Skip to main content

O Τζέριαν Γκραντ δεν είναι ο γκαρντ που έχουμε συνηθίσει στην Α1 (vids)

Το "Shot Clock" εξηγεί γιατί θεωρεί τον Αμερικανό ως τον Νο1 παίκτη στη λίστα για κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας που ψάχνει περιφερειακό

Κάθε πότε μπορούμε να δούμε έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) guard στην Ελλάδα, να μην παίζει στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναικό; Κάθε πόσο τυχαίνει, μια ομάδα της επαρχίας να φτιάχνει τόσο ποιοτικό ρόστερ που μπορεί να νικήσει δύο φορές μέσα στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ και ΠΑΟ) μέσα σε λίγες εβδομάδες; 

Ο coach Γιατράς δήλωσε μετά την τεράστια νίκη με τον ΠΑΟ, όπου η ομάδα του Προμηθέα γύρισε από βέβαια ήττα και έκανε μέσα σε 1 λεπτό 79-78 το κατά της 78-71 ότι “θέλουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, παρότι δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”. Μια δήλωση σίγουρα τολμηρή. Όμως, αν δει κανείς πόσο καλά είναι δομημένο το ρόστερ του Προμηθέα μετά τις τελευταίες αλλαγές και πόσο καλά αποδίδει αυτό το σύνολο, μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτές οι δηλώσεις δεν απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Είναι ο Προμηθέας φαβορί; Όχι. Όμως μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα.

Ένας απο τους βασικούς λόγους για την αλλαγή επιπέδου στον Προμηθέα είναι η παρουσία του Jerian Grant. Όπως μπορεί να έχετε δει πολλάκις στη σελίδα μας στο facebook, έχουμε πει ότι: ο Jerian Grant είναι παίκτης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει (προσοχή: όχι απλά να παίξει, αλλά να πρωταγωνιστήσει ως βασικός) στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο Grant αποτελεί παίκτη που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τόσο τον ΟΣΦΠ, όσο και τον ΠΑΟ. Μιλάμε για έναν παίκτη άλλωστε που το αγωνιστικό του προφιλ και η πείρα του μιλάνε από μόνα τους και μόλις ένα μήνα και 25 μέρες πριν κόπηκε απο το ρόστερ των Houston Rockets. Το πώς ο Grant επέλεξε να έρθει στον Προμηθέα, ενώ μέχρι και πέρσι είχε συμμετοχές στο ΝΒΑ, είναι κάτι που δεν έχουμε την δημοσιογραφική ταυτότητα για να το γνωρίζουμε. Όμως, σίγουρα μπορούμε να γνωρίζουμε τί έχει κάνει στην καριέρα του και τί μπορεί να κάνει ακόμη.

O Grant, αδερφός του Jerami Grant των Detroit Pistons που έχει μέσο όρο πόντων φέτος 24 στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, μεγάλωσε όντας ο καλός παίκτης αυτής της οικογένειας! Μια καταπληκτική τετραετία στο Notre Dame, όπου τελείωσε με 15 πόντους και 6 ασίστ μ.ο, σε 119 αγώνες, ήταν αρκετή για να τον στείλει στο ΝΒΑ με το 19ο Pick στο draft του 2015! Η καριέρα του Jerian Grant αναμενόταν εξαιρετική. Ένας μακρύς combo guard, με υψηλό IQ που μπορεί να παίξει τόσο με τη μπάλα στα χέρια, όσο και μακριά από αυτή. Ήδη από την πρώτη του σεζόν φάνηκε να έχει τα φόντα να παίξει και στη rookie season του ξεκίνησε σε 6 αγώνες με την φανέλα των Νικς, ενώ έπαιξε σε 76 παιχνίδια με μέσο όρο 17 λεπτά παιχνιδιού. Ήταν φανερό ότι ήταν ανέτοιμος για το ΝΒΑ, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Chicago Bulls να τον αποκτήσουν και να του δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστεί αρκετά με αποκορύφωμα τη σεζόν 2017-18, όπου ο Grant μέτρησε 8.4 πόντους και 4.6 ασίστ, ξεκινώντας βασικός σε 26 παιχνίδια στο ΝΒΑ!

