Skip to main content

Shot Clock: Νίκη με τα μάτια στραμμένα στην τετράδα

Το «Shot Clock» γράφει για τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός… κλείδωσε τα ατού της Βαλένθια και πλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ψηλά βαθμολογικά πατώματα της Euroleague.

Η τελευταία αγωνιστική πριν την διακοπή της Ευρωλίγκας, όπως είναι λογικό, είναι σημαντική για κάθε ομάδα με υψηλούς στόχους. Μια ενδεχόμενη νίκη σε βάζει σε καλή θέση εν όψει της (μερικής) ξεκούρασης, ενώ μια ήττα κρατά ενεργό τον προβληματισμό. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε την 3η συνεχόμενη νίκη του, έδειξε ποιοτικά στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο απέναντι στη Βαλένθια και πλέον είναι πιο κοντά στην 4άδα από ότι στην 9η θέση. Μέσα σε μια έδρα μιας ομάδας με καταπληκτική άμυνα, χρειαζόταν να επιβάλλει τον ρυθμό του, το έκανε και πήρε μια σπουδαία νίκη.

Στο preview της αγωνιστικής τονίσαμε ότι το rebound και το physicality θα είναι δύο βασικοί παράμετροι που θα κρίνουν τον νικητή. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και στα δύο έχοντας 36 ριμπάουντ έναντι 30 με 10 από αυτά να είναι επιθετικά, με τους Πίτερς Ράιτ και Πετρούσεβ  να συνεισφέρουν σε αυτό το κομμάτι. Την ίδια στιγμή, είδαμε την δεύτερη πεντάδα του Ολυμπιακού να βρίσκει καλύτερες αποστάσεις και ρόλους, με βασικό λόγο για αυτό τον άξονα Γκος-Παπανικολάου-Ράιτ. Οι Γκος Ράιτ πήγαν σε αρκετές pick and roll καταστάσεις, βρίσκοντας χώρους και miss match, ενώ ο Παπανικολάου έχει αναγεννηθεί από τη στιγμή που μετακινήθηκε στη δεύτερη πεντάδα, παρέχοντας spacing, έχοντας κομβικό ρόλο δημιουργικά και θυμίζοντας…Παπανικολάου!

Το ματς εξ’ αρχής είχε τους ερυθρόλευκους μπροστά. Για άλλο ένα ματς, 4ο συνεχόμενο, ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει αισθητά το ρυθμό του και αυτό είναι φανερό ότι του πάει. Βάση αυτής της αλλαγής αποτελεί η μεγαλύτερη ένταση στην άμυνα λόγω των αλλαγών που επιλέγει συχνά πυκνά ο coach Μπαρτζώκας, αλλά φυσικά και η παρουσία του Μόουζες Ράιτ που έχει αλλάξει ριζικά την ταυτότητα του ΟΣΦΠ με την αθλητικότητά του και την ικανότητά του να προσφέρει σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού – κάτι που έλειπε έντονα φέτος.

To αμυντικό πλάνο ήταν ξεκάθαρο: να μην μπορέσει ο Τζόουνς να αισθανθεί άνετα στο παρκέ, να βρίσκει διαφορετικές καλύψεις και πάντα πάνω του τον Τόμας Γουόκαπ. Έτσι, ο Αμερικάνος σταρ έμεινε στους δύο πόντους και η Βαλένθια κόλλησε επιθετικά. Επιθετικά, παρά το γεγονός ότι ο Μουμπρού εμφάνισε πολλά διαφορετικά σχέδια (ζώνη, matchup προσαρμογές κ.α.), ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τους χώρους στο ζωγραφιστό και με πρωταγωνιστή τον Isaiah Canaan που είχε 16 πόντους και 5/5 δίποντα έφτανε σε κρίσιμα καλάθια.

Πλέον, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει μπροστά της ένα ευκολότερο πρόγραμμα -αν μπορούμε να το πούμε αυτό ποτέ στην Ευρωλίγκα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ο χρόνος πλέον είναι με το μέρος τους, το κακό διάστημα έχει μείνει πίσω, οι ερυθρόλευκοι έχουν 8 νίκες στα τελευταία 11 ματς και οι ρόλοι και η χημεία της ομάδας δείχνουν να πηγαίνουν προς ένα πολύ καλό σημείο.