Skip to main content

Μέχρι και στον Αταμάν πρέπει να άρεσε το κάζο από την Ρεάλ (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει καρέ-καρέ το τέταρτο μαγικό δεκάλεπτο της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Εφές, που ίσως βοηθήσει τους Τούρκους να...ξεκαβαλήσουν την κατάλληλη στιγμή. 

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα τεράστιο club, το  οποίο κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει. Χωρίς Καμπάτσο, χωρίς Ράντολφ, χωρίς Ντεκ, χωρίς Ταβαρές και με αρκετούς μικρούς στη σύνθεση της. Ακόμη και έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μεγάλη ιστορία και φυσικά ακόμη και η απίστευτη Έφες δεν θα έπρεπε να υποτιμήσει. 

Δεν μιλάμε φυσικά για μια νίκη. Ίσως την Πέμπτη η Ρεάλ να αποκλειστεί με 3-1, το οποίο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων είναι το φυσιολογικό, ωστόσο η Εφές πήρε το μάθημα της. Ένα μάθημα που ήθελε και ο ίδιος ο Αταμάν να πάρουν οι παίκτες του, ώστε να ξεκαβαλήσουν το καλάμι τους. Κέρδισαν με τιτάνια διαφορά σε δύο ματς τη Ρεάλ Μαδρίτης; Ε και; Αν σταματήσεις να παλεύεις, τότε θα χάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είσαι. 

Εχασε η Εφές ή κέρδισε η Ρεάλ Μαδρίτης; Η Εφές με το σκορ στο +14(48-62) χαλάρωσε σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιοι οι παίκτες της πίστεψαν ότι δεν θα μπορούσα να χάσουν από αυτή τη Ρεάλ. Και όμως οι πεινασμένοι Ισπανοί έδωσαν ένα καλό χαστούκι στους Τούρκους. Πάμε να το δούμε. 

Το σκορ βρίσκεται στο 48-62 και έχουμε ένα πλάγιο pick-n-roll ανάμεσα σε Τέιλορ και Τάιους. Κατά την πάσα στο Γιούλ βλέπουμε Λάρκιν, Μπομπουά και Σίνγκλετον να έχουν στραμμένα βλέμματα στη μπάλα, αλλά κυρίως τα κορμιά τους με τέτοια στάση που είναι αδύνατον να βγουν σε close out σε ενδεχόμενη έξτρα πάσα. Ο Τόμπκινς εκτελεί για το 51-62. 

Το σκορ με καλάθι της Έφες έγινε 51-64 και η Ρεάλ τρέχει ένα κεντρικό pick-n-roll μεταξύ Γιούλ και Τάιους. Οι Τούρκοι αμύνονται με hedge out και η Ρεάλ απαντάει με πάσα στο φτερό, ωστόσο η πάσα του Γιούλ στον Τέιλορ είναι πολύ δύσκολη και αναγκάζει το Τέιλορ σε μια μάχη για να σώσει τη μπάλα. Ο Λάρκιν πεπεισμένος ότι ο Τέιλορ πάτησε γραμμή άρχισε να διαμαρτύρεται στο διαιτητή της πλάγιας γραμμής αδιαφορώντας για το σουτ του Γιουλ. Το σκορ 54-64!

Με το σκορ στο 55-66 ο Αμπάλντε εκμεταλλεύεται την ορμητικότητα του απέναντι σε ένα Μπομπουά που δεν μπορεί να μείνει κοντά στο παίκτη του και να πιέσει τη μπάλα. Ο Ντάνστον αδυνατούσε να βγει νωρίτερα πάνω στη μπάλα, καθώς θα δημιουργούσε ανισορροπία.

Και πλησιάζουμε στις τρίποντες ραψωδίες των Ισπανών. Δεν έβαλα επί σκοπού το τρίποντο του Αμπλάντε, καθώς δεν ήταν απόρροια της ενέργειας ή της θέλησης των παικτών, αλλά κυρίως λόγω ταλέντου του νεαρού αθλητή της Ρεάλ. Εδώ η Εφές αντιμετωπίζει τον Γιούλ με under the hedge. Δηλαδή hedge out, αλλά για να αποτρέψει ενδεχόμενο split ή πάσα στο ψηλό. Ο Γιουλ το διάβασε και τιμώρησε την αργή επαναφορά του Μίσιτς πάνω του. 

Με το σκορ στο 67-76 η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει ένα κλασσικό της play σε διάταξη horns και δεύτερο screener ένα γκαρντ, όπου συνήθως ο χειριστής θα περάσει από αυτόν πρώτα ώστε να πάρει το γκαρντ ένα flare screen. Εδώ έγινε μια προσποίηση ανάμεσα σε Γιουλ και Ρούντι ότι θα πάει από τη πλευρά του ώστε να παρασύρει τον Μίσιτς. Η ταχύτητα του Γιουλ παρέσυρε τον Σάνλι, ο οποίους θέλοντας να σταματήσει τη μπάλα και το σουτ του Ισπανού, έμεινε αρκετά παραπάνω πάνω του. Ο Γκαρούμπα έκανε εξαιρετική δουλειά και στο κόψιμο και στο να υποδεχτεί τη μπάλα, παρά τη βοήθεια του Μπομπουά. 

Αμέσως μετά το καλάθι του Γκαρούμπα έχουμε μια βιαστική επίθεση του Ρούντι, ωστόσο η μπάλα προσγειώνεται στα χέρια του νεαρού ψηλού, όπου τη γυρίζει έξω στο Τόμπκινς και εκείνος με τη σειρά του στο Γιουλ. Σαν να μην έχουν ψυχή οι παίκτες της Έφες και κυρίως ο Σάνλι δεν βγάινουν να μαρκάρουν το σουτ. 

Στην αμέσως επόμενη επιθετική φάση η Ρεάλ έχει βρει εξαιρετικό ρυθμό και επιτίθεται στο τρανζίσιον δίνοντας διπλό πλάγιο screen(double drag) στον Γιουλ. Ενώ στο πρώτο κάνουν καλή δουλειά, περνώντας από το δεύτερο τόσο ο Μπομπουά, όσο και ο Σίνγκλετον μένουν πάνω στη μπάλα αφήνοντας τον Τόμπκινς ελεύθερο. Κακή επικοινωνία και έλλειψη συγκέντρωσης. 

Και πάμε επίσης σε μια καθοριστική φάση, όπου είναι το προσπέρασμα της Ρεάλ Μαδρίτης. Εδώ φυσικά αυτός που ξεχνιέται είναι ο Λάρκιν, όπου με μια πάσα απόσταση έχει συγκεντρωθεί τόσο στη μπάλα που ξεχνάει να φυλάξει το παίκτη του. Ο Ρούντι χρειαζόταν μονάχα αυτό το χώρο που του παραχώρησε ο Αμερικανός για να εκτελέσει. Αρκετά επηρεασμένος ο Λάρκιν από τη τεχνική ποινή και μετά. 

Καταλήγουμε στη τελευταία φάση που κλείδωσε το παιχνίδι για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ακόμη play σε διάταξη horns ακριβώς όπως στο καλάθι του Γκαρούμπα. Με την ίδια λογική ο Γιουλ προσποιείται ότι θα επιτεθεί από τη πλευρά του Ρούντι, αλλά χτυπάει από την αντίθετη. Ο Γκαρούμπα κάνει slip στο screen και αυτό παρασύρει τον Σάνλι που δεν ήθελε να την πατήσει όπως στη προηγούμενη φάση που εκτέθηκε. Με αυτό το τρόπο, ο Μίσιτς που περίμενε βοήθεια από το ψηλό του χαλάρωσε και έδωσε ελεύθερο δεξί διάδρομο στο Γιουλ. Παρατηρήστε το κλείδωμα του Γκαρούμπα και την επίθεση στο ριμπάουντ από τον Αμπάλντε. Φάνηκε ξεκάθαρα ποιος το ήθελε περισσότερο και ποιος είχε συγκέντρωση. 

Το μπάσκετ δεν τελειώνει στο +14 και φυσικά όχι με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης!