Skip to main content

Shot Clock -Ο Μόουζες Ράιτ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό

Το «Shot Clock» γράφει για τα αγωνιστικά στοιχεία που προσθέτει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρόλευκων».

Μετά τον τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά για να αναπληρώσει το κενό στις θέσεις των ψηλών. Παράλληλα όμως, με το κενό αθλητικότητας στη front line να δεσπόζει, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευκαιρία να καλύψει ένα σημαντικό ζήτημα του ρόστερ του: η ύπαρξη ενός αθλητικού παίκτη «φώναζε» στο φετινό ρόστερ και η απόκτηση του Ράιτ φαίνεται να καλύπτει αυτό το κενό και με το παραπάνω.

Η απόκτηση του απόφοιτου του Georgia Tech, για τον οποίο μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο μας , σηματοδοτεί μια νέα δυνατότητα: ο ΟΣΦΠ γίνεται πιο αθλητικός, πιο εκρηκτικός, πιο versatile και μπορεί πλέον να εξυπηρετεί διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που φέρνει ο Αμερικάνος, που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη - εκτός Ευρωλίγκας  - αυτή τη στιγμή.

Ο Ράιτ είναι ένας ελίτ αθλητής

Ο Μόυζες Ράιτ είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, που καλύπτει το γεγονός ότι είναι ένα undersized πεντάρι, με την αθλητικότητα και την έκρηξή του. Πρόκειται για παίκτη που παίζει -πολύ- πάνω από τη στεφάνη, τρέχει εξαιρετικά στο transition και είναι φύσει rim runner. Ο συνδυασμός της έκρηξής και του άλματός του, με τα εξαιρετικά του τελειώματα κοντά στη μπασκέτα, τον κάνουν μια ιδανική απειλή για μια ομάδα που τρέχει. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι τελευταίος σε pace στην Ευρωλίγκα. Μπορεί άραγε ο κόουτς να προσαρμόσει το στυλ του σε ένα παίκτη που φέρνει το στοιχείο του transition σε πολύ έντονο ρυθμό; Η ιστορία λέει ότι αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

O Ράιτ είναι εξαιρετικός pick and roll ψηλός

Από το κολλέγιο, στη G League και από εκεί στην Κίνα και την Τουρκία: o Ράιτ σε κάθε στάση της καριέρας του ήταν ένας εντυπωσιακός pick and roll ψηλός που μπορεί να καρφώσει κάθε πάσα από τα 3 μέτρα και μέσα. Είναι ικανός screener και εξαιρετικός να τελειώνει τις φάσεις μετά από το σκριν, με 64% ως rim finisher στο Τούρκικο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός, στα τελευταία ματς, έχει δείξει διάθεση για περισσότερα pick and roll actions, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρουσία του νέου του παίκτη στο παρκέ.

Το σουτ του είναι work in progress

Σε αυτό το σημείο της καριέρας του δε μπορεί να θεωρηθεί ψηλός που ανοίγει το γήπεδο. Όμως, έχει διαχρονικά ένα αξιόπιστο midrange παιχνίδι, που όμως η εκτίμησή μας είναι ότι δε θα μεταφέρει στην Ευρωλίγκα -τουλάχιστον όχι στους πρώτους μήνες του. Το σουτ του είναι πολύ καλύτερο από ότι στο κολλέγιο, αλλά η μηχανική του είναι αργή και δύσκολα θα βρει ευκαιρίες στην Ευρωλίγκα να είναι αποτελεσματικός, παρά μόνο αν είναι παντελώς ελεύθερος. Η δυνατότητά του ωστόσο να «πάρει το σουτ» είναι σημαντική για τη συνύπαρξή του με τον Πετρούσεβ στο παρκέ.

Το σημαντικότερο στοιχείο: προσθέτει versatility

Εδώ και καιρό, έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ο Ολυμπιακός να αποκτήσει έναν παίκτη που να μπορεί να παίξει με αλλαγές, δίνοντας τη δυνατότητα να αλλάξει τον ρυθμό και να δώσει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τρέξει. Ο Ράιτ φέρνει αυτό το στοιχείο σε υπερθετικό βαθμό: μπορεί να αλλάξει, να παίξει hedge, να παίξει drop. Από όλα τα στοιχεία που φέρνει, αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό και αυτό που πιθανότατα θα τον κρατήσει στα παρκέ της Ευρωλίγκας.

Υπάρχουν ερωτηματικά

Παρότι θεωρούμε συνολικά τον νέο παίκτη του ΟΣΦΠ μια εξαιρετική -και διορθωτική- κίνηση, είναι φανερό ότι αναδύονται ερωτήματα μετά την απόκτησή του. Αρχικά, πρόκειται για έναν παίκτη διαχρονικά κακό στις βολές. Επιπλέον, το ζήτημα της προσαρμογής θα είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα, ενώ με την επιστροφή του Φαλ σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να δούμε το ρόλο του. Σε μια ενδεχόμενη δε, επιστροφή Μιλουτίνοβ, γεννιούνται ερωτηματικά για το ποιος εκ των Ράιτ, Πετρούσεφ και Σίκμα θα χάσει πολύ από το χρόνο του, με τον Σίκμα να είναι βασικός υποψήφιος, καθώς αντικειμενικά, ο Ολυμπιακός πλέον έχει 6 παίκτες για 2 θέσεις στους ψηλούς!

Συνοψίζοντας, ο Ράιτ έρχεται να προσφέρει άμεσα σε μια ομάδα που έχει ανάγκη το ρόλο, αλλά και τα χαρακτηριστικά του. Πρόκειται για μια ιδανική περίπτωση παίκτη και μένει να δούμε πώς και αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.