Skip to main content

Η Εφές τον πρώτο λόγο, η ΤΣΣΚΑ τον τελευταίο

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τον πρώτο ημιτελικό του Final 4 της Κολωνίας, ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Αναντολού Εφές  και προβλέπει την ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Αναντόλου Έφες  

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τον τελικό του 2019, όπου οι δύο μονομάχοι αναμετρήθηκαν στη Fernando Buesa Arena, με τους Ρώσους να κατακτούν τη Euroleague. Τη Παρασκευή, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντόλου Έφες θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες στη Lanxess Arena της Κολωνίας και τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Οι Ρώσοι τότε έμοιαζαν ως το απόλυτο φαβορί. Με το Σέρχιο Ροντρίγκεθ ως κουμανταδόρο στη θέση «1», το οπλοπολυβόλο Ντε Κολό, τον κύριο το κάνω όλα και συμφέρω Χίγκινς, τον Χάκετ να «κρύβει» τις αμυντικές αδυναμίες των υπολοίπων περιφερειακών, τον κορυφαίο Κάιλ Χάινς και φυσικά τον MVP Ουίλ Κλάιμπερν. Τότε ο μύθος του Λάρκιν είχε μόλις ξεκινήσει, οι Μίσιτς και Μπομπουά ακόμη έψαχναν τον εαυτό τους και μοναδικές σταθερές παρέμεναν οι Σιμόν, Ντάνστον και Μοερμάν.

nando de colo cska moscow final four vitoria gasteiz 2019 eb185453454

Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Εφές μοιάζει ως το απόλυτο φαβορί της σειράς, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα αν οι Τούρκοι πιάσουν ρυθμό, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία ομάδα από τις άλλες τρεις που μπορούν να τη σταματήσουν και ακριβώς επειδή η περιφέρεια είναι αυτή που δίνει ρυθμό και κερδίζει παιχνίδια, οι Τούρκοι έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι της «αρκούδας».

Ωστόσο μιλάμε για το Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας τεχνικός είναι από τους κορυφαίους στη προετοιμασία ενός αγώνα και στο να δίνει τεράστιο κίνητρο στους αθλητές του. Τόσα χρόνια δίπλα στο Ζοτς θήτευσε…

Άρα για τον Ιτούδη και τη ΤΣΣΚΑ, ο «τίτλος» του αουτσάιντερ είναι ιδιαίτερα κολακευτικός και θα δώσει μεγαλύτερη ενθάρρυνση στους παίκτες. Από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης φανέρωσε όλες τις αδυναμίες της Εφές με την κυριότερη; Η πίεση και το άγχος του φαβορί. Αν καταφέρει η ΤΣΣΚΑ να βγάλει εκτός παιχνιδιού τη περιφέρεια των Τούρκων και τους κάνει να νιώσουν άβολα με τις προσπάθειες και τις επιλογές τους, τότε θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για τη πρόκριση.

X-FACTOR CSSKA MOSCOW

Daniel Hackett

daniel hackett cska moscow eb2043433

Είναι δεδομένα ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός της ΤΣΣΚΑ, αλλά αυτομάτως και ο καλύτερος δημιουργός και το μυαλό της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Είναι σημαντικό να διατηρήσει καθαρό το μυαλό του και να μην μπει από νωρίς σε προβλήματα με φάουλ, γιατί αφού παίζει τη πιο δυνατή άμυνα θα μπορούσε να γίνει ευάλωτος. Μίσιτς και Λάρκιν είναι οι δύο ορμητικότεροι γκαρντ της Εφές που κερδίζουν πάνω από 4 φάουλ το παιχνίδι, οπότε θα είναι και ευκολότερο να κάνει φάουλ πάνω τους. Από την άλλη, τόσο ο Σιμόν, όσο και ο Μπομπουά είναι περιφερειακοί εκτελεστές – κυρίως – και θα ήταν πιο φρόνιμο να τον δούμε πάνω τους, έχοντας ήδη παίκτες όπως ο Χίλιαρντ που μπορούν να πάνε πάνω στους κορυφαίους των Τούρκων. Το παιχνίδι του Χάκετ θα είναι κλειδί για τη ΤΣΣΚΑ και στις δύο άκρες του παρκέ. Θα καταφέρει να παίξει όσο τον χρειαστεί ο προπονητής του; Να θυμίσω ότι στο παιχνίδι του Sinan Erdem είχε αγωνιστεί δέκα λεπτά και είχε αποχωρήσει με πέντε φάουλ…

