Skip to main content

Shot Clock: Ένα ντέρμπι για τον Ολυμπιακό, που έχει μόνο να κερδίσει

Το «Shot Clock» γράφει για την αναμέτρηση της Βαρκελώνης ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό και τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Ολυμπιακός, μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρωλίγκα με 4 νίκες στα τελευταία 4 παιχνίδια, έχει μπροστά του ένα δύσκολο ματς. Η έδρα της Μπαρτσελόνα έχει αποδειχθεί ως τώρα αρκετά…αφιλόξενη με την ομάδα του κόουτς Γκριμάου να μετράει 9-1 στο γήπεδο της. Ας δούμε μερικά στοιχεία που αξίζει να περιμένουμε για το σημερινό Ευρωλιγκάτο ντέρμπι.

Η Μπαρτσελόνα έχει μέγεθος και ικανότητα στο σκορ που δύσκολα βρίσκεις

Η ομάδα του Γκριμάου είναι μια ομάδα με μέγεθος. Με εξαίρεση τον Νίκολας Λαπροβίτολα, οι υπόλοιποι της πεντάδας της συνήθως είναι κοντά ή πάνω από τα δύο μέτρα και ειδικά τελευταία αρέσκεται σε big lineups με τον Κάλινιτς στο 2, τον Πάρκερ στο 3 και τον Πάρα στο 4. Αυτό το μέγεθος την κάνει να αρέσκεται στις άμυνες με αλλαγές και στην υψηλή ένταση, ώστε να τρέξει το γήπεδο και να οδηγήσει τον αντίπαλο σε κακές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, επιθετικά η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες. Είναι η 4η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα με 117.3 πόντους ανά 100 κατοχές και με μια σπάνια ικανότητα στο να σκοράρει από κάθε μέρος του παρκέ.

Όπως βλέπουμε στο shot chart της, είναι μια ομάδα που σκοράρει και στα τρία επίπεδα με την ίδια άνεση. Το σημείο κλειδί για τον Ολυμπιακό θα πρέπει να είναι να μην επιτρέψει η Μπαρτσελόνα να βρει ρυθμό μέσα από τους χειριστές της στη δημιουργία για midrange παιχνίδι. Εκεί ζει και ο Γιάν Βέσελι, ο οποίος θυμίζει τον παλιό καλό Βέσελι και σκοράρει ασταμάτητα από αυτήν την περιοχή. Την ίδια στιγμή, με την Μπάρτσα να γυρίζει την μπάλα και να ακροβολεί τους σουτέρ της στη γωνία, όπου σουτάρει 55% για τρεις συνολικά (!), ο coach Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει τρόπο να μην αφήσει ελεύθερα αυτά τα σουτ. Αυτό πιθανότατα σημαίνει να οδηγήσει την Μπάρτσα στο ποστ και να μην δώσει πολλές βοήθειες σε αυτές τις καταστάσεις.

Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα που κάνει λάθη

Στη φετινή Ευρωλίγκα, η Μπάρτσελονα μετρά 17% σε ποσοστό λαθών, κάτι που αποτελεί την αχίλλειος πτέρνα της. Τα περισσότερα λάθη της προκύπτουν στην προσπάθειά της να παίξει από μέσα προς τα έξω, με τον Willy να μετρά 1.5 λάθος έναντι 0.5 ασίστ ανά παιχνίδι, αλλά και τους Κάλινιτς, Λαπροβίτολα, Βέσελι να είναι επιρρεπείς σε αυτές τις καταστάσεις. Η παρουσία του Μουσταφά Φαλ στο κέντρο της ρακέτας του Ολυμπιακού μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιβολή αυτών των λαθών στην Μπαρτσελόνα. Η επιθετική άμυνα στην περιφέρεια είναι ούτως ή άλλως βασικό συστατικό στοιχείο των ερυθρόλευκων και με τους Γουόκαπ Κάναν σε μια καλή αμυντική βραδιά, ο Ολυμπιακός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Η pick and roll άμυνα στα λεπτά του Γουίλι είναι κακή

Όσο κυρίαρχος και να είναι επιθετικά ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ (11 πόντους ανά 15 λεπτά, 1.1 πόντοι ανά σουτ!), η Μπαρτσελόνα με αυτόν στο παρκέ έχει αρνητικό +/- και ο λόγος δεν είναι άλλος από την αργή αντίδρασή του ψηλού της στις pick and roll καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός, για να φύγει με ένα τεράστιο διπλό, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνθήκη και να κερδίσει τα λεπτά του Γουίλι στο παρκέ. Αυτό βέβαια είναι γρίφος γιατί τα λεπτά του λογικά θα ταυτιστούν με αυτά του Μιλουτίνοβ, που είναι το ίδιο ερωτηματικό για την πλευρά του Μπαρτζώκα!