Skip to main content

Shot Clock - Μια σημαντική εβδομάδα για τη συνέχεια

Το «Shot Clock» γράφει τα συμπεράσματα του για την «ερυθρόλευκη διαβολοβδομάδα» και το 2Χ2 απέναντι στις γερμανικές ομάδες.

Μετά τη νίκη με τη Μπάγερν, όπου οι ερυθρόλευκοι πήραν ένα τεράστιο διπλό, ακόμη και αν δεν ήταν στη καλύτερή τους μέρα, ο Ολυμπιακός έκανε το σημαντικό 2/2 στη διπλή εβδομάδα, βελτίωσε το ρεκόρ του και είδε σημαντικά στοιχεία για τη συνέχεια.

Πολλά από αυτά οφείλονται στον Τόμας Γουόκαπ που, κάνοντας ένα φανταστικό παιχνίδι, θύμισε γιατί μπορεί να θεωρείται στην ελίτ των guard. Πολλά έχουν ειπωθεί για την φετινή του απόδοση -κάποια από αυτά δικαιολογημένα-, αλλά κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αμερικάνος άσσος αποτελεί ζωτικής σημασίας παίκτη για τη μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Αυτό που έφερε τον Γουόκαπ στο προσκήνιο χτες δεν ήταν παρά η επιλογή της Μπάγερν να αφήσει το 2v2 παιχνίδι στον Ολυμπιακό, παίρνοντας μακριά την motion offense, με τον Πάμπλο Λάσο να κόβει μια σελίδα από την αμυντική προσέγγιση του Δημήτρη Ιτούδη στα περσινά πλέι-οφ. Έτσι, η Μπάγερν κατάφερε να εξαφανίσει τους δύο καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού (Πίτερς και Κάνααν) και ο coach Μπαρτζώκας έδωσε την εντολή ο Γουόκαπ να μην κολλήσει στο να σουτάρει συνεχώς τρίποντα, αλλά αντίθετα να εκμεταλλευτεί το μέγεθός του και να χτυπήσει συνεχώς είτε μετά από pick είτε ακόμη και σε iso καταστάσεις.

Αυτή η λογική όχι απλά έκανε τον Γουόκαπ να αποδώσει εξαιρετικά με 16 πόντους, 8 ασίστ και 0 λάθη, αλλά από την αρχή έκανε αποδοτικό -ξανά- και τον Ίγκνας Μπραζντέικις που είχε 3 καλάθια και φάουλ στη πρώτη μόλις περίοδο. Κοντά τους ο Πετρούσεβ, που εκμεταλλεύτηκε τη δημιουργία των συμπαικτών του έχοντας καλά τελειώματα.

H διπλή εβδομάδα τελειώνει με τον Ολυμπιακό να έχει:

  • 57% στα δίποντα & 41% στα τρίποντα
  • Μόλις 10 λάθη σε δύο αγώνες
  • 8 σε pace, κάτι που τον φέρνει πολύ ψηλότερα από την υπόλοιπη σεζόν του ως τώρα
  • +11.9 σε Net Rating

Αυτοί οι αριθμοί επηρεάζονται από την εξαιρετική εμφάνιση με την Άλμπα, όμως ακόμη και αν βάλουμε το παιχνίδι με τη Ρεάλ στην εξίσωση οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και φυσικά τελείως διαφορετικοί από τον Ολυμπιακό της φετινής σεζόν που μετρά:

  • 54% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα
  • 5 λάθη ανά αγώνα
  • 67 σε pace, τελευταίος στη λίγκα
  • +4 σε Net Rating

Με βάση τα παραπάνω, η διπλή εβδομάδα ήταν εξαιρετική για τον Ολυμπιακό έχοντας μάλιστα πολλούς παίκτες που πρωταγωνίστησαν σε δυο διαφορετικά παιχνίδια. Πλέον οι ερυθρόλευκοι κοιτούν με μεγαλύτερη άνεση τις υψηλές θέσεις και με ένα ιδανικό κλείσιμο πριν τη διακοπή της Ευρωλίγκας ίσως βρεθούν ακόμη πιο ψηλά. Το βασικότερο όμως είναι ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει αντίδραση και βελτίωση. Σίγουρα, δε γνωρίζουμε ακόμη πόσο ψηλό είναι το ταβάνι της, αλλά πλέον έχει αποδειχθεί ότι αυτή η ομάδα έχει πολύ υψηλό πάτωμα: το να κερδίσεις τον φετινό Ολυμπιακό απαιτεί κόπο, ακόμη και όταν έχει απουσίες.