Skip to main content

Shot Clock - Σταθερό βήμα μπροστά

Το «Shot Clock» γράφει τα συμπεράσματα του από την νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι Μιλάνο.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένα καλοκαίρι αλλαγών για τον Ολυμπιακό. Αλλαγών τόσο μεγάλων, που λίγες ομάδες θα μπορούσαν να το διαχειριστούν. Έτσι, όπως είναι λογικό, μέσα από μια μακρά διαδικασία με σωστά και λάθη, οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν τον πρώτο γύρο με 2 νίκες και συνέχισαν νικηφόρα, κερδίζοντας την Αρμάνι σε ένα παιχνίδι που δίνει κρίσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός όρισε την επίθεση της Αρμάνι

Εδώ και καιρό έχουμε σχολιάσει τα θετικά και αρνητικά της drop άμυνας που επιλέγει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Απέναντι στην Αρμάνι όμως, στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, ο έλληνας coach επέλεξε τις αλλαγές, χωρίς μάλιστα να δίνει καμία βοήθεια στα miss match, παρά μόνο όταν έφταναν σε θέση εκτέλεσης, αναγκάζοντας τους σε κακές πάσες. Στην ουσία, ο coach Μπαρτζώκας, γνωρίζοντας την…αγάπη του Μεσίνα για τα post ups -που όμως δεν είναι παρά τα λιγότερο αποτελεσματικά σουτ στη φετινή Ευρωλίγκα- επέλεξε να δώσει την ευκαιρία στον Φόγκτμαν και τον Μέλι (αλλά και τους Χάινς, Πόιθρες) να ποστάρουν συνεχώς. Αυτή η τακτική κέρδισε, οι ψηλοί της Αρμάνι είχαν 6 λάθη, η επίθεσή της ήταν αργή και ο ρυθμός ελεγχόμενος για τον ΟΣΦΠ.

Τα λάθη κόστισαν, αλλά παράχθηκαν ποιοτικότερα σουτ

Απέναντι σε μια ομάδα με καλή άμυνα, όπως η Αρμάνι, οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να αποφύγουν τα λάθη. Χαρακτηριστικά, η πίεση μακριά, αλλά και πάνω στη μπάλα οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε 17 λάθη (!) με τους Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μιλουτίνοβ και Λαρεντζάκη να κάνουν τα 14 από αυτά! Παρά τα λάθη όμως, ανά διαστήματα παίχτηκε καλό μπάσκετ από την ομάδα του Μπαρτζώκα με την 3η περίοδο και τις αρχές της 4ης να είναι καθοριστικές. Τα στοιχεία που ξεχωρίσαμε είναι:

  • Οι προσπάθειες που πήρε ο Μιλουτίνοβ κάτω από το καλάθι, με αρκετά post ups
  • Τα ελεύθερα τρίποντα που δημιουργήθηκαν για τον Άλεκ Πίτερς
  • Τα πολύ καλά δημιουργικά στοιχεία που έδειξε ο Κάναν στο πικ εν ρολ, δείχνοντας μια άλλη πτυχή του παιχνιδιού του σε ένα (σπάνια) κακό ματς από το τρίποντο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πειραματίστηκε με τις πεντάδες του και δοκίμασε διαφορετικά πράγματα και ακόμη και για όσα δε του βγήκαν… καθάρισαν τα επιθετικά ριμπάουντ! Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Αρμάνι στα ριμπάουντ με 37 έναντι μόλις 16, αριθμός που δεν αφήνει περιθώρια.

Ο Μουσταφά Φαλ στα καλύτερά του

Ενώ ο Πίτερς ήταν και πάλι σπουδαίος, ο Κάναν ήταν σημαντικός χωρίς σκορ και ο Μιλουτίνοβ έδειξε να ανεβαίνει…η μόνιμη σταθερά ήταν και πάλι ο Γάλλος γίγαντας. Ο Φαλ αναδεικνύεται ως ένας από τους καλύτερους και σταθερότερους παίκτες στη λίγκα και αυτό είναι καθοριστικό για τον Ολυμπιακό. Στα τελευταία τρία ματς, ο Φαλ έχει MVP Status χωρίς καν να σκοράρει πολύ:

Το ντέρμπι με τη Μονακό

Στο επόμενο ματς απέναντι στη Μονακό οι ερυθρόλευκοι έχουν δύσκολο έργο. Έχουν ωστόσο και μια μεγάλη ευκαιρία: ένα ενδεχόμενο νίκης τους φέρνει στο 11-8 και τους δίνει μια ανάσα να βρεθούν με σχετική ασφάλεια πάνω από το 50% εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Ο Ιανουάριος, σε μια λίγκα με συνεχείς ανακατατάξεις, ίσως αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός στην προσπάθεια του Ολυμπιακού για τα πλέι οφ και γιατί όχι, το πλεονέκτημα έδρας.