Skip to main content

Euroleague – Εκτός μέχρι νεωτέρας οι ρωσικές ομάδες.

Την αναβολή της συμμετοχής των ρωσικών ομάδων στην Euroleague (αλλά και στο Eurocup), αποφάσισε η διοργανώτρια αρχή, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας (28/2).

Η αιτία, φυσικά, δεν είναι άλλη από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, η ανακοίνωση της Euroleague αναφέρει πως αν η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, δεν εξελιχθεί ευχάριστα, τότε η αποβολή των ρωσικών ομάδων για την φετινή σεζόν θα είναι οριστική και οι αγώνες τους για την κανονική περίοδο, θα διαγραφούν από τους υπολογισμούς της βαθμολογικής κατάστασης.

Να θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός «χρωστάει» τρία (εντός έδρας) παιχνίδια με τις ρωσικές ομάδες και συγκεκριμένα με την Ζενίτ (8/3), την ΤΣΣΚΑ (20/3) και την Ούνικς (7/4), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τα εκτός έδρας παιχνίδια με Ζενίτ (11/3) και Ούνικς (24/3).

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

"Το Συμβούλιο των Μετόχων της EuroLeague Basketball, που συναντήθηκε εξ αποστάσεως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

1. Την αναβολή της συμμετοχής των ομάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόσο στην EuroLeague (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, Ούνικς Καζάν) όσο και στο EuroCup (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

2. H EuroLeague θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης. Αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευχάριστο τρόπο, όλοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου εναντίον των ρωσικών ομάδων θα διαγραφούν από τους υπολογισμούς της κατάταξης.

Η EuroLeague και οι σύλλογοί της επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους δέσμευση υπέρ της ειρήνης, εναντίον κάθε πράξης βίας ή πολέμου, και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προωθούν τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα, αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της διοργάνωσης και των ομάδων της".