Skip to main content

Shot Clock - Γιατί ο Ολυμπιακός είναι ισοπεδωτικός στις τρίτες περιόδους (ξανά);

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέκτησε και πάλι την ικανότητα της να… αιχμαλωτίζει τους αντιπάλους της στα τρία δεκάλεπτα των αγώνων και το «Shot Clock» εξηγεί τους λόγους της… κατηφόρας.

Η νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στη Βίρτους, όχι απλά έδωσε μια τεράστιας σημασίας νίκη στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά ταυτόχρονα οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν την ισοβαθμία απέναντι στους Ιταλούς, πράγμα πολύ κρίσιμο σε μια…ισορροπία του τρόμου που θα δούμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική στις θέσεις 3-8, με την πιθανότητα να κινδυνέψει ακόμη και η Μπαρτσελόνα να είναι ανοιχτή.

Στα τελευταία 13 παιχνίδια, ο Ολυμπιακός μετρά 10 νίκες, ενώ παράλληλα παρατηρείται ξανά ένα φαινόμενο που οι φίλαθλοι του είχαν συνηθίσει για τα καλά πέρσι: οι τρίτες περίοδοι να είναι ιδιαίτερα κατηφορικές για τον αντίπαλο. Χαρακτηριστικά, στα τελευταία 7 παιχνίδια ο Ολυμπιακός μετρά +6 , +9, +20,+6,+11,+11, +15 με Off.Rtg 138 και Def. Rating 75(!).

Πώς λοιπόν το φάντασμα που…πλανάται πάνω από την Ευρώπη, όχι αυτό που περιέγραψε ο Μαρξ, καθώς αυτό αποτελεί μια τελείως διαφορετική συζήτηση, αλλά αυτό που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας του εκκωφαντικού Ολυμπιακού των τρίτων περιόδων καταφέρνει να έχει αυτές τις επιδόσεις;

Στοιχείο 1: Η χημεία αυτής της πεντάδας

Τα 4/5 αυτής της ομάδας γνωρίζουν εξαιρετικά το σύστημα και μαζί με τον Σάσα Βεζένκοβ πέρσι ήταν μια από τις καλύτερες πεντάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φέτος, ο πρώην MVP της λίγκας αντικαταστάθηκε από τον Άλεκ Πίτερς, ο οποίος αμυντικά δείχνει να γνωρίζει πώς να κρύψει τις αδυναμίες του, ενώ επιθετικά είναι ένας εκ των καλύτερων παικτών στην λίγκα. Την ίδια στιγμή, η περιφέρεια του Ολυμπιακού στις τρίτες περιόδους αποτελείται από το μοναδικό δίδυμο των Γουόκαπ - Κάνααν, που όχι απλά ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά τους, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι δύο από τα καλύτερα δίδυμα στην Ευρώπη. Φέτος, με αυτούς στο παρκέ, ο ΟΣΦΠ είναι καλύτερος 5.7 κατοχές από τον αντίπαλό του και αυτό αποτελεί τη βάση όλου του οικοδομήματος, ειδικά αν βασιστούμε στο γεγονός ότι ο Κάναν στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων παίζει σε ολόκληρη την 3η περίοδο. Προσθέτοντας τον Μουσταφά Φαλ και τον Πίτερς σε αυτή την εξίσωση, το Net Rating γίνεται +13!

Αν κανείς ρίξει μια ματιά στο τί συμβαίνει αναλυτικά, θα εκπλαγεί. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το Νet Rating της 3ης περιόδου για κάθε παίκτη του Ολυμπιακού στα τελευταία 6 παιχνίδια. Με εξαίρεση τον Μιχάλη Λούντζη και τον Λονγκ, δεν υπάρχει παίκτης που να είναι σε κλίμακα που ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ εξωπραγματική! Ο Ολυμπιακός των τρίτων περιόδων μοιάζει με…βασικά απλά δείτε τους αριθμούς, καθώς κερδίζει κατά περίπου 70 πόντους ανά 100 κατοχές τους αντιπάλους του!

