Δημήτρης Πρίφτης: Ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση (vids)
Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει τα πάντα σχετικά με το νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, από τη στελέχωση του ρόστερ και το τρόπο παιχνιδιού, μέχρι τι περιμένει να δώσει στη νέα του ομάδα.
Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ο προτελευταίος γεννηθείς μιας κορυφαίας γενιάς Ελλήνων προπονητών και ο τελευταίος που εισέρχεται στη κορυφαία λίγκα αναλαμβάνοντας ένα franchise club. Κατά σειρά ξεκίνησε ο Ηλίας Ζούρος(55), ο Γιώργος Μπαρτζώκας(56), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος(54) και ο Δημήτρης Ιτούδης(50) από κοινού την ίδια περίοδο και φυσικά ήρθε η ώρα του τελευταίου μεγάλου Έλληνα προπονητή, από την Αθήνα ορμώμενου(52).
Για τον Έλληνα τεχνικό δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά, καθώς ήδη θα έχουν «πήξει» τα μυαλά σας. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτό το εξής. Εργάτης. Δούλεψε από τις χαμηλότερες κατηγορίες, έχοντας περάσει από κάθε πόστο και μετά από μια πλούσια σταδιοδρομία στη Ρωσία, όπου απέδειξε το ταλέντο του ήρθε η ώρα να αναλάβει τις τύχες του Παναθηναϊκού.
Η επιτυχία του θα κριθεί σε τρεις τομείς: 1) Να παρουσιάσει όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερο σύνολο, ικανό να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο 2)Να εδραιώσει και στο υψηλότερο επίπεδο τη φήμη που έχει για την εύρεση ξένων αθλητών, αλλά και στη σταδιακή βελτίωση τους 3)Να αναπτύξει και να εδραιώσει Έλληνες παίκτες στους «πράσινους».
Προσοχή αυτή η επιτυχία ή αποτυχία δεν μπορεί να κριθεί σε μισή ή μια χρονιά. Προφανώς και ο ίδιος θα χρειαστεί κάποιο διάστημα προσαρμογής, οπότε χρειάζεται υπομονή και όπως δείχνει η τωρινή διοίκηση(2+1) την έχει.
Βέβαια για το δεύτερο και τρίτο κομμάτι είναι δεδομένο πως πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και μέσα στη χρονιά γιατί μιλάμε για στελέχωση και βελτίωση, εκεί όπου ο Έλληνας τεχνικός παίρνει άριστα.
Recruiting
Το recruiting είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, είναι η οργάνωση ενός συστήματος ανίχνευσης και στρατολόγησης παικτών (Alfa Sports Analysis).
Εδώ ο προπονητής, έχοντας στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται, προσθέτει τους κατάλληλους παίκτες που θα μπορέσουν να εναρμονίσουν τις ιδέες του στο παρκέ, παράλληλα θα μπορέσει να βελτιώσει μέσα από τις υπάρχοντες συνθήκες τους εκάστοτε αθλητές.
Ο Δημήτρης Πρίφτης ανέκαθεν υπήρξε ένας σπουδαίος recruiter συνεχίζοντας την παράδοση των υπόλοιπων εξαιρετικών προπονητών σε αυτό το τομέα(βλ. Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος, Πεδουλάκης – κυρίως στο scouting).
Ο Αθηναίος τεχνικός εστιάζει από πολύ νεαρή ηλικία σε τρεις τομείς: ταχύτητα, ατομικό ταλέντο και αθλητικότητα.
Στο πρώτο κομμάτι στηρίζεται η φιλοσοφία του περί επίθεσης στον αιφνιδιασμό στο οποίο έχει κάνει αρκετές διαλέξεις και σεμινάρια. Στο δεύτερο κομμάτι καταλήγει η επίθεση του στο μισό γήπεδο. Τέλος στην αθλητικότητα υπάγεται ολόκληρο το παιχνίδι του από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν.
Πάντα χρειάζεται πολλούς χειριστές. Πάντα χρειάζεται παίκτες που έχουν ικανότητα στο 1v1 και πάντα διέθετε πολύ αθλητικούς παίκτες. Το 2014 στον Άρη διέθετε τους Πάσαλιτς, Γκίκα, Τόρει Τόμας και Σπύρο Μούρτο, είχε το φαινόμενο Βεζένκοφ και τους πάντα σκληρούς και αθλητικούς Λαμάρκους Ριντ και Βασίλη Σίμτσακ(νυν βοηθός του). Εκείνη τη χρονιά κατέκτησε τη τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα.
Η επόμενη χρονιά 2015-2016 θα είναι ακόμη πιο παραγωγική για τον Έλληνα τεχνικό τερματίζοντας με τον Άρη στη Τρίτη θέση πίσω από Ολυμπιακός και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Σε εκείνη την εξαιρετική ομάδα είχε τέσσερις έμπειρους χειριστές(Ουότερς, ΜακΝιλ, Ξανθόπουλος, Μούρτος) και δύο ταλέντα από τις μικρές Εθνικές(Δίπλαρος, Φλιώνης). Παράλληλα έφερε από την Ιταλία τον εκρηκτικό forward, Οκάρο Γουάιτ, τον πολυτάλαντο Ισταηλινό της Μακάμπι, Τζέικ Κοέν και διέθετε έναν από τους αθλητικότερους Έλληνες, τον Μιχάλη Πελεκάνο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Τζαμέλ Χάγκινς, τον τελευταίο εκρηκτικό ψηλό που πέρασε από τον Άρη!
Η τελευταία του χρονιά στους «κιτρινόμαυρους» έμελλε να είναι και η τελευταία κορυφαία για τον Άρη, καθώς έκτοτε δεν βρέθηκαν σε τροχιά playoffs. Εκείνη τη χρονιά εμφάνισε στην Ευρώπη τον Ουίλ Κάμινγκς που συνεχίζει ακάθεκτος στη Κουμπάν και φυσικά τον Έρικ Μπάκνερ που έφτασε το απόγειο της καριέρας του με τη Μονακό.
Και πάμε φυσικά στη τετραετία στην Ούνιξ Καζαν. Τέσσερις χρονιές στο Eurocup. Ποιους παίκτες καθιέρωσε, βελτίωσε ή επανάκαμψε. Ξεκινάμε με τον Μορίς Εντούρ, ο οποίος επέστρεψε από Αμερική και έπειτα από μια χρονιά επανάκαμψης κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα νούμερα του και να πάρει μεταγραφή για τη Βαλένθια και τη Euroleague. O Στεφάν Λάσμε είναι ένα ακόμη παράδειγμα σαν του Εντούρ, καθώς μετά τη χρονιά που πέρασε δίπλα στο Πρίφτη, πήρε μεταγραφή για το Παναθηναϊκό. Πάμε στο χαρακτηριστότερο παράδειγμα που είναι ο Πιέρια Χένρι. Μόλις μια χρονιά δίπλα στον Έλληνα τεχνικό. Πλέον αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στη θέση του. Ο Έρικ Μακόλουμ, ο οποίος έκανες σπουδαία πράγματα στο Καζάν πήρε και αυτός μεταγραφή για τη Euroleague και τη Χίμκι. Να μην ξεχνάμε και τη περίπτωση του Άλεξ Τάιους που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά δίπλα του έμειναν αθλητές που κάνουν πράγματα και θαύματα από τη θητεία του Έλληνα τεχνικού και έπειτα. Ρέιμαρ Μόργκαν, Τζαμάρ Σμιθ και Τζόρνταν Θίοντορ είναι μερικά παραδείγματα. Τη φετινή χρονιά έδωσε το φιλί της ζωής στον Νέιτ Ουόλτερς που είχε τραυματισμούς, αλλά έκανε σπουδαία σεζόν στο Καζάν. Ο Οκάρο Γουάιτ ξανασυστήθηκε στην Ευρώπη. Εμφάνισε την πολεμική μηχανή που λέγεται Τζον Μπράουν και φυσικά έφερε τον Αιζάια Κάναν που έκανε απίστευτα πράγματα μέσα στη σεζόν με αποκορύφωμα το τρίποντο μαχαιριά στη Μπολόνια!
Ο τρόπος παιχνιδιού του Δημήτρη Πρίφτη
Transition Offense
Dimitris Priftis Transition Offense ☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/5Wr2tpZVJQ
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 27, 2021
Όλες οι ομάδες του Δημήτρη Πρίφτη είχαν ως κοινή συνισταμένη την επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο. Σε κάθε ευκαιρία επιθυμούσε να ανοίγει τον αιφνιδιασμό, είτε με πάσα, είτε κάποιος χειριστής με ντρίμπλα. Ζητάει πολλές κατοχές, ζητάει μεγάλο ρυθμό και ζητάει να χτυπήσει την ανοργάνωτη άμυνα. Το κομμάτι της αθλητικότητας και της ταχύτητας παίζουν τεράστιο ρόλο, όπως φυσικά και οι σωστές, αλλά κυρίως γρήγορες αποφάσεις και αντιδράσεις.
Early Drag
Dimitris Priftis Early Drag☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/kWtqaMPQPg
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 27, 2021
Στο κομμάτι του τρανζίσιον, ο coach Πρίφτης επιμένει να επιτίθεται με drag ball screen στα πρώτα εφτά δευτερόλεπτα της επίθεσης. Ήταν από τις πιο συχνές δράσεις του στο δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και έχοντας χειριστές όπως ο Ουόλτερς, ο Θίοντορ, ο Σμιθ και ο Κάναν εκτελούσε κατά ριπάς, έχοντας παράλληλα πολύ ικανούς και αθλητικούς ψηλούς που πήγαιναν στο επιθετικό ριμπάουντ σε ενδεχόμενο άστοχο σουτ. Μην ξεχνάμε ότι σε καταστάσεις τρανζίσιον, είτε επειδή η άμυνα είναι ανοργάνωτη, είτε επειδή εσκεμμένα ρισκάρουν το σουτ θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για σκορ από τα γκαρντ.
Pick-n-Roll Offense
Dimitris Priftis Pick-n-Roll Offense☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/n1dvoevWzL
Όπως μπορείτε να καταλάβετε το παιχνίδι του Πρίφτη στηρίζεται κατά τεράστιο ποσοστό στους ικανούς pick-n-roll χειριστές, τόσο σαν εκτελεστές, όσο και σαν δημιουργοί. Θα υπάρχουν πολλές δράσεις με screen στη μπάλα και ενίοτε παραπάνω από ένα σε μερικές κατοχές. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παίζει πάντα με δύο, ίσως και τρεις χειριστές, αφού είδαμε φέτος του Χόλαντ και Γουάιτ να παίρνουν πλάγια pick-n-roll για να εκτελέσουν ή να δημιουργήσουν. Δουλειά για Παπαπέτρου και Χεζόνια; Ίδωμεν.
Isolation Offense
Dimitris Priftis Isolation☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/qv1Y4jIuUa
Οι χειριστές παίρνουν και πάλι σειρά, καθώς στο παιχνίδι του κόουτς το ατομικό ταλέντο πρέπει να φανεί με κάθε τρόπο. Οι απομονώσεις κυρίως όταν δεν έχει λειτουργήσει το play σαν last call, δίνουν και παίρνουν και πάντα έχει στη διάθεση του ικανούς παίκτες στο ένας εναντίον ενός. Ο Κανάν και ο Θίοντορ ήταν οι παίκτες με τις περισσότερες δράσεις, όπως και ο Ουόλτερς. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι θα δούμε αρκετές δράσεις στην αδύνατη πλευρά την ώρα που πραγματοποιείται penetration. Με αυτό το τρόπο ελαχιστοποιούνται οι βοήθειες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο pick-n-roll, όπου υπάρχουν δράσεις με screen μακριά από τη μπάλα, τόσο για να τραβήξουν τη βοήθεια μακριά, όσο και να ψάξουν επιπλέον επιλογές οι χειριστές.
Pick-n-Roll Defense
Dimitris Priftis Pick-n-Roll Defense☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/f9z6dsAnQ2
Σε αντίθεση με τους περισσότερες Έλληνες coach της γενιάς του που η βασική τους άμυνα είναι οι αλλαγές, ο Δημήτρης Πρίφτης είναι υπέρμαχος της επιθετικής άμυνας σε τεράστιο βαθμό χρησιμοποιώντας κατά κόρον, high flat και hedge out, τόσο σε κεντρικό, όσο και πλάγιο pick-n-roll. Σαφώς και σε σχήματα που δεν δημιουργεί ανισορροπίες θα παίξει και αλλαγές σε όλα τα screen, ωστόσο με Θίοντορ και Κανάν ήταν κάτι που θα έπληττε την ομάδα του. Γενικά αρέσκεται όπως γράψαμε παραπάνω στην επιθετικότητα και την ένταση. Μια καλή άμυνα μπορεί να βγάλει εκτός ρυθμού την επίθεση και από εκεί ξεκινάει ο Πρίφτης. Από την άμυνα, ρυθμό για την επίθεση.
Low Post Defense
Dimitris Priftis Low Post Defense - Dig☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/csKGivKXDp
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 27, 2021
Σε καταστάσεις mismatch στο χαμηλό post από αλλαγές ή άλλες συνθήκες, ο Πρίφτης αρέσκεται στο να παίζει dig. Ο παίκτης της δυνατής πλευράς προσποιείται συνέχεια με ενεργά χέρια ότι θα πάει σε double team στο παίκτη στο χαμηλό post, ώστε να τον αναγκάσει να πασάρει. Προφανώς είναι μια κατάσταση που «παγώνει» τον επιθετικό στο low post και τον αναγκάζει να πάρει απόφαση κάτω από πίεση που δεν μπορεί να προσφέρει ο προσωπικός του αντίπαλος, ωστόσο ακόμη και μια πάσα στη δυνατή πλευρά προϋποθέτει μια μικρή close out και ενδεχομένως ένα ελεύθερο σουτ.
Active Hands – Deflections
Dimitris Priftis Active Hands - Deflections☘️#paobc #Euroleague #ScoutingReport pic.twitter.com/cSgHsWQWg5
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 27, 2021
Ίσως το σπουδαιότερο κομμάτι στην άμυνα του Δημήτρη Πρίφτη αποτελεί το timing και ο τρόπος που βάζουν τα χέρια τους πάνω στη μπάλα οι παίκτες του, τόσο όταν αμύνονται πάνω, αλλά και μακριά από αυτήν. Η επιθετικότητα, το να μπορέσουν να διατηρηθούν κοντά στο παίκτη τους, να παίξουν άρνηση όσο η μπάλα τους πλησιάζει, να βγουν επιθετικά στο pick-n-roll και να κάνουν deflection. Ενέργεια, hustling, ενεργά χέρια, προστασία της ρακέτας ακόμη και ρισκάροντας ένα μακρινό σουτ, γρήγορες περιστροφές και δυναμικές close out είναι τα βασικότερα συστατικά στην άμυνα Πρίφτη.