Skip to main content

Η αγωνιστική εξέλιξη του Παπαγιάννη

Το Shot Clock εξηγεί την πορεία του Έλληνα σέντερ, από την σκληρή κριτική  των πρώτων ετών, στο φετινό ξεπέταγμα στην Euroleague και την αναγνώριση με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αν δει κανείς την στατιστική, θα παρατηρήσει ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει εξελιχθεί. Ναι, 10 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ και 2 μπλοκ δεν είναι μια στατιστική που θα θαμπώσει τον οποιοδήποτε. Για αυτό θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε λίγο με αυτή και να αναλύσουμε κυρίως το τι μπορεί να δει κανείς σε έναν αγώνα του ΠΑΟ για να κατανοήσει την εξέλιξη του Έλληνα Center – εξέλιξη η οποία είναι χρήσιμη τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά.

Αρχικά, ο Παπαγιάννης είναι ένας παίκτης που έχει δεχθεί πάρα πολύ κριτική – και δικαίως. Από την αποτυχία του στο ΝΒΑ, όπου δε κατάφερε να (όχι απλά να παίξει, που σίγουρα δεν είναι δεδομένο) εξελιχθεί, μέχρι την παρουσία του στον ΠΑΟ, η καριέρα του ως τώρα  χαρακτηριζόταν από: κακή φυσική κατάσταση, φανερή έλλειψη δουλειάς σε τεχνικά κομμάτια και έλλειψη fundamentals και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο λόγος που αγωνιζόταν ήταν ότι τα σωματικά του προσόντα είναι τέτοια που σίγουρα μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας και πολλοί προπονητές θα μπορούσαν να δουν ένα ορισμένο potential σε αυτόν.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως ο Παπαγιάννης ήταν υπεύθυνος για την κριτική που δέχθηκε, έτσι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το ότι φέτος είναι ένας από τους καλύτερους Center στη Euroleague και ένας από τους λόγους να παρακολουθήσει κανείς τον ΠΑΟ. Ο 24χρονος θηριώδης center έχει εμφανιστεί άλλος παίκτης σωματικά. Είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και τρέχει το γήπεδο εξαιρετικά για έναν παίκτη του ύψους του.

5210540

Αυτό ήταν ένα ένστικτο που παρουσίαζε από τις μικρές ηλικίες, αλλά η φυσική του κατάσταση τον κρατούσε πίσω. Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ στο κομμάτι της “θεωρίας”. Στο κομμάτι δηλαδή της αντίληψης του τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και πώς ο ίδιος να αντιδρά. Αυτό είναι που εξηγεί το πώς ο Παπαγιάννης μοιράζει δύο μπλοκ ανά αγώνα! Η εξέλιξη του σε elite rim protector είναι συνδυασμός της φυσικής του κατάστασης και της αναβαθμισμένης του αντίληψης και όχι τόσο των σχημάτων του Παναθηναικού, που επιμένουν να μη χτίζουν ένα αμυντικό πλάνο που θα έχει στο επίκεντρο τον Center του. Έχει το length να αλλοιώσει πολλά σουτ, παίζοντας drop στο pick and roll, ενώ στο post έχουμε δει απίθανη εξέλιξη. Όπως βλέπουμε στο αμυντικό κομμάτι παίρνει πολύ υψηλό βαθμό και οφείλεται στο ότι δούλεψε στα fundamentals του. Φυσικά, μην περιμένετε να δείτε τον Παπαγιάννη να παίζει άμυνα με αλλαγές στο pick and roll. Θα είναι λάθος να χρησιμοποιεί έτσι και άδικο να κριθεί για αυτό.

Επιθετικά, πρώτα και κύρια είναι elite (ήδη) στον τομέα του επιθετικού ριμπάουντ. Ο Παπαγιάννης κυνηγά τη φάση, αλλά κυρίως βρίσκεται στη σωστή θέση, πράγμα που απαιτεί υψηλό IQ στο παρκέ για έναν ψηλό 2.16. Τα 2.3 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα είναι εξαιρετικός αριθμός και δίνει στον ΠΑΟ πολύτιμες ανάσες για μια σε γενικές γραμμές δυσλειτουργική επίθεση. Το σουτ του σίγουρα θέλει πολύ δουλειά ακόμη, αλλά δείχνει ότι θέλει να το εντάξει στο ρεπερτόριο του. Στο post παρατηρείται εξέλιξη και προσπάθεια να βελτιώσει τα τελειώματά του, με βασικές κινήσεις και hook με δεξί ή αριστερό, αλλά σε αυτό το κομμάτι παραμένει σε αρκετά πρωτόλειο επίπεδο για το υψηλότερο επίπεδο και λογικά θα είναι το επόμενο παζλ στην εξέλιξή του. Τέλος, δημιουργικά έχει αρχίσει δειλά δειλά να γίνεται πιο ικανός. Το άλμα από τις 0.2 ασίστ στις 1.2 μπορεί να δείξει πράγματα, αλλά είναι ένα δείγμα μόνο για το τι μπορεί να εξελίξει. Δεν περιμένουμε τον Παπαγιάννη να γίνει elite δημιουργός ρακέτας, αλλά περιμένουμε να γίνει offensive force στο ποστ: για να γίνει αυτό, απαιτείται να μπορεί να διαβάσει τις φάσεις και να κάνει βασικές επιλογές καλά.

5214028

Συνολικά, μιλάμε για έναν παίχτη που στα 23 του χρόνια, δείχνει για πρώτη φορά ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τοπ παίκτη. Ο ΠΑΟ πήρε την επιλογή να τον εξελίξει και αυτός τον δικαιώνει συνεχώς, όντας η πιο ευχάριστη νότα στη φετινή -κακή- πορεία της ομάδας. Ο coach Πανάς έγραψε χθες στο Superbasket.gr ότι “περιμένουμε να τον δούμε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού”. Αυτή είναι μια φράση που αντιστοιχεί πλήρως στις πραγματικές δυνατότητες του Παπαγιάννη, που φαίνεται να αναπτύσσονται. Το αν και κατά πόσο, μπορεί να τις εξελίξει και να μεταπηδήσει στο μεγαλύτερο -σε κάθε επίπεδο τακτικής, ικανότητας, αθλητικότητας κ.α.- πρωτάθλημα του κόσμου είναι στο χέρι του και στη δουλειά που θα κάνει πάνω στο παιχνίδι και το κορμί του. Η εως τώρα φετινή πορεία του τον κάνει πάντως έναν από τους καλύτερους Center στην Euroleague.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook