Skip to main content

Shot Clock - Ο απόηχος του ντέρμπι και ο ψηλός στον Ολυμπιακό

Το «Shot Clock» αναλύει τα συμπεράσματα του από το «αιώνιο» ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ενώ καταπιάνεται και με την επόμενη ημέρα στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, μετά τον τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοβ

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ήταν ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες ομάδες, που έδειξε ότι φέτος θα δούμε πολλά σπουδαία παιχνίδια ανάμεσά τους. Το τελικό 85-80 είναι μόλις ένα μικρό δείγμα από ένα ματς που είχε 3 σερί του ΠΑΟ που συνδυάστηκαν με τρία αντίστοιχα του ΟΣΦΠ, με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ και το ματς να κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Λίγες ώρες μετά, οι ομάδες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που θέλει και τις δύο να πρέπει να επανέλθουν (έστω και λαβωμένες, μιας και ο ΠΑΟ έχασε για περίπου 10 μέρες τον Κώστα Σλούκα και ο ΟΣΦΠ έχασε για δύο (!) μήνες τον Μιλουτίνοβ με κάταγμα στον αστράγαλό του!), ώστε να δώσουν δύο κρίσιμα παιχνίδια για την Ευρωλίγκα. «Η Ευρωλίγκα είναι αδυσώπητη» δήλωσε μετά το ματς ο κόουτς Μπαρτζώκας και αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Έτσι, παρά την σημασία της πρωτιάς στην Basket League, το ντέρμπι έχει να δώσει μερικά συμπεράσματα και σε μπασκετικό επίπεδο για τις δύο ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός ανέδειξε ένα βασικό ζήτημα του Ολυμπιακού

Το τελευταίο διάστημα είχαμε αναδείξει τόσα μέσα από τα κείμενά μας, όσο και μέσα από τα βίντεο μας, ότι ο Ολυμπιακός φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στο κομμάτι της διαχείρισης της πίεσης πάνω στη μπάλα. Διάφορες ομάδες, σε διαφορετικά ματς το ανέδειξαν, όμως ο ΠΑΟ στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος επένδυσε σε αυτό. Πίεση πάνω στη μπάλα, overplay στα περισσότερα off-ball actions και έτσι οδήγησε την ομάδα του Μπαρτζώκα σε 17 λάθη, αριθμός πολύ μεγάλος τόσο για τα δεδομένα της, όσο και για την αποτελεσματικότητα του τρόπου παιχνιδιού της. Μάλιστα, οι βασικοί χειριστές του Ολυμπιακού είχαν μαζί τα 13 από αυτά ( 6 ο Γουόκαπ, 3 o Παπανικολάου και 4 ο Γκος), δείγμα της αποτελεσματικότητας της άμυνας του ΠΑΟ, που σταθερά όλη τη χρονιά κινείται σε υψηλά επίπεδα, όντας η 3η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας. Πρωταγωνιστής σε αυτό, για άλλη μια φορά ο Τζέριαν Γκραντ που όχι μόνο έβγαλε από το πρώτο λεπτό εκτός ρυθμού τον Κάνααν, αλλά κυριάρχησε σε αυτήν την πλευρά του παρκέ.

Ο Τζέριαν Γκραντ έκανε τη διαφορά, ο Ναν ασταμάτητος στο πρώτο ημίχρονο

Ενώ λοιπόν ο Αμερικάνος άσσος ήταν κυρίαρχος αμυντικά (κάτι που συνηθίζει), έδειξε και τις επιθετικές και δημιουργικές του αρετές, με τους 19 πόντους και τις 5 ασίστ του να είναι καταλυτικά στοιχεία του ματς. Ο περσινός MVP του EuroCup έχει βρει ρυθμό και είναι αδιαμφισβήτητα ο παίκτης που κάνει τον ΠΑΟ να λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο σε άμυνα και επίθεση. Από την άλλη, ο Κέντρικ Ναν στο πρώτο ημίχρονο έδειξε τη σημασία του να μπορείς να παράξεις σκορ σε κάθε πιθανή φάση, με 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, βασισμένος στην ικανότητά του να επιτεθεί σε κάθε μορφή αμυντικής κάλυψης.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να κρατήσει την παρουσία των Γκος και Πετρούσεβ

Για να απαντήσει στην πίεση του ΠΑΟ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστράτευσε κάτι που δεν είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει όταν είναι ανάγκη: την απλοποίηση της επίθεσής του με περισσότερα κεντρικά pick and roll και iso. Πρωταγωνιστής σε αυτό, ήταν ο εξαιρετικός Νάιτζελ Γκος, που σκόραρε 16 πόντους με 5/10 FG και είχε και 7 ασίστ, οι περισσότερες σε καθαρές δημιουργίες μετά το pick. Συμπαραστάτης του Αμερικανού, ήταν ο Πετρούσεβ. Ο Σέρβος έδειξε να αισθάνεται πολύ πιο άνετα σε αυτό το απλοποιημένο πλαίσιο ως Center και τελείωσε το ματς με 18 πόντους σε 24 λεπτά, κρατώντας τον Ολυμπιακό στο ματς στο πρώτο ημίχρονο με συνεχή παραγωγή επίθεσης.

Η επιλογή του Αταμάν και η απάντηση του Μπαρτζώκα

Μετά τον άτυχο και σπάνιο τρόπο τραυματισμού του Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο Ολυμπιακός έμεινε με μοναδικό πεντάρι τον Πετρούσεβ, που μπορεί να είναι ικανότατος στο «5» (στη πραγματικότητα είναι η φυσική του θέση το stretch 5), αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να τα βάλει με τους πιο κυρίαρχους Center της λίγκας. Έτσι, ο Λεσόρ «μύρισε αίμα» και με εντολή Αταμάν τροφοδοτήθηκε, φορτώνοντας γρήγορα με φάουλ τον αντίπαλο ψηλό και βγάζοντας τον τελικά από τον αγώνα. Εκεί, είχαμε ένα σημείο τομή για τον αγώνα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περνά τον Παπανικολάου στο «5», παίζει συνεχώς με αλλαγές, σε μια άμυνα επιθετική, κερδίζει μπάλες, δημιουργεί «μπασκετικό χάος» ανάλογο των πεντάδων του Ταρίκ Μπλακ πέρσι και έτσι το παιχνίδι πάει ξανά στην κόψη του ξυραφιού. Και έτσι, λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Νάιτζελ Γκος φτάνει με άνεση στο καλάθι…και αστοχεί. Γιατί έτσι είναι άλλωστε τα μεγάλα ντέρμπι, κρίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σε μια απόφαση, ή μερικά εκατοστά.

Ο Ολυμπιακός σε αναζήτηση ψηλού;

Το βασικότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι πλέον μάλλον αναγκάζεται να βγει στην αγορά. Με τους Φαλ, Μιλουτίνοβ εκτός και με τον Λουκ Σίκμα να μην προσφέρει τα αναμενόμενα, ο Ολυμπιακός καλείται να βρει απαντήσεις. Σίγουρα, η μετακίνηση του Παπανικολάου στο «4», αποτελεί μια λύση που μπορεί να βοηθήσει, όπως και η δεδομένη μονιμοποίηση του Πετρούσεφ στο «5». Με τον Πίτερς να παίζει στη θέση «4» πολλά λεπτά και την προσωπική μας άποψη να είναι ότι ο Σίκμα μπορεί να προσφέρει περισσότερο ως «5» στο σύστημα του Ολυμπιακού, η δική μας επιλογή θα ήταν ένα αθλητικό 4-5, που θα μπορεί δυνητικά να μείνει στο ρόστερ. Περισσότερα σύντομα.