Skip to main content

Shot Clock: Τέσσερα συμπεράσματα από το ντέρμπι των «αιωνίων»

Το «Shot Clock» εξηγεί το πώς ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού, στην μάχη του ΣΕΦ.

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ΟΣΦΠ και ΠΑΟ βρήκε νικητή την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον ίδιο να κάνει ένα από τα καλύτερα κοουτσαρίσματα της σεζόν και πλέον ο Ολυμπιακός είναι πάνω από τον Παναθηναϊκό στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας.  Οι δύο ομάδες έδωσαν ακόμη ένα, από τα πολλά ματς που έχουν δώσει ή αναμένεται να δώσουν ακόμη στη φετινή σεζόν και στο σημερινό μας άρθρο, θα εξηγήσουμε το πώς γράφτηκε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Μπαρτζώκας διάβασε τέλεια το παιχνίδι

Μετά τον τελικό κυπέλλου, είχαμε γράψει ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας διάβασε όλα τα σημεία του αγώνα σωστά, απάντησε στα ερωτήματα του κόουτς Αταμάν και οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τον τίτλο. Στο ντέρμπι της Ευρωλίγκας, το σκηνικό ήταν ίδιο. Μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα του ΠΑΟ, όπου είχε διαβάσει εξαιρετικά όλα τα off ball actions του ΟΣΦΠ και δεν επέτρεψε σε Κάνααν και  Πίτερς να μπούνε στο παιχνίδι, ο Μπαρτζώκας άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα με την είσοδο των Γκος και Ράιτ. Εκεί, φάνηκε ο ΠΑΟ να μην έχει καταστρώσει το απαραίτητο πλάνο για την ένταση που προσφέρει ο δεύτερος και την ικανότητα που δείχνει ο πρώτος στο να κοντρολάρει το τί συμβαίνει στο γήπεδο. Έτσι, ο ΟΣΦΠ γύρισε στο παιχνίδι, οδήγησε τον ΠΑΟ σε πολλά λάθη και από ένα σημείο και μετά έτρεχε μικρά σερί και υπερασπιζόταν τη διαφορά του.

Οι καλύψεις στα pick and roll ήταν το κλειδί του αγώνα

Όπως είχαμε αναλύσει, η επίθεση του ΠΑΟ ζει μέσα από τις spread pick and roll καταστάσεις, με βασικούς χειριστές τους Νάν και Σλούκα. Ο Ολυμπιακός διαβάζοντας εξαιρετικά τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟ εισάγει τα δευτερεύοντα actions στην επίθεσή του, επέλεξε τους εξής τρόπους αντιμετώπισης:

  • Over & ψηλό drop στον Κέντρικ Ναν
  • Αλλαγές στον Κώστα Σλούκα

Συχνά βέβαια υπήρχε μίξη των καταστάσεων αλλά αυτή ήταν η βασική ιδέα. Ο λόγος πίσω από αυτή την επιλογή ήταν να οδηγήσει τον σούπερ σκόρερ Κέντρικ Ναν να παίρνει δύσκολα midrange με τον Γουόκαπ πίσω του και τον Φαλ μπροστά του, ενώ παράλληλα ήθελε τον Κώστα Σλούκα να παίζει 1 εναντίον 1 απέναντι στους ικανούς και αθλητικούς ψηλούς του. Εκεί ο ΠΑΟ βραχυκύκλωσε, δεν επέλεξε να αλλάξει την τακτική του και οδηγήθηκε σε 18 λάθη.

Ο Μόουζες Ράιτ είναι εδώ για τα καλά

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας ρούκι να μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε μια ομάδα στην Ευρωλίγκα, πόσο μάλλον μέσα στη σεζόν! Ο Ράιτ έχει καλύψει ό,τι κενό είχε ο ΟΣΦΠ σε χαρακτηριστικά στη front line του, αλλά παράλληλα δείχνει και ο ίδιος ότι πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό ικανότητας και έντασης. Στο ντέρμπι ήταν η ουσιαστικότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, ήταν εκκωφαντικά καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ και ο Ολυμπιακός έχει βρει λαβράκι για τα καλά. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την σημασία του Ράιτ για τον Ολυμπιακό.

Ο Αταμάν πρέπει να αξιοποιήσει όλο το ρόστερ του

Ο ΠΑΟ έχει ως τώρα μια εξαιρετική σεζόν και εν πολλοίς αυτό οφείλεται στον κόουτς Αταμάν. Ωστόσο, πλέον είμαστε στο σημείο που κάθε λεπτομέρεια μετρά. Η (μη) αξιοποίηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ κοστίζει, καθώς αφενός ο ΠΑΟ με αυτόν στο παρκέ γράφει καλύτερους αριθμούς από ότι με τον Ντίνο Μήτογλου, αφετέρου ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας έχει παραμεριστεί σχεδόν πλήρως. Για να μπορέσει ο ΠΑΟ να φτάσει το ταβάνι του, ο Αταμάν οφείλει να βρει εκτεταμένα λεπτά και αξιοποίηση για τον Χουάντσο. Είναι ξεκάθαρο.