Skip to main content

Ντέιβιντ Λάιτι: Ένας αθόρυβος «εκτελεστής» (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την μεταγραφή του Ντέιβιντ Λάιτι και αναλύει μέσα από χαρακτηριστικά βίντεο τι περιμένει να δώσει ο Αμερικανός και πόσο δένει με το υπόλοιπο ρόστερ.

Σίγουρα το όνομα του δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Ίσως και να δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί να καταλήξει ο Ολυμπιακός εκεί, αφού δεν υπάρχουν σουτέρ; Που είναι ο γκαρντ-σκόρερ; Ταιριάζει με Μακίσικ;

Αυτά και πολλά άλλα, είναι τα ερωτήματα που διαμορφώθηκαν στο άκουσμα της μεταγραφής του Ντέιβιντ Λάιτι στους «ερυθρολεύκους». Ωστόσο μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι ο Αμερικανός είναι από τις πιο safe επιλογές που έχει κάνει ο Ολυμπιακός εδώ και πολλά χρόνια. Αθλητής με καλή εμπειρία στη Euroleague, που προσφέρει τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα πράγματα που δεν διαθέτει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Καταρχήν να πούμε πως ο Λάιτι αγωνίζεται στις θέσεις «2» και «3» και παρότι 1.95 στο μέγεθος, έχει εξαιρετική σωματοδομή και αθλητικότητα που τον βοηθάνε και στις δύο άκρες του παρκές.

Πάμε να δούμε ορισμένα πράγματα που θα δώσει στους «ερυθρολεύκους» ξεκινώντας από τα στοιχεία που λείπουν περισσότερο.

Low Post Offense

O Ντέιβιντ Λάιτι αποτελεί στη διετία της Βιλερμπάν τη μεγαλύτερη σταθερά από το χαμηλό post και αν αναλογιστούμε πόσοι περιφερειακοί παίζουν με πλάτη στο καλάθι, θα διαπιστώσουμε ότι ο Αμερικανός είναι από τους πιο χαρισματικούς σε αυτό το τομέα. Εξάλλου το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη περιφέρεια είναι ο Ντάνιελ Χάκετ και θα πρέπει να ψάξουμε από το «3» και κάτω για να βρούμε πιο ενεργούς αθλητές που σκοράρουν από το χαμηλό post(βλ. Ουλάνοβας, Πιερ, Κλάιμπερν, Ντατόμε κλπ).

Ο Ολυμπιακός πλην του Γιώργου Πρίντεζη δεν έχει σταθερό σκορ ή δημιουργία από το χαμηλό post. Ο Κώστας Παπανικολάου που θεωρείται μεστός σε αυτό το τομέα, δεν είναι τόσο ενεργός τα τελευταία χρόνια και φυσικά τα χρόνια για τον υπαρχηγό των «ερυθρολεύκων» περνάνε και δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα. Ο Ντέιβιντ Λάιτι, λοιπόν, έρχεται να δώσει σκορ και δημιουργία από το χαμηλό post. Ο Αμερικανός αρέσκεται σε αρκετά fadeaway, αλλά χρησιμοποιώντας και πολλά up & under για να κερδίσει τους αντιπάλους του. Όπως και να ‘χει, παίρνει καλές αποφάσεις, χρησιμοποιεί ιδανικά το σώμα του και χρησιμοποιεί αρκετές προσποιήσεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ένα σταθερό mismatch με τον Λάιτι να αγωνίζεται στη θέση «2», εξάλλου όταν μπορεί και κερδίζει παίκτες, όπως ο Κόρι Χίγκινς, τότε καταλαβαίνετε πόσο δυνατός είναι σε αυτό το τομέα.

Midrange Game

Η ενδιάμεση απειλή, είναι κάτι που τείνει να εξαλειφθεί με την απότομη ανάπτυξη στην τρίποντη εκτέλεση. Ο Ολυμπιακός είναι στην ευχάριστη θέση να έχει έναν από τους καλύτερους στην εκτέλεση από μέση απόσταση, το Κώστα Σλούκα. Ο Ντέιβιντ Λάιτι είναι ένας εξαιρετικός χειριστής που σκοράρει αρκετούς πόντους του μέσα από pull up καταστάσεις – ντρίμπλα, πάτημα, σουτ. Ο Αμερικανός κερδίζει ιδανικά το χώρο και δεν έχει πρόβλημα να εκτελέσει πάνω σε άμυνα. Έχει πολύ δυνατά πατήματα και εκτελεί αρκετά ψηλά, πράγμα που κάνει δύσκολο για τον αμυντικό να τον κόψει. Πολλές φορές τα σουτ, μοιάζουν ανορθόδοξα και βάζει μεγαλύτερη καμπύλη απ’ όσο πρέπει, αλλά πραγματικά είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ μετά από ντρίμπλα και η ενδιάμεση εκτέλεση σε συνδυασμό με αυτή του Σλούκα – ειδικά απέναντι σε ομάδες που παίζουν high flat – θα είναι ιδανικό σενάριο!

Off-ball Defense

Ο Ολυμπιακός ήταν από τις πιο ευάλωτες ομάδες σε καταστάσεις που αμυνόταν μακριά από τη μπάλα, τόσο πάνω σε παίκτες, όσο και απέναντι σε screen. Ο Ντέιβιντ Λάιτι είναι ένας ιδιαίτερα οξυδερκής αθλητής, που παίζει με μεγάλη ενέργεια στο αμυντικό κομμάτι. Μπορεί να βγάλει τον αντίπαλο του εκτός παιχνιδιού με το ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι του, αλλά κυρίως βάζει το σώμα του στο κατάλληλο σημείο. Αρκεί να δείτε πως παίζει άρνηση ή πως θα «κλέψει» στα screen και θα καταφέρει να προλάβει κάποιο backdoor κόψιμο. Ο Αμερικανός είναι πολύ καλός αμυντικός, με καλές τοποθετήσεις και μεγάλη ενέργεια.

Close Out Attack

Για πολλούς ο Ολυμπιακός χρειάζεται σουτέρ για να διευρύνει το spacing, ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε ότι η συνέχεια στο pick-n-roll δεν χρειάζεται αυστηρά και μόνο στατικούς σουτέρ, καθώς ο παίκτης που θα λάβει τη μπάλα έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε close out άμυνα. Ο Ντέιβιντ Λάιτι είναι σουτέρ μέρας, ωστόσο είναι εξαιρετικός με τη μπάλα κάτω, έχει σχετικά εκρηκτικό πρώτο βήμα και διαβάζει πολύ καλά τις close out καταστάσεις. Έχει εξαιρετικά τελειώματα, κυρίως από δεξιά και είναι ικανός στο να δημιουργεί μέσα από split. Μετά τον Μακίσικ, οι «ερυθρόλευκοι» εντάσσουν έναν ακόμη εξαιρετικό παίκτη στις επιθέσεις της close out.

Transition

Όσοι θυμάστε το άρθρο για το Γουόκαπ, είχαμε επιμείνει στην ικανότητα του Αμερικανού στο να σπρώχνει τον αιφνιδιασμό και πόσο ανάγκη έχει ο Ολυμπιακός να ανεβάσει το ρυθμό του και να κυνηγήσει περισσότερες κατοχές. Ο Ντέιβιντ Λάιτι είναι ιδιαίτερα γρήγορος και πολύ καλός στα τελειώματα, όπως επισημάναμε στη close out επίθεση. Εδώ βέβαια να επισημάνουμε την επιθυμία του παίκτη να επιτίθεται κυρίως από δεξιά, χρησιμοποιώντας το δεξί του χέρι, ακόμη και από τον αριστερό διάδρομο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ανάγκη παίκτες που μπορούν να ανοίξουν το ρυθμό και τόσο με το Μακίσικ, όσο και με το Λάιτι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι!

Ταιριάζει ο Λάιτι με το υπάρχον ρόστερ;

Προσωπικά κρατάω την πλήρη ανάλυση, όταν ολοκληρωθούν και επισήμως οι μεταγραφές, ωστόσο θα πω αυτό. Ο Ολυμπιακός πέρυσι στερήθηκε λύσεων και με το τραυματισμό του Παπανικολάου έχασε πάρα πολλά. Με τον Χάρισον ασταθή και χωρίς τρίτο ψηλό, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Με τον Ντέιβιντ Λάιτι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ποντάρει στην εμπειρία, στην ενέργεια που βγάζει και στις δύο άκρες του παρκέ, αλλά και στις νέες σταθερές που προσφέρει τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει βάθος,  καθώς η σεζόν είναι τεράστια!