Skip to main content

Οι νεαροί Έλληνες των playoffs που θα απασχολήσουν το καλοκαίρι!

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τρεις νέους Έλληνες που αγωνίζονται στα playoffs και αναμένεται να έχουν είτε πιο ενεργό ρόλο στις ομάδες τους από τη νέα χρονιά, είτε να πάρουν μεταγραφή για το υψηλότερο επίπεδο.

Βασίλης Μουράτος (Λάυριο), Νίκος Χουγκάζ (Ιωνικός Νικαίας) και Μιχάλης Λούντζης (Πορμηθέας Πάτρας) είναι τρείς από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες αθλητές, που αγωνίζονται στα playoffs και με τις εξαιρετικές σεζόν που έχουν πραγματοποιήσει μπορούν να ονειρεύονται ψηλότερα.

Μουράτος4938

Βασίλης Μουράτος(1997, 1.93, PG)

Potential: Eurocup/BCL Level

Οι scouts που παρακολουθούσαν τις μικρές Εθνικές και πιο συγκεκριμένα τις γενιές των 96-98 μπορούσαν να διακρίνουν αμέσως ποια παιδιά θα παίξουν και θα καθιερωθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Βάσει ταλέντου λοιπόν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξεχώριζε μαζί με τον γίγαντα Γιώργο Παπαγιάννη και φυσικά από κοντά ήταν ο Αντώνης Κόνιαρης και από τους πιο μικρούς ο Μιχάλης Λούντζης και ο Βασίλης Χρηστίδης. Ο λίγο μεγαλύτερος Βασίλης Τολιόπουλος επίσης είχε δείξιε δείγματα, αλλά τόσο αυτός, όσο και ο Νίκος Δίπλαρος δεν είχαν την ίδια διάρκεια των παραπάνω. Στη δεύτερη γραμμή ήταν ο Βασίλης Μουράτος μαζί με τον Δημήτρη Φλιώνη. Πάμε όμως στο «Μπίλυ». Ένα παιδί που ξεχώριζε για την αθλητικότητα του, τα σωματικά του προσόντα και κυρίως την ενέργεια που έβγαζε και στις δύο άκρες του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε την εποχή που ο Παναθηναϊκός έκανε το δικό του παιδομάζωμα και προσπαθούσε να «απαντήσει». Ο Μουράτος έκανε το αγροτικό του στην Α2 με το Ψυχικό, κάτι που πραγματικά τον βοήθησε πάρα πολύ, καθώς πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και απέκτησε αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια.

Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο, ωστόσο ο ίδιος δεν πτοήθηκε. Συνέχισε τη σκληρή δουλειά και με πίστη και αφοσίωση στον εαυτό του συνέχισε στη Λάρισα, όπου έκανε τη πρώτη του πραγματική σεζόν στην Α1. Το Περιστέρι του έδωσε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα σαλόνια και αυτή ήταν η σεζόν που τον άλλαξε και τον ωρίμασε σαν αθλητή. Μπορεί να μην είχε τα υψηλότερα νούμερα, αλλά κάτι στον Βασίλη Μουράτο έμοιαζε διαφορετικό. Έδειχνε ήδη βελτίωση στο σουτ, αλλά κυρίως στις αποφάσεις, στη σκέψη και τη ταχύτητα εκτέλεσης.

Ο Μουράτος κατάλαβε ότι μπορούσε να ανεβάσει το παιχνίδι του στο υψηλότερο επίπεδο και το Λαύριο του Σερέλη έμοιαζε ως η ιδανική ευκαιρία.

Κατά τη γνώμη μου από την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να έχει βασικό ρόλο σε ομάδες του Basketball Champions League ή του Eurocup. Όχι επειδή δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο της Euroleague, απλά αυτή τη στιγμή όπως είναι δομημένοι οι «αιώνιοι» δεν θα έχει το ρόλο και το χρόνο που αξίζει να πάρει βάσει της χρονιάς που πραγματοποίησε. Το ζήτημα είναι ο ρόλος που θα έχει την επόμενη σεζόν σε οποιδήποτε επίπεδο αγωνιστεί, να είναι ανάλογος της φετινής του απόδοσης.

