Skip to main content

Η πράσινη τριπλέτα κι ο Κλαβέλ που θα μας… απασχολήσει (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Προμηθέα εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο κλειδί Μήτογλου, τον MVP Παπαπέτρου και τον σπουδαίο Τζιαν Κλαβέλ που ήρθε για να κάνει τη διαφορά.

Ένας σπουδαίος τελικός από άποψη θεάματος. Ένας σπουδαίος τελικός ανάμεσα σε δύο εξαιρετικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος και φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ωστόσο ο Προμηθέας ουδέποτε τα παράτησε και ίσως η διαφορά των δώδεκα πόντων στο τέλος να μην είναι και αντιπροσωπευτική των δύο ομάδων. Όχι γιατί οι «πράσινοι» δεν άξιζαν να κερδίσουν με διψήφιο, αλλά γιατί άξιζε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον Προμηθέα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι από τη μια πλευρά ο Παναθηναϊκός έδωσε τρία παιχνίδια – με το αποψινό – σε μια εβδομάδα, πράγμα που έπαιξε ρόλο όσον αφορά τη κούραση, ενώ οι Πατρινοί απείχαν για μεγάλο διάστημα από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις πράγματα που έπαιξε ρόλο στο να αποκτήσουν ρυθμό. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αγωνίστηκαν και με τον Τζιαν Κλαβέλ στη σύνθεση τους, για τον οποίο θα γίνει λόγος στη συνέχεια. 

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και χτυπούσε με κάθε τρόπο το Προμηθέα στο pick-n-roll. Οι Πατρινοί έπαιζαν hedge out πάνω στον Παπαπέτρου και τον Χεζόνια με σκοπό να τους αναγκάσουν να χάσουν τον έλεγχο της μπάλας ή απλά να φύγει η μπάλα από τα χέρια τους. Σε πρώτη φάση ο Προμηθέας αδυνατούσε να αντιμετωπίσει το pick-n-roll των «πρασίνων» πράγμα που φαίνεται από το σκορ, καθώς η ομάδα του Κάτας σκόραρε εννιά από τους είκοσι πόντους της στο πρώτο δεκάλεπτο μέσα από αυτές τις καταστάσεις. Ο Παναθηναϊκός, τόσο με Χεζόνια, όσο και με Παπαπέτρου χτύπησε πάνω στις αλλαγές του Προμηθέα με τον Γκραντ να αντιμετωπίζει προβλήματα στο μαρκάρισμα και των δύο. 

Ο Προμηθέας απάντησε με τον έτερο Γκραντ, ο οποίος πήρε το όπλο του και κέρδισε με τη σειρά του, τους ψηλούς του Παναθηναϊκού στις αλλαγές. Η πρώτη γραμμή άμυνας των «πρασίνων» έσπαγε πολύ εύκολα και η ρακέτα δεν ήταν προστατευμένη έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με βραχεία κεφαλή του Παναθηναϊκού.

Στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Προμηθέας έπαιξε μια ζώνη 2-3, όπου στο παρελθόν είχε περιπλέξει τον Παναθηναϊκό του Καλάθη και οι Πατρινοί είχαν πάρει μια σπουδαία νίκη πρόκριση απέναντι του. Φέτος τα πράγματα έμελλε να ήταν διαφορετικά. Ο κόουτς Γιατράς βλέποντας ότι στο man to man η ομάδα του ζορίζεται, τόσο στο να αμυνθεί στη μπάλα, όσο και σε καταστάσεις pick-n-roll ή να βγει σε γρήγορη close out. Έτσι εφάρμοσε μια ζώνη στην οποία ο κεντρικό παίκτης της δεύτερης γραμμής θα έπαιζε man to man σε κάθε κόψιμο προς το high post και παράλληλα το ίδιο θα γινόταν σε καταστάσεις pick-n-roll. 

Ωστόσο παρότι οι «πράσινοι» εγκλωβίστηκαν εν μέρει παίρνοντας βιαστικές αποφάσεις και γρήγορες εκτελέσεις δεν δυσκολεύτηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Επιτέθηκαν στο ριμπάουντ με κύριο συντελεστή το Ντίνο Μήτογλου και φυσικά άρχισαν να ζεσταίνονται από τη περίμετρο με τον εξαιρετικό Ιωάννη Παπαπέτρου να βρίσκει το χέρι του στο τελικό. 

Ο Προμηθέας απάντησε με τον Τζιαν Κλαβέλ ο οποίος άρχιζε να βγαίνει μπροστά και φυσικά με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει κουρασμένος το εκμεταλλεύτηκε, έτρεξε και σκόραρε στο τρανζίσιον τόσο με τα αδέρφια Γκραντ, όσο και με τον Λούντζη. Το ημίχρονο έκλεισε με ένα τεράστιο τρίποντο του Γκραντ απέναντι στο Μήτογλου με τους «πράσινους» να βρίσκονται στο +4, που με την εικόνα των δύο ομάδων έμοιαζε ιδιαίτερα κολακευτικό για τους Πατρινούς, αλλά με τους «πράσινους» να αδυνατούν να σταθεροποιήσουν την άμυνα στο ζωγραφιστό.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν μια ραψωδία για τους «πράσινους» οι οποίοι έχτισαν ένα καλό σερί κυρίως μέσα από την άμυνα τους, αλλά και από τα μεγάλα σουτ του Μάριο Χεζόνια. 

