Skip to main content

Shot Clock: Πώς ο Ολυμπιακός στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας

Το «Shot Clock» αναλύει τον τελικό της Κρήτης και αναφέρεται στα στοιχεία που… έβαψαν ερυθρόλευκο και τον δεύτερο φετινό εγχώριο τίτλο.

Το ντέρμπι της Κρήτης ήταν ένα ακόμη από τα πολλά της φετινής σεζόν, ήταν όμως το 2ο που έκρινε τίτλο και ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος. Έτσι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το 2/2 στους εγχώριους τίτλους για φέτος γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, μιας και πρόκειται για μια σεζόν που ο ΠΑΟ είναι πολύ δυνατός και το επίπεδο του ανταγωνισμού υψηλό.

Όπως αναλύσαμε και στο βίντεο-ανάλυσης μας για τον τελικό , μετά τα πρώτα λεπτά του αγώνα, όπου ο ΠΑΟ ξεκίνησε δυνατά και έβαλε αιφνιδιασμούς, ο ΟΣΦΠ κέρδισε τον ρυθμό του αγώνα και καταφέρει να ελέγχει το ματς στη μεγαλύτερη διάρκεια. Βασικός λόγος για να συμβεί αυτό, ήταν η άμυνα που κατέστρωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας: το ψηλό drop του Μουσταφά Φαλ -που συχνά μεταφραζόταν και σε άμυνα με αλλαγές- έκλεισε ολοκληρωτικά το midrange ως πεδίο δράσης του Κέντρικ Ναν, με την πίσω γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού να κλείνει κάθε διάδρομο. Με τον πρώτο στόχο να επιτυγχάνεται, ο Αταμάν έπρεπε να απαντήσει σε αυτό και δυστυχώς για τον ΠΑΟ αυτό δεν έγινε. Ο Ολυμπιακός έδωσε τη μπάλα στα χέρια των Μήτογλου και Γκριγκόνις και εκεί είναι το σημείο που η επίθεση του ΠΑΟ κολλάει: τα γκάρντ του ΠΑΟ δεν παίζουν ρόλο στην δημιουργία και την εκτέλεση, ο Ναν βραχυκυκλώνει και ο Σλούκας είναι εκτός κλίματος και έτσι οι Γουόκαπ και Κάναν, αλλά και ο Μήτρου Λόνγκ κερδίζουν αυτή τη μάχη, οδηγώντας τον ΠΑΟ σε 17 λάθη!

Την ίδια στιγμή, επιθετικά ο Ολυμπιακός επιλέγει να επιτεθεί στο κέντρο της ρακέτας του ΠΑΟ, με τους Φαλ και Ράιτ -αλλά και τον εξαιρετικό χθες Πετρούσεβ- να βρίσκουν χώρους είτε μετά από τη motion, είτε μετά από Pick and Roll, εκμεταλλευόμενοι την κακή αντιμετώπιση τόσο από Λεσόρ, όσο και από Μήτογλου.

Το ματς ωστόσο παρέμενε κοντά καθ όλη τη διάρκεια του, όσο ο ΟΣΦΠ ήταν εξαιρετικά άστοχος, κάτι που άλλαξε μερικώς στο 2ο ημίχρονο με τον Κάναν να βάζει δύο κρίσιμα τρίποντα και τον Πίτερς να βάζει ένα δικό του σουτ από τη γωνία. Εκεί φάνηκε να ανοίγει η διαφορά και όσο ο ΠΑΟ δεν έβρισκε απαντήσεις, ο Ολυμπιακός πάσαρε ασταμάτητα τελειώνοντας το ματς με 24 ασίστ για 26 εύστοχα σουτ!

Από προπονητικής πλευράς, επιβεβαιώθηκε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας το τελευταίο διάστημα έχει βρει ρόλους, χημεία και έχει το καθαρό μυαλό να αντιδράσει ακόμη και μέσα στους αγώνες. Η υπογραφή του Ράιτ άνοιξε ένα νέο πεδίο προσαρμογών και δυνατοτήτων και ο Ολυμπιακός μοιάζει πολύ δυνατός τον τελευταίο μήνα. Από την άλλη, ο Εργκίν Αταμάν καλείται να βρει απαντήσεις. Ο αντίπαλός του έδειξε έναν δρόμο αντιμετώπισης του Κέντρικ Ναν και αυτό φάνηκε να παγώνει την επίθεση του: σίγουρα δε μπορούν όλες οι ομάδες να παίξουν την άμυνα που παίζει ο ΟΣΦΠ με τον Φαλ στη ρακέτα του, αλλά σίγουρα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας θα έχει να κάνει κατά βάση με τέτοιες αντιμετωπίσεις.

Οι δύο ομάδες παίρνουν μια ανάσα -αν και κάποιοι παίκτες συνεχίζουν στα κόκκινα με την εθνική- και η ιστορία δείχνει ότι πρέπει να έχεις κοντή μνήμη: αν ο ΟΣΦΠ μείνει στην κατάκτηση του τίτλου, θα χάσει το μυαλό του στο κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν. Από την άλλη, στον ΠΑΟ με την μάχη για το πλεονέκτημα έδρας ορθάνοιχτη, δεν υπάρχει χρόνος για εσωτερικές αναζητήσεις, παρά μόνο για δημιουργική υπέρβαση των αδυναμιών που αναδείχθηκαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από το final-8 το ελληνικό μπάσκετ βρέθηκε σε λίγο καλύτερη θέση από ότι πριν. Χρειάζεται δουλειά, αλλά το τουρνουά στην Κρήτη ήταν βήμα μπροστά.