ. Με αυτές τις δύο κατηγορίες παικτών για τον ΠΑΟ.

Σήμερα, δίνοντας μια σοβαρή οπτική γωνία για το πώς ο ΠΑΟ θα μπορούσε να καλύψει το τεράστιο κενό που είχε φέτος στον άσσο, θα επιλέξουμε 3 πολύ φθηνούς και έναν λίγο πιο τσιμπημένο παίκτη για να καλυφθεί το κενό, δίνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις για το playstyle ανάλογα τον παίκτη που θα επιλεχθεί. Θα επιλέξουμε κυρίως παίκτες που μπορούν να σκοράρουν ως main ball handlers, αλλά και να δημιουργήσουν μετά το pick and roll, καθώς μάλλον αυτή η ανάγκη είναι που υπάρχει σε ένα ρόστερ που πιθανότατα θα επιδιώκει να τρέχει στον αιφνιδιασμό. Με τον σκόρερ wing θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο.

Οικονομικές επιλογές

Melo Trimble

Μετά απο μια εξαιρετική διετία στην Αυστραλία, ο απόφοιτος του Maryland παίζει πλέον στην Ισπανική ACB και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι του δε διαφέρει πολύ απο αυτό που γνωρίσαμε στο NCAA, αν και οφείλουμε να πούμε ότι φαίνεται αρκετά πιο ώριμος και δείχνει ικανός να τρέξει μια επίθεση στο ευρωπαικό μπάσκετ. Ο Trimble μετρά φέτος 17.6 πόντους με βασικό του τρόπο να δημιουργεί καταστάσεις να είναι ως pick and roll ball handler. Έχει εξαιρετικά reads και αποτελεί απειλή και για τα τρία επίπεδα μιας επίθεσης, καθώς μπορεί να τελειώσει με drive, να σουτάρει midrange και να τρίποντο. Συνολικά, είναι ένας παίκτης που παίζει στο δικό του ρυθμό ορίζοντας όλο το τέμπο της ομάδας του.

Ο Trimble αποτελεί μια ποιοτική λύση που θα δώσει σκορ και δημιουργία μετά το pick and roll, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρανταχτά ελαττώματα στην περίπτωση του: με 3.5 ασίστ για 3.2 λάθη είναι φανερό ότι δεν μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή για μια επίθεση στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Την ίδια στιγμή, δεν αποτελεί elite finisher στα drives του, ενώ το 34% στα τρίποντα κάνει ξεκάθαρο ότι ακόμη δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο σουτέρ. Ωστόσο, ο Παναθηναικός φαίνεται να θέλει τους Παπαπέτρου, Χεζόνια και Σαντ Ροος στο ρόστερ του, πράγμα που κάνει τον παίκτη που θα αποκτηθεί στον «άσσο», μια πιο συμπληρωματική επιλογή και ο Trimble σίγουρα μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό.

Nick Johnson

Ο παίκτης της Turk Telecom αποτελεί έναν πραγματικά εντυπωσιακό παίκτη που είναι έτοιμος να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Tον γνωρίσαμε ως Pac 12 player of the year στο NCAA με τη φανέλα του Gonzaga το 2014, αλλά η καριέρα του στην Αμερική δεν προχώρησε ποτέ. GΣε μια ομάδα όμως με Χεζόνια, Παπαπέτρου και Johnson, ο ΠΑΟ θα βασιστεί στην αθλητικότητα και θα μπορεί να έχει ένα εντυπωσιακό στυλ παιχνιδιού. Ο Johnson έχει εξελιχθεί με τα χρόνια σε έναν εξαιρετικό floor general μετρώντας φέτος 6.2 ασίστ για 2.7 λάθη στο απαιτητικό τούρκικο πρωτάθλημα, ενώ έχει 5 ασίστ για 3 λάθη στο BCL. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει potential να εξελιχθεί σε εξαιρετικό pass first παίκτη, καθώς και είναι ικανός να μοιράσει τη μπάλα, αλλά και τα λάθη του προκύπτουν απο το αρκετά υψηλό usg% στην επίθεση της τουρκικής ομάδας. Αθλητικά πρόκειται για ελίτ αθλητή, ενώ τα τελειώματά του είναι τόσο εξαιρετικά, όσο και εντυπωσιακά, αφού αποτελεί έναν απο τους πιο αθλητικούς guard στην Ευρώπη. Στο transition μπορεί να τρέξει άνετα την ομάδα, αλλά και να τρέχει μακριά απο τη μπάλα, δίνοντας πολλές δυνατότητες στον κόουτς Κάτας, ενώ το τρίποντο του είναι στο ικανοποιητικό 36% που τον κάνει να είναι απειλητικός. Αμυντικά, είναι ήδη εξαιρετικός καθώς είναι και ένας εκ των προτεινόμενων defensive player of the year στο BCL. Σίγουρα, η μετάβαση δε θα είναι εύκολη για τον Johnson,αλλά με λίγο εμπιστοσύνη και κατάλληλο περιβάλλον ο 28χρονος ίσως είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Lamar Peters

Ο Παναθηναικός ίσως πρέπει να είναι μια ομάδα που αγοράζει έναν νεαρό παίκτη και του δίνει την ευκαιρία στο υψηλότερο ευρωπαικό επίπεδο πληρώνοντας πολύ λιγότερη αξία απο αυτή που παίρνει στο γήπεδο. Με τον 22 χρονο Peters της Bursaspor ίσως έχουμε μια τέτοια περίπτωση. Με 7 ασίστ για 3 λάθη φέτος και 7.4 ασίστ για 3.5 λάθη πέρσι στη g league, είναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ικανό δημιουργό. Ο Peters ξέρει να διαβάζει το χώρο και είναι ένας ικανότατος pick and roll δημιουργός, με καλά handles και δυνατό κορμό που ξέρει να εκμεταλλεύεται. Στη G League μας έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και ως σκορερ, έχοντας στη φαρέτρα του μια σειρά απο κινήσεις όπως το εξαιρετικό του step back και το σουτ του, με 40% για τρεις. Όμως, φέτος στην Τουρκία είναι αρκετά off με μόλις 26% για τρεις, παρότι δημιουργεί τις συνθήκες για τα σουτ που θέλει. Πιθανότατα έχει να κάνει με την προσαρμογή του. Αμυντικά, ο Peters θα πρέπει να κρυφτεί, καθώς απέχει πολύ ακόμη απο το να μπορεί να είναι ικανός στην Ευρωλίγκα σε αυτό το κομμάτι. Συνολικά όμως αποτελεί μια πολύ φθηνή επιλογή που σε σωστό πλαίσιο μπορεί να εξελιχθεί ως ο leading point guard μιας νεαρής ομάδας!

Μια ακριβή επιλογή: Jordan Mclaughlin

Αυτή τη στιγμή ο Jordan McLaughlin αποτελεί τον τρίτο point guard μιας απο τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ και το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι. Πιθανότατα θα βρει μια ακόμη ευκαιρία στο ΝΒΑ, όμως μια ομάδα στην Ευρώπη μπορεί να τον προσεγγίσει με μια υπέρβαση κοντά στα 800.000 ευρώ. Ο McLaughlin για την Ευρωλίγκα θα είναι do it all παίκτης που μπορεί να κάνει τον Παναθηναικό απο ομάδα που παλεύει για τη 10αδα, σε ομάδα που μπορεί να χτυπήσει τον οποιοδήποτε. Ο guard των Wolves στα 25 του είναι σε σεζόν make or break στο ΝΒΑ και η αλήθεια είναι ότι δείχνει ότι ίσως δε τα καταφέρει. Η επιλογή να φέρει τα floor general skills του στην Ευρώπη και να χτίσει το όνομα του εδώ (όπου δεδομένα σε 2-3 χρόνια θα αμοίβεται με συμβόλαια των 2 εκ.) ίσως είναι εξαιρετική και θα πρέπει μια ομάδα να τον προσεγγίσει. Ο J Mac είναι low mistake point guard( 4 ασίστ για 1 λάθος), σουτάρει με άνεση για τρεις (37% στο ΝΒΑ), ενώ τα κακά του τελειώματα μπροστά στους θηριώδεις σεντερ του ΝΒΑ, μπορούν να γίνουν το φονικό του όπλο απέναντι στις αλλαγές με mobile ψηλούς της Ευρώπης. Με αυτόν στη σύνθεση του, ο ΠΑΟ δημιουργεί συνθήκες για ένα εκρηκτικό ρόστερ, που απαιτεί όμως μια υπέρβαση οικονομική που δε -μπορούμε να- γνωρίζουμε αν μπορεί να γίνει.

Δείτε εδώ τα τέσσερα πεντάρια που θα ταίριαζαν στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook