Skip to main content

Τα νέα δεδομένα στο κυνήγι της τετράδας και των Play Off (πίνακες)

Με τις ρωσικές ομάδες ουσιαστικά να έχουν βγει στην άκρη, ο «Manolo» αναλύει το πρόγραμμα και τις πιθανότητες των ομάδων για πρόκριση στα Play Off της Euroleague.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα παγκοσμίως σε πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο αθλητισμός είναι μια μικρή παράπλευρη απώλεια, παρόλο που τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται και αυτός ως μέσο άσκησης πολιτικής. Μπορεί το μυαλό όλων μας να είναι, λοιπόν, στις σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΒΑ Ευρώπη, αλλά το Superbasket είναι μια μπασκετική σελίδα και δεν μπορεί, παρά να συνεχίζει να σας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση βασιζόμενη στο υπολειπόμενο πρόγραμμα των ομάδων της Euroleague, που διεκδικούν την είσοδο τους στα Ρ/Ο. Το σενάριο αποβολής των Ρωσικών ομάδων, που κυκλοφορεί ευρέως, αλλάζει άρδην το τοπίο, εφόσον υλοποιηθεί. Και εδώ που τα λέμε, είναι πιθανό να γίνει, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πόλεμος «καλά κρατεί» για την ώρα, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία δεν πρόκειται να αρθούν σύντομα και η Euroleague έχει ήδη να διαχειριστεί ένα πιεσμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς να μπει στη διαδικασία να σκεφθεί, να μην ολοκληρωθεί 2η σεζόν τα τελευταία 3 χρόνια. Εξάλλου πόσο πιθανό είναι να επιστρέψουν οι παίκτες των εκπροσώπων της Ρωσίας και να ξεκινήσουν τα παιχνίδια σα να μη συμβαίνει τίποτα;

Στο Superbasket, λοιπόν, ετοιμάσαμε το εναλλακτικό πλάνο των Dynamic Rankings και της τρέχουσας κατάταξης, βάσει αυτού του σεναρίου, δηλαδή της συνέχισης της διοργάνωσης με 15 ομάδες και όσα παιχνίδια αφορούν αυτές. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην ενσωματώσουμε και το βαθμό δυσκολίας των επόμενων αγώνων για τις 9 που μάχονται για το πλεονέκτημα έδρας και για μια θέση στην 8αδα. Υπενθυμίζουμε ότι η δυναμική κατάταξη προκύπτει από το συντελεστή +/ – (εκτός έδρας νίκες μείον εντός έδρας ήττες), ενώ ο βαθμός δυσκολίας είναι ένα ποσοστό που υπολογίζεται από το ρεκόρ ηττών μιας ομάδας συνδυαστικά με το ποσοστό νικών των αντιπάλων της.

Μετά και τους χθεσινούς αγώνες η εικόνα των Dynamic Ranking είναι αυτή που βλέπετε παραπάνω. Με μια πρώτη ματιά, οι βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα είχατε διαβάσει πριν μερικές ημέρες, είναι ότι πλέον η 8η θέση δείχνει να «κλειδώνει» στις “v” νίκες, δηλαδή 14 τελικές (όσα και τα εντός παιχνίδια κάθε ομάδας), με καθοδική μάλιστα τάση στις “v – 1”, δεδομένου του δύσκολου προγράμματος της Monaco και ότι κάποιες ομάδες όπως οι Efes, Bayern, Maccabi εμφανίζονται σαφώς ευνοημένες και σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των Μονεγάσκων και της Fenerbahce, οι οποίες (αν τελικά εφαρμοστεί το σενάριο) θα απώλεσουν από τη συγκομιδή τους σημαντικές νίκες επί των Ρωσικών ομάδων.

Προτού προχωρήσουμε σε ένα mini breakdown του υπολειπόμενου προγράμματος και των πιθανοτήτων κάθε ομάδας, ας δούμε αναλυτικά τι αγώνες έχει να δώσει η καθεμία από αυτές και με τι συντελεστή δυσκολίας. Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε για τη συνέχεια:

Ξεκινώντας από τα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, είναι ξεκάθαρο ότι το 1 – 2 στην κορυφή δύσκολα θα αλλάξει, με τις δύο Ισπανικές υπερδυνάμεις να περιμένουν ουσιαστικά τις αντιπάλους τους στα Ρ/Ο. Εκεί που όμως φαίνεται ότι «υπάρχει ζουμί» είναι στην υπόθεση της 3ης θέσης, όπου πλέον ο Ολυμπιακός, μετά τις 2 νίκες επί της Armani, μπορεί να τη διεκδικήσει. Η ομάδα του Mesina δεν έχει εύκολο πρόγραμμα (μόνο 2 εντός με Bayern και Monaco που «καίγονται» και 5 εκτός με ΠΑΟ, Real, Maccabi, Efes και Villeurbanne). Εφόσον πετύχει 3 – 4 νίκες σε αυτά τα παιχνίδια, φθάνοντας σε ρεκόρ 18 – 10 ή 19 – 9, τότε ο Ολυμπιακός θα χρειάζεται μόλις 1 παραπάνω για να την «πιάσει» και να την ξεπεράσει στην ισοβαθμία.

Φυσικά το έργο των ερυθρόλευκων είναι δύσκολο, έχοντας και αυτοί σε σύνολο 7 παιχνιδών, 5 εκτός έδρας. Τα 3 επόμενα ταξίδια σε Μόναχο, Βερολίνο και Κάουνας είναι αυτά που θα κρίνουν και τους στόχους της ομάδας. Με παραπάνω από 1 νίκη σε αυτούς τους αγώνες, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να κοιτάζει ψηλότερα από την 4η θέση, κάτι που μεσοπρόθεσμα ίσως αποδειχθεί καθοριστικό, αποφεύγοντας μια πιθανή διασταύρωση με την Efes. Πάντως, ο Ολυμπιακός μόνο με θαύμα θα πέσει κάτω από την 5η θέση και του αρκούν 2 – 3 νίκες ακόμη για να εξασφαλίσει αυτό το πλασάρισμα. Η εκτίμηση μου είναι ότι αν καταφέρει να πάρει 3/5 εκτός έδρας και κερδίσει τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ, τότε η 3η θέση θα «παιχτεί» με την Barcelona την τελευταία αγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να κοιτάξει να διασφαλίσει έστω την 4η για να έχει στα χέρια του το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας!

Η Efes θα είναι από τις πλέον ευνοημένες, εφόσον συντελεστεί η αλλαγή και η νέα βαθμολογία 15 ομάδων, καθώς θα έχει δείκτη + 2 (όσο και ο Ολυμπιακός) και 9 ακόμη παιχνίδια (εκ των οποίων τα 5 εντός έδρας) για ένα δυναμικό finish, το οποίο μπορεί να τη φέρει μέχρι και την 4η θέση. Ο εμφύλιος με τη Fenerbahce θα είναι «αίμα και άμμος» για τους δύο αντιπάλους και η ομάδα του Ataman χρειάζεται τη νίκη, προτού ξεκινήσει το εκτός έδρας σερί της σε Vitoria, Monaco, Kaunas. Η σοβαρή Efes δείχνει ικανή να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η – 6η θέση, βάσει των τωρινών δεδομένων, τόσο λόγω της ποιότητας της, όσο και λόγω του προγράμματος (το πιο εύκολο με 40,1% από όλες τις υπόλοιπες διεκδικήτριες).

Αν μπορούμε να επικαλεστούμε τη μεταφυσική στην περίπτωση της Τουρικής ομάδας (μην ξεχνάτε ότι η διακοπή της σεζόν 2019 – 20 ίσως της στέρησε ένα τίτλο), το ίδιο ισχύει και για τη Maccabi, η οποία είναι άλλη μια ομάδα στην οποία κάτι χρωστάει η ιστορία από τότε! Η Maccabi όχι μόνο σκαρφαλώνει 4 θέσεις με τα νέα δεδομένα, όχι μόνο είναι σε συντελεστή + 1 και actual record 11 – 10 (δηλαδή 3 νίκες μακριά από την πρόκριση, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε ουτοπικό), αλλά μετά την αγχωτική νίκη επί της Baskonia κρατάει γερά στα χέρια της έστω την 8η θέση, αρκεί να κερδίσει στο ΟΑΚΑ και να εκμεταλλευτεί την «καυτή» της έδρα με τη Villeurbanne και την Armani ή τη Real. Ο στόχος της θα είναι να εξασφαλίσει πριν την τελευταία αγωνιστική ένα εισιτήριο, για να μη συρθεί σε do-or-die παιχνίδι με τη Fenerbahce, από την οποία μάλιστα έχει ήδη μια ήττα με – 11.

Άλλη μια «κερδισμένη» θα είναι η Bayern, η οποία πλέον ατενίζει τους αντιπάλους τους από την 5η θέση της actual βαθμολογίας και από την 7η των Dynamic Rankings με συντελεστή 0. Ωστόσο, το έργο της στη συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έχοντας μακράν το πιο απαιτητικό πρόγραμμα από όλες τις ομάδες (62,5%), με μόλις 2 εντός έδρας αγώνες (απέναντι σε Ολυμπιακό και Ερ. Αστέρα) και 5 εκτός (Fenerbache, Armani, ΠΑΟ, Efes και Real), οι 4 από τους οποίους είναι υψηλής δυσκολίας. Η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό είναι «πρόωρος τελικός», γιατί σε περίπτωση νίκης, τότε εύκολα ή δύσκολα θα πετύχει άλλη μία τουλάχιστον που απαιτείται. Αν, όμως, ηττηθεί τότε μπαίνει σε μια 4αδα εκτός έδρας παιχνιδιών, όπου αν δεν κερδίσει τα δύο, θα μπλέξει σε περιπέτειες. Πάντως, ακόμη και έτσι, οι Βαυαροί έχοντας να αγωνιστούν τελευταία αγωνιστική στη Μαδρίτη, με την αδιάφορη Real, θεωρώ ότι θα πάρουν την πρόκριση, με πιθανότερη την 6η ή 7η θέση (ευνοούνται σε ισοβαθμία με τη Maccabi, ενώ έχουν και προίκα +8 από τη Fenerbahce και ένα παιχνίδι στην Κων/πολη). Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την ομάδα του Trincheri, θα είναι να μπλέξει σε πολλαπλή ισοβαθμία με τη Monaco, από την οποία μετράει δύο ήττες. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως κινδυνέψει να μείνει εκτός 8αδας…

Μιας και λέμε για τους Μονεγάσκους, είναι ίσως η πιο αδικημένη ομάδα από τη … νέα τάξη πραγμάτων (;). Όχι μόνο έχασε από το σακούλι της 3 μεγάλες νίκες επί CSKA, Unics, αλλά είδε και ανταγωνιστές της να την ξεπερνάνε. Πλέον κυνηγάει minimum 3 – 4 νίκες στα υπόλοιπα 6 απαιτητικά παιχνίδια (συνολικός βαθμός δυσκολίας 55,7%) για να έχει βάσιμες πιθανότητες πρόκρισης. Τα εντός έδρας παιχνίδια με Alba, Baskonia είναι must win και θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον την Efes ή τον Ολυμπιακό στο Πριγκηπάτο για να έχει ελπίδες. Αν χρειαστεί και ένα μεγάλο διπλό, φαίνεται πιθανότερο να το κάνει στο Μιλάνο, αλλά σε γενικές γραμμές πρώτα πρέπει να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα. Πολύ σημαντικό για την ομάδα του Sacha Obradovic ότι έχει 2 νίκες επί της Bayern και έχει το πάνω χέρι σε ισοβαθμία με τη Fenerbahce. Εύκολα ή δύσκολα η 8η θέση μοιάζει εφικτή, αρκεί να μην έχει κάποια ήττα – σοκ, όπως συνηθίζει (βλ. εντός από Zalgiris).

Η Fenerbahce έχει μείνει αρκετά πίσω, με ρεκόρ 9 – 12 και συντελεστή – 2. Πλέον, με 7 αγώνες να απομένουν (με βαθμό δυσκολίας 53,4%), κάθε άλλο παρά κρατάει την τύχη στα χέρια της. Ζητάει τουλάχιστον 5 νίκες στα επόμενα παιχνίδια και επικράτηση οπωσδήποτε επί της Bayern (ιδανικά με + 9). Η Τουρκική ομάδα διαθέτει την ποιότητα μεν, πρέπει να κάνει υπέρβαση στη συνέχεια δε. Η αναμέτρηση με την Efes μπορεί να είναι ορόσημο, καθώς με νίκη, εκτός της καλής ψυχολογίας, θα κάνει άλμα για την 8η θέση. Αν δεν τα καταφέρει, το παιχνίδι με την Bayern είναι «τελικός» και στη συνέχεια θα πρέπει να πετύχει επίσης το διπλό με την Baskonia και να διαφυλάξει την έδρα της στους αγώνες με ΠΑΟ και Alba, για να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την πρόκριση. Δεν ξέρω αν ο Djordjevic θα «αγόραζε» το ενδεχόμενο, η είσοδος στα Ρ/Ο να κρίνεται την τελευταία αγωνιστική στο παιχνίδι με τη Maccabi, με τη νίκη να σημαίνει πρόκριση και την ήττα, αποκλεισμό, αλλά είναι ίσως το πλέον επιθυμητό και πιθανό σενάριο για τη Fenerbahce…

Οι υπόλοιπες 3 ομάδες που ακολουθούν και βρίσκονται στην παρουσίασή μας, έχουν θεωρητικές μόνο ελπίδες για μια είσοδο στην 8αδα. Ο Ερ. Αστέρας βρίσκεται σε καλύτερη θέση εκκίνησης, όχι μόνο γιατί εχει καλύτερο ρεκόρ και ένα σκληροτράχηλο σύνολο, αλλά και επειδή η νίκη την Κυριακή επί της Fenerbache τον έφεραν σε απόσταση μόλις 2 νικών από την 8η θέση και το υπόλοιπο πρόγραμμα του αφήνει ένα παραθυράκι αισιοδοξίας (βαθμός δυσκολίας 55,5%). Η επόμενη εντός έδρας τριάδα αγώνων είναι εκείνη που θα καθορίσει τους στόχους της ομάδας του Radonjic, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στο Βελιγράδι. Αν γίνει το 3x3 με τις Baskonia, Real, Maccabi και φθάσει στις 11 νίκες, τότε θα τα «δώσει όλα» εκτός έδρας με Alba, Bayern και Zalgiris. Σίγουρα είναι δύσκολο το έργο του Ερ. Αστέρα και έχει λιγοστές ελπίδες, αλλά θα τις κυνηγήσει μέχρι τέλους. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει κάπου μεταξύ 10ης και 11ης θέσης.

Οι Alba και Baskonia είναι ακόμη πιο πίσω, έχοντας μηδαμινές πιθανότητες, καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Η Γερμανική ομάδα ευνοείται από το γεγονός ότι έχει 9 παιχνίδια ακόμη (με μέτριο δείκτη δυσκολίας 51,1%) εκ των οποίων κάποια αρκετά βατά, τα οποία μπορεί να κερδίσει βελτιώνοντας και άλλο τη θέση της (Zalgiris, Ερ. Αστέρα, ΠΑΟ εντός και Baskonia εκτός). Ωστόσο, δεν διαθέτει την ποιότητα και το βάθος για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα τιμητικό πλασάρισμα και ουσιαστικά αναμένεται να είναι ρυθμιστής. Η Baskonia έχασε μεγάλη ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι της 8ης θέσης, χθες το βράδυ, αλλά η ήττα από τη Maccabi, μάλλον θα αποδειχθεί μοιραία. Ψάχνει για το απόλυτο 7x7 και παρόλο που έχει σχετικά εύκολο πρόγραμμα (βαθμός δυσκολίας 43,3%), δεν είναι σταθερή και δεν δείχνει ικανή να τα καταφέρει. Λογικά θα πετύχει 3 – 4 νίκες γοήτρου αποφεύγοντας τις τρεις τελευταίες θέσεις.

Στην ουρά βρίσκουμε τη Zalgiris, που είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να εξελιχθεί σε ρυθμιστή στο φινάλε (μην ξεχνάτε ότι έχει να ταξιδέψει και ο Ολυμπιακός στο Kaunas), καθώς και την απογοητευτική, το τελευταίο διάστημα, Villeurbanne και τον ΠΑΟ, ο οποίος μετά και την ήττα του από τη Zalgiris, δεν έχει ουσιαστικό στόχο, παρά μόνο την αποφυγή μιας εκ των δύο τελευταίων θέσεων. Το πρόγραμμα του είναι ευνοϊκότερο από ό,τι της Γαλλικής ομάδας και αν δεν κάνει ήττες όπως η χθεσινή, ίσως τελικά καταλήξει στην 14η ή 13η θέση.

Αυτό ήταν ένα mini πανόραμα, πάνω στα νέα δεδομένα. Η κατάσταση είναι «δυναμική» και αλλάζει από μέρα σε μέρα. Η ευχή όλων μας είναι να τερματιστεί όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα ο πόλεμος και μαζί με την ειρήνη, να επιστρέψει η κανονικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ο αθλητισμός και το μπάσκετ ειδικότερα, είναι το ευ ζειν, η απόδειξη πως όταν η ζωή κυλά ομαλά, μπορεί να αποτελέσει την ψυχαγωγία του ανθρώπου. Ας ελπίσουμε σύντομα να είναι όλα όπως πριν!