Ο Κροάτης σκόραρε σε μεγάλα σουτ, αλλά είχε άξιο συμπαραστάτη τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος χρίστηκε δημιουργός με τη παρουσία, τόσο του Σαντ-Ρος, όσο και του Μακ πλάι του ο Έλληνας φόργουορντ δημιουργούσε συνεχώς καταστάσεις για τους συμπαίκτες του την ώρα που όλη η άμυνα του Προμηθέα είχε προσαρμοστεί πάνω του. 

Ο Προμηθέας είχε χάσει τη δημιουργία του και δούλευε κυρίως μέσα από ατομικές ενέργειες τόσο των αδερφών Γκραντ, όσο και του Κλαβέλ. Οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις, παρά μόνο ο Λούντζης και ένα μεγάλο σουτ του μικρού Αγραβάνη. Ωστόσο η αρμάδα του Γιατρά δεν μπορούσε να αμυνθεί πάνω στην ορμητικότητα των παικτών του Παναθηναϊκού και πιο συγκεκριμένα των Χεζόνια και Σαντ-Ρος, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιούργησαν οι δεύτερες επιθέσεις. 

Οι «πράσινοι» είχαν ισορροπήσει ανάμεσα στο επιθετικό και αμυντικό τους κομμάτι, αλλά κάτι έλειπε ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν και αυτό ήταν η θέληση του Προμηθέα για το Κύπελλο.

Το τέταρτο δεκάλεπτο έμοιαζε ιδανικό για την ομάδα του Παναθηναϊκού, ωστόσο η πίεση του Προμηθέα και ο Κλαβέλ δεν είχαν πει ακόμη τη τελευταία τους λέξη. Οι παγίδες στους παίκτες των «πρασίνων» τους μπλόκαραν και φυσικά οι ηγετικές ικανότητες του Πορτορικανού οδηγούσαν την ομάδα του Γιατρά σε μια σπουδαία ανατροπή. 

 

Ο Κλαβέλ σκόραρε στον αιφνιδιασμό, σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, μέσα από screen και φυσικά όλα τα σουτ με χέρι πάνω του. Ήταν απίστευτος ο τρόπος που εκτελούσε και η ηρεμία που έβγαζε σε όλο το παιχνίδι. Ξεκάθαρα ένας παίκτης που θα μας απασχολήσει στα playoffs και την επόμενη σεζόν.

Ο Προμηθέας είχε μόλις επιστρέψει και με το παρακάτω καλάθι μείωνε τη διαφορά στους τρεις(80-77). 

Τόσο ο Τζεράι Γκραντ με τις επιθέσεις από το χαμηλό post και της δεύτερες επιθέσεις, το hustling και την ενέργεια που έβγαλε απέναντι στους ψηλούς του Παναθηναϊκού – και δη το Παπαγιάννη – όσο και ο Κλαβέλ ήταν οι παίκτες που γύρισαν το διακόπτη για τους Πατρινούς.

Ο Παναθηναϊκός θα απαντήσει στην αμέσως επόμενη φάση με τον ηγέτη του που ακούει στο όνομα, Ιωάννης Παπαπέτρου. 

Ο αρχηγός των «πρασίνων» θα πετύχει πέντε συνεχόμενους πόντους για να δώσει προβάδισμα ασφαλείας. Ο Παπαπέτρου δεν ήταν απλά σπουδαίος αμυντικά εξουδετερώνοντας τόσο τον Αγραβάνη, όσο και τον «πιστολέρο» Γιαννόπουλο, αλλά ξεκόλλησε αρκετές φορές τον Παναθηναϊκό από το σκορ και φυσικά ήταν καθοριστικός στην αναμέτρηση.

Ο παίκτης βέβαια που έκανε τη πιο αθόρυβη δουλειά ήταν ο Σαντ-Ρος. 

Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό το καλάθι που έκανε τη διαφορά, αλλά ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι και τη ψυχολογία του Προμηθέα που μια φάση πριν ανέπνεε με πολύ δύσκολο καλάθι του Αγραβάνη. Ο Κουβανός ήταν playmaker ολκής τόσο αμυντικά, στα ριμπάουντ, στη δημιουργία και φυσικά εκτελούσε αποτελεσματικά όποτε του ζητήθηκε. Η μεγάλη διαφορά φυσικά αφορά το γεγονός ότι ο παίκτης βελτιώθηκε μέσα στη σεζόν στις αποφάσεις του κάτι που αναμένεται να φτάσει το παιχνίδι του σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά και φάνηκε και στα νούμερα (ranking 28) ήταν ο Ντίνος Μήτογλου. Σε λιγότερο από 20 λεπτά σημείωσε αθόρυβα 17 πόντους, έκλεισε καλύτερα από τον καθένα τη ρακέτα του Παναθηναϊκού, καθώς δεν επέτρεψε σε κανένα ψηλό του Προμηθέα τίποτα εύκολο και φυσικά μάτσαρε σε αθλητικότητα τόσο τον Γκραντ, όσο και τον Αγκμπελέσε.