Skip to main content

Shot Clock: Πώς ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας

Το «Shot Clock» γράφει για τα στοιχεία τα οποία φέρνουν την ομάδα του Πειραιά να κυνηγά με αξιώσεις μία θέση στην πρώτη τετράδα της Euroleague.

Μετά το μέτριο ξεκίνημα στη φετινή Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρίσκεται μέσα στη διεκδίκηση της 4άδας μόλις 7 αγωνιστικές πριν το τέλος. Παρά την έντονη αμφισβήτηση- και την μερικές φορές και δίκαιη κριτική που του ασκήθηκε, όταν μιλάμε για το μπασκετικό επίπεδο-, ο έμπειρος coach, όχι μόνο κατάφερε να φτιάξει μια πολύ ισχυρή ομάδα, αλλά ταυτόχρονα να αντέξει τις ατυχίες και τους τραυματισμούς. Πλέον, ο ΟΣΦΠ έχει ξεκάθαρη ταυτότητα και χαρακτήρα και με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πορευτεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα και να τρέχει ένα ρεκόρ 9-3 στα τελευταία 12 παιχνίδια;

Η αναβάθμιση της χημείας

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι φαινόταν ο ΟΣΦΠ να κρατά ένα ίδιο κορμό με την περσινή σεζόν, οι αποχωρήσεις των Κώστα Σλούκα και Σάσα Βεζένκοβ, αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα για το οικοδόμημα μιας ομάδας που είχε φτάσει δύο φορές πολύ κοντά στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Την ίδια στιγμή, μέσα στη σεζον, έγιναν προσθήκες που άλλαξαν τις ισορροπίες και τα ροτέισον. Έτσι, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν χρόνο για να βρει τους απαραίτητους ρόλους και χρόνους μέσα στο παρκέ. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι ο Κόουτς Μπαρτζώκας έχει πολύ ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του και όλα δουλεύουν σύμφωνα με τον δικό του -μοναδικό- τρόπο.

Η άνοδος του Τόμας Γουόκαπ

Η σημασία του Γουόκαπ για την ερυθρόλευκη μηχανή δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Όμως, στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο Αμερικάνος είτε λόγω κούρασης από τα συνεχή ματς είτε λόγω της αναβάθμισης του ρόλου του, είτε λόγω και των δύο λόγων, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τελευταία όμως, η άνοδος του είναι σημαντική. Πρώτα, ήρθε η επιστροφή στις κορυφαίες επιδόσεις στην άμυνα – κάτι που ήταν αναγκαίο. Έπειτα, επέστρεψε και η δημιουργική και επιθετική φόρμα, με τον άσσο του ΟΣΦΠ να μετρά 15 πόντους και 6.5 ασίστ μέσο όρο στα τρία τελευταία παιχνίδια!

Ο ερχομός του Μόουζες Ράιτ

Η πραγματικότητα λέει ότι δε συνηθίζεται στην Ευρωλίγκα, ένας παίκτης να μπορεί να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα και να γίνει καθοριστικός για την ομάδα του, ειδικά όταν μιλάμε για ένα περίπλοκο-απαιτητικό μπασκετικό πλαίσιο όπως αυτό του Ολυμπιακού. Κι όμως, ο Μόουζες Ράιτ έχει καταφέρει να μπει πολύ γρήγορα στο κλίμα, να δώσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά έντασης και αθλητικότητας που έλειπαν στην γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού. Με τον Ράιτ στο παρκέ, ο Ολυμπιακός παίζει στις 71 κατοχές ανα 40 λεπτά, 6 περισσότερες από ότι κανονικά, δείγμα της διαφορετικής οπτικής που προσφέρει στο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, ο Ράιτ μετρά 1.8 κλεψίματα και 1.5 μπλοκ ανά παιχνίδι, αριθμοί εντυπωσιακού για τα 19 λεπτά που παίζει ανά παιχνίδι.

Ο ΟΣΦΠ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, έχοντας δύο τίτλους στη φετινή σεζόν, επικεντρώνεται στους δύο μεγάλους στόχους του: τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας και την μάχη του πρωταθλήματος. Μέσα σε ένα κλίμα αγωνιστικής ανόδου, ο Γιώργος Μπαρτζώκας οφείλει να συνεχίσει να αναπτύσσει την ομάδα του, καθώς όσο επιστρέφουν τα κομμάτια του παζλ, τόσο θα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. Απαιτήσεις βέβαια, που ο ίδιος, μέσα από την σπουδαία δουλειά του, έχει δημιουργήσει.