Skip to main content

Η νέα Euroleague στο πιάτο σας (part 3)

Το «Shot Clock» δίνει μέσω του Superbasket την δίκη του οπτική στους 18 μονομάχους της κορυφαίας διοργάνωσης. Φινάλε με Εφές, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Βαλένθια, Βιλερμπάν, Μπασκόνια, Βίρτους Μπολόνια, Ζαλγκίρις, Ρεάλ και Αρμάνι Μιλάνο.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης των ομάδων της Euroleague περιλαμβάνει ομάδες (που όπως είδαμε και στα part 1 1 και 2) έχουν πολύ διαφορετική δυναμικότητα και φιλοδοξίες. Από την ανανεωμένη Εφές και την φιλόδοξη Μακάμπι, μέχρι το ερωτηματικό της Virtus και την πάντα αξιόμαχη, αλλά ποτέ πρωταγωνίστρια Βιλερμπάν. Ας δούμε λοιπόν τις υπόλοιπες ομάδες, ευχόμενοι σε όλους μια μεγάλη, ευχάριστη και πάνω από όλα μπασκετική σεζόν!

Αναντολού Εφές

Η αποτυχία, δεδομένων των προσδοκιών, φέρνει την νέα εποχή του coach Τσαν, με το πλαίσιο, ωστόσο, να διατηρείται. Η αναχώρηση Micić για το NBA έφερε ως διάδοχο τον υπέροχο πέρσι Ντάριους Τόμπσον, ενώ οι λοιπές αποχωρήσεις καλύφθηκαν κυρίως από το εγχώριο πρωτάθλημα, με βλέμμα πάντα στις ανάγκες δεδομένου του σταθερού πλαισίου. Παίκτες όπως ο MVP του τουρκικού πρωταθλήματος Τζόουνς και ο Γουίλις θα επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό σε αθλητικότητα που άφησαν οι Ντάνστον και Σίνγλετον, με τον Τζόουνς να είναι και εξαιρετικός από την περιφέρεια καλύπτοντας στη θέση του και αυτή τη διάσταση μετά την αποχώρηση Εμπαγιέ. Το πλάνο με συνέχεια που θεμελιώθηκε κατά τη θητεία Αταμάν συνεχίζεται, η σύγχρονη αντιμετώπιση του αθλήματος παραμένει και εξελίσσεται μέσα από την ανανέωση του ρόστερ με νεαρότερο ταλέντο, καθιστώντας και φέτος την Εφές μια εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα. 

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 5-8

Ταβάνι ομάδας: Final 4

Πρόβλεψη MVP: Γουίλ Κλάιμπερν

X-Factor: Ντάριους Τόμπσον

Φενέρμπαχτσε

Το καλοκαίρι της ομάδας του coach Ιτούδη μας άφησε μια πικρή γεύση, λόγω της μεταχείρισης του Ραούλ Νέτο και της αποδέσμευσής του χωρίς την κάλυψη των ιατρικών εξόδων του τραυματισμού του. Πέρα από αυτό, ο οργανισμός προχώρησε σε κινήσεις που στοχεύουν σε μία συνέχεια, μετά από μία ανταγωνιστικότατη παρουσία την περασμένη χρονιά. Μαντάρ, Σανλί και Παπαγιάννης ήρθαν για να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο και να δώσουν ποικιλία και δυνατότητα προσαρμογών στις επιλογές του coach. Ο Σεστίνα ήρθε από την finalist του Eurocup Τουρκ Τέλεκομ, ως μία ποιοτική λύση στα forwards, συνεισφέροντας σε αθλητικότητα και ικανότητα στο shoot. Η επιστροφή Γουίλμπεκιν αποτελεί ακόμα ένα ατού στα χέρια του coach Ιτούδη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει και φέτος ένα οργανωμένο σύνολο που δίνει έμφαση στην άμυνα και τη ποιοτική δημιουργία ελεύθερων shoots, συνιστώντας απειλή έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 5-8

Ταβάνι ομάδας: Final 4

Πρόβλεψη MVP: Σκότι Γουίλμπεκιν

X-Factor: Γιώργος Παπαγιάννης και Γιαμ Μαντάρ

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η αξιοπρεπέστατη Μακάμπι του coach Κάτας δείχνει εμπιστοσύνη στο πλάνο και διατήρησε όλα τα καίρια κομμάτια του ρόστερ. Ενδιαφέρουσα η επιλογή του Αντόνιους Κλίβελαντ, που, σε περίπτωση που ενστερνιστεί το σύστημα και το ρόλο του, μπορεί να ξεκλειδώσει μία νέα πίστα για την ομάδα. Προχωρώντας σε ποιοτικές προσθήκες με εμπειρία στα παρκέ της Euroleague, από το κτήνος Ριβέρο, στους ικανότατους Μπλατ και Γουέμπ, οι Ισραηλινοί θα επιδιώξουν και φέτος να παίξουν ένα μπάσκετ υψηλού ρυθμού και αυξημένων κατοχών, με, συχνά, small ball σχήματα και έμφαση στην αθλητικότητα στην άμυνα και τη διεκδίκηση του rebound και στις 2 πλευρές του παρκέ. Επιθετικά οι Μπάλντγουιν και Μπράουν θα έχουν τη μερίδα του λέοντος σε μία επίθεση που βασίζεται στην ατομική τους ικανότητα, την παραγωγή ελεύθερου shoot και το παιχνίδι πάνω από το καλάθι. Η δομή και οι αρχές της ομάδας του coach Κάτας την κατατάσσουν σε μία από τις σοβαρές υποψήφιες για μία θέση στα Playoffs.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 6-10

Ταβάνι ομάδας: Playoffs

Πρόβλεψη MVP: Γουέιντ Μπάλντγουιν

X-Factor: Μπόνζι Κόλσον

Βαλένθια

Αλλαγή σελίδας και για την ομάδα του coach Μουμπρού, καθώς αρκετά σημαντικά κομμάτια του roster είδαν την πόρτα της εξόδου. Η Βαλένθια προχώρησε σε ποιοτικές προσθήκες, δεδομένου του συντηρητικού budget, από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, επιχειρώντας μία ανανέωση. Ο ερχομός ενός καθαρού δημιουργού στο πρόσωπο του Jovic διευκολύνει τους Χάρπερ και Τζόουνς, δίνοντας χώρο και στον πρώτο scorer της ACB με την Ομπραντόιρο πέρσι Ρόμπερτσον. Τον ισπανικό κορμό στα forwards πλαισιώνει ο Οτζελέγε, από τον οποίο περιμένουμε μια μεστή χρονιά, αλλά και οι Ίνγκλις και Ρόιβερς, παρέχοντας αθλητικότητα και shooting αντίστοιχα. Στους centers, ο “παλιός” Ντέιβις και ο “νέος” Τουρέ, έρχονται με τα σωματικά του προσόντα να πλαισιώσουν πεντάδες που θέλουν να τρέξουν και, “αλά Μακάμπι”, να διεκδικήσουν αποτελέσματα, βασιζόμενοι σε αθλητικότητα, shooting και πολλαπλές κατοχές. Αναμένουμε τους Ισπανούς να είναι μία από τις πιο fun to watch του δεύτερου μισού της κατάταξης.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 9-14

Ταβάνι ομάδας: Διεκδίκηση μιας θέσης στα Play In μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές

Πρόβλεψη MVP: Κρις Τζόουνς

X-Factor: Κάσιους Ρόμπερτσον και Σέμι Οτζελέγε

Βιλερμπάν

Ο ερχομός των Τζακσον, Καμπαρό και Σκοτ δίνουν ενδιαφέρον στη φετινή Βιλερμπάν , από την οποία περιμένουμε, ούτως ή άλλως,  χαμηλές πτήσεις.  Ο Πάρις Λι θα αναλάβει ρόλο αναπληρωματικού point guard. Συμπαθητικές και η προσθήκες του Σενεγαλέζου Εντιαγέ, που είδαμε στα προκριματικά του Παγκοσμίου, αλλά και του Εγκμπουνού, που είχε μία μεστή χρονιά με την Γκαζιαντέπ στο τουρκικό πρωτάθλημα. Μπορεί οι προσδοκίες να είναι χαμηλές, ωστόσο, οι Γάλλοι σίγουρα θα μας καθηλώσουν στις οθόνες, τουλάχιστον για το πρώτο κομμάτι της season, λόγω των ονομάτων τους αλλά και του ενδιαφέροντος για τη διαχείριση που θα κάνει ο coach Πάρκερ, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητα της φετινής λίγκας, που για εμάς αναμένεται υψηλότερη από ποτέ.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 13-17

Ταβάνι ομάδας: Διεκδίκηση μιας θέσης στα Play In μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές

Πρόβλεψη MVP: Τιμοτέ Λουαβού - Καμπαρό

X-Factor: Φρανκ Τζάκσον

Μπασκόνια

Οι Βάσκοι ήταν μία από τις αγαπημένες μας ομάδες πέρσι και ήταν πολύ κοντά στη είσοδο της στα Playoffs, διεκδικώντας την είσοδό της μέχρι τέλους. Τις καλοκαιρινές αποχωρήσεις των Τόμπσον και Γκεντράιτις διαδέχθηκε ο ερχομός των Μανιόν, Ρογκαβόπουλου και Μονέκε, με την Μπασκόνια να επιμένει στη διατήρηση του νεαρού του κορμού της με προοπτικές. Στο νέο αυτό κορμό προστέθηκε στη θέση του center και ο Eurocup Rising Star του 2022 Ντιοπ, ενώ οι “βετεράνοι” Μίλερ -ΜακΙντάιρ στο “1” και Diez στο “3” προσθέτουν shooting και εμπειρία, όντας οι γηραιότεροι στα 29 και 30 τους χρόνια αντίστοιχα. Η ομάδα βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπέροχου Μάρκους Χάουαρντ και αναμένουμε το πως ο coach Πεναρόγια θα ξεκλειδώσει τη δυναμική του νεαρού ταλέντου που έχει στα χέρια του με εκείνον ως κέντρο.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 11-16

Ταβάνι ομάδας: Διεκδίκηση μιας θέσης στα Play In μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές

Πρόβλεψη MVP: Μάρκους Χάουαρντ

X-Factor: Νίκο Μανιόν

Βίρτους Μπολόνια

15 Σεπτέμβρη, η Μπολόνια παίρνει την απόφαση να αλλάξει προπονητή! Η ανοιχτή κριτική του Σέρτζιο Σκαριόλο στη διοίκηση έφερε την απομάκρυνσή του και στη θέση του βρίσκεται πλέον ο Λούκα Μπάνκι, εξαργυρώνοντας το καταπληκτικό του Mundobasket με την Λετονία. Η Βίρτους είναι μια ομάδα που θα ψάξει την ταυτότητά της μέσα στη σεζόν και θέλει να χτίσει κάτι νέο. Ωστόσο, προς το παρόν, η μεθοδολογία που ακολουθεί μοιάζει να είναι βγαλμένη από το παρελθόν τόσο στο χτίσιμο του ρόστερ, όσο και στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων καταστάσεων. Οι απαιτήσεις είναι ρεαλιστικά χαμηλές!

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 11-16

Ταβάνι ομάδας: Διεκδίκηση μιας θέσης στα Play In μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές

Πρόβλεψη MVP: Τόρνικε Σενγκέλια

X-Factor: Νταβόντε Κάκοκ

Ζαλγκίρις Κάουνας

Η Ζαλγκίρις έχει ξανά τις υπηρεσίες του Έβανς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο άνθρωπος που, μαζί με τον Μανεκ, θα τραβάει την επίθεση της ομάδας του Μακσβίτις, μπροστά, με την απώλεια Μπραζντέικις να την πονά ιδιαίτερα. Οι Λιθουανοί πέρσι κατάφεραν μέσα από την χημεία τους και τη μέθοδο στο παιχνίδι τους να μπουν στα Playoffs, αλλά με την Euroleague φέτος να γίνεται ακόμη πιο ισχυρή, μια τέτοια επιτυχία φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Το ρόστερ έχει ομοιογένεια, αλλά και σοβαρή έλλειψη ταλέντου. 

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 10-14

Ταβάνι ομάδας: Διεκδίκηση μιας θέσης στα Play In μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές

Πρόβλεψη MVP: Κίναν Έβανς

X-Factor: Μπρέιντι Μάνεκ

Ρεάλ Μαδρίτης:

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ξεκινά τη νέα χρονιά ως το φαβορί για τη διοργάνωση. Ο λόγος; Μα φυσικά το γεγονός ότι το ρόστερ έμεινε ίδιο, με αλλαγή του Γκος με τον Καμπάτσο! Η ομάδα του coach Ματέο είναι πανίσχυρη με τουλάχιστον 2 ικανότατους παίκτες σε κάθε κρίσιμη θέση! Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εντυπωσιακά. Η Real έχει μέγεθος, έχει πολλαπλούς χειριστές στα guards και στα φτερά, έχει ικανούς scorers και μπορεί να πνίξει με την άμυνά της. Έρχεται μεγάλη season!

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 1-3

Ταβάνι ομάδας: Κατάκτηση Euroleague

Πρόβλεψη MVP: Φακούντο Καμπάτσο

X-Factor: Μάριο Χεζόνια

Αρμάνι Μιλάνο

Για άλλη μια σεζόν, η Αρμάνι έχει ένα δυνατό roster στα χαρτιά, αλλά η παρουσία της στη προετοιμασία ως τώρα δεν έχει πείσει. Ο coach Μεσίνα επιλέγει και πάλι να πηγαίνει σε πολύ αργό tempo, αλλά η προσθήκη του Μίροτιτς βοηθά ώστε αυτή η επιλογή να γίνει πιο αποτελεσματική. O Πόιθρες φέρνει αθλητικότητα, ο Μέλι εμπειρία, ο Σιλντς score και ο Πάνγκος δημιουργία…όμως κάτι δεν κολλάει. Παρόλα αυτά, παραμένουν ομάδα με υψηλό ταβάνι.

Πρόβλεψη για Regular Season: Θέσεις 5-8

Ταβάνι ομάδας: Final 4

Πρόβλεψη MVP: Νίκολα Μίροτιτς

X-Factor: Κέβιν Πάνγκος