https://www.youtube.com/watch?v=zFVnA4oqKeA

Απο εκεί και πέρα, στο ΝΒΑ είχε άλλη μια σεζόν στο Orlando όπου αγωνίστηκε σε 60 παιχνίδια, ερχόμενος απο τον πάγκο, ενώ εκείνη τη σεζόν και την επόμενη πέρασε αρκετό χρόνο και στη G League, την αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, όπου όπως έχουμε ξαναπεί είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή παικτών στον πλανήτη. Ειδικά για το επίπεδο της Ευρωλίγκας, η G League αποτελεί ένα μέρος όπου με καλό Scouting μπορούν να βρουν χρυσάφι. Είναι πάγια η άποψή μας ότι μια ομάδα Ευρωλίγκας πρέπει να στελεχώνεται με βάση το scouting της στη G League, διαλέγοντας τους παίκτες που δεν είναι αρκετά καλοί για το ΝΒΑ, αλλά είναι πολύ καλοί για να παραμείνουν στην αναπτυξιακή λίγκα: τέτοιοι παίκτες είναι παίκτες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη, όπως ο Shane Larkin, o Mike James, o Wade Baldwin κ.α. Ο Grant λοιπόν είναι ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο, μετρώντας 17 πόντους 6 ασίστ 4.5 ριμπάουντ στους 41 αγώνες του στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Αμερικάνικου μπάσκετ. Μια κατηγορία που ολοένα και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, αποτελώντας ένα μπασκετικό εργαστήρι. Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί -και βασίζεται στην άγνοια και όχι σε πραγματική κριτική-, η G League έχει γίνει με τα χρόνια ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τακτική και ταλέντο σχεδόν εφάμιλλο της Ευρωλίγκας. Παίκτες που γίνονται All Star στο ΝΒΑ -βλ. Pascal Siakam- παίζουν ολόκληρες χρονιές στη G League, προπονητές που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα ( Schiller στη Ζαλγκίρις) είναι βγαλμένοι από τη  G League. Mάλιστα, προπονητές της Ευρώπης και με καλό όνομα, όταν πηγαίνουν στην Αμερική γίνονται μέλη του coaching stuff είτε του ΝΒΑ είτε της  G League και όχι head coaches και ο λόγος είναι ότι το επίπεδο εκεί είναι πλέον σε πολύ αναβαθμισμένο σημείο.

Συνεχίζοντας όμως με τον Jerian Grant, το αγωνιστικό του πακέτο είναι πασίγνωστο: ένας παίκτης που έχει 61 παιχνίδια ως βασικός στο ΝΒΑ είναι άλλωστε πολύ γνωστός. Όποιος όμως δεν τον γνώριζε, τον θαυμάζει τώρα στα μέρη μας. Ένας μακρύς guard που βλέπει εξαιρετικά το γήπεδο (37 ασίστ για 15 λάθη σε 7 αγώνες με τον Προμηθέα!), μπορεί να δημιουργήσει μετά το pick and roll εκμεταλλευόμενος το ύψος του για τη θέση του PG και που μπορεί να παίξει μακριά από τη μπάλα, όντας ικανός να διαβάσει την άμυνα. Παράλληλα, είναι ικανός σουτέρ. Φυσικά, εδώ γράφουμε κάτι διφορούμενο: ένας απο τους λόγους που ο Grant δε τα κατάφερε στο ΝΒΑ είναι το κακό του σουτ για τρεις. Κι όμως, στην Ευρώπη μπορεί να είναι elite: σουτάρωντας με το τραγικό 25% στο ΝΒΑ, δεν υπήρχε χώρος για αυτόν στη λίγκα, τουλάχιστον για σημαντικό ρόλο. Όμως ο Grant είναι ένας παίκτης που και η μηχανική του είναι καλή (σημαντικό δείγμα το 80% στην καριέρα τους στις βολές και 77% στο ΝΒΑ) και στο ΝΒΑ σούταρε με 50% στο long mid range, που είναι στην ουσία η περιοχή κοντά στο τρίποντο της Ευρωλίγκας. 

Δεν αναμένουμε να σουτάρει για πάντα 50% τρίποντο στην Ευρώπη (πράγμα που εως τώρα κάνει, με 12/24 στον Προμηθέα), αλλά εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι σταθερά ένας παίκτης του 37-39% στο τρίποντο στην Ευρωλίγκα. Ταυτόχρονα, το μέγεθος του τον κάνει να μπορεί να ποστάρει κοντύτερα guard, πράγμα που έκανε πολλάκις απέναντι στο Νίκο Γκίκα με την ΑΕΚ, αλλά μπορεί να πάει στο ποστ και να νικήσει έυκολα παίκτες όπως ο Νέντοβιτς όπως είδαμε με τον ΠΑΟ. Όσο για την ικανότητα του στο drive; Έχοντας κάνει σεζόν με 70% στα drive στο ΝΒΑ, καταλαβαίνουμε ότι εδώ όταν μπαίνει στο καλάθι είναι ασταμάτητος, πράγμα που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί με 58% στα δίποντα και πάνω απο 65% στα drive στην Basket League!
 