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Iffe Lundberg Perimeter Defense

iffe lundberg cska moscow eb2035τρτ

O Λούντμπεργκ είναι ένας αθλητής ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και απαραίτητος στο παιχνίδι του κόουτς Ιτούδη. Είναι ένας γκαρντ σκόρερ που ταιριάζει γάντι δίπλα στον Χάκετ. Ωστόσο βλέπουμε πως στην περιφερειακή άμυνα απέναντι σε εκρηκτικούς παίκτες δυσκολεύεται. Πως λοιπόν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι σε Λάρκιν και Μίσιτς; Και αν δεν πάρει έναν από αυτούς, αλλά κάποιον λιγότερο δυνατό επιθετικό, αυτομάτως θα στείλει το Χάκετ στο στόμα του λύκου. Το πόσο καλά θα ανταποκριθεί στα αμυντικά του καθήκοντα θα τον διατηρήσει και στο παιχνίδι παραπάνω.

X-FACTOR EFESS ANADOLU

Eliminate Will Clyburn

will clyburn

Το βασικότερο για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν είναι ο περιορισμός του Αμερικανού σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τόσο όταν παίζει με πλάτη στο χαμηλό post, στον αιφνιδιασμό, αλλά κυρίως να σταματήσει τη περιφερειακή του εκτέλεση που στη σειρά με τη Φενέρ έκανε πάταγο. Ο Ντόους Μπαλμπάι είναι ο κορυφαίος αμυντικός εξολοθρευτής των Τούρκων, αλλά μικρός στο δέμας. Σίγουρα ο Αταμάν δεν θα ρισκάρει τον Μίσιτς που είναι ικανός, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μπει σε προβλήματα με φάουλ. Ο Σιμόν θα δυσκολευτεί σε τεράστιο βαθμό. Μήπως ο Κρις Σίνγκλετον θυμηθεί ότι αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών συνολικά στη λίγκα; Ματσάρει σε μέγεθος, μπορεί να τον αντιμετωπίσει στο χαμηλό post, και φυσικά ανέκαθεν υπήρξε από τους καλύτερους ψηλούς στη περιφερειακή άμυνα.

AΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Perimeter Defense & Rebounding

darrun hilliard cska moscow eb20φφφ

Είδαμε και στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ότι σε όσα παιχνίδια η Εφές δεν είχε ενέργεια στην άμυνα, δεν πίεσε και επέτρεψε στον αντίπαλο να βρει καλές προϋποθέσεις για σουτ τότε ήταν με τη πλάτη στο τοίχο. Παράλληλα σε κάθε παιχνίδι που έχασε την μάχη των ριμπάουντ, αφενός δεν έβρισκε ρυθμό στην επίθεση και αφετέρου ο αντίπαλος σκόραρε αρκετά εύκολα από δεύτερες επιθέσεις. Αν η Εφές δεν βγάλει την απαιτούμενη ενέργεια στο ριμπάουντ και στη περιφερειακή άμυνα και από την άλλη η ΤΣΣΚΑ που έχει και το μέγεθος και τη δεινότητα να εκτελέσει με υψηλά νούμερα, τότε η πλάστιγγα θα γείρει αυτόματα προς την «αρκούδα».

Προσωπική μου άποψη ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα καταφέρει να αγχώσει την Εφές και να προκριθεί στο τελικό.