Skip to main content

Shot Clock: Η δυναμική και το πρόγραμμα των ομάδων στη τελική ευθεία της Ευρωλίγκας

Η Euroleague μπαίνει στην τελευταία της στροφή  και το «Shot Clock» χωρίζει τις 18 ομάδες σε πέντε γκρουπ, ανάλογα με την μέχρι στιγμής πορεία τους και τους στόχους τους ως το φινάλε της κανονικής περιόδου.  

Τα παράθυρα της FIBA έχουν το κέντρο του ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες, ωστόσο η Ευρωλίγκα επιστρέφει! Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, πάμε να δούμε τα Power Rankings μας εν όψει της τελικής ευθείας, με τις ομάδες να θέλουν να πάρουν όσο καλύτερη θέση γίνεται και φυσικά το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο και για τους αιώνιους!

Tier 5: Ομάδες που πλέον δεν έχουν κανένα στόχο και η σεζόν τους έχει τελειώσει στην EL

Εδώ βρίσκουμε την Άλμπα, όπως επίσης και την Βιλερμπάν. Δύο ομάδες που για άλλη μια σεζόν απογοήτευσαν και δεν κατάφεραν να φανούν ανταγωνιστικές. Μέσα από ατυχίες, αστοχίες & λάθη, σε αυτό το group πλέον ανήκει και ο Ερυθρός Αστέρας που με ρεκόρ 10-16 έχει ελάχιστες ελπίδες. Το εγχείρημα του coach Σφαιρόπουλου δεν στέφθηκε με επιτυχία στην Ευρωλίγκα, όμως το καλοκαίρι θα έχει την ευκαιρία να χτίσει την ομάδα όπως αυτός επιθυμεί.

Tier 4: Οι ομάδες που θα παλέψουν μέχρι τέλους για Play-in

Εδώ θα ξεχωρίσουμε λίγο από τα ρεκόρ και θα πάμε καθαρά σε εκτίμηση δυναμικότητας.  Από τη Βαλένθια μέχρι και την Μπάγερν, όλες οι ομάδες αυτού του group φαίνεται ότι θα παλέψουν για τις  θέσεις 9-10. Βάσει προγράμματος, Εφές και Μακάμπι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να είναι οι ομάδες που θα πάρουν αυτές τις θέσεις, με την Μακάμπι να έχει πραγματική ευκαιρία και για πιο ψηλά. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε αναλυτικά τη δυναμικότητα του προγράμματος κάθε ομάδας. Με βάση αυτό, αλλά και την ποιότητα κάθε ομάδας, η Μακάμπι μπορεί να κερδίσει ακόμη και 6 ή και 7 αγώνες, με αποτέλεσμα να είναι μια ομάδα που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Tier 3: Θα δοθεί μάχη για το ποιος θα είναι 3ος και ποιος 8ος!

Από τον ΠΑΟ που αυτή τη στιγμή είναι 3ος μέχρι την 8η Μπασκόνια, η διαφορά είναι ΜΟΛΙΣ 2 νίκες. ΠΑΟ, Μονακο, Βιρτους, ΟΣΦΠ, Φενερ και  Μπασκόνια θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος. Το πρόγραμμα των ομάδων έχει ως εξής: ΠΑΟ, Βιρτους και Μπασκόνια έχουν μερικά από τα δυσκολότερα προγράμματα, ενώ ΟΣΦΠ, Μονακό και Φενέρ μερικά από τα πιο εύκολα. Αυτό ξέρουμε ότι παίζει ελάχιστο ρόλο στην Ευρωλίγκα όμως μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μια εκτίμηση. Η Μονακό είναι η ομάδα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει 3η, με τη Βίρτους να πιστεύω ότι μπορεί να πέσει μέχρι και την 7η θέση. ΠΑΟ,ΟΣΦΠ και Φενερ θα δώσουν τη μάχη της 4αδας, με τον ΟΣΦΠ  να έχει παιχνίδι και με τους 2! Ο ΠΑΟ έχει δύο νίκες ακόμη ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ με Βιλερμπάν και Αλμπα. Όμως, έχει πολλά ματς εκτός με το ρεκόρ του ως τώρα στα εκτός έδρας να είναι 5-7 και να παίζει στις έδρες των ΟΣΦΠ, Βιρτους, Ρεαλ μεταξύ άλλων. Ο ΟΣΦΠ πέρασε από το δύσκολο κομμάτι της σεζόν του και πλέον έχει πιο εύκολο έργο. Όμως, ομάδες όπως η Εφές ή η Παρτίζαν μπορεί να καίγονται μέχρι τελευταία στιγμή. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκεται σε καλό φεγγάρι από την υπογραφή του Ράιτ και μετά και είναι από τις πιο φορμαρισμένες στη λίγκα.

\

Tier 2: Με άνεση 2η, αλλά όχι 1η.

Η πιο υποτιμημένη ομάδα της φετινής Euroleague, η Μπαρτσελόνα παίζει σε ΠΟΛΥ υψηλό επίπεδο, είναι με άνεση δεύτερη παρά τις αλλαγές στο ρόστερ της, έχει τον καλύτερο ψηλό της λίγκας φέτος και ένα από τα πιο βαθιά ρόστερ. Σε αυτά έχει προσθέσει πλέον και τον σπουδαίο Ρίκι Ρούμπιο που αν μπει σύντομα σε φόρμα θα είναι μια τεράστια αλλαγή εν όψει των πλέι οφ!

Tier 1: Η Ρεάλ

Η διαφορά της ομάδας του Ματεό με τον δεύτερο φέτος είναι τόσο μεγάλη που το πρώτο tier της ανήκει ξεκάθαρα. Η Ρεάλ κάνει τη διαφορά στην Ευρωλίγκα, είναι ομάδα με χημεία, ταλέντο και ομοιογένεια και κανείς δε θέλει να την πετύχει στα πλέι-οφ!