Skip to main content

Απότομη προσγείωση

Ο «Manolo» γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στο Πριγκιπάτο και την… μάχη της τετράδας και του πλεονεκτήματος της έδρας, ενόψει Play Offs.

Αν θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον Ολυμπιακό με αλεξιπτωτιστή, θα λέγαμε ότι η προσγείωση στο Μονακό ήταν απότομη και πλέον για να «σώσει» την παρτίδα και να στεφθεί με επιτυχία η απόβαση στη Γαλλία, φεύγοντας με ένα έστω πολύτιμο διπλό, θα πρέπει να αλλάξει άρδην την εικόνα του αύριο στο Λυών. 

Ερχόμενος από μια «μεθυστική» νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου και με την παραφιλολογία για την 3η θέση και την πρόκριση στο Φ4 καλά να κρατεί, οι ερυθρόλευκοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι, από ένα σύνολο, που έχει δείξει ότι στην καλή του βραδιά μπορεί να κερδίσει κάθε ομάδα.

Μετά το καλό ξεκίνημα στην 1η περίοδο και το προβάδισμα με 19 – 22, σε ένα διάστημα κατά το οποίο ο γίγαντας Φαλ σκέπαζε τα δύο καλάθια, το παιχνίδι «στράβωσε». Η είσοδος των Lee, Bacon άναψε τη σπίθα σε επίθεση και άμυνα, με τους Μονεγάσκους να βρίσκουν εύκολα το στόχο προς το καλάθι, με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα σουτ 3 πόντων, ενώ η παρουσία του αθλητικού Χολ έβαλε «δύσκολα» στους ψηλούς του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν βρήκε αντίδοτο ούτε στον Τζέιμς.

Έτσι, η απουσία του Άντζουσιτς δεν φάνηκε για το σύνολο του Ομπράντοβιτς, ένας παίκτης που θα ήταν ιδανικό ματσάρισμα απέναντι στους G/F των ερυθρόλευκων. Από τις αρχές της 2ης περιόδου και μετά το γρήγορο σερί 10 – 0 της Μονακό, που την έφερε σε θέση οδηγού, επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό της και μη κινδυνεύοντας έκτοτε, η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να σταθεροποιήσει την αμυνά του (με εξαίρεση ένα διάστημα στις αρχές της επανάληψης, που όμως δεν συνοδεύτηκε από καλές επιθετικές επιδόσεις) και στην επίθεση να λείπει η καλή κυκλοφορία και η αποτελεσματικότητα έξω από τα 6.75 μ.

Η αλήθεια είναι ότι οι ερυθρόλευκοι, απέναντι σε μια ομάδα που «καιγόταν» για τη νίκη, δεν έδειξαν την απαιτούμενη ένταση, όπως σε άλλα παιχνίδια, κυρίως πνευματική, ενώ αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων αγώνων (Μακίσικ, Μάρτιν) βρέθηκαν σε μέτρια βραδιά. Ουσιαστικά δεν βρέθηκε απάντηση σε κανένα πρόβλημα που έβαλαν οι αντίπαλοι και η … σεμνή τελετή έλαβε τέλος από νωρίς, με τους ερυθρόλευκους πλέον να ρίχνουν το βάρος στην κρίσιμη αναμέτρηση απέναντι στη Βιλερμπάν, ευελπιστώντας ότι η βαριά ήττα από τη Μονακό θα λειτουργήσει ως ένα είδος ξυπνητηριού!

Και αν απορείτε γιατί αναφέρομαι στην αυριανή αναμέτρηση ως κρίσιμη, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός, όχι μόνο έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του, που ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά και μια θέση πάνω από την 5η, ο λόγος είναι προφανής… Με την Αρμάνι σε κάθετη πτώση και την Εφές να έρχεται με φόρα από πίσω, θα ήταν ευχής έργο να κυνηγήσει την 3η θέση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική, δίνοντας του ένα πιο βατό αντίπαλο στα play off. Και αν δεν αρκεί αυτό το επιχείρημα, καλό θα ήταν να μην κινδυνεύσει το πλεονέκτημα έδρας, ειδικά από τη στιγμή που η πληρότητα στο ΣΕΦ στη σειρά των προημιτελικών θα είναι 100%! Εξάλλου, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και ο φετινός Ολυμπιακός έχει δείξει ότι μπορεί να πετύχει πολλά παραπάνω από το βασικό του στόχο…

Έχοντας αυτά κατά νου, ας δούμε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την τελευταία αγωνιστική και λίγες στροφές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου. Αυτό που είχαμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς οι 14 τελικές νίκες σε μεγάλο βαθμό, σημαίνουν είσοδο στην 8αδα, με 4 ομάδες (Μακάμπι, Μονακό, Μπάγερν, Ερ. Αστέρα) να δεικδικούν τα τρία τελευταία εισιτήρια με μεγάλες πιθανότητες και την Μπασκόνια να έχει μαθηματικές μόνο ελπίδες, όπως και η Φενερμπαχτσέ, η οποία θα χρειαστεί ένα 5x5 στα επόμενα παιχνίδια και κυρίως ένα διπλό στη Βαρκελώνη αύριο, σε μια αποστολή που μάλλον μοιάζει με … κυνήγι μαγισσών!

Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στην υπόθεση του πλεονεκτήματος έδρας, όπου 3 ομάδες (Ολυμπιακός, Αρμάνι και Εφές) κυνηγάνε την 3η και 4η θέση. Η νίκη της ομάδας του Αταμάν επί της Ρεάλ, ενώ αρχικά φάνηκε ως αποτέλεσμα που ευνοεί τους ερυθρόλευκους από τον Πειραιά, μάλλον ήρθε να βάλει ακόμη μεγαλύτερη πίεση, τόσο σε αυτούς όσο και στους ομοχρώματούς τους από το Μιλάνο. Πλέον η αναμέτρηση Εφές – Αρμάνι αποκτά χαρακτήρα τελικού. Οι Τούρκοι με νίκη βάζουν πλώρη ακόμη και για την 3η θέση, κάνοντας το 3X3 στη συνέχεια, χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι. Αυτή που έχει το κεφάλι της ήσυχο είναι η Ρεάλ, η οποία απλά θα χρειαστεί 2 νίκες στους 3 τελευταίους της αγώνες (ή ακόμη και 1) για να «κλειδώσει» τη 2η θέση. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά πως έχει η «δυναμική κατάταξη» με τα τωρινά δεδομένα:

Εστιάζοντας, αρχικά, στον Ολυμπιακό, το βέβαιο είναι ότι με 2 νίκες επί Βιλερμπάν (εκτός) και Μπαρτσελόνα (εντός) εξασφαλίζει το πλεονέκτημα έδρας και θα περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα για την τελική του θέση και τον αντίπαλο στο play off. Το δεδομένο είναι ότι το αποψινό παιχνίδι Εφές – Αρμάνι θα κρίνει πολλά, με την ομάδα του Μεσίνα να μετράει 1 νίκη με +4 απέναντι σε εκείνη του Αταμάν στο Φόρουμ Μεντιολάνουμ. Εφόσον η Εφές κερδίσει, θα φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Αρμάνι και έχοντας δύο θεωρητικά έυκολα εντός έδρας παιχνίδια με Άλμπα και Μπάγερν, θα έχει τη δυνατότητα να φθάσει μίνιμουμ τις 17 νίκες και ίσως τις 18, αν στο φινάλε επικρατήσει του Ερ. Αστέρα στο Βελιγράδι.

Από την πλευρά της η Αρμάνι, με 3 παιχνίδια να απομένουν, εκ των οποίων τα 2 εντός με Μονακό, Μπάγερν και ένα εκτός με Βιλερμπάν, δείχνει ότι μπορεί να πιάσει τις 19 νίκες, εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά στην κατάσταση που βρίσκεται, με συνεχείς ήττες σε Ιταλία και Ευρωλίγκα, με τον Σιλντς να έχει μόλις επανέλθει από τραυματισμό και με 2/3 παιχνίδια απέναντι σε αντιπάλους που «καίγονται», δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια. Ωστόσο, αν πάρει το διπλό στην Κων/πολη, τότε όχι μόνο «κλειδώνει» το πλεονέκτημα έδρας, αλλά θα είναι φαβορί και σε μεγάλο ποσοστό για την 3η θέση, με μια συγκομιδή μίνιμουμ 19 νικών, εκτός και αν ο Ολυμπιακός κάνει 2 νίκες.  

Τα πράγματα περιπλέκονται, αν οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά ηττηθούν έστω μία φορά (ή στο απευκταίο σενάριο δύο), με αποτέλεσμα να μην ξεπεράσουν τις 18 νίκες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βγουν τα κομπιουτεράκια, καθώς η τελική τους θέση και ο αντίπαλος στα Play off, θα είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων των άλλων διεκδικητών. Ας δούμε, όμως, το υπόλοιπο πρόγραμμα με τη βοήθεια του ακόλουθου πίνακα:

Αν ο Ολυμπιακός κάνει το 1/2, τότε η ισοβαθμία με Αρμάνι είναι πιθανή, εφόσον οι Ιταλοί ηττηθούν στην Κων/πολη και κάνουν άλλη μία ήττα στα 3 εναπομείναντα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει 3η θέση με βεβαιότητα, αποφυγή της Εφές στα προημιτελικά και μάλιστα αν η ομάδα του Αταμάν πετύχει το «απόλυτο», θα ρίξει την Αρμάνι στην 5η θέση… Αν η Εφές, κάνει έστω μία ήττα, τότε θα πάρει εκείνη την 5η θέση και θα αντιμετωπίσει το σύνολο του Μεσίνα με μειονέκτημα έδρας σε μια σειρά «αίμα και άμμος»! Τα δύσκολα για τον Ολυμπιακό θα είναι εφόσον η Αρμάνι κερδίσει την Εφές ή αν στη συνέχεια κάνει μόνο νίκες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά θα πρέπει να συμβιβαστούν με την 4η θέση. Η Εφές δεν θα μπορεί να τους φθάσει και έτσι το ζευγάρι αυτό με μάξιμουμ 3 παιχνίδια στο ΣΕΦ και 2 στο Σινάν Ερντέμ, θα μοιάζει αναπόφευκτο. Προφανώς, αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί και στις δύο αναμετρήσεις, τότε η αποφυγή της 5ης θέσης θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και θα πρέπει η Εφές να «στραβοπατήσει» με Άλμπα ή Μπάγερν. 

Συμπερασματικά, τα παιχνίδια Εφές – Αρμάνι και Βιλερμπάν – Ολυμπιακού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι αν οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά επικρατήσουν στη Γαλλία και η Αρμάνι φύγει με ήττα από την Τουρκία, η 3η θέση θα είναι πολύ κοντά και θα εξαρτάται κυρίως από εκείνους. Οποιoσδήποτε άλλος συνδυασμός αποτελεσμάτων, θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια κατάσταση, όπου η νίκη με την Μπαρτσελόνα θα είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ θα πρέπει να περιμένει και ευνοϊκά αποτελέσματα στα παιχνίδια των άλλων διεκδικητών. Η χρονική συγκυρία που αντιμετωπίζει τη Βιλερμπάν δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με την ομάδα του Πάρκερ να «ανεβάζει στροφές» και τον Οκόμπο να έχει επιστρέψει δριμύτερος, αλλά ο καλός Ολυμπιακός μπορεί και πρέπει να φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα. Η ευκαιρία που του δίνεται είναι μεγάλη για να πάει χαμένη και μετά από την ήττα με τη Μονακό, είναι ευκαιρία για ανάκαμψη! 

Εν κατακλείδι, ανεξάρτητα από τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν για τον Ολυμπιακό, αναφορικά με το τελικό του πλασάρισμα και τον επικείμενο του αντίπαλο στα play off, το σύνθημα πρέπει να είναι «χαμηλά η μπάλα» και λίγα λόγια. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κατορθώσει πάρα πολλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες ως outsider και αυτή είναι μια καλή συνταγή για τη συνέχεια. Όταν πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης και ανεβάζει την αμυντική του ένταση, ο Ολυμπιακός είναι από τα πιο δυσκολοκατάβλητα και 2-way σύνολα, έχοντας παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και στην επίθεση. Αν μπορέσει σε μια σειρά αγώνων να έχει σταθερότητα, τους βασικούς του πρωταγωνιστές σε καλή κατάσταση και πάρει βοήθεια από τους συμπληρωματικούς παίκτες, παρά τις όποιες διακυμάνσεις παρουσιάζουν, τότε μέσα σε ένα ΣΕΦ που κοχλάζει, το Βελιγράδι θα μοιάζει πιο κοντινό…