Στοιχείο 2: Η αμυντική προσήλωση

Μια ομάδα μπορεί να δημιουργεί με την έντασή της πρόβλημα στη δημιουργία του αντιπάλου. Φυσικά, μέσα από τα ματσαπς και τα σχήματα μπορεί να κάνει τον αντίπαλο να μην αισθάνεται άνετα στο παρκέ και να είναι αναποτελεσματικός. Τί συμβαίνει όμως όταν γίνονται και τα δύο;

Στα τελευταία 6 ματς του, στις τρίτες περιόδους, ο ΟΣΦΠ οδηγεί τους αντιπάλους του να κάνουν λάθος στο 24% των κατοχών και να σουτάρουν με 40% για δύο πόντους και 11% για τρεις! Απέναντι στον Κάναν και τον Γουόκαπ σουτάρουν 10%, ενώ απέναντι στον Κώστα Παπανικολάου οι αντίπαλοι σουτάρουν με 4%! Αυτοί οι αριθμοί παρότι συμβαίνουν είναι οριακά εξωπραγματικοί!

Στοιχείο 3: Ο Κώστας Παπανικολάου

Αντίθετα με τις άναρθρες κραυγές υποτίμησης ή της εξίσου κακής επιρροής φωνές συνεχούς αποθέωσης, εμείς επιλέγουμε να εξετάζουμε τα πράγματα από μια καθαρά μπασκετική σκοπιά: από τη στιγμή που ο Παπανικολάου παίζει σαν…Παπανικολάου, δηλαδή σαν έναν εκ των 4-5 κορυφαίων glue guys στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός κερδίζει με τον αρχηγό του να είναι εκκωφαντικά επιδραστικός. Στις τρίτες περιόδους των τελευταίων 6 ματς ο «Παπ» μετρά 153 σε offensive rating και 64 σε defensive rating. Διαβάστε το καλά για να πειστείτε ότι δε παίζουν τα μάτια σας.

Στοιχείο 4: Ελεύθερα, άκοπα σουτ

Μετά από μια περίοδο που επιθετικά ο ΟΣΦΠ δυσκολευόταν να παράξει, πλέον σου δίνει την αίσθηση ότι όλα παράγονται εύκολα και άκοπα. Ο Goss σε 2 ματς (καθώς έλειπε) έχει 102 Net Rating με 106.4% σε True Shooting, αλλά το δείγμα είναι μικρό και για αυτό δε θα αναλυθεί περεταίρω. Με εξαίρεση λοιπόν τους Μπραζντέικις, Σίκμα, Πετρούσεβ, Λούντζη και Λονγκ, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ΟΣΦΠ σουτάρουν με πάνω από 63% σε True Shooting στις 3ες περιόδους, αριθμοί που είναι πολύ πάνω από τον ανταγωνισμό. Πρωτεργάτες στο σκορ είναι οι Μόουζες Ράιτ με 6 πόντους κάτα μέσο όρο και ο Κάναν με 5.2!

Τελικά όμως ποια είναι η πεντάδα που κάνει την τεράστια διαφορά;

Πώς θα ήταν αν μια πεντάδα, αφού οι πρώτοι 5 έχουν κάνει ήδη σημαντική διαφορά, με μια μικρή άλλαζε το σκηνικό της έντασης; Αυτό ακριβώς βιώνουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στις τρίτες περιόδους, όπου ενώ με τον Φαλ ο ΟΣΦΠ κυριαρχεί, όταν στη πεντάδα βρίσκονται μαζί οι Γουόκαπ, Κάνααν, Ράιτ, Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός κερδίζει για 103 πόντους ανά 100 κατοχές.

Μπορεί αυτό που βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια να διατηρηθεί; Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά είναι κάτι που είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Και οι αριθμοί, δεν κάνουν λάθος.