Χωρίς να είναι στα ταλέντα της πρώτης γραμμής και μόνο με τη δουλειά του και τη πίστη του, μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της Euroleague μια μέρα και φρονώ πως με μια ή δύο καλές χρονιές σε BCL ή Eurocup θα είναι έτοιμος για αυτό το σκαλί.

https://www.youtube.com/watch?v=0tQdjxgzPRM&t=2s

lountzis43535343

Μιχάλης Λούντζης(1998, 1.98, PG)

Potential: Eurocup/BCL Level

Όταν βρισκόταν στο Παναθηναϊκό ήταν από τους αγαπημένους μικρούς του Τσάβι Πασκουάλ και έπαιρνε ευκαιρίες με αρκετό χρόνο. Ένας σοβαρός τραυματισμός τον πήγε αρκετά πίσω. Έμεινε ελεύθερος από τους «πράσινους», αλλά ευτυχώς το Λαύριο  του έδωσε την ευκαιρία να επανέλθει ομαλά. Φέτος ο Προμηθέας όχι απλά του επέστρεψε την χαμένη του αυτοπεποίθηση, αλλά του θύμισε πως υπήρξε από τα πιο σημαντικά ταλέντα της γενιάς του στην Ευρώπη.

Από το πρώτο του παιχνίδι έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής στην ομάδα του Μάκη Γιατρά. Το σουτ τόσο στατικό, όσο και μετά από ντρίμπλα είχε εμφανή βελτίωση, αλλά κυρίως η αυτοπεπόιθηση του. Τα διαβάσματα του πλέον είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ ακόμη στην άμυνα – παρότι δεν παίζει με την ίδια ένταση, λόγω του τραυματισμού – παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Είτε στο Προμηθέα, είτε σε κάποια ομάδα που θα αγωνίζεται σε επίπεδο BCL ο Λούντζης πρέπει και μπορεί να βρει χρόνο και ρόλο, ίσως και υψηλότερο των 22 λεπτών που έπαιρνε φέτος.

 xoygkaz

Νικος Χουγκάζ(2000, 2.08, PF)

Potential: Euroleague

Μιλώντας καθαρά για προοπτική αν υπάρχει ένας παίκτης που μπορεί άμεσα να ενσωματωθεί σε έναν εκ των δύο «αιωνίων» και πραγματικά να αρχίσει να παίρνει ευκαιρίες και να δείξει ψείγματα του ταλέντου του, αυτός είναι ο Νίκος Χουγκάς του Ιωνικού.

Ο Έλληνας ψηλός έχει όλα τα φόντα να πραγωνιστήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Εξαιρετικό μέγεθος, κάνει όλα τα βασικά για τη θέση του και ακόμη παραπάνω, ενώ σουτάρει με πολύ υψηλά νούμερα. Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση στις αποφάσεις και την επιλογή των σουτ που παίρνει, αλλά μιλάμε για ένα παιδί που ακόμη δεν έχει κλείσει τα 21!

Η χρονιά που πραγματοποιεί είναι θεαματική και είναι σίγουρο πως έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να του προσφέρουν το εισιτήριο για τη Euroleague από το καλοκαίρι που έρχεται.

Μπορεί να προσθέσει μυϊκά κιλά, καθώς έχει ιδιαίτερα ικανό σκελετό και φυσικά φανταστείτε ένα παιδί που είναι ιδιαίτερα χαρισματικό στο ριμπάουντ, τόσο για τις θέσεις που παίρνει, όσο και για τα μεγάλα του άκρα, πόσο θα τον επωφελήσει κάτι τέτοιο.