Αμυντικά, δε χρειάζεται να σχολιάσουμε πολλά: o Grant αυτή τη στιγμή, παίζοντας στον Προμηθέα, σε μια ομάδα δηλαδή που δεν αγωνίζεται καν στην Ευρώπη, είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς σε όλη την ήπειρο. Καλά διαβάσατε. Είναι ένας versatile αμυντικός που μπορεί να παίξει άμυνα με αλλαγές, να διαβάσει τις γραμμές πάσας (1.8 steals ανα αγώνα στην Α1), αλλά κυρίως να καθοδηγήσει την άμυνα, όπως και κάνει στην ομάδα του coach Γιατρά. Η ικανότητα του σε συνδυασμό με την Elite φυσική του κατάσταση δίνουν την ευκαιρία στον coach Γιατρά να παίξει την εντυπωσιακή full court άμυνα που έχουμε δει στα ματς με ΑΕΚ Λαύριο και ΠΑΟ, όπου ο Προμηθέας έκανε το 3/3 και να πνίξει τα αντίπαλα guard. Όπως είπε και στο time out o coach Γιατράς “την κλέψαμε δύο, θα το κάνουμε πάλι” στον αγώνα με τον ΠΑΟ. Τόσο ο Grant, όσο και οι Εvans, Λούντζης είναι ικανότατοι αμυντικοί. Οι δύο τελευταίοι όμως αποτελούν γρανάζια του συστήματος και μάλιστα σημαντικά. Ο Grant αποτελεί το λόγο που αυτή η άμυνα μπορεί να παιχτεί τόσο αποτελεσματικά. Στην προσωπική άμυνα, είναι lockdown για κάθε επίπεδο στην Ευρώπη.

Φέτος, ο Jerian Grant σε 7 παιχνίδια μετρά 16 πόντους,  5.3ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και μόλις 2.1 λάθη σε 32 λεπτά αγώνα που κυρίως έχει τη μπάλα στα χέρια του. Η εμπειρία του και το αγωνιστικό του προφίλ είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και εμείς επιχειρήσαμε να αναδείξουμε πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να μεταφραστούν στην Ευρώπη και κυρίαρχα στην Ευρωλίγκα. Δεν θα είμαστε υπερβολικοί αν πούμε ότι έχει το Potential να γίνει top tier παίκτης στην Ευρωλίγκα και ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος guard στην Ελλάδα – με την επιφύλαξη φυσικά ότι δεν έχει παίξει ακόμη και δεν τον έχουμε δει στην Ευρωλίγκα. Βάσει ικανοτήτων όμως, βρίσκεται σε πάρα πολύ ύψηλό επίπεδο, η Α1 είναι φανερό ότι είναι too...easy για αυτόν και μας αρέσει αυτό που χτίζεται στον Προμηθέα. Ιδιαίτερα οι 3 guard lineups του Γιατρά μ Grant και δύο εκ των Evans, Λούντζη και Αθηναίου είναι φανταστική και dominant. Θα μπορούσε να είναι ο βασικός Point Guard του ΠΑΟ, καθώς είναι παίκτης ολοκληρωτικά καλύτερος απο Foster, Shelvin Mack, Μποχωρίδη αλλά και απο τον Nemanja Nedovic. Με τον τελευταίο φυσικά φαίνεται να είναι φανταστικό ταίριασμα σε ένα backcourt που ο Grant οργανώνει και ο Nedovic εκτελεί. Θα μπορούσε να είναι ο βασικός off ball guard στον Ολυμπιακό δίπλα στον Κώστα Σλούκα, καθώς όπως είπαμε είναι versatile combo guard ικανός να παίξει και στο “1” και στο “2”. Ισως μαζί να έκαναν ένα dynamic duo.

Όμως, ο Jerian Grant δεν είναι στον ΠΑΟ, ούτε στον ΟΣΦΠ. Είναι στον Προμηθέα Πάτρας. Και ενώ πολλοί αμερικάνοι γράφουν εντυπωσιακούς αριθμούς στην Α1 και σε άλλες ευρωπαϊκές λίγκες, ο Grant δεν είναι ο Ευρωπαίος Guard που έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι ένας παίκτης που παίζει για τους αριθμούς του ή για να φτιάξει το όνομα του. Πόσοι άλλωστε στα 28 τους μπορούν να πουν ότι έχουν θεωρηθεί για ολόκληρα χρόνια ένα από τα καλύτερα guard στο ΝCAA και έχουν παίξει 279 παιχνίδια στο ΝΒΑ και 61 ως βασικοί; Ο Grant έχει έρθει στην Ελλάδα και την Ευρώπη και φαίνεται 100% αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Αυτό κάνει τον Προμηθέα πανίσχυρο και τον Αμερικάνο Guard τον νούμερο 1 παίκτη στη λίστα μας για κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας που ψάχνει περιφερειακό.

*Ολα τα στατιστικά είναι από το basketball reference.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook